Kad ne zelis da odneses na salter poste tad bii bilo 400 sa sve troskovima otkupa i povracaja novca.
Vidi, obicno ni meni ne spustaju, niti se ciganim za tih 50-100din, pa ne spustam ni ja, ne kazem da nekada ne izadjem u susret, ali kakvih ljudi ima...onda spustis cenu otkupa za 50din coveku i o svom trosku tih pola sata iskoristis a ne o trosku primaoca.
Tacno je da sam zaposlen u JP PTT Srbija, ali to nema veze sa iznesenim cinjenicama i da je posta i dalje najpovoljnija sluzba. CC paket za 650 morao je da ima 30kg sa izdvojenim rukovanjem (citaj lomljivo) tako da je opet najpovoljnije.Vidi, obicno ni meni ne spustaju, niti se ciganim za tih 50-100din, pa ne spustam ni ja, ne kazem da nekada ne izadjem u susret, ali kakvih ljudi ima...
Ja im uvek ponudim opciju da uplate na racun pa da nema otkupa, tada obicno bude 300 din, tako da od mene dovoljno... Tako da molim te zaobidji me tih prica, pogotovo ti koji si radnik Poste koji na sva usta kukas i branis kad kasne posiljke.
Troskovi otkupa, ne i postarina koja se naplacuje posebno.Kako najjeftiniji evo čovek na stranici iza reče AKS troškovi otkupa preko AKS-a 180 dinara![]()
Otkup za CC je 55 din. Skoro sam preko BEX dobio paket zapreminske težine 2kg a prava težina je 0,5kg i platio sam nekih 600din. i to je bez otkupa jer je plaćeno na račun a kao CC bi bilo i to sa izdvojenim rukovanjem 300din.Kako najjeftiniji evo čovek na stranici iza reče AKS troškovi otkupa preko AKS-a 180 dinara![]()
Ne moraš da stojiš u redu u pošti ako šalješ Post Express pakete gde trošak transporta plaća primalac. Zapakuješ svoje pakete u Post Express foliju, uneseš sve podatke u Android aplikaciju i dobiješ dolaznicu za svaki paket. Broj dolaznice zalepiš na Post Express foliju nalepnicama koje mogu da ti daju u pošti besplatno, i sve to tako unapred pripremljeno predaš na šalteru bez čekanja i oni će to uneti kada budu imali pauzu između stranaka.Nije lenjojst, neko moze se pola sata iskoristiti na pametniji nacin nego stajanjenu redu u posti... Naprimer, provedes ga sa decom... Kako ko ima kakve prioritete...
Uneses posiljku u aplikaciju isto kao i PE i samo na salteru napomenes da zelis da bude CC paket a ne post express i to ti je to, oni promene kod. Postoje dosta posta koje za to ne znaju da je moguce. CC posiljka predstavlja paket koji moze biti veci i od 60x50x50cm za razliku od PE dosta je povoljniji po tezini, rok urucenja je do 5 radnih dana ne racunajuci dan predaje ali to obicno bude dva dana kasnije, osim subotom jer se tada ponasa kao PE i obicno stize vec u ponedeljak. Cena po masi do 3kg je 200din, do 5kg 250, do 10kg 300 i tako dalje i tako blize. Moze takodje imati otkup i vrednost kao i post express ali se za to obracunavaju dodatne provizije kao i kod PE. Postoji i izdvojeno rukovanje tj usluga klomljivo koja se doplacuje i usluga glomazan paket ali je dobro sto se samo jedna naplacuje, mozete obe koristiti.Ne moraš da stojiš u redu u pošti ako šalješ Post Express pakete gde trošak transporta plaća primalac. Zapakuješ svoje pakete u Post Express foliju, uneseš sve podatke u Android aplikaciju i dobiješ dolaznicu za svaki paket. Broj dolaznice zalepiš na Post Express foliju nalepnicama koje mogu da ti daju u pošti besplatno, i sve to tako unapred pripremljeno predaš na šalteru bez čekanja i oni će to uneti kada budu imali pauzu između stranaka.
Naravno ne možeš to prvi put da uradiš ali pitaš da li možeš naredni put tako. već godinama na sličan način šaljem pakete, samo uđem i izađem iz pošte bez obzira na gužvu. 😅
P.S. šta je CC pošiljka?
P.P.S. postoji li neka varijanta za slanje malih pošiljki (između 100 i 200 gr), ali sa praćenjem i da mogu da unesem podatke u aplikaciji ili na web-u, jer barem poština Android aplikacija pamti sve moje ranije unose i ne moram ponovo svaki put da upisujem sve podatke, što mi jako puno znači?
CC je skracenica od kod za pracenje. Nije PX nego CC, CA je za Avon posiljke, CE i RX za inotranstvo pakete itd. Imaju pracenje preko sajta poste i sve ostale opcije vaze kao i za post express. Isto nosi kurir kao PE ili postar ako je lagano ili to mesto nema motorizovanu dostavu pa se ode do poste kao sto bi i po PE isli. Moze CC na paketomat odmah stigne poruka primaocu da ga preusmeri ukoliko zeli.@sekula30 @Colorato
Hvala na informacijama! ☺️
Od čega je uopšte skraćenica CC i gde mogu više o tome pročitati na poštinom sajtu? Probao sam da nađem ali nisam uspeo.
CC isporuku radi poštar? Ako osoba nije na adresi onda se odnosi u poštu? Ima praćenje? Dakle sve isto kao post express samo nije dostava sutradan nego za dva dana i dostavlja poštar? Pošto su paketi male mase može poštar da ih dostavi.
Znači popunjavam u Post Express aplikaciji za Android i dobijem broj dolaznice, i onda na šalteru tražim da prebace u CC. Imam otkup i imam uplatu na tekući račun u velikom broju slučajeva.
Takođe nekada šaljem PE paket bez otkupnine i bez poštarine da bi primalac mogao da ga preusmeri na paketomat. Da li CC paket može da se preusmeri na paketomat?
Tacno je sve samo sto ti kalkulator obracunava kao da dolazi kurir na adresu i dodaje jos 50din a umanjuje za 5din zbog ukucavanja koda.(Update posle Poštinog cenovnika)
Poredio sam tri usluge za iste ulazne podatke: masu 200g, otkup 3.500din i uplatu otkupa na tekući račun:
Ukupni troškovi (sa provizijom za uplatu novca) za:
pismo: 289din
pismo bez otkupa (preporučeno): 156din
paket: 425,50din
paket bez otkupa: 200din
PE: ~410din (poštin kalkulator kaže 465, što nije tačno)
PE bez otkupa: 295din (poštin kalkulator kaže 350, što opet nije tačno!)
Zaključak: ne mogu da poredim, jer poštin kalkulator na sajtu daje pogrešne vrednosti, toliko sam PE poslao da znam. Ovo je sad poređenje baba i žaba.
Inače, često šaljem PE na poštu, i to bih rado slao kao CC.
Evo, napisao sam sve šta znam, šta vi kažete da je zaista najsmislenije za smanjenje PTT troškova da nije dodatni workload?
Nisam nikada slao paket ni pismo koristeći Android app, neću da stampam i lepim adresnice. Veliko hvala!
N.B.
Svaki put kada otvaram poštin sajt odmah kreće njihov promo video, aman, može li da upamti da ga je puštao u mom browser-u, sada sam odgledao prvi put deo do istorijata pošte, 1x Vučić + 2x kulčina H2O, e pa hvala!![]()
Razlika do 500g je nekih 95din ali na sto tezi paket sve je veca razlika. Pismo se ne moze kombinovati sa bilo cim od aplikacija niti jedna druga usluga, preporuceno itd. Ali ukoliko nije tiskovina retko ko ce vam primiti paket kao pismo do 2kg! Takodje nijedna druga usluga u Srbiji ne moze imati vrednost ili otkup niti moze platiti primalac uslugu osim ako je paket ili post express.@sekula30
Sada sam video da si izmenio i dopunio svoj poslednji post.
Znam sve za broj tekućeg računa i Kako se formira, samo kažem da ako kurir dolazi na adresu sve se piše rukom i to je ogroman posao i velika mogućnost greške. On tada neće znati da li je pogrešio u broju tekućeg računa. Posebno bitno za broj telefona primaoca. A posle se to opet mora uneti u sistem, znači da neko prekucava i opet može da napravi grešku. Zato sam kurira za preuzimanje izbacio iz jednačine plus zakazivanje kurira uopšte nije sigurna stvar i puno puta nije došao! Još čujem da ste i dolazak kurira dodatno naplaćuje.
Nemam dovoljno paketa za bilo kakav ugovor, slanje dva puta nedeljno i ukupno pet paketa nedeljno prosečno. Imam 5 RSD smanjenje cene zbog korišćenja Android aplikacije. Iz vaše priče sam razumeo da mogu da pređem na CC i da praktično dobijem istu uslugu za nešto malo manje novca. Razlika je 30%!
PE bez otkupa 295, CC 200din.
Samo na tome štedim 24k din godišnje, malo li je? 🤠
Da li uopšte pismo da uzimam u računicu u smislu da li mogu da se iskoriste podaci uneti u Android aplikaciju? Video sam na sajtu koja su ograničenja za pismo i volumensku zapreminu, uklapam se u to ali ako to poštari ne bi nosili na adresu onda otpada. I to ne može u sanduče nijedno da prođe. A ako ima otkup onda bi poštar morao da zove a ne znam da li poštari uopšte zovu primaoca.
Slobodno mi reci nešto da zaboravim ako nije primereno i šta misliš da bi bilo najbolje a da pritom ne nabacujem sebi dodatni posao ili da isporuka bude nesigurna.
Hvala veliko na trudu i poznavanju materije! ✌🏻😀
@e46glogi Za kolicki paket je 9.9$ postarina iz usa?Iz USA stigne paket u Srbiju za 9.9usd, na ebayu postarina po DE uglavnom 5.90eur...ovi nasi su bas dzabe😂
Znači poštin kalkulator je ispravno napisao iznose za pismo i paket a nije za Post Express (računao je dolazak kurira)? Nema dolaska kurira na adresu to je izbačeno iz jednačine.Tacno je sve samo sto ti kalkulator obracunava kao da dolazi kurir na adresu i dodaje jos 50din a umanjuje za 5din zbog ukucavanja koda.
Nema težih paketa, maksimum je 200-300g.Razlika do 500g je nekih 95din ali na sto tezi paket sve je veca razlika. Pismo se ne moze kombinovati sa bilo cim od aplikacija niti jedna druga usluga, preporuceno itd. Ali ukoliko nije tiskovina retko ko ce vam primiti paket kao pismo do 2kg! Takodje nijedna druga usluga u Srbiji ne moze imati vrednost ili otkup niti moze platiti primalac uslugu osim ako je paket ili post express.
Za ovolicki, kod nas tesko ista da moze poslati za ispod 300,pa makar i praznu kovertu.@e46glogi Za kolicki paket je 9.9$ postarina iz usa?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari