Šta je novo?

Kurirske službe

Извештај није неопходан да би се преузео пакет у Пошти. Довољан је број пошиљке и лична карта, небитно да ли је мала или велика Пошта. Бар у Нишу. Редовно шаљем пакете и деси се да пакет нема доставе суботом, а пошта ради. Пакет стигне код њих, купац оде у пошту и преузме га. Зар треба да чека понедељак да му донесе курир, а можда и неће бити код куће па тек онда да иде по свој пакет?

То ако неко неће да да пакет... Увек се нађе неки паметњаковић. У већини случаја дају без обзира да ли је покушана достава или не.

Počeli su u PE da poštuju procedure, pa verovatno zato ne daju paket, dok nije bio na isporuci.
Mi smo pre dva dana imali problem, jer nam je čovek poslao paket na ime maloprodajnog objekta, a ne na ime pravnog lica, kao što je dobio uputstvo. Radnik pošte slučajno pogleda pečat koji je udaren i kaže "ne možete ovo da uzmete". Posle više od 30 minuta je dogovoreno da doplatimo isporuku 70 dinara I da nam sutradan poštar donese paket u maloprodajni objekat. Pošiljalac je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*, ali i oni su još veći drkoši, jer smo im pokazali memorandum na kome stoje oba imena, adresa je ista. Ali istina je da su pravila, pravila.

Ranije, udarim pečat, niko ni ne gleda.

Kod mene u pošti možeš preuzeti bez potvrde, jer i sami znaju da poštar to ne ostavi nekad, a i šta ako je neko ukrao. Ne moram ni da znam broj pošiljke, proverim da li je nešto stiglo za mene. Isto je na Banovom Brdu i Žarkovu.

Otkada poštari ređe ostavljaju izveštaje ne prave više problem oko toga. Ponekad čak kurir PostExpressa zove i kaže da samo dođem u poštu sa ličnom kartom, ne treba ni broj pošiljke.

Kod mene u Kuli samo kažeš ime i prezime, ne treba ni pokazivati l. kartu. Barem su takva moja iskustva u oko desetak slučajeva.

Послато са Mi 9T Pro уз помоћ Тапатока

Primalac lično, uz ličnu kartu ili pasoš, može da podigne PE ili paket bilo kada za vreme radnog vremena isporučne pošte.
Za ostale pošiljke stvarno je nerealno očekivati da bez poštara, neko može da se snađe u kamari koverata.

Mislio sam na Post Express pošiljku.

Послато са Mi 9T Pro уз помоћ Тапатока

Pa mozda je kraj za slanje paketa sa otkupninom :)

Pa ce morati da sve ide preko racuna, a to je problem za prodavce, ako banke pocnu da obavestavaju poresku upravu.

Mada licno placanje ne mogu da kontrolisu.

Лепо уплата пре слања, али Пост-Нетом из Поште, па слање са неког левог имена и презимена и адресе купцу на адресу.
Пост нет не могу да контролишу лако као текуће рачуне јер није везан за матични број (ЈМБГ).

Наравно, ту су и криптовалуте.

Da ali je postnet vezan za ime lica koje podiže novac, njegov potpis i broj dokumenta kojim se identifikovao prilikom podizanja novca

Ili kao firma u kojoj ja radim, fiskalni račun u svaki paket, kurirska služba uplati novac na račun (osim AKS koji povremeno donese keš. Evro. Po nekom kursu) i nema problema. A, da, problem je što nije na crno.

Da ali je postnet vezan za ime lica koje podiže novac, njegov potpis i broj dokumenta kojim se identifikovao prilikom podizanja novca

Post-net se vezuje za broj LK tek prilikom podizanja, a ime i prezime nije bitno jer ako je neko iz veceg mesta, mozda u tom mestu postoji jos 2 ili 3 osobe koje imaju isto i ime i prezime. Poreska to ne moze da proverava tek tako kao racune u banci.
Dalje, kada kupac uplati novac ''Stefanu Stefanovicu'', a paket stigne od ''Laze Lazarevica'', i sa drugim podacima ne moze tek tako da povezu tu uplatu i taj paket (pod uslovom da se ne ostave otisci prstiju na posiljci). Mislim, mogu oni da tvrde sta hoce, ali... Naravno broj posiljke se ne javlja kupcu u tom slucaju iz tog razloga.

Mada, oni sto ''donose'' tehniku i slicno iz madjarske i prodaju u tim kolicinama ce vec nesto smisliti, ne brinem ja za njih.

EDIT: E da, sad sam se setio. Ja sam nekoliko puta na Kupindu kupio par stvari od firmi (Pravno Lice),
a posiljka mi je stigla bez racuna a kao posiljalac nije firma vec neko ime i prezime (AKS sluzba).
Na Kupindu su registrovani kao pravno lice, pa verujem da imaju registrovanu firmu. Da li to moze i tako da se salje (ne mora da se upisuje ime firme kao posiljalac)?

Poslednja izmena:
Na Kupindu može da piše šta god hoće. Ako ga administracija ne spreči, može da napiše da je Media Market GMBH, a da prodaje mađarsku šverc varijantu i šalje sa babinog imena za keš.

Ne, nije on napisao da je firma, kupindo ga je oznacio sa ''pravno lice''. To ne mogu ja recimo da ukljucim. Pravna lica su posebno oznacena od strane administracije na kupindu, ne verujem da oni to daju bez neke potvrde o osnivaju firme.

Evo kako kupindo oznacava firme:.

btczzff.png

Poslednja izmena:
Off topic
Posmatraj to kao prodavnicu (pravno lice) koja drži robu regularno i na crno. U prodavnici ti proda nešto na crno i ne da ti račun, a preko Kupindo ti proda na crno i pošalje sa svog imena.
Tačno ono o čemu pričamo, svako ko se ozbiljno bavi online prodajom je već spreman da sve radi legalno, ali dok može na crno, svakako da mu je jeftinije, a sistem (narod, potrošači, institucije..) takav način rada ne sankcioniše, čak ga i motiviše.

Svaki drugi kupac u našoj maloprodaji kaže "ne treba mi račun" ili ga istog trenutka zgužva i baci (nekad I na pod ili na bilo koju površinu u prodavnici), a nisu retki ni oni koji traže popust, a da im ne radimo račun. Sumnjam da bi to pitali, da tako nešto nisu već radili.
Nazad na topic.

Totalni hit sa računima i kurirskim službama, pre neki dan, koleginica za klinca naručila duks poznatog domaćeg brenda koji radi samo online. Sve isporuke su flat rate 400 dinara. Mnogo, ali nemaš izbora. Isporučuje AKS.
Pored magacina se nalazi AKS paket shop, a naručila je na adresu nekoliko stotina metara odatle.
Donosi AKS kurir, izgovara tačan iznos za uplatu, niti štampa papir, niti na paketu postoji papir, nema broja pošiljke, ništa.

FB_IMG_1573077487841.jpg

Ako krenu veća kašnjenja kod PE, da se zna zašto... Objavljeno na FB stranici nekog od sindikata danas.

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Ово је само протест. Кашњења могу да крену ако крене тзв ''обустава'' или штрајк.

Da li je ovo uvođenje reda ili su privatne kurirske službe nekome smetnja?
Nikad nisi mogao da uzmeš otkup ili paket, pismo u pošti (pogotovo ne plavu kovertu ili PE pa makar on bio i bez otkupa) dok ne pokažeš LK da dokažeš da si ti zaista to lice čije ime piše na pismu/paketu.
E kad su videli da opada promet i da je Daily baš blizu da prestigne Poštu po broju paketa onda okrećemo list.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

To je bilo za podizanje pošiljki, a ovo sad je i za slanje.

Nikad nisi mogao da uzmeš otkup ili paket, pismo u pošti (pogotovo ne plavu kovertu ili PE pa makar on bio i bez otkupa) dok ne pokažeš LK da dokažeš da si ti zaista to lice čije ime piše na pismu/paketu.
E kad su videli da opada promet i da je Daily baš blizu da prestigne Poštu po broju paketa onda okrećemo list.

Da sigurno, nema šta drugo biti... :d

Neko je pomenuo placanje unapred preko postneta, da se tako moze zavarati trag poreskoj upravi.
Ali kad se podize novac postnetom, u posti ukucavaju broj licne karte/ JMBG, tako da je to dokaz ko je koliki novac podigao.
Mada, taj novac se tehnicki ne moze povezati sa nekim poslom, jer moze recimo mene neko da finansira u zivotu i slicno :)

I druga stvar, koji bese ono limit godisnji koji ne sme da se predje, 2 miliona dinara, da se ne bi platio porez.
Il to vazi za pravna lica ?

Poslednja izmena:
Između ostalog..
IMG_20191108_094007.jpg

Pa nista novo nisi napisao.

Meni ne bi bio problem da placam porez, da otvorim Prodaju preko interneta na malo.
Ali kada imate firmu mora da postoji jasan ULAZ (sta i po kojoj ceni ste od nekoga kupili), pa nakon toga da se obracuna dobit pa porez na to.
Ali ulaz je problem.

Izgleda da ćemo početi da stičemo mnooogo prijatelja, pošto ćemo da se prebacimo na lična preuzimanja i prevoz preko zajedničkih poznanika.

Da li ove odredbe o identifikaciji pošiljaoca važe za preporučene pošiljke i postekspres koje nisu otkupne i nemaju vrednost?

Pominju se samo vrednosne i otkupne tako da bi trebalo samo na njih da se odnosi. Ovo je dobar zakon ako ce spreciti da ljudi salju jaknu umesto graficke i tako to i laksi pronalazak istih..

Pročitah da se odnosi i na sve pošiljke sa ličnim uručenjem a to bi onda trebalo da se odnosi i na one koje nisu otkupne kao i na preporučene
cea9768bf1694c7a4ecb3b62ebb62c0c.jpg

Хаха па да, мења се закон само због нас :D
Ајде кога занима конкретна тема нека прво прочита неки текст о томе па онда са донесе закључак. ;)
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...JhXrqnpscoZNlWfn4rxC2SawPC5VE5frml7SNR77zXHSU

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh Dno