Šta je novo?

Kurirske službe

Jasno, ali njihove usluge bi ispale mnogo skuplje. Generalno, znam da kurirske sluzbe prevoze kabaste i “teske” predmete, samo eto to unosenje na sedmi sprat kod kupca (ima lift) ne znam da li rade.
Teske stvari ni u ludilu nemoj slati kurirskom sluzbom, to oni ne nose, to oni prevrcu i guraju, ko zna u kakvom bi stanju stiglo do primaoca. Slanje samo do 20-25kg maks ni kilogram vise.

Jasno, hvala za info i preporuke. Da odgovorim, kada sam nazvao bex odmah su rekli da oni ne prevoze namestaj. A dexpress je rekao da ne prevoze predmete koji u gabaritu imaju preko 30kg i jedan metar, osim za biznis korisnike. S tim sto je uvek jedan kurir u vozilu, tako da bi bio bas cirkus. Svakako jedno veliko ne za ovaj moj use case i kurirske sluzbe.

Na kraju cu verovatno odustati od cele akcije, jer kombi prevozi traze 1eu po kilometru, ne isplati mi se.

Sta ako kurir zeli da mu se plati za paket pre nego sto ga da u ruke. Odbija da se paket otvori i pogleda sadrzaj. Nema vremena.

Pa pakete u principu ni jedna kurirska sluzba nece dati da se otvori jer u slucaju vracanja paketa verovatno ni posiljalac ga nece preuzeti tako otvorenog jer je poslat zapakovan i neotvoren.
U principu svi rade po principu plati i uzmi, a ako nesto nije kako treba zali se posiljaocu ili u slucaju ostecenja salji reklamciju kurirskoj sluzbi.

Jel zna neko sta znaci status "Izvestena" kod Poste?
Prvi put vidim tako nesto.

Teoretski znači da je pokušana dostava ali te poštar nije našao na adresi. U praksi verovatno nije ni poneo paket. Kada se status promeni u Zadužena za isporuku možeš da podigneš na šalteru u pošti.

Pa pakete u principu ni jedna kurirska sluzba nece dati da se otvori jer u slucaju vracanja paketa verovatno ni posiljalac ga nece preuzeti tako otvorenog jer je poslat zapakovan i neotvoren.
U principu svi rade po principu plati i uzmi, a ako nesto nije kako treba zali se posiljaocu ili u slucaju ostecenja salji reklamciju kurirskoj sluzbi.
Ja radim u firmi sa svim kurirskim službama i mi otvorimo prvo pakete da bi mogli robu da pregledamo i ako ima oštećenja na licu mesta se pravi zapisnik. Bilo je nekih kurira što su se pravili pametni i rekli ne može da se otvara, mi samo vratili robu, pa je dobio po ušima. Sledeći put je čekao i nije ništa rekao. Inače počeli su da se ubezobraze noviji kuriri, pa kaže neko da mi pomogne, pa ga ja pitam jel on samo vozač i što nisu poslali čoveka koji donosi robu. Isto ne preuzmemo robu ako ne unese unutra. Jedno je pomoći nekome nekada, ali kad očekuju, a ne.

Oд кад Али експрес доставља пошиљке Бексом ? Видим стиже ми пошиљка први пут са Алија преко Бекса.

Stara vest. Odavno.

Ja radim u firmi sa svim kurirskim službama i mi otvorimo prvo pakete da bi mogli robu da pregledamo i ako ima oštećenja na licu mesta se pravi zapisnik. Bilo je nekih kurira što su se pravili pametni i rekli ne može da se otvara, mi samo vratili robu, pa je dobio po ušima. Sledeći put je čekao i nije ništa rekao. Inače počeli su da se ubezobraze noviji kuriri, pa kaže neko da mi pomogne, pa ga ja pitam jel on samo vozač i što nisu poslali čoveka koji donosi robu. Isto ne preuzmemo robu ako ne unese unutra. Jedno je pomoći nekome nekada, ali kad očekuju, a ne.
Mozda je druga prica kad salje dobavljac firmi, odnosno firma firmi ali kad salje fizicko lice fizickom licu niko nece dati da se otvara.

AKS, BEX, PE.... kuriri čekaju da otvaraš paket i pregledaš sadržaj?

I ovo sa nepreuzimanjem paketa mi je isto van opsega u kome razmišljam.
Jel to isporuka od neke veleprodaje, kao što @zexxxx napisa?

Od uvoznika ka retail-u.

O da, cupkaju i cekaju.

Ima smisla, samo ako veleprodaja ima takav ugovor sa kurirskom službom.
Stigne nam pun kamion robe, paletizirano, pa vozač ne čeka raspakivanje. Vizuelna provera paleta spolja tokom istovara, fotografije eventualnih oštećenja, bez zadržavanja da proverimo da li je unutra sve ok.

Ne znam koja je branša, ali da mi VP kupac ne preuzme robu, uz obrazloženjem da je kurir bio nekulturan ili nije hteo da cupka, taj kupac istog momenta prelazi na 100% avans i sopstvenu organizaciju prevoza, pa ako ima problem sa tim, šta da se radi.

Da me ne shvate ljudi pogresno, to se radi da bi ako fali nesto, a desava se da fali od tipa 14 uredjaja fali jedan komad necega ili je dosla druga boja ili ostecena kutija / uredjaj, odmah se sacinjava zapisnik, posto dobavljaci nisu hteli da prihvate ako se naknadno to javi. Ti potpisao kuriru i gotovo. Ne otvara se svaka kutija uredjaja i proverava da li uredjaj radi.

Crna/Bela tehnika.

Razumemo mi tebe sta pises ali to za otvaranje paketa mora postojati neka stavka u ugovoru izmedju dobavljaca ili tvoje firme i kurirskih sluzbi, u suprotnom nema sanse da dozvole otvaranje.

Da me ne shvate ljudi pogresno, to se radi da bi ako fali nesto, a desava se da fali od tipa 14 uredjaja fali jedan komad necega ili je dosla druga boja ili ostecena kutija / uredjaj, odmah se sacinjava zapisnik, posto dobavljaci nisu hteli da prihvate ako se naknadno to javi. Ti potpisao kuriru i gotovo. Ne otvara se svaka kutija uredjaja i proverava da li uredjaj radi.

Crna/Bela tehnika.

To je ok, stigne ti veći broj kutija, kutije pregledaš spolja, nema raspakivanja.
To mu dodje kao da imaš 10 paketa, pa brojiš pakete. Ovde imaš 10 različitih, pa je potrebno da ih identifikuješ.

Da mi kurir kao fizičkom licu donese 10 uređaja iz Tehnomanije, morao bi da bude prisutan da potvrdim da sam primio deset odgovarajućih uređaja i da kutije nisu oštećene.

Kako si prvo napisao, ispalo je da primiš kutiju, pa je otvoriš i kurir čeka dok ti potpišeš šta je unutra.

Razumemo mi tebe sta pises ali to za otvaranje paketa mora postojati neka stavka u ugovoru izmedju dobavljaca ili tvoje firme i kurirskih sluzbi, u suprotnom nema sanse da dozvole otvaranje.
Opet ne razumem zašto je to dozvoljeno firmi, a fizičkom licu nije. Pre je to moglo, samo odjednom je to prestalo.

Мени данас стигао пакет, д-експрес из бц-групе, пружа кутију а она пробијена уз видно лепљење и цепање при врху.
Нису се бунили што нисам прихватио пакет, али су хтели таквог да га уруче.

Opet ne razumem zašto je to dozvoljeno firmi, a fizičkom licu nije. Pre je to moglo, samo odjednom je to prestalo.

Zapravo, to što ti uradiš, uradi i fizičko lice.

Evo meni je pre neki dan BEX doneo Air Fryer iz Mi Store, čim je uneo kutiju, ja sam video da je air fryer, čovek spustio kutiju na pult, okrenuo sam je i potvrdio da je kutija čitava. Uradio sam sve što i ti, samo što sam imao jednu kutiju i to je trajalo nekoliko sekundi.

Ti primaš veći broj paketa, kontrolišeš broj koleta (pojedinačnih paketa). Bela tehnika je često bez ikakve dodatne zaštite i odmah po spisku vidiš šta je u kojoj kutiji. Ako je neka kutija otvorena ili naknadno lepljena, prosto je ne primiš. Nećeš da je otvaraš i proveravaš da li je sve unutra.

Dakle, sve isto, osim što ti ima više kutija, pa to traje.

E, sad, ako ti otvaraš svaku kutiju, to je već nešto drugo i kurir sigurno zna da tebi mora da dozvoli da uradiš tu proveru.

Ako je ova prica kao sto je napisao @PJ ona je to OK.

Ako ti stigne 20-30 nekih drangulija sve zapakovano u velikoj kutiji, a ti imas spisak ili znas sta trebas dobiti, to je onda OK ali da ti otvaras svaku kutiju da bi proverio jer unutra sve sto treba biti uz taj predmet to nema sanse da niko dozvoli.

Ali to ne dozvoljavaju fizickom licu kad se tako poruci... 5-6 stvari u velikoj kutiji. Znam porucivao za sebe, bolelo uvo kurira da ceka. On ima jedan paket i to je doneo.

Kod sestre je to rešeno na nivou sa uvoznikom, promotivni materijali, majice itd... Kao što je pisao PJ iznad. Odnosi sa na firma-firma pošiljki.
Proverava se broj kutija, za oštećenu javlja i vraća naknadno. Mnogo godina sarađuju pa ima izgrađenog poverenja. Mogu da zamislim proveru nekoliko hiljada olovaka i majica a da kurir čeka :)
Za fizička lica postoje uputstva na sajtovima. Recima bez problema ponekad naručim štap za pecanje od Formax-a. Nije da se ne brinem ali nije bilo problema. Postoji kod njih napisano na sajtu oko procedure isporuke oštečene robe.

Zbog izmene Zakona o poštanskim uslugama, isplata otkupnine je od sada moguća samo na tekući račun. Kurirske službe (bez izuzetka) više ne donose gotovinu na adresu
Ima li negde nešto više o ovome?
Čitam sad zakon o poštanskim uslugama rs glasnik 19/2025 i tu kaže:
1743964838498.png

Sta mu dodje "novcana doznaka"?
Nemaju sve kurirske sluzbe postansku uputnicu, ima je samo Posta, a sta je sa ostalim, nisu valja napravili dogovor da privatne kurirske sluzbe saljeu otkupninu na postnet :unsure: .

Sustina zakona je da se ukine kes, kako bi se naterali ljudi koji rade na crno da registruju firmu. Jer sve opcije koje su predvidjene zakonom drzava moze da prati i da tacno zna koliko je koji pojedinac imao promet tj. uplatu od kurirske sluzbe

Kako će država znati da li su uplate od polovne ili nove robe. Puno ljudi prodaje i polovnu, a mislim da ona ne podleže istim nametima.

Kako će država znati da li su uplate od polovne ili nove robe. Puno ljudi prodaje i polovnu, a mislim da ona ne podleže istim nametima.

Ne interesuje njih kakvu robu neko prodaje, već koliki promet pravi.

Nazad
Vrh Dno