Šta je novo?

Kurirske službe

Nije lenjojst, neko moze se pola sata iskoristiti na pametniji nacin nego stajanjenu redu u posti... Naprimer, provedes ga sa decom... Kako ko ima kakve prioritete...

onda spustis cenu otkupa za 50din coveku i o svom trosku tih pola sata iskoristis a ne o trosku primaoca.

Kad ne zelis da odneses na salter poste tad bii bilo 400 sa sve troskovima otkupa i povracaja novca.

Ja ne mogu prodavcima da naređujem koju službu da koriste, niti da očekujem preko koje će mi poslati. Recimo, naručio sam kutiju gljiva preko nekih naših ljudi koji prodaju boxeve s bukovačama, 650 din paket, oni su još poslali kao CC i opet izađe hiljadu i nešto sveukupno, preko Postexpressa. Isplati se samo na veliko, i skuplje, očigledno.

onda spustis cenu otkupa za 50din coveku i o svom trosku tih pola sata iskoristis a ne o trosku primaoca.
Vidi, obicno ni meni ne spustaju, niti se ciganim za tih 50-100din, pa ne spustam ni ja, ne kazem da nekada ne izadjem u susret, ali kakvih ljudi ima...

Ja im uvek ponudim opciju da uplate na racun pa da nema otkupa, tada obicno bude 300 din, tako da od mene dovoljno... Tako da molim te zaobidji me tih prica, pogotovo ti koji si radnik Poste koji na sva usta kukas i branis kad kasne posiljke.

@Ainur
CC se najviše isplati za teže stvari a to što bude klepanje na kraju zavisi od prodavca, ubaci izdvojeno rukovanje, pakovanje, povratnica i sve redom.
Da dodam rok za CC je 5 dana ali isporuče uglavnom za 1-2 dana.

Vidi, obicno ni meni ne spustaju, niti se ciganim za tih 50-100din, pa ne spustam ni ja, ne kazem da nekada ne izadjem u susret, ali kakvih ljudi ima...

Ja im uvek ponudim opciju da uplate na racun pa da nema otkupa, tada obicno bude 300 din, tako da od mene dovoljno... Tako da molim te zaobidji me tih prica, pogotovo ti koji si radnik Poste koji na sva usta kukas i branis kad kasne posiljke.
Tacno je da sam zaposlen u JP PTT Srbija, ali to nema veze sa iznesenim cinjenicama i da je posta i dalje najpovoljnija sluzba. CC paket za 650 morao je da ima 30kg sa izdvojenim rukovanjem (citaj lomljivo) tako da je opet najpovoljnije.

Kako najjeftiniji evo čovek na stranici iza reče AKS troškovi otkupa preko AKS-a 180 dinara :D

Iz USA stigne paket u Srbiju za 9.9usd, na ebayu postarina po DE uglavnom 5.90eur...ovi nasi su bas dzabe😂

Kako najjeftiniji evo čovek na stranici iza reče AKS troškovi otkupa preko AKS-a 180 dinara :D
Otkup za CC je 55 din. Skoro sam preko BEX dobio paket zapreminske težine 2kg a prava težina je 0,5kg i platio sam nekih 600din. i to je bez otkupa jer je plaćeno na račun a kao CC bi bilo i to sa izdvojenim rukovanjem 300din.

Nije lenjojst, neko moze se pola sata iskoristiti na pametniji nacin nego stajanjenu redu u posti... Naprimer, provedes ga sa decom... Kako ko ima kakve prioritete...
Ne moraš da stojiš u redu u pošti ako šalješ Post Express pakete gde trošak transporta plaća primalac. Zapakuješ svoje pakete u Post Express foliju, uneseš sve podatke u Android aplikaciju i dobiješ dolaznicu za svaki paket. Broj dolaznice zalepiš na Post Express foliju nalepnicama koje mogu da ti daju u pošti besplatno, i sve to tako unapred pripremljeno predaš na šalteru bez čekanja i oni će to uneti kada budu imali pauzu između stranaka.
Naravno ne možeš to prvi put da uradiš ali pitaš da li možeš naredni put tako. već godinama na sličan način šaljem pakete, samo uđem i izađem iz pošte bez obzira na gužvu. 😅

P.S. šta je CC pošiljka?
P.P.S. postoji li neka varijanta za slanje malih pošiljki (između 100 i 200 gr), ali sa praćenjem i da mogu da unesem podatke u aplikaciji ili na web-u, jer barem poština Android aplikacija pamti sve moje ranije unose i ne moram ponovo svaki put da upisujem sve podatke, što mi jako puno znači?

Ma ka mozda 1-2 paketa mesecno posaljem preko poste, odradim ja sve preko app, samo im dam onaj broj. Ali sam primetio da je redovna pojava u zadnje vreme da dodju ovi da ih nazovem internet trgovci sa dzakom paleta i onda na salteru jedan po jedan diktiraju. Njih verovatno mrzi da ukucavaju u app pa lalse im diktirati i napraviti kolaps.

Ne moraš da stojiš u redu u pošti ako šalješ Post Express pakete gde trošak transporta plaća primalac. Zapakuješ svoje pakete u Post Express foliju, uneseš sve podatke u Android aplikaciju i dobiješ dolaznicu za svaki paket. Broj dolaznice zalepiš na Post Express foliju nalepnicama koje mogu da ti daju u pošti besplatno, i sve to tako unapred pripremljeno predaš na šalteru bez čekanja i oni će to uneti kada budu imali pauzu između stranaka.
Naravno ne možeš to prvi put da uradiš ali pitaš da li možeš naredni put tako. već godinama na sličan način šaljem pakete, samo uđem i izađem iz pošte bez obzira na gužvu. 😅

P.S. šta je CC pošiljka?
P.P.S. postoji li neka varijanta za slanje malih pošiljki (između 100 i 200 gr), ali sa praćenjem i da mogu da unesem podatke u aplikaciji ili na web-u, jer barem poština Android aplikacija pamti sve moje ranije unose i ne moram ponovo svaki put da upisujem sve podatke, što mi jako puno znači?
Uneses posiljku u aplikaciju isto kao i PE i samo na salteru napomenes da zelis da bude CC paket a ne post express i to ti je to, oni promene kod. Postoje dosta posta koje za to ne znaju da je moguce. CC posiljka predstavlja paket koji moze biti veci i od 60x50x50cm za razliku od PE dosta je povoljniji po tezini, rok urucenja je do 5 radnih dana ne racunajuci dan predaje ali to obicno bude dva dana kasnije, osim subotom jer se tada ponasa kao PE i obicno stize vec u ponedeljak. Cena po masi do 3kg je 200din, do 5kg 250, do 10kg 300 i tako dalje i tako blize. Moze takodje imati otkup i vrednost kao i post express ali se za to obracunavaju dodatne provizije kao i kod PE. Postoji i izdvojeno rukovanje tj usluga klomljivo koja se doplacuje i usluga glomazan paket ali je dobro sto se samo jedna naplacuje, mozete obe koristiti.

@owim
Da dopunim sekula30, za pakete postoji i usluga 5+ kada dolaze po pakete na adresu i pokupe a dolazak košta 100 din. ukupno (ne po paketu) i za mene kao kupca je najkulturniji način slanja, ne moram da čučim ceo dan kod kuće i čekam kurira kada ili da li će uopšte doći. Često bude ono pokušana dostava a kurira nigde.

@sekula30 @Colorato
Hvala na informacijama! ☺️
Od čega je uopšte skraćenica CC i gde mogu više o tome pročitati na poštinom sajtu? Probao sam da nađem ali nisam uspeo.
CC isporuku radi poštar? Ako osoba nije na adresi onda se odnosi u poštu? Ima praćenje? Dakle sve isto kao post express samo nije dostava sutradan nego za dva dana i dostavlja poštar? Pošto su paketi male mase može poštar da ih dostavi.

Znači popunjavam u Post Express aplikaciji za Android i dobijem broj dolaznice, i onda na šalteru tražim da prebace u CC. Imam otkup i imam uplatu na tekući račun u velikom broju slučajeva.

Takođe nekada šaljem PE paket bez otkupnine i bez poštarine da bi primalac mogao da ga preusmeri na paketomat. Da li CC paket može da se preusmeri na paketomat?

@owim
To je klasičan paket a paketi se označavaju ca C kao što pisma imaju svoje oznake A, R, U. Ako je manji paket u većini slučajeva donosi poštar a čak i da ne nosi lakše mi je da odem do pošte kad poželim i preuzmem nego da čekam kurira. Otvori cenovnik usluga i pogledaj opcije za uslugu Paket-Srbija a za sve ostalo u najbližu poštu i dobiješ sve informacije. Što se tiče čitanja pročitaj o usluzi Slanje paketa u Srbiji

@sekula30 @Colorato
Hvala na informacijama! ☺️
Od čega je uopšte skraćenica CC i gde mogu više o tome pročitati na poštinom sajtu? Probao sam da nađem ali nisam uspeo.
CC isporuku radi poštar? Ako osoba nije na adresi onda se odnosi u poštu? Ima praćenje? Dakle sve isto kao post express samo nije dostava sutradan nego za dva dana i dostavlja poštar? Pošto su paketi male mase može poštar da ih dostavi.

Znači popunjavam u Post Express aplikaciji za Android i dobijem broj dolaznice, i onda na šalteru tražim da prebace u CC. Imam otkup i imam uplatu na tekući račun u velikom broju slučajeva.

Takođe nekada šaljem PE paket bez otkupnine i bez poštarine da bi primalac mogao da ga preusmeri na paketomat. Da li CC paket može da se preusmeri na paketomat?
CC je skracenica od kod za pracenje. Nije PX nego CC, CA je za Avon posiljke, CE i RX za inotranstvo pakete itd. Imaju pracenje preko sajta poste i sve ostale opcije vaze kao i za post express. Isto nosi kurir kao PE ili postar ako je lagano ili to mesto nema motorizovanu dostavu pa se ode do poste kao sto bi i po PE isli. Moze CC na paketomat odmah stigne poruka primaocu da ga preusmeri ukoliko zeli.

Znam da smo pisali o tome više puta, ali sad ne mogu da nađem info, da li PE isporučuje subotom?

@sekula30
Hvala veliko i sve sam razumeo, CC je paket i video sam cenovnik i to ispadne oko 100 RSD manje od PE.
Moji paketi su mali (u njima su često flašice biljnog ulja od 30 ili 50 ml), sa ambalažom i količinom obično između 100 i 200g). Uvek unapred zapakujem u Post Express foliju.

Vidim da to mogu da pošaljem i kao pismo! Sve do 1 kg se računa kao pismo.

Najvažnije od svega je da mogu da koristim Android PE app jer mi to neviđeno olakšava posao pošto sve mušterije već imam u aplikaciji i ne želim ponovo da unosim (a ako unosim moji podaci su već uneti) i jako mi odgovara da izdiktiram broj dolazice ili zalepim broj dolaznice na pakovanje.

Dakle, ako hoću da zadržim Android PE app i otkup i praćenje, da li je CC jedina alternativa za plaćanje manje poštarine? Pismo tu ne dolazi u obzir?

@Colorato
Nikada ne zovem kurira na kućnu adresu jer vrlo često kada sam zvao Post Express kurira sutradan bi mi stigla sms poruka da kurir nije dostupan. Živim u samom centru Beograda.
Ako bi i došao kurir video sam da njemu broj moje dolaznice ne znači ništa jer nema nikakav elektronski uređaji u koji bi uneo. I onda on na brzinu prepisuje rukom podatke na priznanicu, među kojima se nalazi i broj telefona i broj tekućeg računa, gde je dovoljno pogrešiti samo jednu cifru! Pretpostavljam da to neko kasnije mora da unese u sistem i opet prepisuje sa priznanice u elektronski oblik pri čemu opet može da pogreši prilikom prepisivanja, posebno prilikom unosa cifara. Što naravno želim da izbegnem. Tako da mi zvanje kurira zapravo ništa i ne znači a sad da čujem i da se to dodatno plaća.

Imam dve male pošte vrlo blizu i naravno tamo jeste gužva ali samo predam svoje pakete sa nalepnicama i odem (jer me znaju i to može).

To što kažeš da si viđao ljude koji dođu sa ogromnim torbama i onda redom diktiraju za 20 pošiljaka - takve i ja viđam i zaobilazim! 😅

Samo napomena da kad pakujes CC paket u kese okrenes naopako jer ne moze da bude CC paket u PE kesi..kao pismo tesko da se moze poslati nesto a da nije pismo...u praksi pricamo. BTW prva 3 broja racuna su oznaka banke a zadnja 2 su kontrolni broj koji se dobija posebnom formulom koristeci sve prethodne brojeve i njihov redosled, ako se jedan broj omasi pogresi premesti racun nece biti vazeci tj nece moci ni u aplikaciju ni u sistem da se unese. Niko drugi ne moze greskom dobiti novac. Stalnim korisnicima se dozvoljava da ostave pakete sa kodovima i odu kada su guzve. Za one koji salju veliku kolicinu posiljaka postoje usluge WEB EXPRESS i EPK pri cemu je web za fizicka lica koja sklope ugovor a EPK za pravna. Tu samo kuci iz web aplikacije stampate kodove za pakete lepite na nalepnice koje dobijete i na kraju stampate jedan papir zbirni sa svim posiljkama koje se odjednom unose elektronski u sistem.

@owim
Pismo može biti do 2kg i kao R ili otkupna pošiljka je jeftinije možda 40-50 din. za navedene težine a kada bi izašao na 300g verovatno je i skuplje od CC, proveri u kalkulatoru. CC paket možeš da upakuješ i u najobičniju kesu i oblepiš selotejpom.

@sekula30
Hvala lepo na dodatnom pojašnjenju!
Inače sam nekoliko puta naručivao stvari iz Holandije i tražio da mi pošalju kao pismo. Kod njih pismo može biti do 2 kg i zapakovano kutiji. Tako da je to vrlo lako prelazilo granicu i carina me nijednom nije otvorila paket odnosno pismo od 2 kg! Ha! Uvek je stajao pečat da nije za carinjenje. ☺️

@Colorato
Da li i za slanje pisma mogu da iskoristim podatke unete u Post Express aplikaciju? Bitan mi je taj trio: da mogu da koristim Post Express aplikaciju + otkup + praćenje.

Sada ću pogledati cenovnik i ako su male razlike onda nema puno smisla i mnogo mi više znači da ako klijent želi dostavu na adresu da to zaista bude dostava na adresu a ne da poštar ubaci papirić u sanduče i da klijent odlazi u poštu.
Onda bih naručio postekspres uslugu isporuka u pošti. 😁

Ako to ne može da se ispoštuje ostajem pri post express-u. I oni imaju svojih mana ali u 98% slučajeva isporuče paket na adresu!

(Update posle Poštinog cenovnika)

Poredio sam tri usluge za iste ulazne podatke: masu 200g, otkup 3.500din i uplatu otkupa na tekući račun:

Ukupni troškovi (sa provizijom za uplatu novca) za:
pismo: 289din
pismo bez otkupa (preporučeno): 156din
paket: 425,50din
paket bez otkupa: 200din
PE: ~410din (poštin kalkulator kaže 465, što nije tačno)
PE bez otkupa: 295din (poštin kalkulator kaže 350, što opet nije tačno!)

Zaključak: ne mogu da poredim, jer poštin kalkulator na sajtu daje pogrešne vrednosti, toliko sam PE poslao da znam. Ovo je sad poređenje baba i žaba.

Inače, često šaljem PE na poštu, i to bih rado slao kao CC.

Evo, napisao sam sve šta znam, šta vi kažete da je zaista najsmislenije za smanjenje PTT troškova da nije dodatni workload? :)
Nisam nikada slao paket ni pismo koristeći Android app, neću da stampam i lepim adresnice. Veliko hvala!

N.B.
Svaki put kada otvaram poštin sajt odmah kreće njihov promo video, aman, može li da upamti da ga je puštao u mom browser-u, sada sam odgledao prvi put deo do istorijata pošte, 1x Vučić + 2x kulčina H2O, e pa hvala! :rolleyes:

@sekula30
Sada sam video da si izmenio i dopunio svoj poslednji post.
Znam sve za broj tekućeg računa i Kako se formira, samo kažem da ako kurir dolazi na adresu sve se piše rukom i to je ogroman posao i velika mogućnost greške. On tada neće znati da li je pogrešio u broju tekućeg računa. Posebno bitno za broj telefona primaoca. A posle se to opet mora uneti u sistem, znači da neko prekucava i opet može da napravi grešku. Zato sam kurira za preuzimanje izbacio iz jednačine plus zakazivanje kurira uopšte nije sigurna stvar i puno puta nije došao! Još čujem da ste i dolazak kurira dodatno naplaćuje.

Nemam dovoljno paketa za bilo kakav ugovor, slanje dva puta nedeljno i ukupno pet paketa nedeljno prosečno. Imam 5 RSD smanjenje cene zbog korišćenja Android aplikacije. Iz vaše priče sam razumeo da mogu da pređem na CC i da praktično dobijem istu uslugu za nešto malo manje novca. Razlika je 30%!
PE bez otkupa 295, CC 200din.

Samo na tome štedim 24k din godišnje, malo li je? 🤠

Da li uopšte pismo da uzimam u računicu u smislu da li mogu da se iskoriste podaci uneti u Android aplikaciju? Video sam na sajtu koja su ograničenja za pismo i volumensku zapreminu, uklapam se u to ali ako to poštari ne bi nosili na adresu onda otpada. I to ne može u sanduče nijedno da prođe. A ako ima otkup onda bi poštar morao da zove a ne znam da li poštari uopšte zovu primaoca.

Slobodno mi reci nešto da zaboravim ako nije primereno i šta misliš da bi bilo najbolje a da pritom ne nabacujem sebi dodatni posao ili da isporuka bude nesigurna.
Hvala veliko na trudu i poznavanju materije! ✌🏻😀

(Update posle Poštinog cenovnika)

Poredio sam tri usluge za iste ulazne podatke: masu 200g, otkup 3.500din i uplatu otkupa na tekući račun:

Ukupni troškovi (sa provizijom za uplatu novca) za:
pismo: 289din
pismo bez otkupa (preporučeno): 156din
paket: 425,50din
paket bez otkupa: 200din
PE: ~410din (poštin kalkulator kaže 465, što nije tačno)
PE bez otkupa: 295din (poštin kalkulator kaže 350, što opet nije tačno!)

Zaključak: ne mogu da poredim, jer poštin kalkulator na sajtu daje pogrešne vrednosti, toliko sam PE poslao da znam. Ovo je sad poređenje baba i žaba.

Inače, često šaljem PE na poštu, i to bih rado slao kao CC.

Evo, napisao sam sve šta znam, šta vi kažete da je zaista najsmislenije za smanjenje PTT troškova da nije dodatni workload? :)
Nisam nikada slao paket ni pismo koristeći Android app, neću da stampam i lepim adresnice. Veliko hvala!

N.B.
Svaki put kada otvaram poštin sajt odmah kreće njihov promo video, aman, može li da upamti da ga je puštao u mom browser-u, sada sam odgledao prvi put deo do istorijata pošte, 1x Vučić + 2x kulčina H2O, e pa hvala! :rolleyes:
Tacno je sve samo sto ti kalkulator obracunava kao da dolazi kurir na adresu i dodaje jos 50din a umanjuje za 5din zbog ukucavanja koda.
@sekula30
Sada sam video da si izmenio i dopunio svoj poslednji post.
Znam sve za broj tekućeg računa i Kako se formira, samo kažem da ako kurir dolazi na adresu sve se piše rukom i to je ogroman posao i velika mogućnost greške. On tada neće znati da li je pogrešio u broju tekućeg računa. Posebno bitno za broj telefona primaoca. A posle se to opet mora uneti u sistem, znači da neko prekucava i opet može da napravi grešku. Zato sam kurira za preuzimanje izbacio iz jednačine plus zakazivanje kurira uopšte nije sigurna stvar i puno puta nije došao! Još čujem da ste i dolazak kurira dodatno naplaćuje.

Nemam dovoljno paketa za bilo kakav ugovor, slanje dva puta nedeljno i ukupno pet paketa nedeljno prosečno. Imam 5 RSD smanjenje cene zbog korišćenja Android aplikacije. Iz vaše priče sam razumeo da mogu da pređem na CC i da praktično dobijem istu uslugu za nešto malo manje novca. Razlika je 30%!
PE bez otkupa 295, CC 200din.

Samo na tome štedim 24k din godišnje, malo li je? 🤠

Da li uopšte pismo da uzimam u računicu u smislu da li mogu da se iskoriste podaci uneti u Android aplikaciju? Video sam na sajtu koja su ograničenja za pismo i volumensku zapreminu, uklapam se u to ali ako to poštari ne bi nosili na adresu onda otpada. I to ne može u sanduče nijedno da prođe. A ako ima otkup onda bi poštar morao da zove a ne znam da li poštari uopšte zovu primaoca.

Slobodno mi reci nešto da zaboravim ako nije primereno i šta misliš da bi bilo najbolje a da pritom ne nabacujem sebi dodatni posao ili da isporuka bude nesigurna.
Hvala veliko na trudu i poznavanju materije! ✌🏻😀
Razlika do 500g je nekih 95din ali na sto tezi paket sve je veca razlika. Pismo se ne moze kombinovati sa bilo cim od aplikacija niti jedna druga usluga, preporuceno itd. Ali ukoliko nije tiskovina retko ko ce vam primiti paket kao pismo do 2kg! Takodje nijedna druga usluga u Srbiji ne moze imati vrednost ili otkup niti moze platiti primalac uslugu osim ako je paket ili post express.

Poslednja izmena:
Tacno je sve samo sto ti kalkulator obracunava kao da dolazi kurir na adresu i dodaje jos 50din a umanjuje za 5din zbog ukucavanja koda.
Znači poštin kalkulator je ispravno napisao iznose za pismo i paket a nije za Post Express (računao je dolazak kurira)? Nema dolaska kurira na adresu to je izbačeno iz jednačine.

Razlika do 500g je nekih 95din ali na sto tezi paket sve je veca razlika. Pismo se ne moze kombinovati sa bilo cim od aplikacija niti jedna druga usluga, preporuceno itd. Ali ukoliko nije tiskovina retko ko ce vam primiti paket kao pismo do 2kg! Takodje nijedna druga usluga u Srbiji ne moze imati vrednost ili otkup niti moze platiti primalac uslugu osim ako je paket ili post express.
Nema težih paketa, maksimum je 200-300g.
Za pismo sam takođe video da postoji otkup i mogućnost da se uplati na tekući račun (stoji kao opcije u zvaničnom kalkulatoru pošte), i moja pošiljka po volumenskoj zapremini od 200 gr uklapa se u pismo. Vezano za ovo što kažeš da otkup može da se veže samo za paket i za Post Express. Ali ako je pismo adresirano da ste donese onda očekujem da bude doneto na vrata a ne ostavljeno u pošti.

Razumeo sam da mi savetuješ da zaboravim na pismo i da imam samo dve mogućnosti, odnosno paket i Post Express. Za paket si mi već objasnio da važi sve kao za Post Express samo što nije isporuka danas za sutra nego obično traje dva dana.

Hvala ti puno na ovim savetima iz prve ruke i ljubaznosti da mi sve to lepo objasniš! 👍🏻☺️

^Ovo je išlo preko Asendie, zato je tako jeftino. Kada fizičko lice šalje direktno preko USPS bilo bi barem 20-25$. Inače izgleda da je pošta na Balkanu skupa - meni su tražili 22€ za malu knjigu iz Hrvatske a za 27 iz Poljske stigne paket dimenzija 60x50x30 cm i težine 5 kg.

Nazad
Vrh Dno