Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Problem je sto niko nece, a moze (primer je bio Targo, zato su verovatno i propali tako brzo). Ne mora da znaci da ako je optika da to moram biti 50/50...100/50... Takvo nam je stanje u drzavi da nam daju sve na kasicicu...

Ne kazem da nije, vec koliko vidim veci je gubitak nego li kod mene na bakru(ja gubitak ni nemam, a trebalo bi obrnuto da bude, da ti na optici nemas, a ja na bakru da imam 20%), u tom smislu sam kazao.

Ako izvlačiš 50 onda ti garant imaš i IPTV, pa tako i port podešen na preko 50 Mbps.
A i "overhead" na VDSL-u nije 20% nego 6-9%.

@dejan27: To je problem Telekomove filozofije da imaju "jedinstvenu ponudu" jer neće da komplikuju proces naplate i administracije. Zato će i fiber korisnici imati iste brzine kao VDSL. Eventualno može da se desi da naprave nove pakete sa malo većim uploadom koji je ostvariv kod prosečnog VDSL korisnika i da to bude nova "jedinstvena ponuda". To bi bilo dobro za VDSL korisnike ali znači da su minimalne šanse da će za fiber da ponude brzinu preko 100 Mbps.

Ne kazem da nije, vec koliko vidim veci je gubitak nego li kod mene na bakru(ja gubitak ni nemam, a trebalo bi obrnuto da bude, da ti na optici nemas, a ja na bakru da imam 20%), u tom smislu sam kazao.

pa znam da ne bi trebao da imam gubitke, al ono, na 50 gubitak od 2.x je bas zanemarljivo, ja sam to odma otpisao zbog IPTV, da li je zbog toga ne znam

Ako izvlačiš 50 onda ti garant imaš i IPTV, pa tako i port podešen na preko 50 Mbps.
A i "overhead" na VDSL-u nije 20% nego 6-9%.
Ne mora da znaci, moze se desiti da je neko normalan u centrali i odvrtio mu je na veci profil. Meni se to desilo jednom na Net20, full speed sam imao uvek, ponekad i predje Speedtest 20/2, DL 2.5MB/s.
Neko je port podesio na vise od 20 prosto, a modem je bio postavljen na 20 ;)

pa znam da ne bi trebao da imam gubitke, al ono, na 50 gubitak od 2.x je bas zanemarljivo, ja sam to odma otpisao zbog IPTV, da li je zbog toga ne znam

nemas nikakve gubitke, to samo oni dziberani nisu dobro podesili brzinu, bez brige. Nista, sad pikaj neke igrice, vidi kako se ponasa, kakav je ping, nije bitno sto imas standardni box paket.

ONT znaci, to me zanimalo, znam da tehnicki nije modem al nisam znao kako se zovu za optiku xD
sve u svemu, dosli su, namestili sve
Pogledajte prilog 221436

AMA xD

OD toga (FTTH) nema bolje i u zdravlju da se sluzis i koristis ga! :)
Nemoj da brines sto su trenutno takve brzine i takva ponuda, ali zato sta god da mts izbaci bices medju prvima koji ce moci da probaju i uzmu!:wave:
Pozz!

Poslednja izmena:
@MiiLee
Koji si ONT uređaj dobio za optiku?
Kod mene je na bakarnom vDSL sličan rezultat

@MiiLee
Koji si ONT uređaj dobio za optiku?
Kod mene je na bakarnom vDSL sličan rezultat

Alcatel I-240W-S

OD toga (FTTH) nema bolje i u zdravlju da se sluzis i koristis ga! :)
Nemoj da brines sto su trenutno takve brzine i takva ponuda, ali zato sta god da mts izbaci bices medju prvima koji ce moci da probaju i uzmu!:wave:
Pozz!

Hvala, hvala, ma ne brinem, sad sam future proof, odavde moze samo na bolje :D

Ovde je ping jako interesantan, da kažem standardan za telekom. Kod mojih gde su udaljeni 450 metara od centrale adsl 10/1 ping 4ms, ja imam vdsl istureni stepen u zgradi, ping takođe 4ms . Na optici bi trebao da bude manji. U jednom hotelu u BG-u koji ima optički net i wifi na 2.4 GHz gde ima još 5-6 mreža u okolini, ping mi je na mobilnom preko wifi 2.4 GHz bio 2ms. Ali se nadam bar da će vratiti veći upload i za nas vdsl korisnike. I ovaj od 5 Mbps mi je za sada ok, ali bi 10 Mbps bilo taman kako treba uz 100 Mbps downloada. Nadamo se do kraja godine ili početka sledeće većem uploadu za početak.

Ovde je ping jako interesantan, da kažem standardan za telekom. Kod mojih gde su udaljeni 450 metara od centrale adsl 10/1 ping 4ms, ja imam vdsl istureni stepen u zgradi, ping takođe 4ms . Na optici bi trebao da bude manji. U jednom hotelu u BG-u koji ima optički net i wifi na 2.4 GHz gde ima još 5-6 mreža u okolini, ping mi je na mobilnom preko wifi 2.4 GHz bio 2ms. Ali se nadam bar da će vratiti veći upload i za nas vdsl korisnike. I ovaj od 5 Mbps mi je za sada ok, ali bi 10 Mbps bilo taman kako treba uz 100 Mbps downloada. Nadamo se do kraja godine ili početka sledeće većem uploadu za početak.

Nece biti povecanja uploada, previse problema sa samim instalacijama, i telekom ne zeli da rizikuje i da nudi (a i garantuje) veci upload. Verujem da ces pre dobiti ftth, a i takodje veci uplado.

Ping takodje zavisi kako su napravili rutiranje, i na tom isturenom stepenu. Verujem da jos nisu optimizovali mrezu, nego tek je pustili u pogon, da se malo razradi, da vide kako se ponasa, pa da je optimizuju.

Zato sam savetovao da pocne da se igra na nekim multiplayer igricama, da vidi koliko se ping smanjuje i odskace, cak i da optereti mrezu tako sto ce sa vise uredjaja da koristi net istovremeno.

Veći uploud ,odnosni bivši 5/10 i 15 mega nisu nikakav problem za bilo kog vdsl korisnika.Lično sam prisustvovao kod tehničkog prijema ipan centrale i merenju uplouda radi testa.
Naravno da pre toga sve mora biti instalirano i podešeno kako treba.
Kako se i do sada vršila provera tehničkih mogućnosti (stabilna maksimalna moguća brzina)parice za adsl ili vdsl,tako se i danas može vršiti i provera i za upload.Upload je samo stvar ponude ,koju oni namerno neće da omoguće na isti način kako ne žele da ponude ciljane pakete za stepu ili belvil gde odavno imaju optiku.

Poslednja izmena:
Razmišljaš logično, i to je lepo.

Iako jeste tužna ne samo činjenica koju tvoj sagovornik konstatuje i u pravu je i on, nego i mnoge druge stvaru u vezi sa TS... Ma, sa ZS! (Z kao zemlja. Apsurda. Nepravde. Neodgovornosi...)

Al' ko što neko reče skoro: svi mi se u zemlji ovoj ****** nagledasmo (i gledamo. I gledamo...izgleda, zauvek!), pa je i mali pomak - ORGAZMIČAN ;)

Super ti je Net. Nisam ironičan.
Praktično isto kao vDSL, ping isti, ali boli te uvo, shvataš i da tako mora (još neko vreme) i da nije loše i da će, u tvom slučaju - IZVESNO - biti ZNAČAJNO brže - samo je pitanje vremena.

A čak i da nikad ne stigne optički paket, a stići će, taj 50/2 je super brz.
Koristi ga, s uživanjem!

Nevezano za tvoj slučaj,

Mislim da će Telekom ubrzati pakete, vrlo skoro!

U upload segmentu +3/4/5.
Ili /5 svima.
I +10 Mbps u download segmentu.
Tako nekako.

Cenim da će to (mini-ubrzanje) da se desi jako skoro, tipa u naredna 2-3 meseca*
Nije insajderska info, samo moja procena/osećaj.

JER:

1. Upload jeste mizeran već duže vreme.

/5 bi bilo taman, za najniže pakete. I VAŽAN JE, jer pokriva sve, uz neke izuzetke *, i samim tim i najrealniji....

/10, /20 za jače pakete (uploadl mislim da ćemo za to/tu čekati još "ALLIP"-ja

MOGU da povećaju još jednom, tehničke mogućnosti POSTOJE. .

Pogotovo sada: http://sbb.rs/a13149/podrska/vesti-...brzinu-interneta-iznad-evropskog-proseka.html
^Jedini vredan protivnik... Duopol.
Korisnik bira: jedno od ta dva. (ako uopšte može) Sve ostalo je: sitna riba...

Dakle, pre 10 dana je SBB digao brzine svih svojih paketa, a oni su im "main opponent" (bilo bi do jaja da i SBB najavi: "OŠTRO ka optici" - krećemo i mi sa FTTHom -- od čvorišta (koje je već optika) stižemo do Vaše kuće, paralelno sa coax kablom - idemo s još jednim - optičkim. :)

.... i to da najavi podjednako pompezno kao i Telekom (sa ovim Vučić/diša Telekoma/diša Huaweia/preCednik Kine najavljenim projektom o kom pričamo ovde) - možda sa Cisco regionalnim direktorom npr. [emoji14]

To (ubrzanje. Telekom. Moja imaginacija.) mogu da puste svima, koji već imaju VDSL. (+10⤴️ /5⤵️), bez da išta menjaju.*

Evo, ja sam "ograničen" na 20/2 a na 1150 metara sam od centrale.
Attainable je, kad ga meri Telekom tehničar (!) - 34/6. Na modemu 31/6.

* Sa takvim ubrzanjem (+10d svima i svi na /5u) bi problem svakako imali oni koji su na ADSL-u a već su na 20/1 + svi kojima je parica katastrofa i koji su preko 1.5 pa čak i 2+km... Oni ni 20/1 ne mogu, ma ni 10/1.

Za njih: NADA.
(u smislu: hope, ne: ništa) tj." izvinjavamo se. Nema tehn. mog. Unapređenje mreže je u toku. Biće i za Vas, samo nas sačekajte još malo (čitaj: mnogo) + hvala na strpljenju & poverenju."

I da se vratim na početak.

MiiLii je u pravu, korak 2, izbacivanje paketa za optiku neće sigurno u narednih 12-24m, korisnička baza im je još mala.

Međutim, ako ALLIP krene tako da pokriju ceo BG IPANima - lupam, u novembru 2017e, ima šanse onda da paketi krenu i ove godine. (Ubrzanje #2)

Nema šanse da puste to drugo dok glavni grad ne bude pokriven, logično je zašto. 2 miliona nezadovoljnih korisnika je ogroman broj za handle-ovati.

@MiiLii: pominješ bandere. Ako optički kabl ide tako, TO JE BAŠ DOBRA VEST. Jer: tako ide brže i manje im treba cimanja oko dozvola.... Kupe lepo samonoseće stubove, optika na njima, IPAN dole u svakoj BG ulici (pa prevežu bakar ili piče dalje do gajbe optičkim k.)... A podzemno: gde se građevinske dozvole izdaju za dan ili gde je kanalizaciona rupa velika [emoji14]

Je l mozeš da uslikaš banderu s optikom ?
to jest sve Telekomovo što vidiš, u malo dužem reonu "ka tebi"?
I otprilike nam opišeš šta je șta i gde.

TY in advance. ❤️

edit: ako staviš neki Android smiley, Benč ti pojede SAV teksta ispod. :(

Je l to known bug/prijavljen? Siguran sam da nisam prvi kome se to desilo, moeao bi biti known....

Poslednja izmena:
Nista lično, ali da li bi mogao da pišeš manje konfuzno? Aj što je kilometarski post, nego što sadrži 10 tema, 12 pitanja, 8 izjava, citat... na forumu smo, majkumu, može to i iz više puta. Užasno mi je teško da pratim tvoj tok misli u tekstu.

Zar neko zaista cita ovakve postove :trust: ...covek je i sam rekao da razbija "konvencije" :D

Al se raspisao covek...
Uglavnom, osecaj ga debelo vara za povecanje brzine, nema od toga nista. Ako nesto povecaju, kladim se da ce stari korisnici i oni pod ugovorom da sishu neku stvar, kao i obicno.

@Panzer Meyer, mislim od toga da nema nista. Dizao je i ranije sbb svoje brzine, a telekom je stagnirao. A i te brzine sto sad izdaju su na staklenim nogama, cak se ljudi masivno zale da ni ne dobijaju ono sto plate.

Opet, pre verujem da ces dobiti fiber, nego povecanje same brzine.

Povećanje upload-a će biti tek onda kad dođe deadline za nešto što je država potpisala sa EU i za to nešto dobila gomilu para kao donaciju ili kao kredit. Neki plan razvoja bla bla bla koji navodi minimalnu brzinu do te i te godine. Znači tek u momentu kad ih nepoštovanje dogovora bude finansijski ugrožavalo. I tad će taj minimum biti i minimum i maximum ;)

Ali to će u praksi da bude kao i što su odradili digitalizaciju TV kanala (gde su potpisali da se obavezuju da će preći i na HD rezoluciju... i eto dodali su 1 "kao HD" kanal i to je to).

Poslednja izmena:
Sbb je počeo da se širi i da napada nove lokacije ,ali to rade bez optike,što je potpuno neverovatno.

Evo od mene podrška za Keopsa. Lepo je kad neko ima entuzijazma u vezi bilo čega, a njemu toga ne nedostaje. Prošle godine sam pročitala članak na netu iz 2014.godine „This Rural Community Is Building Its Own Gigabit Internet Network”. Pošto je tekst bio inspirativan, pomenuh ja najbližima kako bi eto i mi na lokalnom nivou mogli da se organizujemo i napravimo svoju mrežu bez čekanja na ove dve poznate, ali inertne i nezainteresovane firme. Svi su mi se smejali, uz komentar da to u Srbiji ne bi nikako išlo iz mnogih, svima poznatih razloga. Zato razumem Keopsa, pročitaću i nastavke, iako ne delim njegov optimizam po ovom pitanju.

Evo od mene podrška za Keopsa. Lepo je kad neko ima entuzijazma u vezi bilo čega, a njemu toga ne nedostaje. Prošle godine sam pročitala članak na netu iz 2014.godine „This Rural Community Is Building Its Own Gigabit Internet Network”. Pošto je tekst bio inspirativan, pomenuh ja najbližima kako bi eto i mi na lokalnom nivou mogli da se organizujemo i napravimo svoju mrežu bez čekanja na ove dve poznate, ali inertne i nezainteresovane firme. Svi su mi se smejali, uz komentar da to u Srbiji ne bi nikako išlo iz mnogih, svima poznatih razloga. Zato razumem Keopsa, pročitaću i nastavke, iako ne delim njegov optimizam po ovom pitanju.

tako je i sbb nastao, gradili lokalno, sirili se, nisu poceli kao firma, nego kao grupa koja je pravila lokalni hub. Razvlacili ethernet kablove sa terase na terasu itd.
A kad vec spominjes lokalnu mrezu, evo ti par "poteskoca":

Cak i da imas par "entuzijasta" koji hoce da naprave lokalni hub za komsiluk, cak i da "pljunes" pare za kablove i za opremu, najtezi deo od svih delova je dobijanje dozvole od raznoraznih ljudi da postavis tu opremu, da se sporazumes kako ces da crpis struju, i kako da platis tu istu.

Cak i da se odlucis da kupis gigabitne wireless antene, i da nemas preterani trosak, opet ti ostaje problem dobijanja dozvole od raznoraznih ljudi, te objasnjavanje koliko zraci, pa te koliko uzima struje itd.

mali edit: ako ti se cak i nakaci inspekcija za te iste antene, mogu da ti traze specifikacije na kojoj frekvenciji emitujes signal, i da li si u dozvoljenom opsegu frekvencija.

Veruj mi, tehnicki problem je uvek najlaksi problem, taj problem nemaju provajderi, uvek su tu problemi pravne prirode, gde smeju da ostave opremu, pod kojim uslovima itd. U cudu da se zabavis.

Poslednja izmena:
mislim da si ti to pobrkao sbb sa bgwireless-om

Nisam, poceli su rad od krova do krova. Cak je i propisana regulativa da ne sme vise od krova do krova kabliranje.

Pa na kraju krajeva, svi pocinju lokalno, imaju zelju da urade nesto, pocnu na sitno, ali mic po mic napravi se nesto.

moze li na optici da se vide parametri linije u ruteru ili kako vec, kako to funkcionise?

Послато са SM-N7505 уз помоћ Тапатока

@Ninoslav/Panzer/Alister/vladavina, pa odavno sam vam odgovorio. Kad nesto ne razumem, ja procitam ponovo.

3aee565aea8e3615fd89968d89a23402.jpg

Moja malenkost koristi Internet (see: Join date) dovoljno dugo da zna da su ukusi različiti.*

Ako napises sve u jednom postu, javiće se 10 njih sa "sto nisi razbio u vise"
Ako razbijes u vise, opet ce se javiti 10 njih, sa "sto nisi spojio". Ljudi nikad zadovoljni.

A sto je najgore, taj post, taj u kom se tripujem da ce Telekom odreagovati na SBB ubrzanje, pa to je 1/10 mojih intelektualno - kucačkih kapaciteta. :D

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Da li je Telekom, igde, uradio optiku nadzemno, na samonosećim stubovima ili duž EPS bandera (postoji tehnicki minimum za distancu optičkog od naponskog kabla, koji moze da se ispoštuje lako! Cak i na najstarijim banderama. Mislim da je 20cm.)?

To ide brže.
To košta manje.
Tako bi cela Srbija bila završena u kraćem roku.

I tu se ne koristi stndardni, vec izolovani kabal. Ko oni prekookeanski, kojima ne smeta voda. Postoje obloge oko optickog kabla, 5+ slojeva kojekakve hemije + metala, a to sve zajedno štiti optički - od svega. Elektromagnetnog polja. Atmosfere/vremenskih uslova. Opticki je u sredini i zaštićen je kao beli medved.

Zemlja ide sporije nego vazduh. Ne samo kopanje, nego i licence, projektanti, gradj. dozvole...

I IPANi me zanimaju.

Zašto su uvek u zgradi, a ne na ulici? Oni moraju biti i na ulici, jer jedino tako pokrivaju ruralna naselja. Oni jedino s njima mogu da skrate petlju do mnogih... Koji nisu "zgradurina" na NBGD.
Eno, u Aleksincu su - na ulici. Štosta je na ulici/javno, pa niko ne lomi. (ili lomi/krade: uhapsiš pa više neće. Telekomova oprema je najosiguranija, drugi tu "najebu" više)

+ Srbija nema uređen katastar podzemnih instalacija. Tu svako svakom seče, pa se popravi. I to namerno kažem, da mi se ne bi pojavila masa vas sa "ma kakav vazduh, zemlja je zakon" - nije. Ne mora da znači. Optiku možeš da proturiš kroz - sve. Od kanalizacije do bandere. Konačni cilj, kvalitet usluge, ne zavisi od metoda sprovođenja... Nismo mi prva zemlja koja to radi. Jesmo doduse, jedna od retkih, u kojoj su ti kablovi na meti otkupljivaca sek. sir.
Al i to se reši, da se hoće.

Poslednja izmena:
Pa ova 2 sela što su se javili ljudi na ovoj temi u oba slučaja su samonoseći kablovi po banderama?

Pozz ljudi, evo procitah svih 10ak stranica, pa da vam podnesem mali izvestaj :D

Mesto Mislodjin, kod Obrenovca

Telekom pre nekih godinu i po poceo sa uvodjenjem optike u moje raspalo selu.
Naravno preko bandera, kablove je postavljala firma Telefonkabl (mozda ce ih angazovati i za neki deo NBG, nzm).

Kabal u moju kucu stigao u avgustu prosle godine, nekih mesec dana posle je telefonkabl zavrsio svoj deo posla, ali je telekom navodno kasnio sa placanjem i sa radovima na centrali...

Eto vidiš...

Drugi korisnik ipak nije bio na ovoj temi nego na Box paketi temi:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?272333-MTS-BOX-paketi&p=4935303&viewfull=1#post4935303

Poslednja izmena:
Nisam siguran. Millii je fotkao kutiju, ne i etar.

Daj boze da jesu.

Da, razvlacili su optiku po banderama, postavili su i nove bandere pre 2 meseca. Imam optiku u kuci, samo da zakacim ruter na njoj. Kazu da je brzina nebitna koliko brzo moze da bude, cak i 100mb/s, ali kako je to u praksi jos ne znam, posto jos nisam uzeo ruter.
***, ljudi, kad je u ovoj zemlji nesto bilo logicno. :D Kaze komsija da smo mi samo u ekspermintalnoj fazi, kao zamorcici, pa onda idu dalje. :)
Evo covek kaze da su i kod njega u selu optiku razvlacili po banderama, ne bih imao nista protiv da je po banderama samo da je optika i FTTH!:d;)
Pozz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno