Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

@milos0888 možeš da kupiš A1 karticu i da staviš u telefon pa testiraj brzinu, ali pazi, ako planiraš da koristiš karticu u modemu, brzina će ti biti bez agregacije, tj. ako ti telefon podržava agregaciju imaćeš mnogo veću brzinu nego što bi imao na modemu. A1 ima Dođi i probaj tarifu u okviru koje ti daju i LTE modem bez agregacije i SIM karticu sa neograničenim saobraćajem i to možeš da testiraš do mesec dana bez ikakvih troškova, pa proveri na taj način. Dođi i probaj tarifa je dostupna samo na bolje snabdevenim A1 prodajnim mestima.

Ponovo se aktuelizovalo, pa da ostane zabelezeno na forumu. Sada se spominje 2025. kao neki okvirni rok.
Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, direktor EBRD za Zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli, šef Delegacije EU u Srbiji, Nj.E. Emanuel Žiofre, predsednik opštine Topola, Vladmir Radojković, generalni direktor Telekoma, Vladimir Lučić, kao i generalni direktor Roaming Networks grupe, Rade Vujović, obišli su početak radova na izgradnji širokopojasne komunikacione infrastrukture u selu Zagorica.
Projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije je projekat strateški prioritetnog značaja, sa ciljem izgradnje nedostajuće pristupne infrastrukture u ruralnim naseljima u RS i povezivanjem javnih ustanova (pre svega osnovnih škola) i domaćinstava na širokopojasnu mrežu. Prva faza projekta, obuhvatiće izgradnju približno 4.700km optičkih trasa samo od strane države i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, dok će završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati brz fiksni pristup internetu brzine preko 100Mbps.
Prisutnima se obratila i predsednica Vlade RS, Ana Brnabić, koja je istakla da je veoma važno za ravnomerni rast i razvoj naše zemlje da naši najmlađi ostaju u svojim sredinama kako bi svojim znanjem razvijali i najudaljenije delove Srbije. Kako je navela, realizacija ovog projekta je u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i uz ogromnu podršku Evropske unije. Vrednost ovog projekta iznosi 500 miliona evra, od čega je 250 miliona investicija države, a 250 miliona će uložiti telekomunikacioni operatori kako bi došli do svakog korisnika.

Ma neka dodje bilo sta :) Ja sam bio ubedjen da ce je uvesti sad, posto se napravila fabrika Continental, misleci da ce njima obezbediti internet, al nista.

Za takve korisnike Telekom Srbija ima posebne pakete, kostaju k'o Bog otac, ali je sve garantovano. Lupicu red velicine cena: 200Mbps simetrija za 200€ mesecno. Idu u paketu 8 statickih IP adresa, garantovan protok itd itd... To postoji deceniju unazad, i nema nikakve veze sa PON optikom.

Fora je u tome što će subvencije za izgradnju optičke mreže dobiti samo mesta u kojima ne postoji internet ili je dostupan internet sporiji od 30mb/s. I to pod uslovom da imaju dostupnu fiksnu mrežu.

Znači, ako u mestu postoji VDSL/kablovski operater, ništa od ovog programa uvođenja optike.

Apsolutno. Takođe, samo mesto mora biti dovoljno blizu recimo telekomove centrale (do koje imaju magistralnu optiku, i gde će biti OLT).
U ovo upadaju mesta do kojih je moguće doći pasivom.

Ja inace kod mts-a placam neki box paket koji ni nema u ponudi, posto ja imam brzinu do 10/1. I kad god pitam da li moze da se uradi nesto, kazu da ne moze, to je sto je.

Fora je u tome što će subvencije za izgradnju optičke mreže dobiti samo mesta u kojima ne postoji internet ili je dostupan internet sporiji od 30mb/s. I to pod uslovom da imaju dostupnu fiksnu mrežu.

Znači, ako u mestu postoji VDSL/kablovski operater, ništa od ovog programa uvođenja optike.
Nije tacno, nema uslovljavanja, gradi se potpuno nova opticka infrastruktura i do 2025. je plan da 99% stanovnistva ima mogucnost da ima pristup sirokopojasnom internetu sto se podrazumeva u ovom trenutku da je preko 100Mbps...

Ne dobijaju subvencije mesta nego projekat realizuje TS koji je i investitor sto je logicno jer njemu na kraju ostaje mreza, izvodjac je Roaming Networks a veliki deo sredstava ide iz EU pristupnih fondova i kredita Evropske investicione banke...

Apsolutno. Takođe, samo mesto mora biti dovoljno blizu recimo telekomove centrale (do koje imaju magistralnu optiku, i gde će biti OLT).
U ovo upadaju mesta do kojih je moguće doći pasivom.
Ni ovo nije tacno, postavljaju se nove centrale i gradi se nova mreza magistralna... Naravno, gledace se da se maximalno iskoriste postojeci kapaciteti ali nema uslovljavanja...

A na osnovu čega su odabrana sela, ako ne na osnovu toga što nemaju provajdere koji nude bar 30Mbps?

Pa Supernova kablovska je vec pokrila vecinu malih mesta

Sad ta mesta gde je sn ostaju sa sn shit kablovskom

Radjena je studija izvodljivosti, napravljen je plan koji je uzimao u obzir primere dobre prakse iz zemalja koje su vec imale ovakve projekte ( npr Slovenija)... Samo sto je razlika izmedju Slovenije i nas, sto je u Sloveniji mrezu izgradio Telekom Slovenija ali svi operateri imaju pristup kroz Bit-stream dok ce kod nas samo Telekom koristiti novu mrezu (zaboravih Yettel ali preko Telekoma)...

30Mbps nije uopste relevantan podatak, to je Markic napisao netacno.

Kako su izabrana mesta za prvu fazu je na osnovu plana razvoja projekta i izgradnje magistralne mreze a prvenstveno sa ciljem da se sto pre pokrije sto veci broj skola... Kao sto je napisano, plan je da 99% stanovnistva ima pristup sirokopojasnom internetu sto znaci 100+. I ovde treba jasno naglastiti da se odnosi na procenat stanovnistva, ne na teritoriju.

Ne znam sta planiraju sa manjim gradovima (od recimo 15-25 hiljada stanovnika). Mi imamo uslove samo za ADSL (nemamo cak ni kablovske provajdere), i sada dzabe ja placam 20-50 mbit/s u nekom BOX-u, kada do mene stize 7-8 mbps max. Samo da ne bude da ja i moj deo grada "ispunjavamo uslove" jer je moj paket zvanicno 50 mbps.

Ali dobro, ako su zaista postavili neki okvirni rok do 2025 da kompletiraju sve, a ne samo odabrana sela sa ovog spiska, onda je to najbolja moguca vest.

Kao sto je napisano, plan je da 99% stanovnistva ima pristup sirokopojasnom internetu sto znaci 100+. I ovde treba jasno naglastiti da se odnosi na procenat stanovnistva, ne na teritoriju.
Za to ce im verovatno sluziti 5G, da popuni sve sto optika ne moze da dohvati.

Poslednja izmena:
Manji gradovi su obuhvaceni ovim prvim projektom koji je Telekom poceo sam, a zbog koga je i nastala tema... Naravno, kasni se iz milion razloga...

Zvanicno, ovaj projekat za ruralna je samo zbog toga, ali ce Telekom iskoristiti deo tih sredstava da ubrza razvoj i u manjim urbanim sredinama i tako ispuni obavezu da 99% stanovnistva ima pristup sirokopojasnom internetu... Naravno, EU ce da zazmuri malo na to i naravno i u Sloveniji je bilo kasnjenja tako da je ovo neki okvirni rok, doduse mnogo ozbiljniji jer ovde nadzor ipak vrsi EU investiciona banka kao kreditna banka...

@akki ne budem li imao optiku u Kaću do 2025te zovem tebe da ti se žalim 😂

Da. Raspitaj se kod njih jel imas uslova za optiku. Ako ne velika je verovatnoca da imas kablovski net 100+Mbps

Cuo sam od drugara pricu, ali ne znam koliko je tacna. Navodno Budisava, mesto koje ide posle Kaca ima optiku. U Kacu su isto ove godine trebali da rade optiku ali je nesto iskrslo pa se to odlozilo. Malo mi je cudno odakle je optika mogla da stigne u Budisavu. Znaci da nije doslo od Novog Sada.

E sad nisam ja to doziveo da su oni toliko ozbiljni da se bave optikom, ali moguce da gresim.

Ima 100+ doduše po ne bas prijateljskim cenama, ali opet lakše je udariti po akkiju 😂

Al zato kad stigne Optika akkija ako se sete, sete 😂

Inače, pozdravi mi Aciku Energynet, mog dobrog druga iz Kaca 😎

Aca (mada ga ja znam kao bata) je ziveo kucu pored mene. Ali nisam ga jako dugo video, slabo je on u Kacu :)
@akki ja cu da te vodim na rucak :)

Cuo sam od drugara pricu, ali ne znam koliko je tacna. Navodno Budisava, mesto koje ide posle Kaca ima optiku. U Kacu su isto ove godine trebali da rade optiku ali je nesto iskrslo pa se to odlozilo. Malo mi je cudno odakle je optika mogla da stigne u Budisavu. Znaci da nije doslo od Novog Sada.
E sad nisam ja to doziveo da su oni toliko ozbiljni da se bave optikom, ali moguce da gresim.
Imam neki ST Cable, ne znam jel su to oni?
Da stcable. Raspitaj se sta nude. A optiku sami postavljaju i imaju je u vec nekoliko mesta...

Сакате га баш обратно, јер се не плаћа. Били би најсрећнији кад би то наплаћивали. Ко зна, можда се нађе неко довољно безобразан да покрене ту лавину.

Сакате га баш обратно, јер се не плаћа. Били би најсрећнији кад би то наплаћивали. Ко зна, можда се нађе неко довољно безобразан да покрене ту лавину.
Vidi, ocigledno je rezanje uploada, kresanje troskova, jer poslovni prikljucci koji imaju isti up/down kostaju znatno vise...

Nisu poslovni priključci uopšte nešto skuplji. Niti imaju drastično bolji upload. Baci pogled na sajt supernove. To je raspad ponuda, čak gora od ponude za privatne korisnike.

SBB slično, malo bolje... Mts, nema neku veliku razliku u ponudama, osim možda uključene statičke IP adrese.

Upload je ograničen na ADSL i na DOCSIS mrežama samom tehnologijom, dok kod VDSL-a provajder (telekom) sam bira odnos DL/UL.

Na optici (GPON, XGPON, XGSPON) je odnos downloada i uploada 1:2 odnosno 1:4 odnosno 1:1. I provajderi apsolutno ništa ne dobijaju ako srozaju upload.

Nazad
Vrh Dno