Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Danas je trebalo da mi stigne nesto za auto preko Bex kurirske sluzbe.

Uredno stigla poruka ujutru da paket dolazi u periodu od 8 do 16h. Cekam ja do 15h...nema nista. Zovem kontakt centar da pitam sta se desava sa posiljkom, ona mi kaze sacekaj da vidim gde se nalazi kurir...posle 2 minuta cekanja kaze mi da se ne javlja na telefon ali da vidi da je i dalje na terenu. Naravno do kraja dana nista, nije me cak ni zvao kurir.

Firma koja mi je poslala paket, lepo sam im rekao da mi je hitno i oni su mi rekli da ce biti dostavljeno do petka, ali mucak. Sada oni neka vide sta ce sa njima, ja da preuzimam paket u ponedeljak(ako uopste i dostave) i da placam postarinu istu ne pada mi na pamet.

Ja znam da ovde nije kriv prodavac ali postoji razlog zasto sam to nesto porucio preko interneta a nisam kupio u prodavnici a treba mi do subote.

Ja cu svakako to morati u zadnji cas sutra da kupim u prodavnici tako da mi ovaj paket nije potreban vise. Mozda cu ja ovde ispasti nekorektan ali zasto bih sada morao da kupujem isti proizvod 2 puta?

Mogao si da pitaš ako je baš hitno da uzmeš u magacinu ako ti je blizu.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Mogao si da pitaš ako je baš hitno da uzmeš u magacinu ako ti je blizu.

15km od moje kuće im je magacin,predaleko....rekao sam joj da ako ga dobije da me pozove kurir da se nadjemo negde u blizini da uzmem paket ali ništa...kako da dodjem do kurira kada njegova firma ne može da ga dobije na mobilni.

Isti slučaj danas samnom..Jooojjjj kako sam izgoreo :mad:

Paket od fizičkog lica iz Vrbasa poslat juče i računam danas preuzimam pošiljku 100%
Danas do 13h niko me nije pozvao. Okrenem Call Center AKS-a, dobijem nekako operatera
koji mi saopštava da je moj paket kasno stigao jutros i da nije zadužen na kurira.
Na moje insistiranje da želim da paket preuzmem danas operator mi saopštava
da je zahtev prosleđen i da će me neko kontaktirati u vezi paketa.

U 14.30h ponovo pozivam Call Center i istom operateru objašnjavam da mi je
paket potreban danas, i da ga dostave ili na prvobitnu adresu u Kneza Miloša,
ili eventualno da ga iz magacina sa Pančevačkog puta prebace u Paket Shop
Vidikovac da bih ga preuzeo tokom dana, međutim ništaaa...

U 17:23 dobijam SMS obaveštenje:
Poštovani pristigla vam je pošiljka u paket šop,
pošiljku možete preuzeti od 13h do 17:30.
Naša adresa je Cerska 1 Vidikovac.

U tom trenutku je sve bilo jasno da nema ništa od pošiljke pre Ponedeljka
pošto vikendom ne rade...

Na praćenju pošiljke na njihovom sajtu stoji sledeće:

https://prnt.sc/q0s762

Ovo je poslednji put da pristanem da mi neko pošalje paket preko ovih
indijanaca AKS/BEKS, ponavljam POSLEDNJI PUT :whip:

Које је место у питању?

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
Aleksinac kod Nisa, jos pri slanju mi je naznaceno da ce dostava biti u cetvrtak, to nikad do sad nisam imao a slao sam i u sela neka u Vojvodini stvari

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Није то ништа ново нити чудно, имаш и делове Београда где се достава врши сваког другог дана.

Znam da sada po novom zakonu obavezna je licna karta prilikom predaje posiljke pa cak i da imaju uvid u posiljku a da li traze LK prilikom preuzimanja posljike ..

Vidim ja da ti zelis da mutis sa necim, neka prevara u najavi...
Or sou it sims :)

Al da ti odgovorim na pitanje.
Nigde se to ne spominje u ovom zakonu, ali bi to bilo zdravorazumski da rade sve kurirske sluzbe.
Da provere ime i prezime sa licne karte, da li se slaze sa podacima u adresnici.

Na salteru PE u posti moras da pokazes licnu kartu da bi preuzeo neki paket.
Druga je stvar ako je neka lokalna posta i/ili te poznaju radnici pa vec unapred znaju ko si, kao sto recimo mene znaju u mojoj lokalnoj posti.

Poslednja izmena:
Aleksinac kod Nisa, jos pri slanju mi je naznaceno da ce dostava biti u cetvrtak, to nikad do sad nisam imao a slao sam i u sela neka..
Može biti da ima poštu, ali jedan kurir pokriva dva reona. Ima takvih koliko hoćeš.. ima mesta gde se dostava vrši jednom nedeljno ( npr neka čuka kod Valjeva ).

Kakva je ovo zaebancija sa postexpressom i licnim kartama, u jednoj posti upisuju negde kompjuterski, ako je to u napomeni i pise na samolepljivoj nalepnici - divota. Danas posaljem u drugoj posti zbog manje guzve a oni na kraju traze licnu kartu i zapisu komplet poverljive podatke na obican beli papir sto koliko znam nije po zakonu i po zdravom razumu!? Sto je drugi sluzbenik i napomenuo koleginici ali dzaba... Nemam nista protiv da dam na uvid kad vec nemaju normalan sistem za zastitu podataka, ali da mi poverljive podatke zapisuju na raznim papirima svud redom, necu vise dozvoljavati.

Ако се не види јавно на адресници и ако уносе у систем где постоји адекватна заштита података, у складу са законом, онда није проблем. Ако уписују јавно и тако по папирићима, то не.

Ево шта су ми јуче одговорили надлежни из Поште:

0ll1VRy.png

DExpress vec sutra ne trazi licne karte, ukinuto malopre

@sandman
Bilo je obicno pitanje ti odmah gradis neke konspiracijske teorije a naravno da ce ti traziti LK kada podizes nesto u posti ako te ne znaju

A kurirske sluzbe nekada upisu broj LK sve zavisi ako im odredjena radnja zahteva te podatke..
To je bilo samo btw pitanje ...

Ne znam zašto neki vole sebi i drugima da komplikovati život, ali sve do zaključno sa danas niko u pošti nije trebao nigde da upisuje podatke iz lk, a pogotovu ne na papiriće.
U toku noći se postavlja nova verzija softvera, gde će pomenuta radnja biti softverski implementirana.
Znači, od sutra u svim poštama, za otkupne pošiljke, treba upisati podatke iz lk.

Poslednja izmena:
Тако је, а курири ће имати посебан списак где ће при преузимању писати број ЛК и остале податке. А ви који се трипујете да ћемо ми ко зна шта радити са вашим бројевима ЛК (као да икога занимају ваши подаци) у широком луку заобиђите ПЕ и мирна Бачка.

Znaci ako se desi nekom neka zloupotreba, tebe da jurimo da nam resis problem ?

Ok onda, napisi ovde svoje licne podatke i obavezno broj telefona.

Podatke moraš ostaviti svakom kuriru.. to pravilo je uvela vlada, ne pošta.

Nije uvela Vlada nego Skupstina i nije doneto da mogu da rade sta i kako hoce nego da izvrse uvid i upisu broj dokumenta samo na odredjen (drugim zakonom propisan) nacin. Tako da postari/kuriri i salteruse koji bi da glume pravnike i tumace propise na svoj nacin mogu slobodno da daju otkaz i zaposle se u nekoj advokatskoj kancelariji ili sudu.

Ne znam zašto neki vole sebi i drugima da komplikovati život, ali sve do zaključno sa danas niko u pošti nije trebao nigde da upisuje podatke iz lk, a pogotovu ne na papiriće.
U toku noći se postavlja nova verzija softvera, gde će pomenuta radnja biti softverski implementirana.
Znači, od sutra u svim poštama, za otkupne pošiljke, treba upisati podatke iz lk.
Nemam ništa protiv ako je samo na uvid, moje podatke ne želim niko da unosi negde , pogotovo na neke papiriće pa posle to završi ko zna gde...

Psujem nemce sto gde god da udjem mi traze saglasnost o privatnim podacima a ovi stancaju kopije licnih karata...
Fascinantno sta se sve uvodi zarad bolje kontrole i veceg priliva dobara u svoj dzep/ove sa sve borba protiv sive ekonomije glumom gde jos vise opterecuju firmu glupostima a vec je u totalnom rasulu...
Cekamo epilog posle nove godine...

...riding on 720p...

Званично:

RjFhNW4.png

Иначе, још једна информација...
У понедељак, 2. децембра је заказан и најављен протест испред ГПЦ Београд, од 19 до 21 час (званично).
Шта ће бити после тога, видећемо. Углавном, уколико шаљете нешто Пост Експресом у понедељак, да знате.

Neće se prodavci dobro provesti ni ako krene da rade preko uplata pre slanja, pošto će banke da primete pojačan promet preko računa i da traže osnove toga, jer one imaju obaveze prijavljivanja transakcija za koje posumnjaju da se radi o pranju novca. I to ne rade službenici, nego im softver izbacuje račune preko kojih se odvija mnogo transakcija, pa traže dokumentaciju od vlasnika tih računa. Očigledno je da tu neće biti reči o pranju novca, ali će organi koji vrše nadzor (NBS i Uprava za sprečavanje pranja novca) nakon što ih banke budu obaveštavale o takvim računima i izvršenih kontrola moći da prosleđuju Poreskoj upravi i drugim organima prijave o poslovanju na crno.

Може и уплата пре слања пост-нетом, ко неће преко банке.
Ја ћу и даље слати ( и ) поузећем.

I pošta je obveznik Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, tako da i za te uplate važi isto što i za one koje idu preko banaka.

Naravno , tako je najbolje.
A ova kontrola l.k. može da pomogne i smanji prevare, samo da se vodi računa o zaštiti podataka korisnika.

Не верујем да ће смањити преваре. Можда код других курирских служби.
Преваранти који су слали поштом су свакако и пре морали да дају личну карту кад им стигне откупнина.
Чак и ако ставе да им новац стигне на рачун, опет је њихов.

Мени се деси да на сваких 10 пакета буде једна превара (прималац / преварант не преузме пакет).
Али нећу због тога да укинем опцију слања поузећем, јер ипак неким људима то највише одговара, иако је најскупља опција.

Može i alta pay :)
Može i western union... I td...

Neće se prodavci dobro provesti ni ako krene da rade preko uplata pre slanja, pošto će banke da primete pojačan promet preko računa i da traže osnove toga, jer one imaju obaveze prijavljivanja transakcija za koje posumnjaju da se radi o pranju novca. I to ne rade službenici, nego im softver izbacuje račune preko kojih se odvija mnogo transakcija, pa traže dokumentaciju od vlasnika tih računa. Očigledno je da tu neće biti reči o pranju novca, ali će organi koji vrše nadzor (NBS i Uprava za sprečavanje pranja novca) nakon što ih banke budu obaveštavale o takvim računima i izvršenih kontrola moći da prosleđuju Poreskoj upravi i drugim organima prijave o poslovanju na crno.

Nigde ni u jednom zakonu ne stoji koliko 1 lice može imati maksimalno novca na računu i koliko sme da ima uplata/isplata sa računa [emoji849]
Šta se smatra pod sumnjivom uplatom?

Не верујем да ће смањити преваре. Можда код других курирских служби.
Преваранти који су слали поштом су свакако и пре морали да дају личну карту кад им стигне откупнина.
Чак и ако ставе да им новац стигне на рачун, опет је њихов.

Мени се деси да на сваких 10 пакета буде једна превара (прималац / преварант не преузме пакет).
Али нећу због тога да укинем опцију слања поузећем, јер ипак неким људима то највише одговара, иако је најскупља опција.
Ne mora da bude njegov tekući račun, može staviti račun čiji god želi :)

Може, али онда не може да узме новац са туђег рачуна.

П.С. За случај да неко није видео информацију:
У понедељак, 2. децембра је заказан и најављен протест испред ГПЦ Београд, од 19 до 21 час (званично).
Шта ће бити после тога, видећемо. Углавном, уколико шаљете нешто Пост Експресом у понедељак, да знате. Пратите ситуацију, може да се деси и неки застој или блокада као у марту месецу.

Poslednja izmena:
Nigde ni u jednom zakonu ne stoji koliko 1 lice može imati maksimalno novca na računu i koliko sme da ima uplata/isplata sa računa [emoji849]
Šta se smatra pod sumnjivom uplatom?

Pre nego što si zakolutao očima, gde si pročitao da je iko rekao da je iznos novca na računu problem?
Veliki obim transakcija koje dolaze od fizičkih lica na račun fizičkog lica jeste jedan od indikatora određenih Smernicama NBS o primeni Zakona o AML, a ima ih još dosta.

Vrh Dno