Šta je novo?

Kvalitetan gaming mis

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
E ljudi citao sam teme tu po vasem forumu, i sada sam pao u veliku dilemu. Zelim da kupim mis do 100e, znaci najbolje za te pare. Imam G5 trenutno, a ujedno sa njim i palm grip tako da trazim veci mis, koji je tezak...(ali kontam da svi skuplji imaju tegove).
Hteo sam da uzmem Kone+ ili Sensei...ali sam citao ovde da imate velikih problema sa Kone+ modelom, tako da nista od toga. Mnogi mi kazu da se ne zezam i uzmem Razera nekog, ali nisam nasao dobar mis koji mi odg. Naga mi se nikako ne svidja zbog gomile dugmica, a Mamba mi je do j...ali je problem sto je skupa. Uz taj mis bih hteo i podlogu od iste firme.
E sada, kakva su vasa iskustva sa Sensei misem, ili da li preporucujete neku bolju Razer opciju ili nesto trece.
Hvala vam unapred.

Mislim da cu se jednostavno odluciti za ono sto sam od pocetka hteo, a to je Kone+. Zeleo sam da vidim da li ima neka druga bolja opcija za te pare....i da li Kone+ ima jos uvek probleme koje je imao kada je izasao. Ako je sve u savrsenom redu, ja cu lepo da uzmem to u Nemackoj ili ovde ako nadjem jeftinije i kraj :)

Ne zaboravi i Mionix Naos 5000:
naos_5000_2_0.png

http://www.guru3d.com/article/mionix-naos-5000-mouse-review/1

Hir's maj tu sents. Imao sam od gaming miševa g9x, razer naga, roccat kone + (5 komada i svi na reklamaciju išli), mx518, g400, cm spawn i g400 je zakon za sve. Laserski miš ne bih ni dotakao u radnji više. Optika je superiorna u svakom pogledu, pisao sam dosta o svemu u temi "poredjenje miševa", pa da ne kucam eseje i ovde. Ako već hoćeš da pukneš 100 evra na miša, moj predlog ti je g400 kao gaming miš i mx anywhere, kao idealan bežični miš za multimediju i laptop, a još ti ostane za turu pića. Mx anywhere planiram da uzmem, kao i još jedan g400, jer su mu u medjuvremenu ukinuli i predikciju, pa jednostavno ne mogu da odolim. Moj savet posle gomile bačenih para, ne bacajte pare... a za sve one koji misle da je logitech i nije nešto posebno, svi njihovi miševi su mi trajali po 5 i više godina... Laserski ne bih kupio ni rodjenom detetu pa sve da mi kuka i plače u radnji... Jedino ako nije za gaming, jer akceleracija, z - bugovi i preterana osetljivost na prašinu, vibracije itd je veliki no no za igranje...

Ako tvrdite da G400 nije nista losiji od Kone+ ili Sensei...onda stvarno ne znam sta da kazem. Ja se isto tako kunem u Logitech, ali nekako ne znam... Znaci ako kazem da imam odvojeno 100e za mis, onda mi recite najbolju opciju. Ako je najbolja opcija mis koji kosta 3000-4000din, pa to je super, ali veoma malo verovatno. Ne znam...zato i pitam vas.

EDIT : Bogami ovaj G500 ne izgleda lose, i verujem da bi bio dobar za mene i moj hvat. Mislite da je Kone+ sminka i nije nista bolji od Logitech-a G500? Ako bi uzeo G500 koju bi mi podlogu preporucili za njega?

ne znam kakav je taj kone+ ja sam ga merkao odustao i kupio kuvu+ da probam roccat miseve, razocarao se i vratio ga, uopste mi se nije dopao, meni ne lezi ima jako tvrd skroll i lose mi lezi u ruci, inace mise je kvalitetan i tu nema dileme. Kone+ ne znam kakav je deluje da je brooka ali je preksup i mislim da ne nudi nista vise od g500.
Koristim g500 i g300 za LTOP i mogu ti toplo prporuciti i jedan i drugi odlicni su., za ne tako veliku cifru dobijas ozboljnog misa. Drugim recima g500 vredi svaki euro i ne vidim zasto bi se izuvao za kone+(dobro moram da priznam da su dizajn i ergonomija vrh) al opet g500 daje sve ono sto treba, barem meni. I kvalitet i dizajn i ergonomija, sve je stvarno odradjeno perfektno. Da se razumemo roccat pravi vrhunske prozvode, i taj kone + je vrhunski prizvod po onom sto sam ja citao po netu, ali mislim da mu je cena prefurana.

Poslednja izmena od urednika:
Pa fora je da je veliki broj ljudi ovdje samo zbog hejta i flejma. Kao smeta im laser, ovo ono. Ma daj molim te, ti si jos gori od njih ako ih slusas uopste.

Istina je da neki misevi imaju problema sa " z bug-om" ali to je samo kod nekih laserskih gde je taj odredjeni laser ugradjivan. Ima dosta kvalitetnih laserskih miseva koji sasvim fino rade. Logi G5, par novih Steelseries miseva itd... Price tipa: "ne bih ni rodjenom detetu kupio laserski mis" jednostavno ne piju vodu, to jednostavno nije dovoljno dobro objasnjenje. OK, mozda ste imali losa iskustva sa laserskim, ali nemojte sad da u isti kos stavljate sve laserske miseve pricajuci da su svi isti i svi krsh.

Z bug imaju svi miševi sa philips twin eye plnr 2031 i 2032 senzorima, a to su svi razer laserski miševi, R.A.T-ovi i da ne nabrajam dalje https://spreadsheets.google.com/pub?key=0AosJbEwEG9GpdEpBMGc1ZXo0S3BLQm1YQ09jeVZ6bEE&w=100&h=650, kao i https://spreadsheets.google.com/pub?key=0AosJbEwEG9GpdENDZGJCcl9ITzdvSW5mcGJLYVB2YVE&w=100&h=650

dok g5, g700, g9x, xai, sensei, Wow, kone + itd, opet su svi na ovim listama, koga zanimaju svi pojedini modeli, koriste avago adns 9500 senzor koji pati od 5-10 posto inkonzistentne akceleracije, gde je veoma bito ovo inkonzistentna, što znači da je stepen akceleracije potpuno random i sa takvim mišem nikada nećete izgraditi mišićnu memoriju šake što je imperativ za FPS-ove. Jednostavno, mrzi me da pišem sve što sam već pisao na forumu već tolikko puta pa sam napisao da, koga zanima, više detalja može naći u temi "poredjenje miševa", zato ovde i nisam toliko detaljisao. Ko želi da se loži na marketing i milione DPI-ja itd, slobodno neka uzme koji god miš želi. Ja sam se opekao dovoljno puta, dok nisam odlučio da malo bolje izučim materiju i gomile uber skupih i uber beskorisnih miševa za gaming mi je prošlo kroz ruke.

Ako hoćete kvalitetan miš za gaming, g400, ali gledajte da piše na kutiji da je proizveden 2012, jer su veće šanse da ti primerci budu oni kojima je izbačena predikcija, a druga preporuka je razer DA, koji već ima legendaran status medju igračima, pogotovo onima koji žive od FPS-ova...

Ovde sam da bih podelio svoje skromno iskustvo koje nekome može da znači, a ko hoće da se raspravlja kao nedozreli klinac (ne mislim ni na koga posebno, naći će se takvi već sami u ovim rečima), slobodno neka izvoli, ali ja ne želim da budem deo te priče.

Laserski miševi su ok za sve primene sem gaminga i to će vam svako ko se iole razume u materiju potvrditi. Slobodno pročešljajte malo i strane forume, predlažem http://www.overclock.net/t/1136686/gonx-revised-mouse-guide, zatim http://www.overclock.net/t/854100/mouse-reference-thread i druge teme na tom forumu, jer na njemu postuju najveći stručnjaci za miševe koje sam upoznao, posebno Skylit. Tamo ćete naći sve informacije koje su vam potrebne, a odatle sam i ja naučio skoro sve što znam.

Veoma korisno štivo, a može vam i uštedeti dosta para...

Poslednja izmena:
OK je sve to sto ti pricas, ali niko od nas nije profesionalni gejmer, a i da jeste, pogledaj, dosta igraca jakih klanova koriste laserske miseve, kao sto su SS Xai i Sensei, na stranu to sto moraju zbog sponzora, ali da su ti misevi losi i da im smeta ta akceleracija i da su bagovi izrazeni, pa niko od njih ih ne bi ni koristio, zar ne? Ipak je to malo ozbiljniji gejming nego onlajn fps-ovanje i slicno. Dakle, ne postoji nacin da me ubedis da su ti misevi losi, mozes ti da dajes kakvu hoces statistiku i da mi pricas o brojkama i bagovima, ali ako ceo na'vi i fnatic mogu da ih koriste i da pritom budu best of the best na svetu, za mene su ti misevi onda prosli svaki test.

Ja lično niti tebe niti bilo koga drugog i ne ubedjujem, samo sam podelio svoje iskustvo sa sotalim članovima foruma, a ti i svi ostali radite šta god želite s njim.

A to što su tebe i druge svi oni i ubedili da ih zaista koriste, a ne drže samo na stolu, to je onda zaista dobar marketing. Fnatic mora da koristi SS, a većina njihovih CS igrača koristi ikari ili kinzu optical miševe, što možeš i proveriti na njihovom sajtu.

Laserski miševi su ok za sve upotrebe sem za FPS gaming gde se koriste brza cimanja miša, koja pokreću random akceleraciju. Za strategije i druge igre, gde nema tako brzih refleksa i gde se ne probijaju brzine veće od, lupam, 1-1.5 m/s, laser i nije toliko strašan, isto tako je sasvim ok za desktop upotrebu i profesionalne programe. Zapravo, laser je ok za sve sem za igranje igara gde su jako bitni refleksi i gde miševi cepaju užasnim brzinama po podlozi, čitaj kod low sense igrača u FPS igrama. High sense igračima i ne smeta toliko, pa ih neki profi zato i koriste i to samo oni koji moraju zbog sponzora.

Ja sam takodje kežual igrač, ne podnosim multi uopšte, ali sam perfekcionista po prirodi i posle godina korišćena laserskih miševa, bacanja po 80-100 evra za njih i nerviranja u FPS-ovima, a i van njih, rešio sam da se malo edukujem i sada sam veoma zadovoljan sa g400, jer je najbolji miš kojeg sam imao, a ujedno i najeftiniji gaming miš i posle njega nikada više neću dati 100 evra za gaming miša... a to govorim zaista iz debelog iskustva... (sem ako nije optički miš sa 10 godina garancije i radi ujedno i masažu prstiju :d)

A ovo je ipak tema kvalitetan gaming miš, nebitno da li je neko ozbiljan igrač, profi ili ne, dobar alat je dobar alat i pravi alat za neku namenu je pravi alat za neku namenu, a papagajkama sigurno nećeš moći uspešno da promeniš slavinu u kupatilu...

Poslednja izmena:
I Fnatic i Na'Vi koriste SS zbog sponzorstva ali koliko vidim kod Na'Vi pola ih koristi kinzu pola xai, dok kod fnatic uglavnmom ikari optical. OK, shvatam ja tvoju poentu, ni ja nisam ovde da bih se ubedjivao sa tobom, ali malo me tvoj stav prema laserima poneo pa sam morao da odgovorim. Te price da sa laserskim misem ne moze ozbiljno da se igra, uopste nisu tacne. pa pobogu znam neverovatne igrace koji igraju na misevima od po 200din, pa nikom nista. Nije sve u senzoru ;) Pre koju godinu bio sam medju top 20 awp plejera u rs, a tu preciznost dosta znaci, i sam verovatno znas, a tad sam igrao na ikari laser misu. Sad sam na a4tech xl750bk i on mi lezi i sasvim je ok za pare koje kosta, a opet, eto, laser je u pitanju. :)

Vidi prvo da pozdravim sve na forumu i da se predstavim ja sa bearsstorm inace menadzer myinsanity css tima koji je trenutno u kvalifikacijama za ems a prosle sezone smo bili u top 16 timova u evropi...Sto se tice gaming misa nepostoji ni jedan model koji ste vi naveli a da nisam probao...ali trenutno moja ekipa igra na kompletnoj steelseries opremi ...e sad da nebi bilo onog svaki ciga svoga konja hvali po mom misljenju najbolji laser koji se ikada ugradjivao u miseve se nalazi u razerovom deathaderu ali sve je to dzabe kad u devedeset posto slucajeva na tom misu crkava i preskace scrool.Moja preporuka ti je zato nesto iz steelseries programa i to u zavisnosti od budzeta ili SENSEI ili nov steelseriesov mis KANA.Sensei ti je proverena stvar u css gamingu ga koristr bar po jedan ili dva igraca iz top timova kao sto stu verygames,tt dragons,frag masters...Sto se tice kane imao sam priliku da je probam mis realno nije preskup kosta oko 50e a znam da u njega ide steel laser zadnje generacie i na probi se mis pokazao odlicno....Neznam koliko ti je bitan oblik misa ali ovaj mis je po meni radjen na istom kalupu kao i inteli 3.0...tako da vidi razmisli ako ne patis od toga da ti mis menja boje,svetluca po podlozi i slicno moj predlog ti je definitivno steelseries.Naravno seleo bi da ti napomenem da steel misevi zadnjih generacija kao sto su sensei i kana prave rezultate daju na njihovim HD podlogama koje nisu bas jeftine ali opet ako hoces da se bavis barem semypro gamingom logicno je da ce i da kosta....izvini ako je bilo slovnih gresaka posto sam kucao sa mobilnog

@Kobayashi - Ja igram 90% FPS multi i koristim G500 i prije njega G5. Igrao sam dosta FPS multi igara, sad trenutno igram samo Crysis 2. Nisam primjetio nista od toga sto ti navodis. Evo od sinoc dvije partije

@lanmi86 - upravo tako. Oni koji nemaju skill, izgovor traze u misu.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    695 KB · Pregleda: 73
  • 2.jpg
    2.jpg
    583.2 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
Pa kažem, najviše zavisi od toga da li si hi ili low sens igrač. Ako koristiš hi sense i ne pomeraš miša velikim brzinama, akceleraciju ćeš manje i osećati. Naravno, sve je u vežbanju, talenat će da razbija i s džojpedom ako treba... ali performanse su performanse i laser je superioran po pitanju lod-a, perfect control speed-a, malfunction speeda, ali akceleracija sve to pobija, pogotovo low sense igračima koji koriste 800 i 400 DPI, nemoguće je okrenuti se za 180 stepeni sa uvek istim refleksnim pokretom miša, uvek ti kurzor završi li pre ili posle željene tačke. Mišićna memorija je glavna stvar kojom se razvijaju brzi refleksi, a nju je nemoguće istrenirati ako ti senzor ima akceleraciju. Dobri optički senzori, kao avago 3688, 3888, 3080, 3090, 3095 imaju i više nego dovoljan perfect control i malfunction speed da maltene niko ne može da ih dostigne pa da kurzor podivlja, a pitanje malko više lod-a od 2-3 CD-a rešava se lepljenjem trake preko jednog dela sočiva ili lepljenjem dodatnih teflonskih stopa preko postojećih i tako se dobija savršen senzor, naravno ako je u pitanju senzor koji nema ili kojem se može isključiti predikcija, kao što su s3888, 3090 i 3095 (neki ga krste i kao modifikovani 3080), a onda se dobija savršen senzor bez ikakvih tehničkih mana.

E, druga je stvar što neko ne primećuje mane laserskih miševa. Ja sam godinama koristio lasere i polako počinjao da se nerviram zbog akceleracije, ne znajući u čemu je uopšte problem, dok nisam rešio da konačno pohvatam konce i shvatim šta i kako.

Čak i twin eye senzori, koji nemaju veliki problem a akceleracijom, imaju z bug i gomilu drugih problema (čim pojačam malo ton, od baseva mi se pomera kurzor, a dokazano je da je senzor izuzetno osetljiv na prašinu i vibracije), zbog čega ga takodje ne bih preporučio, ali svakako pre nego avago adns 9500, jer smatram da random 5-10 posto akceleracije u oba smera predstavlja ogromnu razliku u real time okruženju. Mnogi i ne znaju šta je akceleracija i dok igraju, misle da sve to tako treba, i ne kapirajući da postoji tu neki problem.

Zato svakako i ne preporučujem laserski gaming miš za 100 evra, jer smatram na osnovu debelog ličnog iskustva, kao i iskustava mnogih daleko iskusnijih i stručnijih od mene, da su ti novci čisto bacanje para za laserski miš, pogotovo kad je gaming u pitanju...

Whiplasher, mene skil i ne interesuje, jer nije tema threada skil, već aparatura. Ja sam veoma kežual igrač i znam da će sa vežbanjem neko dobro igrati i na mišu od 200 dinara, što Lanmi reče, ali nije poenta u tome, već u realnim manama i prednostima pojedinih senzora, a matematika ne laže...

Ako igraš dobro sa laserskim senzorom sa akceleracijom na low sens, gde je ona veoma izražena, svaka ti čast i skidam kapu, ali sa dobrim optičkim senzorom ćeš igrati daleko, daleko bolje, to je jedina poenta...

Ja igram na 800 dpi sve i od kako sam prešao na optiku, sa istom količinom igranja nedeljno, primetio sam veliki napredak za relativno kratko vreme.

Poslednja izmena:
Kapiram ja tebe, ali ja to sto ti pricas ne primjecujem. Ja sam od onih koji mis uvijek drze na istim podesavanjima, i naviknut sam uvijek na isti sensitivity i sta ti ja znam. Znaci G500 mi je mislim na 800-900 i fantasticno skidam glave:)

@edit - upravo tako igram kao sto ti rece i ne smeta mi ni sekunde. E jedino da nadjem negdje da probam G400. Mozda bi i osjetio razliku.....

Poslednja izmena:
Probaj da se okreneš za 180 stepeni prvo polako, pa onda najbrže što možeš. Kad se okreneš polako za 180, postavi na podlugu tu gde ti se zaustavio miš drugu šaku kao graničnik, pa vrati u početnu poziciju. Onda kreni da napraviš isti pokret od iste polazne i kranje tačke, ali najbrže što možeš i ako se ne zaustaviš na istom mestu, to se zove akceleracija. ako se zaustaviš ranije, onda je negativna, a ako se zaustaviš kasnije, to ti je pozitivna akceleracija. Na taj način nikad ne može da se izgradi vežbanjem mišićna memorija, tj da kojom kod brzinom ti cimaš miša iz tačke A do tačke B na podlozi, da ti se kurzor iz tačke A u igri zaustavi tačno na tačci B, tj za tih 180 stepeni. Rrazdaljina na podlozi potrebna mišu da se na ekranu igrač okrene tačno za 180 stepeni, treba da bude ista bez obzira na brzinu kretanja miša...

E sa, ako ti prilikom igranja nikad ne prelaziš odredjene brzine cimanja miša pri kojima se aktivira akceleracija, onda je i ne primećuješ, što ne znači da je nema, već da tebi i tvom načinu igranja ne smeta toliko.

Poenta je samo što mislim da ne treba dati 100 evra za miša koji ima takav problem, koliko od on malo ili mnogo uticao na igrača u toku igranja FPS-ova, gde je to najveći problem...

Isto tako možeš da probaš da kurzor iz npr start meni dugmeta odvučeš na iksić neke aplikacije razvučene preko celog ekrana, npr brouzera, po istom principu, prvo polako, pa onda brzo. Bez akceleracije bi kurzor trebalo da bude bliži iksići, dok sa akceleracijom nikad ne znaš gde će kurzor da ode... Imaš i primera na jutjubetu koliko hoćeš, kucaj mouse acceleration i slično pa gledaj ako te zanima...

Poslednja izmena:
Uff ljdui jako mi je drago da se toliko angazujete. Dosta mi pomazete...nego Kobayashi spomenuo si da Razer moze da se uzme... Koji modeli Razera? I inace ne igram css vec Dotu2, tako da kontam da tu nema toliko cimanja misa i nekih preteranih potreba za dobrim refleksima. I za Razera sam cuo (naravno kao i svi koji malo prate desavanja) i kontam da su kvalitetni...e sada koji bi model najbolje legao?

Uff ljdui jako mi je drago da se toliko angazujete. Dosta mi pomazete...nego Kobayashi spomenuo si da Razer moze da se uzme... Koji modeli Razera? I inace ne igram css vec Dotu2, tako da kontam da tu nema toliko cimanja misa i nekih preteranih potreba za dobrim refleksima. I za Razera sam cuo (naravno kao i svi koji malo prate desavanja) i kontam da su kvalitetni...e sada koji bi model najbolje legao?

Druze moj ti predlog da razmislis za sta ti konkretno treba tako skup i kvalitetan mis, ako igras samo dotu (po meni za nju ne treba nikakav fensi mis) najbolje bi ti bilo po meni uzmes [URL="http://www.itsvet.com/proizvod/logitech-g500/comp_comp_mouse/31/1079"]G500[/URL] i uzivas u bilo kojoj igri.
Sto vise razmatras i slusas ove sto se ovde rasparavljaju, bice ti sve gore u odabori.
Vozim G9x vec neko vreme, i za neme ne postoji bolji mis od njega :p , g500 sam ti predlozio zato sto kazes da imas vece sake, g9x je za manje sake (do duse ni moje nisu male :p) ali ja sam se navikao na njega.

BTW no hard filings sto sam spomenuo ove koji se rasparavlaju. :)

Ako igraš dotu, onda ti u principu treba što lakši miš, da ti se ruka manje zamara, a lepo reče Mirza da ti ne treba nikakav fensi miš. Koliko sam primetio profi igrači za starcraft, dotu i ostale real time strategije koriste najčešće one ultra male miševe, koji nemaju čak ni dugmiće sa strane, tako da je tebi onda veći prioritet ergonomija nego ultra precizan senzor. Što se tiče razera, ja bih za FPS samo DA uzeo, a za mmo mogu i nage ili SS wow modeli, koji imaju milion dugmića. Nage su namenjene su ultra malim šakama, dok su SS wow-ovi malo krupniji glodari. Imaš onaj starcraft 2 razer, ali mislim da je preskup za ono što nudi. Ako ne igraš FPS-eve, onda samo gledaj ergonomiju, tj da ti se što manje ruka zamara s mišem i to je to, to ti je najbitnije... Za dotu i sl. ti je recimo razer abyssus dušu dao, ima isti senzor kao Deathadder, tj avago s3888, ali je daleko manji i kompaktniji i kapiram da bi ti možda i bolje legao, ali ima samo tri dugmeta. Razer inače i nije nešto poznat po kvalitetu izrade, tu je logi daleko, daleko bolji, ali ako ne igraš 10 sati dnevno, ne znoje ti se šake preterano i ne iživljavaš se nad mišem, onda te baš briga, jer imaš dve godine garancije. DESK, koji je razerov uvoznik, kao i roccatov, ne popravlja miševe, pa ako utvrde da ima neku falinku, odmah dobijaš novi... Ja sam s njima imao super iskustvo, jer su mi roccat kone + jedno pet puta menjali za novi i na kraju sam uzeo nagu molten umesto šestog roccata, jer sam se više smorio do bola... Naga mi nije odgovarala ergonomski i nervirao me je z bug, a i dok gledam film, od baseva mi se pomerao kurzor sam od sebe (užasno osetljiv na vibracije i prašinu), tako da sam nju prodao i uzeo sadašnji g400.

Što se tiče razera DA ili abyssus, pa koji ti više odgovara ergonomski... to je neka moja preporuka onako sa papira, pošto ih nisam lično koristio...

Mada, koji god da uzmeš u razmatranje, gledaj samo da ti senzor bude lepo centriran, a ne da je pozicioniran negde sa strane, da ti odgovara ergonomija i nemoj se opterećivati da uzmeš što skuplji. Svi oni u proizvodnji koštaju nekoliko evra, a maloprodajnu cenu odredjuje marketing i koliko se iscimaju da nasviraju softver, od kojeg često više ume da boli glava nego što će ti koristiti... Ložio sam se toliko na softver od kone +, ali posle nekog vremena sam i zaboravio na njega i koristio sve po difoltu.

Recimo, uzmeš miša do 50-tak evra npr, neku dobru podlogu i častiš sebe nečim trećim za ostatak od tih 100 evrića...

Poslednja izmena:
@Kobayashi Maru nemam ja blage sta ti pricas covece. Imao sam 2 slicna misa G1 i G3. G3 je laserski. Na identicnom podesavanju sa setPoint softverom, skoro pa isto se ponasaju oba misa. Ubrzanje iskljucis i njega nema. Ne znam zasto povezujes ubrzanje sa laserom?
Igrao sam sc i sc2 tako da se dosta cima mis.

Ne povezujem ga ja nego tehnologija, to jednostavno tako funkcioniše. nisam ja to izmislio pa da se sad pro3eravam, već sam samo odvojio vreme i edukovao sam se po stranim forumima i naučio dosta stvari od daleko stručnijih od mene. Nemaju ni svi laseri probleme sa akceleracijom, ali su generalno inferiorni u odnosu na optiku po pitanju same preciznosti senzora. Imaju generalno manji LOD, viši perfect control i malfunction speed, ali su, pored problema sa akceleracijom kod avago 9500 senzora, svi laseri daleko osetljiviji na prašinu, platnene podloge, vibracije itd... Skoro pa isto i isto nekome znače život i smrt u igri, a ako ti ne primećuješ razliku, onda te boli uvo, cepaj i uživaj s onim što imaš i s čim si zadovoljan...

Razer DA + goliathus je super combo. Generalno laseri ne vole platnene podloge, dok se optika slaže generalno i sa platnom i sa plastikom, tako da DA + goliathus= win win, samo razmisli da li da uzmeš speed ili control edition, jer je jedna podloga grublja i ima više trenja, tj odgovara igračima koji koriste viši dpi s kojima će dobiti na preciznosti, a drugima koji koriste niži DPI, više koristi varijanta sa manje trenja koja im dodaje na brzini... a to je već na tebi šta ti više odgovara. Ja lično imam SS NP+ koja je platnena podloga sa velikim trenjem i nju koristim za fotošop i slične stvari gde mi je bitna preciznost u piksel, dok za igranje koristim Ednet GMP20 plastičnu podlogu, koja je veoma brza, ali i jeftina i super mi odgovara za igranje, klizi kao po ledu i super je za igre gde ti znače brzi refleksi... tj FPS igre...

Nazad
Vrh Dno