Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Na kraju ce samo pošta poštovati zakon, i izgubiti veliki broj klijenata.

Ostali će da naprave neku šemu da nastave po starom.

Stara priča u našoj domovini. Onaj ko poštuje zakon ima najmanje šanse da opstane.

Na žalost, mislim da si u pravu i da se slažemo oko toga. Ipak, nadam se da grešimo. :)

Па мени су (курирска служба) из VIP-а доносили уговор и телефон и то не јефтин, и нити су ми тражили личну карту нити било шта.
А морали су да изврше увид у документ са сликом и да упореде подакте из уговора и из ЛК (име и презиме, матични број итд..) То је чак и писало на пакету! Да је неко знао да очекујем телефон, без проблема је могао да потпише мене на уговору и телефон добије џабе.

Na kraju ce samo pošta poštovati zakon, i izgubiti veliki broj klijenata.

Ostali će da naprave neku šemu da nastave po starom.

Stara priča u našoj domovini. Onaj ko poštuje zakon ima najmanje šanse da opstane.

Зашто би Пошта губила кориснике због овог закона? Па тамо су пошиљаоце свакако идентификовали и уписивали им број личне карте када су подизали откупнине.

Meni samo nisu jasni neki koji ovde likuju što će nekom da se upisuju brojevi LK i da se slikaju LK kako bi mogao da pošalje paket. Niti imaju od toga nešto niti razumem tu vrstu podsmeha.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

^^ Ko ovde likuje zbog fotografisanja ličnih karata? :trust:

Stari bukmejker na primer :)

:D

Ne znam šta ste se toliko uzbudili oko običnog fotografisanja LK. Ne smeta vam što ste svu biometriju dali koje kome (otisak prsta, face id, iris), što vas snima ko zna koliko kamera dok šetate ulicom i sad odjednom tolika bura oko LK.

Toliki broj dokumenata (pasoša, LK, vozačkih dozvola, ...) je svojevoljno dato Bitstampu, MtGox-u, BTC-e, Cex.IO, ... , pa sad odjednom pomama oko dobrovoljnog fotografisanja LK.

Ima još milion primera ali dovoljno je i ovo.

Niko vas ne primorava da to fotografisanje i dopustite. Kažeš lepo "ne može" i ćao. ;)

Inače, ne znam zašto je slikaju, ni meni to nije jasno. :)

Što se tiče člana 42. i 47. oni su baš na mestu. ;)

Poslednja izmena:
@miki92,

Што се тиче давања бројa ЛК, свака банка има много више података о личности (ЈМБГ, на пример).
У осталом, и они са лажном личном картом ће да ликују, може слободно курир да је слика колико хоће, а и он да се слика са њом. :D

Ja углавном шаљем Пост Експресом, где су ми увек уписивали ЛК приликом подизања откупнине (Пост-Нет),
тако да ми је све једно да ли ће ми уписивати и приликом предаје пакета. Битно је да не уписују јавно.

Па мени су (курирска служба) из VIP-а доносили уговор и телефон и то не јефтин, и нити су ми тражили личну карту нити било шта.
А морали су да изврше увид у документ са сликом и да упореде подакте из уговора и из ЛК (име и презиме, матични број итд..) То је чак и писало на пакету! Да је неко знао да очекујем телефон, без проблема је могао да потпише мене на уговору и телефон добије џабе.

Uvek (bar poslednjih 10ak godina) za ugovore (i poneku kupovinu) trazili LK na uvid, uporedjivali sa imenom/prezimenom/brojem (JMBG je sa druge strane a iz novcanika nisu vadili tako da nisu ni mogli da vide isti). Isto i pri preuzimanju paketa u posti tj. magacinu kurirske sluzbe. A unosili broj prilikom isplate na salteru Poste (imam isecke/potvrde sa navedenom cifrom, imenom, prezimenom i brojem LK).
Ali to je nesto sasvim drugo od slikanja LK telefonom, stampanja na adresnici (a ovamo kao ne mogu da napisu ime firme i ime odgovornog lica koje preuzima nego samo jedno od ta 2) i sl. zloupotreba, javasluka i mahinacija.

Ne znam šta ste se toliko uzbudili oko običnog fotografisanja LK. Ne smeta vam što ste svu biometriju dali koje kome (otisak prsta, face id, iris), što vas snima ko zna koliko kamera dok šetate ulicom i sad odjednom tolika bura oko LK.

Toliki broj dokumenata (pasoša, LK, vozačkih dozvola, ...) je svojevoljno dato Bitstampu, MtGox-u, BTC-e, Cex.IO, ... , pa sad odjednom pomama oko dobrovoljnog fotografisanja LK.

Niko vas ne primorava da to fotografisanje i dopustite. Kažeš lepo "ne može" i ćao. ;)

Setanje ulicom nije privatna stvar pa nemas pravo da se bunis, a sto se tice biometrije to mozda treba da te zabrine u Kini, Japanu i sl, ovde s tim mozes da se obrises.
Sto se tice svojevoljnog, to je nesto sasvim drugo, ti mozes i ovde na forumu i na Facebook, Instagram i Twitter da okacis svoja dokumenata (ubaci i kreditnu karticu kad vec nije problem) ali da ti neki postar odredjuje i tumaci zakone po svom (zbog radi gluposti ili dodatnih prihoda https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/dve-hiljade-evra-za-500-komada-prodaja-licnih-karata-bih-postaje-unosan-biznis/mcqqzks) nece da moze.

Poslednja izmena:
Мени и другим члановима породице је City Express доносио уговоре (мени и телефон) из VIP-a.
Никада нису тражили ЛК на увид, никоме од нас.

Када ми је од СББ-а стигао уговор и опрема за D3i - курир Пост Експреса такође није тражио ЛК.
Једино ми је курир D-Expressa тражио ЛК за уговор од Теленора, али сам му ја издиктирао број ЛК и ЈМБГ и није ми гледао личну карту.

Када ми је стигао уговор за отварање рачуна у МТС банци, курир Пост Експреса (није исти као за D3i) ми је тад тражио личну карту и све детаље упоређивао. Једино тад.

Што се тиче преузимања у Пошти, магацину курирске службе, у том случају, наравно, увек траже личну карту и све проверавају, ако треба.

Poslednja izmena:

Ma jeste to, slažem se donekle, slikamo se za vozačku, ličnu kartu, dajemo podatke bankama, super karticama, teretanama i slično. I to radimo da bismo za to dobili nešto. Npr.da bih mogao da koristim teretanu i da bih imao karticu od njih dam im svoje ime i prezime i adresu stanovanja. Ako neću nema teretane, ima drugih koje ne traže pa izvoli.
Ali slikanje LK nije dobrovoljno u Beksu, već je moranje. Ako hoću da prodam miš i tastaturu i pošaljem je i za to mi neko plati 1000 din Beks će dobiti sve moje podatke sa kojima posle može da radi šta želi. Objašnjenje je da tako mora.

@miki92,

Што се тиче давања бројa ЛК, свака банка има много више података о личности (ЈМБГ, на пример).
У осталом, и они са лажном личном картом ће да ликују, може слободно курир да је слика колико хоће, а и он да се слика са њом. :D

Ja углавном шаљем Пост Експресом, где су ми увек уписивали ЛК приликом подизања откупнине (Пост-Нет),
тако да ми је све једно да ли ће ми уписивати и приликом предаје пакета. Битно је да не уписују јавно.

To da, to postoji u Pošti od kad je uveden post net a radi se zbog kontrole, jer neko može da zloupotrebi broj post neta i da kaže ja sam Pera Perić i da uzme pare samo na osnovu toga. Ovako Pera Perić ima neku LK pa ako se ustanovi da je zloupotreba lako se dođe do osobe.

Fora je da privatne službe ništa nisu do sada kontrolisale. Dakle mogao je Žika, Pera, Meda samo da se javi da telefon i kurir mu da milion otkupa. Bez LK.
I sasvim je u redu tražiti na uvid LK, odbiti da isplatis nekom pare ako vidis da nesto ne štima, da nije on na LK, nisu njegovi podaci i slicno.
Što ne znači automatski da jedan Beks može imati bazu kolor fotografija ličnih karata svakog ko pošalje paket kod njih!

Sve sklepano na brzinu i zakon i primena. I navodno će od sada da se iskoreni siva ekonomija, postaćemo zemlja blagostanja jer, eto, Pera, Meda, Žika opet moraju na pijacu da plaćaju tezgu i da sve to opet prodaju na crno samo da ne bi uzeli koji dinar preko kurirske službe. Kakva glupost!

Da neće da uvedu i da se pošiljalac i primalac slikaju sa svakim paketom a u drugoj ruci da drže LK? Tako bi garantovano suzbili svaki vid korupcije i zloupotrebe. [emoji23]

Sećate se onog člana ovde što je bio tražio slanje paketa sa sve snimanjem kamerom preko Skype....
Eto koliko je čovek bio ispred vremena

Bio sam u šoku jutros kada sam otišao u D Express, ima ispostava na Banovom Brdu u AMSS kod opštine. Oni iščitavaju ličnu kartu i slažu na gomili! Mogao sam da se poslužim kada je radnica otišla nešto da proveri. Odustao sam od slanja i spustim se do pošte.

Sad su mi rekli u mojoj pošti. Od 26.11 će početi da važi ovaj zakon, kod svake otkupne pošiljke kuca se broj lične karte i pravi se baza podataka o svemu.

I meni su jutros u pošti ovo rekli, a danas sam poslao bez problema. Valjda do tada imaju rok da izmene softver. Oni neće slikati ličnu kartu, daje se na uvid i unosi se broj u neko polje, to je ok, neka ima uvid kao što piše u zakonu, ali ovi da iščitaju i slažu na gomili je van pameti.

Sad čitam i da druge službe slikaju. Ne šaljem često i nisam bio u toku, ali sam izguglao zakon i to nije zakonsi da se slika. Oni po novom zakonu imaju pravo na uvid u dokumenta, nigde ne piše da ih slikaju i iščitavaju pa to slažu na gomile, taman da neki radnik uzme par komada i podigne par kredita.

Sta se desava sa Daily-jem.
Nedostupan im je kol servis, a juce i danas nedostupan i kurir koji mi je preuzeo paket.

Poslat paket u petak, stigao u ponedeljak, novac bi trebalo da mi bude isporucen u utorak.
A danas je cetvrtak...

Bio sam u šoku jutros kada sam otišao u D Express, ima ispostava na Banovom Brdu u AMSS kod opštine. Oni iščitavaju ličnu kartu i slažu na gomili! Mogao sam da se poslužim kada je radnica otišla nešto da proveri. Odustao sam od slanja i spustim se do pošte.
...
Oni po novom zakonu imaju pravo na uvid u dokumenta, nigde ne piše da ih slikaju i iščitavaju pa to slažu na gomile, taman da neki radnik uzme par komada i podigne par kredita.

Kako može da se podigne kredit samo sa uslikanom ili očitanom ličnom kartom?

Može svašta da se uradi, da se potpiše ugovor na daljinu, da se otvori neka firma, možda može i neki keš online kredit što nudi Rajfajzen banka, može čak i račun u banci online i svašta još. Zloupotreba koliko želiš.

Ti baš mnogo veruješ u reklame [emoji16]

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kako može da se podigne kredit samo sa uslikanom ili očitanom ličnom kartom?

U nekim agencijama možeš otvoriti firmu sa iščitanom ličnom kartom, popuniš uplatnice sa potrenim papirima pošalješ poštom.

Ne šaljem često, ali me pogađa onaj deo kupca gde vidim da kupovina tehnike po povoljnim cenama prestaje. Ostaje ono šta imaš u svom gradu i to je to.

Nedostupan im je kol servis, a juce i danas nedostupan i kurir koji mi je preuzeo paket.

Poslat paket u petak, stigao u ponedeljak, novac bi trebalo da mi bude isporucen u utorak.
A danas je cetvrtak...

Anyone ?

Jel iscitavaju uz saglasnost ili bez? I sto nisi snimio pa okacio na YT, poslao nekim medijima, organizacijama za zastitu i sl?

U Posti je opste rasulo, bar sto se tice paletnih posiljki, nekad smo se dogovarali do 12h kada da dodju, obicno oko 14-15h, zadnjih par meseci, nema dogovovora, jedan vozac pa ako ga najavis bas rano mozda i preuzme taj dan. Juce se vec ne zna ni koji dan ce doci, posle mi kaze vozac, jos da izguraju do kraja godine i svi vozaci ce napustiti.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Pre par dana sam slao paket coveku Post Express-om, paket odnesen u postu u ponedeljak, rekli mi da je dostava moguca tek u cetvrtak tj. juce i tako je i bilo, tako da krenulo je veselje na jako.

Krka vampir & friends unakazise preduzece koje ima posla vise nego ikad.

Moja poslednja dva PostExpress paketa su stigla sa danom zakašnjenja. Danas za prekosutra.

Pre par dana sam slao paket coveku Post Express-om, paket odnesen u postu u ponedeljak, rekli mi da je dostava moguca tek u cetvrtak tj. juce i tako je i bilo, tako da krenulo je veselje na jako.

Krka vampir & friends unakazise preduzece koje ima posla vise nego ikad.

Nekad kad je manje mesto, koje obicno nema svoju lokalnu postu, dostava danas za sutra nije moguce, nego im u takva mesta nose jednom ili dva puta nedeljno.
Ako je to slucaj, to je redovna procedura.

Kuriri PE od 26.11.zapisuju sve LK. Kod nas su danas bili dva puta i oba puta zapisuju podatke ne neko papirče. Kaže za sada je testiranje, a od 26.moraju da pišu. Alo bre, mi smo pravno lice, novac leže na račun, kakve veze ima ko je predao paket u ruke?! Zapravo, pakete slažemo na određeno mesto, kurir kad je gužva udje javi se i sam odnese, nismo mu ni dali u ruke. Direktorka napisala svoj broj LK, zakacila na zid i rekla da to upisuju.

Bio danas I BEX, nije tražio LK.
Bio je i AKS, oni I redovno ne znaju gde udaraju, još samo LK da pišu,..

Update: neki PE paketi od četvrtka danas nisu isporučeni.

A danas je cetvrtak...

Ako bi trebalo da ti novac bude isporučen u utorak onda imaju još dva radna dana (4 kalendarska)
a ako je trebalo da ti novac bude isporučen u utorak onda kasne :d

Elem, daily se više fokusira na pravna lica, firme, tu gde radim je danas došao kurir pun, nije mogao
da preuzme pošiljke, kaže u ponedeljak...

Iz svega što čitamo o situaciji na terenu proizilazi da bi se debelo isplatilo otvoriti firmu koja će se
baviti kurirskim poslovima :D

Poslednja izmena:
Ja sam na sva usta hvalio ovde Daily, jer sam imao izuzetnog kurira, koji je dao otkaz pre oko godinu dana.
Tacno sam znao da ce doci do pogorsanja usluge sa novim kurirom :)
Mada nisam slao od tad nijednom, presao skroz na PE.

Juce sam dobio informaciju i telefonskim putem i na email da ce kurir biti zaduzen za novac danas (znaci tri dana pare stajale u poslovnici i blejale).
I verovatno covek nije ni stigao da mi dostavi danas, pa cu valjda dobiti u ponedeljak.
Ludilo, 6 dana kasnjenja.

Posao je takav da uvek sve zavisi do kurira, bez obzira na firmu.
A od kurira uvek možeš da napraviš "prijatelja", kad dođe neki novi ako zove da izađem pa nije preko sveta, odnesem mu tih 50 metara do kombija, uštedi on minut dva max ali mu to izgleda kao da je uštedeo večnost, uvek pitam "jel ti trebaju hemijske" a uvek im trebaju :D ili "oćeš skalper" to su neke sitnice koje im olakšavaju posao, ubrzavaju.
Juče mi čovek pošalje na popravku nešto, ja mu dao kućnu adresu, danas stiže kurir na posao i daje mi paket, zna već da nisam kući i sam doneo paket u firmu a firma skroz na kraju grada :)

Nazad
Vrh Dno