Šta je novo?

KupujemProdajem je postao preskup

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Pozdrav svima,

Želim da popričamo na temu nedavnog poskupljenja usluga sajta KupujemProdajem i kako vi vidite novonastalu situaciju.

Novi cenovnik se pojavio 31.01.2025. i propisuje naplatu postavljanja oglasa u većini kategorija.
Da stvar bude gora, korisnik po kategoriji oglasa ima pravo besplatno da postavi oglas svega par puta godišnje.
Mnoge kategorije uopšte i nemaju besplatnu mogućnost postavljanja oglasa.

Dolazimo do sumanute situacije da za predmet čija je vrednost npr. 2.000 dinara oglašavač treba samo za postavljanje oglasa da plati 15% vrednosti predmeta.
Da ne spominjemo činjenicu da se oglasi veoma brzo spuste na 20-u stranicu te kategorije i da je pretraga na KP daleko od dobre.

Ovo je nova logika naplate pa se uverite i sami: https://blog.kupujemprodajem.com/wp...oglasa-KupujemProdajem-31.01.2025.-Sheet1.pdf

Pa nećemo ga koristiti, niko nas ne bije po ušima. A o KP sve najgore već godinama. Ja stvari koje imam da prodam od tehnike, prvo ponudim ovde i na još par foruma i na kraju neka free opcija na KP.

Nemoj ga koristiti, jednostavno. Meni jos uvek odgovara jer cesto imam vise istih predmeta, koje pokriva jedan oglas.

Na kp sam primatio da ima dosta profila iz Beograda navodno a posalju iz Subotice ili Sombora , uglavnom to sam primetio za hardver.

Kada nešto prodajem to su moje lične stvari tako da mi je ovo OK.
Ko se bavi biznisom mora malo i da plati...
Uostalom, kao što rekoše kolege, kome ne odgovara ne mora da koristi.

Halo oglasi su malo bolji, ali su slabije poseceni. Npr tamo ima opcija da ti automatski obnavlja oglas posle 30 dana, sto na kp nema.

Kp su postali ocajni. Ranije je bilo 30 free oglasa mesecno pa su prosle godine smanjili na 20. Sad ni tih 20 uglavnom nije free.
Takodje non stop salju neka nepotrebna obavestenja, prosle nedelje su poslali nesto da treba svi da resetuju lozinku, a posle par sati stize jos jedan mail da ipak ne treba svi da resetuju lozinku nego da ignorisemo to obavestenje. I kad se ulogujem na sajt svaki put iskace neki njihov spam, da kupim knjigu njihovog vlasnika i slicno.
Uglavnom firme se oglasaju i spamuju sa po 1000 oglasa, lakse mi je da na eponuda pretrazim neki artikal nego da kopam po oglasima.
Drasticno manje narucujem sa kp, a mnogo vise sa platformi kao sto je Ananas i slicne. Cesto je besplatna postarina, ili znam unapred koliko ce sve da kosta sto na kp nikad ne znam. Cesto imaju vaucere, dobijem racun itd.

Nije postao preskup nego je postao alav na pare, vise nece da se zadovolji samo sa reklamama.
Ja sam im pisao bio i rekao sam im da uvodjenjem tamo nekog KP Obnavljivaca vrse diskriminicaju korisnika jer onaj ko plati taj KP Obnavljivac njemu se oglasi obnavljaju automacki svakih 15 dana dok onaj ko ne plati moze postaviti maksimalno 20 oglasa mesecno i ako postavi 20 oglasa do sledeceg meseca ne moze nista. Njihov odgovor je bio samo "to je vase misljenje, mi se trudimo da budemo fer i korektni prema svima"
Takodje su preterali sa cenama tog KP Obnavljivaca koji se naplacuje po broju postavljenih oglasa, a niko ne garantuje da ce neko prodati odredjeni broj predmeta i da ce mu se taj KP Obnavljivac isplatiti
Iako me stalno smaraju sa raznim promocijama rekao sam im da im necu dati ni dinara jer su preterali.
Koristim 4 naloga, na svakom po 20 oglasa.
Ali svemu tome su krivi samo korisnici i niko vise, kada je to krenuli nisu trebali placati nista, trebali su ostati samo na 20 oglasa svi i ta njihova zamisao bi brzo propala ali narod je glup, ne razmislja nista.

Ja sam presao na Limundo/Kupindo koji sam koristio pre par godina jer oni naplacuju proviziju samo za prodate predmeta sto je mnogo realnija prica, a postaviti mozes neograniceno.
Jeste da nemaju bas sve kategorije kao na KP sajtu ali kombinacijom Limunda/Kupinda i KP-a ja sam zadovoljan, ono sta ne mogu postaviti na Limundu/Kupindu stavom na KP i to je to.

Uvek postoji alternativa ;)

Što se mene tiče najviše bih voleo da se sa svojom poslovnom politikom zaštite prevaranata kroz evidentno brisanje negativnih ocena prevarantima u potpunosti ugase, mada je meni svejedno jer niti sam bilo šta prodavao niti kupovao tamo, niti ću...

Прећи ће продаја на Фејсбук, док неко не направи нову платформу, а ето идеалне прилике. Дојавите olx-у да имају пенал ситуацију (осим ако и они немају сличне услове). Норвешки сајт тог типа живи од огласа за некретнине и аутомобиле. Трг/пијаца је бесплатна и ту да скупља посетиоце.

Маркет да, овде у крају користимо локалне групе за продају где се ваља све живо, највише намештај и ствари за децу.

KP je dostigao toliki broj korisnika koji plaćaju, da im je potpuno svejedno da li će da ostanu bez nekoliko hiljada korisnika koji ne žele da plate obnovu.

U kojim grupama je obavezno plaćanje? Interesuje me da vidim kako to izgleda.

Ja sam jedan od tih koji imaju KP Nalog i najmanji obnavljač. Već neko vreme planiram da dodam dovoljno oglasa da predjem na drugi nivo, ali nikako. Ako predjem na drugi, moram da dodam dovoljno oglasa, da ne bude da mi je skuplje po komadu, nego trenutno.

Artikli prodati u prethodnoj godini, u direktnom kontaktu kroz KP, nikako nisu pokrili godišnje troškove obnovaljača, ali su ljudi koji su ostvarili prvi kontakt preko KP kasnije pokupovali dosta proizvoda. Ili vide tamo, pa zovu telefonom.

Recimo, pera za pikado strelice koštaju 180 dinara, mi tu imamo tipa 20-30 dinara razlike. Manje nego što košta obnavljanje oglasa na svake 4 sedmice (nije mesečno!). Za neka pera niko-nikada nije pitao. Ali na oglas za pera se nedavno javio tip koji je kupio strelice i ostalu opremu za 15.000 dinara. Pera uzeo neka sasvim druga.

KP ima baš dobro rešen interfejs za dodavanje oglasa i odlično su indeksirani na Google.

Da sumiramo, slažem se da su prilično skupi, čak i pola cene obnavljača bi mi bilo na granici da kažem "dobra je cena", ali koristimo, jer su postali toliko dominantni, da meni ljudi na webshop dolaze sa search stringom "KupujemProdajem naziv_proivzoda".

Vi svi sto pisete kako na sajtovima za oglasavanje ima prevaranata da vas pitam nesto.
Kad odete na pijacu jel ste sigurni da vam prodavac proda kilogram jabuka, krompira, sargarepe itd...?
Prevare oni koje u oci gledas, a kamoli onaj kome oci nisi video.

Vi svi sto pisete kako na sajtovima za oglasavanje ima prevaranata da vas pitam nesto.
Kad odete na pijacu jel ste sigurni da vam prodavac proda kilogram jabuka, krompira, sargarepe itd...?
Da,siguran sam kad tražim krompir u kesi je krompir.Nikad mi se nije desilo da dobijem praznu kesu.

Da li se iko zapitao koliko kosta hosting, odrzavanje platforme, support itd...?
Odrzavanje i hosting gde sajt malo malo zakoci prilikom postavljanja oglasa verovatno nije puno skup, kad vec uzimaju toliko para mogli su bar to da srede ili nadju drugi hosting.
A verovatno nije puno skuplji od perioda kada je neograniceno postavljanje oglasa bilo besplatno i kada je sajt "ziveo" od reklama i promocija, to nije bilo tako davno.

Da,siguran sam kad tražim krompir u kesi je krompir.Nikad mi se nije desilo da dobijem praznu kesu.

To nema veze sa platformom. Platforma samo pomaže, da ako je neko tu 10 godina i ima veliki broj pozitivnih ocena, ima smisla da je korektan prodavac.

Odrzavanje i hosting gde sajt malo malo zakoci prilikom postavljanja oglasa verovatno nije puno skup, kad vec uzimaju toliko para mogli su bar to da srede ili nadju drugi hosting.
A verovatno nije puno skuplji od perioda kada je neograniceno postavljanje oglasa bilo besplatno i kada je sajt "ziveo" od reklama i promocija, to nije bilo tako davno.

Ima stvari koje mogu da im zamerim, ali zaista mi se nije dešavalo da koči.

Imaju oni solidan broj zaposlenih. Nisu tu samo serveri trošak, ali ne smem ni da zamislim koliko ih housing košta. Imaju ooozbiljan broj poseta dnevno. Ali što neko reče, eto prilike, ponudiš povoljniju alterntivu, pa da se pozdravljam sa KP :)
Jel neko rekao Sasomange? Nije? Učinilo mi se.

Odrzavanje i hosting gde sajt malo malo zakoci prilikom postavljanja oglasa verovatno nije puno skup
Ukratko, pojma nemas o cemu pricas...
Izvini sto sam grub, ali lepse se ne moze oceniti tvoja izjava.
Platforma te velicine i protoka se meri u hiljadama eura mesecno i to samo tehnicki deo, bez ljudstva.
Mene cudi da nisu odavno digli cene... Imaju neku dobru shemu u pozadini.

Jesi li siguran da si dobro razumeo pošto ja nisam kritikovao prevarante već one na sajtu koji brišu loše ocene prevarantima tako da pojedincima ista na volšeban način samo nestane.

Cigla u kutiji je druga priča i tu sam svestan da sajt ne može mnogo da utiče na prevaru.

Btw pošto porediš sa situacijom kad odem na pijacu kod nekoga kod kog prvi put kupujem bar sam uvek siguran da ću da dobijem ono što kupujem bio to paradajz, breskve ili pasulj - jesi li ti potpuno siguran da ćeš kupovinom od nekoga kog ne znaš dobiti baš to što kupuješ? Note, poredimo šta sa šta dobijemo, ne šta sa koliko dobijemo...

Poslednja izmena:
Ukratko, pojma nemas o cemu pricas...
Mozda ja nemam pojma o cemu pricam, ne ljutim se sa tom konstatacijom jer nisam imao nikakvih dodirnih tacaka sa serverima, hostingom i ostalim sta sve ide uz to ali kao korisnik koji placa, ako placam, necu da mi sajt koci dok postavljam oglase jer ako koci onda kao obican laik mogu zakljuciti da tu nesto nije u redu, a uzimaju se tolike pare.
jesi li ti potpuno siguran da ćeš kupovinom od nekoga kog ne znaš dobiti baš to što kupuješ?
Vidi, ja kada nesto kupujem preko KP-a ili nekog drugog sajta prvo gledam ocene i pozitivne komentare, ukoliko je sve kako treba onda sam siguran da cu dobiti to sto kupujem.

Poslednja izmena:
U pravu si kao korisnik, ali je pravo pitanje da li je do platforme ili tebe jer PJ kaze njemu sve ok radi :)
Bez zezanja, ozbiljne su pare u pitanju i ne bi mencudilo i da koci jer broj poseta je na zavidnom nivou.

@PJ godinama govorim da se Bench oglasi komercijalizuju, niko me ne slusa.... :D

Vidi, ja kada nesto kupujem preko KP-a ili nekog drugog sajta prvo gledam ocene i pozitivne komentare, ukoliko je sve kako treba onda sam siguran da cu dobiti to sto kupujem.

Te ocene su UGLAVNOM sigurnost ali bili su i drugi tako sigurni pa su prevareni, naročito zbog napred pomenutog brisanja negativnih komentara/ocena ali ako si ti baš, baš 100% siguran da te zbog komentara niko neće prevariti - good for you.

Elem, kolega koji radi sa mnom je u startu oglašavanja dobio bar jedno 70-80% pozitivnih komentara koje ima na osnovu virtuelne prodaje od ljudi sa kojima radi a za robu koju nikad nije prodao - misli i o tome kad sledeći put budeš gledao komentare i ocene...

I ne, ja ga nisam ocenio na taj način i čak je bio ljut na mene zbog toga.

Da, slazem se sa tim, cak znam i licno slucaj gde je covek registrovao celu rodbinu pa dobijao pozitivne ocene ali to ne moze da bude ko zna koliko ocena.
Onaj ko ima 50, 100 ili 1000 ocena sigurno nije dobio na taj nacin.

Upravo jeste preko 100 jer nije reč o rodbini ma koliko i ona mnogobrojna bila ali poenta je bila u nečemu drugom a ne u broju ocena...

@PJ godinama govorim da se Bench oglasi komercijalizuju, niko me ne slusa.... :D

Evo pokušavam da zamislim reakcije prosečnog člana ovog foruma na naplatu oglasa i čini mi se da nisam dovoljno kreativan. Svojevremeno smo imali nekoliko trolova koji su smatrali da moderatori moraju ozbiljnije da rade svoj posao, jer kad smo već plaćeni, nema zabušavanja 😄

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno