Šta je novo?

Kvalitetan gaming mis

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
E ljudi citao sam teme tu po vasem forumu, i sada sam pao u veliku dilemu. Zelim da kupim mis do 100e, znaci najbolje za te pare. Imam G5 trenutno, a ujedno sa njim i palm grip tako da trazim veci mis, koji je tezak...(ali kontam da svi skuplji imaju tegove).
Hteo sam da uzmem Kone+ ili Sensei...ali sam citao ovde da imate velikih problema sa Kone+ modelom, tako da nista od toga. Mnogi mi kazu da se ne zezam i uzmem Razera nekog, ali nisam nasao dobar mis koji mi odg. Naga mi se nikako ne svidja zbog gomile dugmica, a Mamba mi je do j...ali je problem sto je skupa. Uz taj mis bih hteo i podlogu od iste firme.
E sada, kakva su vasa iskustva sa Sensei misem, ili da li preporucujete neku bolju Razer opciju ili nesto trece.
Hvala vam unapred.

pa sta znam, meni je mx518/g400 no1, nisam ni znao pre za predikciju, igram cs i radim u ps bez problema, tako da, neka ga, dok sluzi, sluzi, posle ce kupimo verovatno bez predikcije ili ako izadje naslednik i to je to. 10 god koristim taj logitech oblik [od mx500-mx518-g400] i ne planiram da ga menjam :)

Poslednja izmena:
Ma boli te uvo onda. Cepaj s tim dok ne istruli pa onda uzmi ili isti ili naslednika i to je to.

Meni lično oblik ne odgovara, a pomalo i tvrdoća skrola... ali sam se žrtvovao zbog svega ostalog...:D

Jel naleteo neko na info o mx510 u vezi sa tim predikcijama i sl.?

TL;DR

Moj G500 je zahvatio notorni, fantomski dupli klik i razmisljao sam da uzmem G400 umesto njega. Ali sam onda shvatio da zapravo cesto koristim side-scroll, a jos cesce hyper scroll. Te se lomim dal' da budem od frikova koji imaju dva misa, a onda i da li stvarno ima potrebe da umesto mx510 koji mi se muva okolo kupim g400...

Ima predikciju i avago 2020 senzor, koji je već dosta, dosta mator. Hyper skrol je po meni jedna obična marketinška glupost, jer svaki miš to može, pritisneš srednji klik i samo lagano povučeš miša na dole-gore, levo desno u odnosu na piksel gde ti je bio kurzor kada si pritisnuo srednji klik i on skroluje u svim pravcima brzo, sporo, kako ti hoćeš.

Zašto bi bio frik ako bi imao dva miša. Mislim da je potpuno normalno imati dva miša. Recimo, jedan žični za gaming i profi rad i jedan bežični za surf i multimediju.

Od mene sve preporuke za g400, em izuva na skoro svakom polju, em nije skup. Nije bez mana, ali mane su minorne u odnosu na konkurenciju i sve ono što pruža. Po meni trenutno najsavršeniji miš na tržištu.

Mrzim da klikcem na skrol tockic! MRZIM! :D

Ozbiljno, uvek mislim da ce da prokliza, nikad nisam siguran pod kojim uglom, koliko pritiska... Vrlo neprijatno.

Svakako cu da uzmem G400, a s G500 cu da vidim sta cu, ako ne uspem da izvucem pare natrag.

Nego jos uvek ne vidim gde kod nas pouzdano ima svezija proizvodnja... Ili sam nesto propustio? A ponedeljak je vec tu! :)

Pa pogledaš deklaraciju na kutiji , na kojoj bi trebalo da piše "godina uvoza 2012." To je, čini mi se, jedino merilo ko nas. Napolju su bile neke fore s logitech nalepnicama na kutijama koje su označavale te novije modele, ali ko zna kakva je situacija kod nas.

Ja sam u at*om.rs kupio mis bez perdikcije, proizveden 2012 za 3300din. Imao sam srece jer oni nisu imali mis u radnji - neki sto im je ostao u zalihama, nego su ga dobavili direktno od uvoznika tako da je zaliha bila "sveza" :D

Pa jesi ih pitao il' si is'o na srecu? Ja ih malopre zvao, covek ne zna nista o revizijama, a i nije specijalno raspolozen da proba, tj. da ga otpakujem i ne uzmem ako ne valja...

Posle jedno 4-5 otvorenih kutija nasao sam dobar primerak. Svi su imali Logitech odstampano na providnim seal nalepnicama, svi su LZ14xxx, na nekima je pisalo cak i godina uvoza 2011.

Problem je bio vise u drndavom levom dugmetu: http://www.youtube.com/watch?v=9QF-gzrK1nI

Na kraju sam ga uzeo u CT za 3.900 din. Imali su dva, a momak je insistirao da otvorimo i drugi kada je prvi bio los. I bio je u pravu! Naravoucenije: nije do serije, nego do primerka. Naravoucenije br. dva: izgleda da je najbolje uzeti negde gde ih imaju vise kom. u radnji i spremni su da ih otvaraju dok ne naidje dobar.

Radnje u kojima sam probao ostale necu da navodim. Bio bi to nepotreban negativan publicitet. Nisu oni krivi i bili su dovoljno fini da otvore miseve.

Imao sam i mx500(imam ga jos) i mx510 i mx518 i sad G400, svi su imali kako ti kazes drndav levi taster...to je normalno i to nije falinka. Sto se verzije tice ja nisam otvarao kutije samo sam video da je godina uvoza 2012, kuci sam video PID kad sam raspakova i zakljucio da je mis bez perdikcije tj da je druga verzija G400. Probao sam i onaj "test", meni je mis perfektan, relano najbolji mis koji sam mogao kupiti u cenovnom rangu od 0-200e. mozda bi probao Zowie AM i to je to.

ma de nije falinka... ja to nemam ni na MX510, mrzi me da trazim ostale. u svakakom slucaju na ovom primerku toga nema, pa sad ako neko bas voli... sto se kaze, nek izvoli. :)

ps. mis je boles'! :D tako je smooth i tako lepo slusa, stvarno je kao nastavak ruke.

pps. jel sam ja lud il' u LGS drajverima nema podesavanja za speed i acc.? mis'im ima smisla to, ali nekako bi voleo da imam velike "no f-in acc." i "default f-in speed" checkbox-ove. :d

Imaš da čekiraš enhance pointer precision u pointer settings-u u LGS-u, ali nemaš skalu sa količinom akceleracije kao u setpointu. Samo ostaviš prazno to polje i nema boli glava. Naravno, staviš i MarkC win 7 acceleration fix ili ekvivalent za XP da ti ubije akceleraciju koju proizvodi sam win softverski.

Sad sam baš proveravao ovo sa klikom na mom starom g400 i meni je desni klik pomalo takav, mada to nikako ne utiče na performanse. Samo je plastika možda malo labavije povezana sa mikroprekidačem i ima neki mikronski "gap" pa proizvodi takav zvuk na lagani dodir.
To ne utiče ni na hod prekidača niti na bilo šta drugo, samo može da smeta nekom što zna da to postoji. Sećam se sad da sam to primetio i ranije i smorio se, ali sam ubrzo zaboravio na to kad sam uvideo da nemam nikakvih realnih problema u radu s tim tasterom.

Svakako će da padne i novija verzija g400, ali dobro je da znam da ću morati da otvaram kutije u radnji i da svaki proveravam u detalje na licu mesta... jer sam ipak picajzla i mora sve da bude kako treba... :d

Poslednja izmena:
ma de nije falinka... ja to nemam ni na MX510, mrzi me da trazim ostale. u svakakom slucaju na ovom primerku toga nema, pa sad ako neko bas voli... sto se kaze, nek izvoli. :)

ps. mis je boles'! :D tako je smooth i tako lepo slusa, stvarno je kao nastavak ruke.

pps. jel sam ja lud il' u LGS drajverima nema podesavanja za speed i acc.? mis'im ima smisla to, ali nekako bi voleo da imam velike "no f-in acc." i "default f-in speed" checkbox-ove. :d

ja ti reko kako jeste a ti pisi sta hoces, otvorio sam ih dosta, nema tu sta da "popravis" pa da nestane ta "falinka"...

Ako nekom to smeta, neka nosi u iris megu da mu poprave to u servisu. Tako će se rešiti problem i sačuvati garancija. Ne vidim razlog da neko sam otvara miša, ako već Iris mega popravlja logije.

btw, na mom misu stoji uvoznik za srbiju: PC Centar. ne pise godina uvoza. ako nekom znaci...

a pitanje je da li bi u servisu to umeli/hteli da urade, da li bi uradili kako valja, u razumnom roku...

ja iskreno mislim da ako ti onakvo dugme ne utice na performanse onda ti i ne treba specijalan mis. :) i realno i podsvesno...

i isto ne znam sta se dalje diskutuje: odaberes sta volis - labavo, utegnuto ili svejedno. i imas opcije da biras u radnji, nosis u servis i opravljas sam. :) ona varijanta sa narucivanjem preko neta i vracanjem mi se ne svidja, al' eto, ima i to...

ps. prvi dan ozbiljnijeg koriscenja - pucaju tikve po vidjenju! :d trenutno sam na 41,5cm/360, a razmisljam da idem i nize s ovim misem.

Otkud ti znaš kakvo je tačno dugme na mom mišu, Bahati? Jesi li ga probao možda?

Apsolutno se slažem da to jeste falinka, ali je u većini falinka isto koliko i krckanje plastike na mišu, mobilnom itd kad ga malo jače stisneš u šaci.

Baš bih voleo da dokažeš da to zaista i utiče na performanse, umesto što samo nervira. Meni lično levi klik radi savršeno i proizvodi zvuk kao desni u onom klipu, dok mi desni proizvodi dosta drugačiji ton od levog drndavog sa klipa. Proizvodi malko tuplji zvuk od levog, ali ipak dovoljno drugačiji od njega da iritira... dok je potreban identičan pritisak prsta i na levom i desnom kliku da bi se okinuo mikroprekidač. Kad pritisnem desni klik da okinem mikroprekidač, apsolutno isti hod mi je potreban koliko i za levi klik, tako da nema apsolutno nikakve razlike, barem kod mog primerka. I za desni i levi klik mi treba ista jačina pritiska da bih okinuo prekidač, dok je na većini drugih miševa koje sam imao (g9x, roccat kone +, CM spawn itd) desni klik često bio mnogo tvrđi i neugodniji za pritiskanje. Po meni je mnogo veći problem kad ti je jedan taster dosta tvrđi od drugog, e to po meni utiče na performanse, dok ovo samo nervira kad tako pipkaš tastere, bez samog okidanja prekidača.

Ponavljam da to definitivno jeste falinka, ali verujem da stepen ozbiljnosti problema varira od primerka do primerka.

Svakako planiram da uzmem model bez predikcije u neko dogledno vreme, jer me lično nervira što to uopšte postoji, mada kapiram da kod nekog postoji zaista problem da normalno pritisne mikroprekidač, pa da ili ne registruje ponekad klik ili registruje dupli klik ili ga registruje s kašnjenjem itd... što kod mene lično na svu sreću nije slučaj, pa nisam još posegnuo za zvanjem servisa za moj trenutni primerak.

Imao sam, na primer, sličan problem sa gomilom g9x miševa. Na svakom primerku su na barem jednoj od onih maski thumb dugmići bili previše uvučeni u kućište maske, tako da kad tu masku stavim na miša, kad pritisnem recimo forward thumb, klikne se sam i back thumb i ne čuje se lepo klik. Ili je bilo uvučeno jedno ili oba dugmeta, tako da su sa tom maskom jedno ili oba thumb dugmeta maltene do pola pritisnuta i lako se dešavalo da prekidači okidaju skoro sami od sebe. Na kraju nisam uspeo da pronađem primerak koji nije imao tu falinku i uzeo sam drugog miša.

Poslednja izmena:
de sam napisao da znam? ali u pravu si, ne mogu i necu da dokazem. ja volim utegnutost i konzistenciju, nasao sam to, podelio iskustva. od mene dosta. :)

de sam napisao da znam? ali u pravu si, ne mogu i necu da dokazem. ja volim utegnutost i konzistenciju, nasao sam to, podelio iskustva. od mene dosta. :)

Pa evo ovde na primer...

ja iskreno mislim da ako ti onakvo dugme ne utice na performanse onda ti i ne treba specijalan mis. :) i realno i podsvesno...

Ovo mi je delovalo kao da znaš tačno kako i koliko "takvo" dugme utiče na performanse...
dok se obični smrtnici dave u neznanju.
Malo mi to smrducka na malo manje očigledan elitizam koji svakako nisam očekivao od nekoga ko je 12 godina na forumu, a plus je i moderator.

No, ne poznajem te lično i neću da grešim dušu, ali tako mi je tvoj post delovao.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, nije mi u interesu da se svađam i prepirem, samo mislim da nije ok da čak i tako suptilno tvrdiš da si superioran u odnosu na ostale i da bolje poznaješ određeni model miša, ceo brend itd od drugih.

Ja svoj primerak imam od početka 2012., a ti si tvoj primerak uzeo juče, prekjuče i tvrdiš da znaš kako moje dugme utiče na performanse...

Slažem se opet sa tobom... i ja takođe volim kad je sve cakum pakum, bez krckanja plastike i ostalih stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju, jer sam inače velika picajzla.

Drago mi je da si našao primerak kome ništa ne fali, jer je to generalno teško ovih dana, bez obzira na brend. Danas se sve pravi toliko ofrlje da mi se baca pegla, ne mogu praktično ništa da kupim, a da mu nešto ne fali pa moram da reklamiram, menjam za drugi primerak,tražim pare nazad itd itd itd, bio to miš ili veš mašina. Ali tako je kako je i nema nam druge nego da budemo veoma oprezni i izbirljivi pri kupovini. Prodavci nas neće voleti, ali ćemo bar biti zadovoljni.

Ja ću ovaj moj primerak svakako giljati još neko vreme, možda izbace uskoro neku još noviju verziju miša s još novijim firmverom, mada bih bio mnogo zadovoljniji da stave neki bolji skrol, ali sumnjam da će se to desiti. Žale se ljudi po stranim forumima i na loš kvalitet kabla koji prekida, da im se miš isključuje i uključuje po volji itd itd, što nisam primetio kod ovdašnjih vlasnika g400. Vreme će samo pokazati da li će biti nekih ozbiljnijih problema, mada svakako očekujem da manje zeza nego roccat, razer i drugi.

Ni logi nije savršen, ali svaki njihov proizvod (koji je bio ispravan po vađenju iz kutije) me je služio minimum 5 godina i duže bez problema, tako da još uvek imam vere u njih da će mi ispravan proizvod po vađenju iz kutije ostati ispravan duže vreme...

Svakako je po meni najbolji miš na tržištu trenutno i drago mi je da si i ti zadovoljan.

Nakon sto mi je MX1000 ispustio dusu nakon 7 godina (ne svojevoljno, jer mi je crkao klik, pa sam pokusao da zalemim novi itd.) stigao mi je Logi G700 danas i ne mogu da se oduprem utisku da postoji mouse acceleration iako je u set point i win-u to iskljuceno. Jel ima jos neko takav problem? Na koliko drzite DPI i sens ?

Poslednja izmena:
Pa to je normalno zato što g700 ima avago ADSN S9500 senzor, koji ima random akceleraciju od -+5 posto, a koju ne možeš da isključiš jer je hardverska. U setpointu imaš samo da isključiš softversku akceleraciju, tako da ćeš morati ili da naučiš da živiš sa akceleracijom ili da menjaš miša. Po meni loš izbor, jer g700 pati i još od gomile drugih problema, ali ne bih da ti sad još dolivam ulje na vatru. :-devil-:

Ako nije prošlo 7 dana od kupovine, vrati ga u radnju i uzmi nešto drugo s optičkim senzorom, možeš i dva da uzmeš za te pare... To ti je najbolja preporuka od mene... Uzmeš g400 (ako voliš logi) ili razer DA i za kusur se častiš još nečim, nema glava da te boli. Samo proveri lepo miša u radnji ako imaš prilike, stvari se više ne prave kao nekada...

Znam da pati od gomile problema, al ima 3 godine garancije, a i lezi mi lepo u ruci plus sto koristim maltene svako dugme. Ako crkne nesto , verovatno cu ga promeniti. Za sada mi mnogo ne smeta ta akceleracija, ne igram profi igre pa da me ostecuje. Valjda ce da poprave taj accel sa nekim firmwareom. Kazu da G400 nema akceleraciju tek sa nekim novim firmwareom, pa je i to malo problem da se pogleda preko neta kada se narucuje. Sto se tice Razer miseva, prodaju samo ime, bas nalazim dosta negativnih iskustava sa razerom, pa nisam njega uzeo.

Znam da pati od gomile problema, al ima 3 godine garancije, a i lezi mi lepo u ruci plus sto koristim maltene svako dugme. Ako crkne nesto , verovatno cu ga promeniti. Za sada mi mnogo ne smeta ta akceleracija, ne igram profi igre pa da me ostecuje. Valjda ce da poprave taj accel sa nekim firmwareom.

Neće, senzor je takav kakav je hardverski i tu nema pomoći, godinama je već u opticaju i nijedan firmver mu neće pomoći.
A što se tiče toga da ga zameniš kad nešto crkne, to teško, pošto Iris mega servisira miševe i neće ti samo dati novi već će ti popravljati taj stari ako mu crkne skrol, neki mikroprekidač itd. Ne znam ko servisira ono što uvozi PC centar, ali mislim da ni tu nije drugačija situacija... dok kod razera ako ti nešto ne radi, odmah dobijaš novi miš, a Desk posle šalje taj pokvareni u Sloveniju, tako da je to dosta bolja opcija nego da čekaš da ti popravljaju. Ovako dobiješ novi miš sa novom garancijom, a možeš i da zameniš za neki u sličnom cenovnom rangu.

Kazu da G400 nema akceleraciju tek sa nekim novim firmwareom, pa je i to malo problem da se pogleda preko neta kada se narucuje. Sto se tice Razer miseva, prodaju samo ime, bas nalazim dosta negativnih iskustava sa razerom, pa nisam njega uzeo.

G400 nikad nije ni imao akceleraciju, već predikciju (angle snapping), koja je softverske prirode i koju su izbacili sa novim firmverom, to je potpuno druga stvar.

Jeste da je logi definitivno bolji što se tiče QC od razera, ali danas se sve pravi preko one stvari tako da ti jedino garancija igra neku ulogu, mnogo više od reputacije kvaliteta izrade proizvođača. Meni je npr svaki logi proizvod trajao minimum 5 godina, ali šta vredi kad treba da isprobaš po 5-6 miševa u radnji da bi našao ispravan primerak. Te drndavi levi klik kod g400 npr, te loši bočni dugmići na g9x, te skrol luduje itd. itd...

Ali kad ubodeš primerak kojem ništa ne fali, uz tebe je godinama uglavnom...

Poslednja izmena:
Ok, izvalio sam sta me je dodatno mucilo. Kod MX1000 senzor se nalazio maltene ispod palca i tu sam se navikao kako da kontrolisem mis, dok je kod ovog G700 senzor skroz gore pa mi se strelica ne ponasa zeljeno zbog naviknutih pokreta sake koji su mi ostali od MX1000.

Nazad
Vrh Dno