Šta je novo?

Kvalitet vazduha - klimerko, sensor community

Da, meni su rekli isto 15k, zaista previše i ako misle da im se raširi mreža moraće malo da porade na ceni. Delovi ne koštaju više od 30-40e.
sensor.community zato ima mnogo više senzora jer nisu alavi kao ovi naši.
Meni danas stigao senzor za PM2.5 i onaj drugi mali za temperaturu, vlažnost i pritisak, čekam ostalo pa da sklapam.

Da li i dalje važi spisak delova koji se poručuju sa ovog linka? ili postoji nešto novije?

Koji senzor si uzeo za pm cestice, PMS5003 ili 7003?
SDS011

Sve sa spiska osim BME280, naveo gore koji treba ili sacekajte da stigne pa kad montiram da budemo sigurni da taj radi. Zice moze 20 ili 30cm, ove od 15 su kratke jer ne bi mogao BME280 senzor da dohvati crevo sa leve strane pa cu da ga stavim na desni otvor.

Inace sam otvore zatvorio komarnikom da ne ulaze bube.

Ubačen na xeco sajt, preglednije je:

One dve cevi krivine su 200din, 75 fi valjda. Sam sensor je 7cm sirok i taman upada kao saliven.
Sve ukupno 3100din.

Poslednja izmena:
@djalf Dakle čekamo potvrdu za BME, ovo ostalo je u redu. Gde tu veliku cev (kućište možemo da kupimo)
Molim te slikaj kada ga sastaviš.

1732201820998.png

Pa ja uzeo na stovaristu gradjevinskog materijala. Vazi slikacu sutra mada nije jos to utegnuto pa ne izgleda bas lepo, kad stigne bme onda zatvaram lepo i sredjujem.
Zaboravih, 3100din su delovi bez punjaca za telefon i usb tip c kabla, to sam imao, to je jos mozda 500din, ne treba jaci od 0,5A adapter.

Danas slikao, leva strana je fiksirana sa gumicom jer treba dodati BME senzor mada moze u sredini da se otvori crev. Desno je crevo i tu meri cestice.

Prilozi

• IMG_20241124_122804.jpg
    IMG_20241124_122804.jpg
    298.5 KB · Pregleda: 69
  • IMG_20241124_122601.jpg
    IMG_20241124_122601.jpg
    329.4 KB · Pregleda: 62
Jel stigao BME, možemo da poručimo BME280?

Nije još, poručio 20.11. neće to bar do 10.12. da stigne.

@djalf Jel ima nekih vesti ?

Inače , ovih dana je nepodnošljivo u gradu..bukvalno se davimo.

Stigao ali sam u gužvi i nisam stigao ništa da montiram. Čim uhvatim vreme javljam.

Jeste loš vazduh, nema vetra

Evo kod mene sad, komšija podložio neke Fulde :sick:

1735580225559.png

Ovi iz Klimerka predlažu:
  • NodeMCU (Amica, with CP2102 chip)
  • Plantower PMS7003 Air Quality Sensor
  • Bosch BME280 Temperature/Humidity/Pressure Sensor

Jel pravio neko Klimerko pro verziju? Muku mucim da kupim NO2 i SO2 senzore
Ako neko ima neki info please share :)

Krenuo sam sa sklapanjem klimerka i pošto nigde ne mogu naći odgovor, a nisam toliko vešt sa mikrokontrolerima(prvi put se susrećem sa njima) hajde da ovde postavim pitanje. Sve sam sastavio i odradio posao u arduinu, u serial monitoru mi pokazuje merenja, ali kada dodje deo gde trebam da ga povezem na wifi tu dolazim u problem. Prema uputstvu trebam drzati FLASH dugme na esp kontroleru 2 sekunde i tada bi mi se na telefonu recimo trebala pojaviti KLIMERKO-XXX mreza, ali od toga nema nista. On se konstantno neuspesno povezuje na wifi koji mu nije ni zadat. Da li je neko imao ovaj problem?

1738086886633.png

A dioda da li se upali? Nisam sada siguran, ali moglo bi da ima veze to što si ga priključio na računar i koristiš serijsku vezu koja je potrebna za WiFi.

A dioda da li se upali? Nisam sada siguran, ali moglo bi da ima veze to što si ga priključio na računar i koristiš serijsku vezu koja je potrebna za WiFi.
Da, dioda konstantno blinka kao da se povezuje na wifi. U uputsvu stoji da nakon 2 sekunde drzanja flash dugmeta dioda treba da konstantno svetli. Sad sam probao i mimo računara, ista priča...

Juče sam povezivao Klimerko i imao sam istu grešku u Arduino IDE – očitava sve senzore, ali piše 'Connecting to WiFi... Failed'. Kada pritisnem dugme za flash prema uputstvima, ništa se ne dešava. Rešenje sam našao na linku, problem je bio u kodu, pa sam odradio to sa linka (modifikovan firmware) i sa tim sam uspeo da ga podesim.

Juče sam povezivao Klimerko i imao sam istu grešku u Arduino IDE – očitava sve senzore, ali piše 'Connecting to WiFi... Failed'. Kada pritisnem dugme za flash prema uputstvima, ništa se ne dešava. Rešenje sam našao na linku, problem je bio u kodu, pa sam odradio to sa linka (modifikovan firmware) i sa tim sam uspeo da ga podesim.
Hvala ti, očigledno je to bio problem. Sad sam uploadovao tvoj firmware i radi!!!

Stigao ali sam u gužvi i nisam stigao ništa da montiram. Čim uhvatim vreme javljam.

Jeste loš vazduh, nema vetra

Evo kod mene sad, komšija podložio neke Fulde :sick:

Pogledajte prilog 473990
Konačno ubacih BME280, provereno radi, to je ovaj:
verzija BME280 3.3V
1741354710151.png

E sad šta je problem, senzor ne mogu da dodam na sajt jer ne postoji opcija mada meri, na Grafana svi podaci:
Na sensor sajtu u sekciji Data mi pokazuje samo BME280 podatke
1741354880224.png

A na maps samo SDS011 podatke

Totalna konfuzija, pitao tamo na support, neka greška je sigurno. Kada dodajete novi senzor onda ima opcija da se dodaju oba a ja nisam a trebao sam jer sad ne može samo da se doda BME280.

Rešio sam dodavanje BME280 senzora, mora da im se piše na email pa oni dodaju.
1000040135.jpg

Nazad
Vrh Dno