Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Svako ko se bavi sitnom trgovinom, nekoliko hiljada evra mesečno, verovatno neće upasti u bilo kakvu kontrolu. Ko bude imao preko 10.000e mesečno ili ko bude imao recimo trocifren broj transakcija, verovatno će biti kontaktiran najpre od strane banke. Predpostavljam da će na 10k da se uključuje sijalica, jer je to limit za obavezno pravdanje porekla sredstava prilikom uplate keša u banku.

Ako reše da ugase rad na crno, što se verovatne neće skoro desiti, ima ovi limiti drastično da se spuste.

Pre nego što si zakolutao očima, gde si pročitao da je iko rekao da je iznos novca na računu problem?
Veliki obim transakcija koje dolaze od fizičkih lica na račun fizičkog lica jeste jedan od indikatora određenih Smernicama NBS o primeni Zakona o AML, a ima ih još dosta.

Ne znam šta je problem, iznos ili broj transakcija, zato sam pitao.
Kolega poviše je to objasnio.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

15k evra je granica, tj. obveznici Zakona su dužni da Upravi za sprečavanje pranja novca prijavljuju gotovinske transakcije u iznosu od 15k i više, bilo da je reč o jednoj transakciji ili o više povezanih.

Što se tiče tih 10k, ranije je bilo propisano da lica ne mogu da vrše gotovinske transakcije u iznosu od 15k evra ili više. Sada je granica spuštena na 10k, ali je odredba u novom Zakonu o AML izmenjena i sada samo lica koja se bave delatnošću pružanja usluga ili prodaje robe moraju sve transakcije više od 10k evra da vrše preko računa, dok fizička lica koja npr. prodaju/kupuju stan ili svoj auto te transakcije mogu da obave u kešu i kada iznos prelazi 10k.

Svako ko se bavi sitnom trgovinom, nekoliko hiljada evra mesečno, verovatno neće upasti u bilo kakvu kontrolu. Ko bude imao preko 10.000e mesečno ili ko bude imao recimo trocifren broj transakcija, verovatno će biti kontaktiran najpre od strane banke. Predpostavljam da će na 10k da se uključuje sijalica, jer je to limit za obavezno pravdanje porekla sredstava prilikom uplate keša u banku.

Ako reše da ugase rad na crno, što se verovatne neće skoro desiti, ima ovi limiti drastično da se spuste.

Odakle taj podatak o trocifrenim transakcijama ?
Mesecno ?

Poslednja izmena:
Odakle taj podatak o trocifrenim transakcijama ?
Mesecno ?

Predpostavka.
Ako se išta bude dešavalo, software će da kontroliše ukupne iznose i/ili broj transakcija. Zavisi kako postave limit kome gledaju kroz prste.

Sgt. Major, prema tvom mišljenju, koliko novca fizičko lice može da deponuje na svoj račun u banci, a da se procedura ne razlikuje od one kada uplaćuješ na svoj račun 1000 dinara?

Podaci o platiocu se prikupljaju ako je reč o prenosu novčanih sredstava u iznosu od 1.000 evra ili više, u dinarskoj protivvrednosti, kao i bez obzira na iznos ako postoji osnov sumnje u pranje novca ili finansiranje terorizma.

Sad dal misle kumulativno ili u jednoj uplati :) ?

U jednoj uplati.. i to važi odavno.

Sa preko 20 hiljada evra godišnje će verovatno morati da plati porez na dohodak građana.

Izgleda je GPC stao...

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Да. ГПЦ Београд је тренутно блокиран. Покушавају и ГПЦ Ниш (опет...).

Da li je GPC proradio noćas ili da očekujemo kašnjenja u isporukama?

Kašnjenje, imam jedan paket poslat iz Leskovca juče, još je u BG a obično već bude u lokalnoj pošti...

Uvek šaljem post expressom, jel moze preporuka koju kurirsku službu odabrati ovih par dana dok je protest? (pošiljke saljem bez otkupa)

Sent from my MI 8 using Tapatalk

daily i city su se meni najbolje pokazali,mnogo bolje od post expressa.

Predpostavka.
Ako se išta bude dešavalo, software će da kontroliše ukupne iznose i/ili broj transakcija. Zavisi kako postave limit kome gledaju kroz prste.

Sgt. Major, prema tvom mišljenju, koliko novca fizičko lice može da deponuje na svoj račun u banci, a da se procedura ne razlikuje od one kada uplaćuješ na svoj račun 1000 dinara?

Da se nadovežem kratko: na godišnjem nivou sve preko 15000€ (pre je bilo 10k), podleže proveri ako se radi o fizičkom licu, sa mnogo malih uplata naročito.
Radio sam neki posao davno za lika u DE i za njega su ljudi otvarali račune(uz nadoknade, jel), da bi mogao da posluje na ebayu i izbegne proveru nadležnih institucija, jer je prodavao more odeće (preko 100k godišnje). Raspitivao sam se kod drugara koji radi u banci i slična situacija je kod nas.

@ Miksat

Po hiljaditi put, sve zavisi od lokalnog kurira :)
Tvog, koji ce doci po paket, i kurira koji ce kupcu/ima dostaviti paket.

Daily i Bex.

Poslednja izmena:
Daily poskupeo i to bas.. Steta bili su povoljniji u odnosu na PE kada su predmeti sa otkupom u pitanju a sada su se izjednacili pa u nekim
slucajevima su i skuplji od PE. Plus nemaju pracenje statusa kao PE plus nemaju mogućnost čuvanja pošiljke...

Meni se DExpress dobro pokazao svaki put kad su donosili nešto od SportVisiona.

Znači da se pozdravim sa 3 paketa koje danas čekam? Što su uopšte prihvatali pakete ako će u štrajk?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Uvek šaljem post expressom, jel moze preporuka koju kurirsku službu odabrati ovih par dana dok je protest? (pošiljke saljem bez otkupa)

Sve blokiraju kada Postexpress stane. Previše novog posla se odjednom pojavi.
Plus su im ti novi korisnici zadnja rupa na svirali.

Ne postoje novi/stari korisnici kada su u pitanju fizicka lica :), barem za ove na centrali.

Mozda ce prebukirani kurir ici prvo do posiljaoca koji redovno salju, izabrati njih umesto nekih kod kojih nije bio nikad.

Uf, kud poslah juce dva paketa, a i jedan ka meni ostao zaglavljen.

Neko vec napisa, kad je strajk, sto ne zatvore poste/saltere i ne prime pakete.
Sad su meni tri paketa ostala zaglavljena u njihovom GPC magacinu i ne mogu nikako do njih.

Није штрајк, у питању је прекид рада. Штрајк се увек најави унапред, како већ то иде и јавно се истакне да је штрајк у току.
Мада знао сам да ће и до тога доћи чим су најавили протест испред ГПЦ Београд.
Што се тиче пакета, не знам да ли они то отпреме баш у ГПЦ или стоји у камионима испред?

Део пакета је јутрос око 10 отпремљен из ГПЦ Ниш.
Мени је данас стигао, јуче је послат из крагујевца, али није пролазио кроз ГПЦ Београд:

8cb5iUW.jpg

Poslednja izmena:
@ Miksat

Po hiljaditi put, sve zavisi od lokalnog kurira :)
Tvog, koji ce doci po paket, i kurira koji ce kupcu/ima dostaviti paket.

Daily i Bex.
Blizu su mi paket shopovi i beksa i aksa i dexpressa. Najbliži mi je aks. Kakvi su oni?

AKS, lete paketi, ne isporuče prvi dan, vrate otkup u kešu, često evro, po nekom tamo kursu, umesto na račun... Ali u najvećem broju slučajeva rade OK.

Sreća, pa PE kurir danas uopšte nije došao da pokupi pakete. Bolje da sutra šaljemo preko AKS, nego da stoje u Pošti.

По мени, BEX је добар. Мени је најближи њихов ''пакет шоп'', па ми је лакше њима да предам пакете него да чекам курира да ли ће и када да дође.

Danas mi je kurir Beksa slikao licnu kartu.
Znam kurira dugo, ali ocigledno da rade po nalogu.
Pristao sam.

Nazad
Vrh Dno