Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Prvo sam pomislio neka prevara, pa onda videh lokaciju. Bice ista situacija za nas ostale kao sa Fiber Power-om i SBBom izgleda. Cekas sto godina da se rasiri dok nisu digli ruke od cele ideje.
SBB Fiber je bila navlakusa za Dedinje i Senjak, i deo NBG, kao. Ali cim nema konkurencije, ne samo da nisu sirili, vec su i postojece ugasili (nema vise od februara mogucnost da se bira FiberPower paket).
A jos je smesnije sto znam da su fizicki bili moguci ti paketi u nekim delovima, gde ih nisu hteli dati. To je bilo i pre KKR-a jos, sada se tek pogorsalo.

Samo jedan mali info, da ne poletite previse. Ni pod tackom razno nemojte misliti da je uvodjenje ftth za dz!
Uslov tome je da se potpise ugovor sa telekomom za neki paket.

Mesas prilicno pojmove. Ti mislis na uspeh, a ne konkurentnost.

Ma šta mi napriča. Daj onda tvoju definiciju konkurentnosti koja dokazuje tvoju tvrdnju da je Telekom jednako konkurentan u odnosu na kablovske operatere kao i pre 5 godina iako mu se u tom periodu udeo na tržištu znatno smanjio.

ne mora ni da bude konkurentan, telekom je jedina firma koja ima direktan link ka 2 kontigenta, ka Nemackoj i Francuskoj. Smanjili su se na rezidencijalnim korisnicima, ali imaju svoje biznis korisnike. Naravno, to nije uspeh, ali opet ako telekom svima podeli ftth, ima svoju mrezu, ima svoje kontigente (ne mora da placa unajmljivanje linka), telekom ce opet biti na polozaju monopola, a ne u polozaju konkurentnosti.

Plus da ne spominjem da im ledja cuva drzava, i to preko ledja poreskih obaveznika. Zato im se nije ni zurilo da unaprede kvalitet svoje mreze za rezidencijalne korisnike.

Poslednja izmena:
Ma šta mi napriča. Daj onda tvoju definiciju konkurentnosti koja dokazuje tvoju tvrdnju da je Telekom jednako konkurentan u odnosu na kablovske operatere kao i pre 5 godina iako mu se u tom periodu udeo na tržištu znatno smanjio.
Pogledaj koliko su se KTV prosirili stvarno, i koliko nude tamo gde nema ADSLa (retko), koliko nude tamo gde ima VDSLa, i koliko im je trebalo da ponude sadasnje brzine, a sa kojima vec imaju probleme agregacije.

Ovo sto si pominjao je bukvalno uspeh na trzistu. Koji uopste ne kaze da je DSL nekonkurentan, jer se i njegov broj korisnika povecao. Celo trziste je poraslo.

Da su veca konkurencija, KTV operateri bi uzimalo korisnike DSLa, a njihov broj se isto uvecava, znaci nista od toga.

Telekomu drzava cuva ledja preko ledja poreskih obveznika? Pa Telekom je jedna od redjih drzavnih firmi koja placa porez drzavi a ne subvencionise je drzava :)

Ukupan broj korisnika se sigurno uvećava.
Ali opet, ono što piše u postu #310 znači da je 2011. godine blizu 70% ljudi koristilo adsl a oko 30% kabl, dok 2016. godine malo jače od 56% adsl i blizu 44% kabl.

Prvo sam pomislio neka prevara, pa onda videh lokaciju. Bice ista situacija za nas ostale kao sa Fiber Power-om i SBBom izgleda. Cekas sto godina da se rasiri dok nisu digli ruke od cele ideje. Posebno kod nas u NSu, jos se pricalo da navodno Informatika (ne znam kako, da li su ljudi pomesali sa onim sto je EPS radio) razvlaci optiku pre nekoliko godina, ali naravno nista od toga za fizicka lica.

Pa s obzirom da ta mreza ne postoji na NBG, a i da na samom sajtu nema jos nista osim cena, nema bas neke logike preterano trositi reci o njima. Nekako mi deluje realnije da oni mozda preuzmu Targo mrezu nego da grade svoju. Jer polako neki delovi NBG postaju prezasiceni mrezama i verovatno ce neke zgrade prestati da daju dozvolu za ulazak u zgradu nekim novim(pogotovo sto i Telekom sada hoce da radi). Mozda nece biti problem zgradama koje imaju neka zagradjena namenska prosirenja u zidu za kablove, ali u starijim zgradama to stvarno moze da predstavlja problem kada nekoliko razlicitih firmi postavlja svoje kablove, jer sve preko 2-3 one metalne vertikale za kablove pocinje stvarno da ruzi izgled zgrade.

A mislim da se i iz ovoga da zakljuciti koliko su prisutni na NBG:
PRODAJNA MESTA

"Astra telekom" Kneza Miloša 43, 22324 Beška
09h-16h radnim danima, subotom 09h-14h
022 / 57 28 00

"PC Solution" Sremska 20, 22320 Inđija

"BitInfo" Jaše Prodanovića 3/2, 11400 Mladenovac
011 / 82 40 101

"Top Mobil" Miloša Obrenovića 136, 11500 Obrenovac

"Restart" Karađorđeva 31, 31260 Kosjerić
09h-20h radnim danima, subotom 09h-14h
065 / 42 444 22

Poslednja izmena:
Ukupan broj korisnika se sigurno uvećava.
Ali opet, ono što piše u postu #310 znači da je 2011. godine blizu 70% ljudi koristilo adsl a oko 30% kabl, dok 2016. godine malo jače od 56% adsl i blizu 44% kabl.
To ne znaci da je veca konkurencija, prosto to su KTV korisnici koji su samo dodali net. Mnogo vise korisnika sada ima net kuci (zastrasujuce je koliko malo ga je imalo 2011.).
Kada su oni dizali brzine? Kada i Telekom. Nije to konkurencija.

Da je konkurencija, broj korisnika DSLa bi se smanjio, ili bi barem se znalo da je veci deo postojecih otisao na kablovsku. Ovo ne mozete izvuci iz podataka nikako.

Da sam vlasnik firme čije usluge je koristilo 70% ukupnog broja korisnika, a nakon pet godina to čini 56%, svakako bih tražio objasnjenje o čemu se tu radi, odnosno zašto je tako. Bez obzira što je sam broj korisnika veći (tragedija bi tek bila da nije tako).
Ali možda ova izgradnja optičke mreže to malo i promeni. Ili još bitnije, natera i druge da rade na tome.

Poslednja izmena:
Nece niko drugi da gradi. Primer sbb-a koji su samo uradili nesto po dedinju i ajde kao nbg. Targo da ne spominjem, ali opet on vise nije u igri.
Ne da ce "nesto" da promeni, nego ce da pokupi sve korisnike drugih operatera i da ih stavi pod svoje. Da prevedem, gledace da se vrati na "lidersku" poziciju, tj da izvrsi monopol.

Pričaš napamet.
Ne, vec videh koliko je bilo KTV korisnika (samo TV), i da broj korisnik KNeta uopste nije prisao tome.

Da sam vlasnik firme čije usluge je koristilo 70% ukupnog broja korisnika, a nakon pet godina to čini 56%, svakako bih tražio objasnjenje o čemu se tu radi, odnosno zašto je tako. Bez obzira što je sam broj korisnika veći (tragedija bi tek bila da nije tako).
To je "sigurno" zato jer je Telekom trom... sigurno mu se dozvoljava da iskoristi postojeci polozaj ;)

Ljudi menjaju operatere i sele se, a operateri povećavaju pokrivenost, neki brže, a neki sporije. Na osnovu javno dostupnih podataka apsolutno je nemoguće znati koji procenat sadašnjih korisnika kablovskog neta je imalo kablovsku TV pre 5 godina. Samo na ovom forumu ima gomila ljudi koja je više puta prelazila sa Telekoma na kabl i obrnuto.

To je isto kaod a kazem da cela Srbija pusi, jer kada izadjem negde ceo kafic pun pusaca.

Pretpostavka je majka svih njesra.

Nadji podatke koji nesto tacno kazu, ovo ostalo je losa pretpsotavka.

Naprotiv, upravo si ti taj koji pretpostavlja da Telekom VDSL-om, Boxom i prodajom IPTV-a u pola cene uopšte nije u bitnoj privukao korisnike kablovske iz 2011. da u ovih 5 godina uzmu njegov net.

Poslednja izmena:
Ja ne sporim taj deo - ali ti opet pricas o drugim stvarima.

Nije to uopste dokaz da je kablovski veca konkurencija nego pre 5 godina.

Prvo sam pomislio neka prevara, pa onda videh lokaciju. Bice ista situacija za nas ostale kao sa Fiber Power-om i SBBom izgleda. Cekas sto godina da se rasiri dok nisu digli ruke od cele ideje. Posebno kod nas u NSu, jos se pricalo da navodno Informatika (ne znam kako, da li su ljudi pomesali sa onim sto je EPS radio) razvlaci optiku pre nekoliko godina, ali naravno nista od toga za fizicka lica.

Info iz Smedereva za superfiber,radice se FTTH,Gpon tehnologija,pocelo je razvlacenje optike.Vrlo brzo ide prikljucenje prvih korisnika.U pitanju je Astra Telekom.

Astra telekom ako se raširi može da bude konkurencija telekomu bar što se tiče uploada, jer koliko vidim nude simetriju. A telekom sumnjam da će ikada ponuditi 100 Mbps uploada po normalnim cenama. Piše da će brzina neta biti preko 100 Mbps ali koliko, to je pitanje. Biće kao orion, 1000/10 Mbps :D Ali hajde da sačekamo kraj godine kada telekom malo raširi optiku, pa da vidimo šta i kako.

super, drago mi je za Smederevo!!!! Samo, kod Smedereva fazon je i okolina, tipa Jugovo itd.

Astra telekom ako se raširi može da bude konkurencija telekomu bar što se tiče uploada, jer koliko vidim nude simetriju. A telekom sumnjam da će ikada ponuditi 100 Mbps uploada po normalnim cenama. Piše da će brzina neta biti preko 100 Mbps ali koliko, to je pitanje. Biće kao orion, 1000/10 Mbps :D Ali hajde da sačekamo kraj godine kada telekom malo raširi optiku, pa da vidimo šta i kako.

Polako, ne juri, orion je pilicarska firma, nema smisla davati asimetriju na fiberu, to je za xdsl i kablovsku.

Orion.. jos manje mesta na kojima imaju fiber od toga gde je SBB nudio ;)

Kao sto rekoh - konkurencija Telekomu, nula. Koliko je smesno kada je Telekom taj koga drugi prate, efektivno :)

Astra telekom i ostali šlični provajderi ,zakupljuju optiku od telekoma.
Vezano za all ip,zvuči mi prosto neverovatno da će telekom skoro instalirane huawei vdsl ipanove da menja zbog uvođenja ftth-a,a tako se priča da će biti sa nekim lokacijama u Beogradu.

Izgleda da ce raditi, jer se desilo na vec nekoliko lokacija da nemaju dovoljno portova po ISovima. Sto znaci da se VDSL trazi mnogo vise od ocekivanog.

vdsl se seli na periferiju, optika za urbane delove...

Vezano za all ip,zvuči mi prosto neverovatno da će telekom skoro instalirane huawei vdsl ipanove da menja zbog uvođenja ftth-a,a tako se priča da će biti sa nekim lokacijama u Beogradu.
Tacno delimicno.
Astra, Gronet, Digital1 i ostali manji zakupljuju optiku od Mts, Oriona to je ono sto znam 100% da je tacno.
E sad vidite koliko veliki "kradu" u smislu da nece da daju jos uvek ftth, kad se malima isplati da zakupe optiku da ti je dovedu do stana i da ti za vece brzine od trenutnih kod velikih igraca tih istih od kojih zakupljuju optiku, i to sve po manjoj cifri ili istoj u paketu usluga(net, tel, tv) i sta covek da kaze nego da su lopovi koji hoce da iscede od naroda sto vise za sto manje(da daju).

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

vise zakupljuju od absolut ok, nego od telekoma. Dosta firmi doduse ima net od telekoma i to pod sla 99.5% ugovorom.

Zakupljivanje protoka na nekoj DPI tacki od Telekoma,Telenora.....-svakako ne Oriona koji van BG-a i nema mnogo optike(da da i oni uzimaju od Telekoma,Telenora....u manjim mestima) i razvlacenje optike kao last mile infrastrukture do samog korisnika su dva pojma.Svi provajderi uzimaju jedni od drugih ali je kljuc u tome kako i na koji nacin se resava povezivanje korisnika .Dakle ako neki ISP zakupi protok od nekog nadprovajdera i sa te tacke razvlaci svoju mrezu (koax,fiber,wi-fi) na koju povezuje korisnike to je sasvim druga prica od zakupljivanja last mile infrastrukture od nadprovajdera-najbolji primer je adsl,gde se od Telekoma zakupljuje telefonska linija i mesecno placa zakup iste.

Sto se tice Absoluta-to je SBB i van BG-a ih nema nigde tako da ih ne uzimam za ozbiljno .

Uzimanje linka od Telenora, koji inace ima neki problem sa rutiranjem, i ocigledno zaguseen link vec neko vreme? Nije ni cudo sto neki pod-provideri rade slabo onda ;)

Ovi sa konjarnika ne mogu da se odbrane.Pored poštara,telekoma i ikoma,napadaju ih Sbb i Digital1 sa optikom.
Kakav je kvalitet fiksne telefonije koja ide preko optike?

Poslednja izmena:
Ovi sa konjarnika ne mogu da se odbrane.Pored poštara,telekoma i ikoma,napadaju ih Sbb i Digital1 sa optikom.
Kakav je kvalitet fiksne telefonije koja ide preko optike?

odlican kvalitet!!!!!! cak i preko kablovske bez ikakve zamerke!!!!

Vrh Dno