Šta je novo?

KupujemProdajem i prodavci

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U životu do momenta kupovine/prodaje nisam ostavila broj telefona nekome niti pozvala prodavca da pričam niti se javila na nepoznati broj kada kopanjem iz profila ipak uspeju da nađu kontakt telefon, sada je to hvala bogu onemogućeno. Je l' zoveš i Kineza sa Alija i eBay i Amazon prodavca kada kupuješ od njih? Ne kapiram... XXI vek...
haha...ti stvarno ne vidis razliku izmedju ebay i aliexpresa i KP?

Napises post i problematicni se sami javljaju da ti objasne :sneaky:

Otkud taj prodavac što neće da odgovara na KP poruke zna da li sam ja bezobrazan kupac ili ne?

Tako sto na fiksnu cenu nudis svoju cene, tako sto na cenu od 3000 nudis 1500 din ( ponizavas nekoga ), tako sto ne citas sta pise u opisu oglasa, pitas neke budalastine, ne umes da sastavis prosto prosirenu recenicu i slicno.

Primer :

''Pozz.
Imte li ovaj artikal na stanju?
22:22h

Postovani, u prvoj recenici oglasa stoji odgovor na vase pitanje.
22:24h

Nista onda hvala.
pozz
22:25h

Svako dobro zelim.''

Sve kulturno i uredno sa obe strane, ali dobija blok od mene jer prva recenica je boldovana da ima na stanju, ako ne moze da procita onda sa takvima mogu samo da imam problem i izbegavam ikakvu saradnju, cesto u tekstu stoje mane ili nesto navedeno sto je bitno, posle mu stigne kaze kako ovo ovako, pa pise ti sve lepo, kaze nisam citao... zato ih izbegavam te koji hoce nesto a ne mogu da procitaju sve sto lepo pise, sa njima samo problem moze biti nista drugo...

Vise poruka razmenjeno, covek me ubedjuje da posaljem pouzecem na Kosovo, kopiram samo zadnje dve poruke..

''Ok, sve u redu neko salje ja ne, imao sam negativna iskustva sa slanjem dole, posta ne garantuje nista za posiljke koje idu dole, lepo pise na adresnici, jednom poslao lepo, uzeli dole neko smanuo, pojeo vuk magarca i nista...

Tako da saljem samo posle uplate unapred, i ne garantujem nista za stizanje posiljke jer posta sama na garantuje, tako je kako je na zalost.
02:49h

E ajde da ne duzimo pricu pin mi je ***** ovo ono. Lepo si mogo da napises necu da ti posalje i cao...

Ja vece retarda od tebe nisam video na ovoj mrezi
08:53h''

ITD ITD, odgovorno tvrdim da sa obe strane ima i kusih i repatih i ne moze se samo reci da su prodavci krivi i njima se smucilo kakvih sve individuuma ima.

Poslednja izmena:
haha...ti stvarno ne vidis razliku izmedju ebay i aliexpresa i KP?

Kupujem i prodajem i na jednom i na drugom. Za normalne ljude jedina razlika koju vidim je ta da na eBay i AliExpress nema "Pošto zadnja cena?" "Dam ti 3 umesto 5, i to ti je mnogo". To odavno ni na buvljaku ne prolazi.
Ne sporim da ima budala, ima ih mnogo, za šta nije kriv KP nego lični problemi ljudi koji se ne leče u prepiskama i pozivanjima kupaca/prodavaca.

Tako sto na fiksnu cenu nudis svoju cene, tako sto na cenu od 3000 nudis 1500 din ( ponizavas nekoga )

Ухватио сам се за твоју реченицу, али пишем генерално, овај феномен ми је занимљив.
Зашто је ово понижавање? Знам да много људи исто види ситуацију као понижавајућу (или им изазива бар неку сличну негативну емоцију, можда непоштовање?).
Зашто је то тако, стварно ме занима?

Јер у суштини ти тргујеш, а како ће трговина тећи је ствар "културе" где се нпр. исток и запад баш разликују. Ко је био једном у Турској или бар у Новом Пазару :) зна како то изгледа.
Циљ је ваљда да продаш или купиш то нешто, прекидом сваке комуникације циљ никако не може бити испуњен.

А ево и један пример, на benchmark-y на огласима често се деси да људи ставе на оглас фиксну цену. Али када то што желе да продају по тој цени не успе, они снизе цену. Јавно.
Да ли сам ја понизио - увредио некога ако сам му у том међувремену понудио мању цену од оне фиксне коју је тражио? Да ли ја треба да будем увређен што је он "лагао" да је цена фиксна и због тога се не упустим у трговину са њим иако ми нова цена одговара?

Ухватио сам се за твоју реченицу, али пишем генерално, овај феномен ми је занимљив.
Зашто је ово понижавање? Знам да много људи исто види ситуацију као понижавајућу (или им изазива бар неку сличну негативну емоцију, можда непоштовање?).
Зашто је то тако, стварно ме занима?

Ovo ne treba van konteksta tako da se stavlja, verovatno misli na scenario gde ti das relativno ok cenu za nesto i neko ponudi pola od toga. Konkretno kao i da stavis graficku od 500e (recimo da je to okvirno realna cena), a neko kaze nudim 250e. Potpuno je ok da se ne udostoji odgovora, radije bih kao i vecina poklonio nekom. (opet polazimo od premise da je cena realna). Ok je ako mi neko ponudi 10,20, pa cak i 50e manje u toj situaciji. Pola je vec glupo pitanje koje ne zasluzuje odgovor. Cak i da nije realna cena, ako je moje ocekivanje to, pola svakako nije nesto sto bih zeleo. Dakle, ovim pitanjem kupac pravi od mene budalu koja ne zna da proceni koliko nesto vredi. Stavise, to su momenti gde bih radije bacio u Dunav pre nego sto bih prodao nekom 50% ispod cene :D

Postoji jos jedna stvar. Kada neko ponudi pola od neke realne vrednosti, pomislim sledece: "Ovo je neko ko samo random lupa poruke po principu ako prodje prodje". To samo po sebi nije problem - njegovo pravo. Sa druge ne zelim da se bakcem sa osobom kojoj to sto se prodaje apsolutno nista ne znaci i verovatno ce sledeci dan da zavalja nekom za 30% vise. Verovatno na istom sajtu. Zasto bih mu izlazio u susret i neposredno podstrekivao to ponasanje?

Јер у суштини ти тргујеш, а како ће трговина тећи је ствар "културе" где се нпр. исток и запад баш разликују. Ко је био једном у Турској или бар у Новом Пазару :) зна како то изгледа.
Циљ је ваљда да продаш или купиш то нешто, прекидом сваке комуникације циљ никако не може бити испуњен.

Ovde je opet ista prica, u turskoj krenes od 500 zavrsis na 50, ali ovde ne funkcionisu isti principi, niti je ista kultura. Kada mi neko ponudi pola od onoga sto trazim, potpuno sam siguran da cilj sa njim ne bi nikada ni bio ispunjen. Ergo, moje prekidanje kontakta je samo usteda vremena.

Docice neko drugi ko hoce stvarno da kupi i to je to - cilj ce biti ispunjen.

Kao sto postoje drugi prodavci, uvek postoje i drugi kupci, tako da pokusavanje da se maksimizuje sansa prodaje jednoj osobi je false economy pogotovo ako u startu vidis da su sanse male. :D

Ne mora da se proda sve tog trenutka, recimo ja gledam da kupujem kada mi ne treba i da prodajem isto tako, tako da tajming nikada ne bude faktor.

Kada kupujem kola, motor, kompjuter ili bilo sta sto mi je jako bitno, prvo kupim novo dok mi jos nije ni trebalo(nego procenim da bi moglo da treba uskoro), pa onda prodajem kada sam vec kupio novo. Time osiguravam da zapravo imam novac da kupim novo i niti kupujem ili prodajem pod pritiskom :)

А ево и један пример, на benchmark-y на огласима често се деси да људи ставе на оглас фиксну цену. Али када то што желе да продају по тој цени не успе, они снизе цену. Јавно.
Да ли сам ја понизио - увредио некога ако сам му у том међувремену понудио мању цену од оне фиксне коју је тражио? Да ли ја треба да будем увређен што је он "лагао" да је цена фиксна и због тога се не упустим у трговину са њим иако ми нова цена одговара?
To je totalno na tebi, sto se njega tice ono sto ne zna ne boli :D

Poslednja izmena:
Objasnio ti je Bojsa.
A ja cu ti navesti jedan moj primer pa ti ga shvati kako hoces.
Prodajem Canton zvucnike verzija sa dva bas drajvera jedini moj oglas u celoj Srbiji i retkooo kada se pojave.
Verzija sa po jednim basom ima 3-4 komada niko ne daje ispod 300e, traze i 350e.. To im je i realna cena.
Ja stavljam moje zvucnike koji realno kostaju 400+e, stravljam ih za 350e...
Dolazi covek kaze moze za 300e, moze reko, ali moze ova verzija sa po jednim basom imas ih na oglasima..
Poenta price je da ne treba biti bezobrazan a mnogo bezobraznih ima i ako je cena ispod svake oni traze jos..
Isto hoces da kupis i5 12400 za 120e, imas za 120e ali i3 12100, 12400 ne moze za te pare.
A tih bezobraznih tek sto idu na pola cene i ti fazoni ima koliko hoces, stavis realnu cenu i on nesto izvodi besne gliste, ili kada mi posalje nudim, pa cifru, idi druze nudi na limundu ili pijaci kod mene se ne nudi...

Ne vidim poentu pricanja telefonom,priznajem da ne volim da pricam telefonom ali generalno pozivom tesko da mogu da dogovorim kupoprodaju. Zove mene covek da me za predmet u oglasu a ja imam slican,i pitam ga lepo za koji tacno pita a on "nemam pojma,nisam video"
Ovako posaljem privatno poruku za svaki predmet posebno,ili posaljem link.
Mozemo mi ovako da se prepiremo,cinjenica je da ima nerazumnih i bezobraznih ljudi sa obe strane,ali cinjenica je da se komunikacija vrsi putem poruke. To je primarna komunikacija ma sta god neko pricao.

Poenta je da svako ima svoje viđenje šta je kulturno a šta ne u KP svetu, pa se može u nedogled diskutovati.

Ja bih se samo složio sa ovim oko cene da ako već staviš najnižu cenu na sajtu ili dosta povoljnu i napišeš fixno, po meni je nepoštovanje nuditi niže. Ne pričam ako je neko samo štriklirao da piše fixno, nego baš napiše u samom tekstu.

Ja stavim za laptop opis "750e, spušteno sa 900e, najjeftiniji na oglasu, fiksno." i onda se javi i nudi 500 za uređaj koji zaista jeste sledeći najjeftiniji 900e. I ne nudi nego napiše samo cenu.

Da postoji opcija "Evaporate the user" to bih kliknuo.

Na kp svi racunaju da ce kupiti upola cene

Pa zato i postoji oblicka "block" Blokirati ljude koji vas vredjaju,nebitno da li je psovka u pitanju ili vredjanje sa cenom.
Ali ubedljivo su najgori oni sto stave "kontakt,dogovor"
Uzecu primer izmisljenog laptopa od 900e,ako je realna cena 900e ti se ponadas da moze da bude 750e zato i pise dogovor,a cena zapravo bude u 99% slucajeva 1200e najmanje. I od dogovora ne bude nista.

Kupovao sam skoro komponente za komp , a i prodavao stare . pa kazem misljenje i iskustvo
Nekima verovatno nije jedini posao prodaja na KP . Kazete kod nekih ima 1000 oglasa ...Na oglasu pise cena , na stanju , danas obnovljen oglas . Kada posaljes poruku kaze-nije na stanju ako hoces ima ova grafika .....

-Mislim da treba pitati za zadnju cenu. Posebno ako je nesto polovno u pitanju .Kada sam prodavao stare komponente vecinom stavim vecu cenu pa se moz cenkati .

-Neko je rekao da ne znaju ni cemu sluzi a prodaju . Dal ne znaju ili uzimaju veci rabat . Kolko vidim cena ima svakakvih. Trenutno vijam kuler koji na KP ide i preko 70 eu . U madjarskoj 46eu. U radnji kod nas je 6100din . Posaljem par poruka i kod svakog cena drugacija . Kupim kuciste za 110eu na KP .Poslao sam 4 poruke ovima sto nemaju cene . Cene su ima 155, 170eu , nije na stanju i 110eu . Kod ovih sto imaju cene se krece od 150 eu pa nadalje . Sta se desava sa cenama , nista mi nije jasno .

99% svi koji prodaju na kp imaju telefon u svom oglasu. Zoveš ih na telefon i odgovore, ni na jednog nisam naišao da se nije javio i odgovorio u vezi svog oglasa. To preko poruka kp više niko i ne odgovara. A i nije vam teško nazvati nećete izgubiti bogatstvo, uz to većina ima i neograničene impulse preko a1, Telenor itd.

Kako god, samo ako može da se izbaci ovo "zadnja" cena, jer cena ne može da bude zadnja, zato što ne postoji ni prednja.
I ako može da prva poruka ne bude "koja je zadnja cena". Ništa ono što se prodaje, u kakvom je stanju, ovo, ono....jok, nego koja je "zadnja" cena.

Kada sam kupovao TV, poslao sam poruku preko kp-a, prodavac umesto da odgovori na poruku nazvao me je na mobilni. TV sam ipak kupio, sve je uredno proteklo. A prodavac se tek nakon kupovine javio na Kp da razmenimo ocene.

Kod jednog prodavca od koga sam uzimao delova ze telefone pošaljem poruku na kp, a on odgovara preko sms poruke.

Oba prodavca imaju dosta pozitivnih ocena, ja nemam ni jednu negativnu, nalog mi nije "od juče" i imam 50-ak pozitivnih ocena.

Zato što prodavac izbegava da dobije negativnu, pa kad se obavi transakcija, tek onda odgovori, jer je manja verovatnoća da ćeš da mu zalepiš minus.

99% svi koji prodaju na kp imaju telefon u svom oglasu. Zoveš ih na telefon i odgovore, ni na jednog nisam naišao da se nije javio i odgovorio u vezi svog oglasa. To preko poruka kp više niko i ne odgovara. A i nije vam teško nazvati nećete izgubiti bogatstvo, uz to većina ima i neograničene impulse preko a1, Telenor itd.
Ja se nikad ali nikad ne javljam na telefon.
Postoji nesta sto se zove privatnost. Mozda jedem mozda je**m , a mozda i se*em da izvinete.
Cenim prodavce kad napisu "samo poziv" Ali ja nisam iz te price.

Ja se nikad ali nikad ne javljam na telefon.
Postoji nesta sto se zove privatnost. Mozda jedem mozda je**m , a mozda i se*em da izvinete.
Cenim prodavce kad napisu "samo poziv" Ali ja nisam iz te price.
To je već tvoj priblem. U oglasu može da stoji i nazvati od do sati i rešen problem.
A aliexpress ili neki drugi imaju neke druge vidove komunikacija a i kod njih na poruke sa trgovcem i trgovinom ne stiže odgovor, niti odgovara trenutno, jedino preko nadzornika voice ili tickets, tako da neki ovde ne treba da glume gospodu.

Ima bezobraznih, pre mi lik pise “Druze pisao sam ti pre mesec dana a vidim nisi jos prodao, jesi li menjao cenu posto nisi prodao”
Odgovaram: Jesam, vise nije 100, nego 120 tako da sam promenio.
Vise ga nema 😀

Kako god, samo ako može da se izbaci ovo "zadnja" cena, jer cena ne može da bude zadnja, zato što ne postoji ni prednja.
I ako može da prva poruka ne bude "koja je zadnja cena". Ništa ono što se prodaje, u kakvom je stanju, ovo, ono....jok, nego koja je "zadnja" cena.
Pa ako je nesto novo sta ima da pitam za stanje .Kada sam kupovao grafiku covek daje nasu garanciju ,fiskalni , napisao cenu . To mi ok , nema sta da pitam za manju cenu .Ovi sto ne napisu cenu a izbace oglas morram da pitam . Ako se nema love treba probati oboriti cenu . Za polovno su me zvali pitaju jel procesor ispravan koja je zadnja cena , jel moze jeftinije itd.. Sta ima da mi smeta . Moj rodjak spustio cenu za nov traktor za 1000 eura . Da nije pitao jel moze sta jeftinije ode hiljadarka ....

KP skroz okej, problem su prodavci i narod kod nas.
Evo ovde se nadji uvredjeni kad se neko cenka, pa sad sam sve cuo.
Ljudi ponude koliko mogu, cak i da je bezobrazno malo napisem ne, hvala.
Ono ne kosta me nista a ispadnem kulturan.
I sam uvek ponudim manje od trazenog, cak i kad pise fiksna cena jer u vecini slucajeva prodje.
Jedino sto nikad ne treba raditi je menjanje cene a ista je vec dogovorena preko poruka.
Ovo sto se ljudi uvredjuju na cenkanje, ne odgovaraju na poruke i slicno, to nikako ne razumem.
Ako imas na hiljade artikala otvori web sop, profesionalno se bavis prodajom plus prodajes nove artikle…

Na poruke neki ne odgovaraju znase zašto, da ne bi dobili negativne ocene. Jednom sa tražio da kupim led strele i nadjoh oglas sa vrlo povoljnom cenom, a prodavac još u oglasu napisao kontakt samo sms porukama. A verujem da kada se završi kopovina i prodje nekoliko dana i kupac se ne žali na robu da se on javi da se razmene poruke radi ocena.
Naša je i greška što dajemo ocene odmeh po kupovini, nov proizvod je uvek 99 posto isprvan, treba se sačekati neko vreme i onda oceniti prodavca, posebno svakog zanima ostvarenje garancije kod telefona a to u ocenama koliko sam ja čitao nigde nisam pročitao da je prodavac dobio ocenu oko garancije.

Bezobrazno cenkanje lol. Ovde sam video oglase za kojesta i iste oglase na KP za 20-30% manju cenu. Isti predmet, isti covek...
Da ne pricam o oglasima koji krenu za neku pocetnu cifru, pa se na kraju proda za 50% od pocetne cene.

Problem je što ljudi ne čitaju oglase, većina većih prodavaca je lepo napisala u oglasima skoro sve informacije, jer i oni tako štede vreme na ta pitanja, ako mi odgovara šaljem poruku ili zovem, ako ne preskočim, moj novac, kupujem gde mi odgovara i ćao. Ima raznih prodavaca, većina njih nema ništa na stanju i sarađuje sa nekim ko stavrno ima, lako provalite ako hoćete odmah da kupite.

Trenutno prodajem telefon, piše u oglasu da me ne znima zanmena, imam deset poruka za zamenu. Da li treba odgovarati na ovakve poruke i trošiti vreme ako se sa suprotne strane osoba nije udostojila da potroši 30 sekundi na čitanje oglasa za koji je neko izdvojio vreme da napiše i postavi slike? Ako on nema vremena, nemam ni ja vremena.

Nisam neki heavy prodavac, uglavnom okacim par oglasa godisnje, ali redovno dobijam te poruke, fazon prodajem nesto za 30e i napisem fixno, a realna cena je mozda malo visa ili ista, i dobijem poruku, dajem 10e ili koja je zadnja cena. Izlgeda da je to kod nas postalo umesto dobar dan...

Posto trenutno prodajem neki mali plac, imao sam situaciju da mi neko na viber posalje poruku, tipa inicijali A.S. i slika neke zenske i kao zainteresovan je bla bla.
I sve neka pitanja koja realno ima odgovore u samom oglasu. U jednom trenutku me zove broj, javljam se, i bukvalno dete od nzm koliko godina me ispituje za plac.
Uglavnom budem fin, sve kako treba, kao cucemo se.. Neko vreme prodje, opet dobijem neku poruku na viber-u u fazonu, taj plac ne vredi ni pola od toga, da cu vam odmah tipa 1K evra, taj plac je smece i slicno. :D Ja pogledam i iskuliram jer sam skapirao da neko ubija vreme, i za par dana dobijem opet poruku ali sad sve fino, profi. Tad odlucim da blokiram broj. Posle par minuta me zove drugi broj, javim se, isti deciji glas, opet se raspituje, kazem prodato i blokiram opet.

Tako da ima svasta. :D

Mene uglavnom zanimaju tehnika i kompjuterske komponente, i tu imam par pravila kako da "pročistim" oglase...

- Svi koji umesto cene stave "kontakt, dogovor" automatski idu na blok. Šta, odem u Maxi, tražim parizer i piše "dogovor"? Treba da jurim prodavačicu da se dogovorimo oko cene?! Zamisli da na svim artiklima piše dogovor, i treba da trošim svoje vreme da pitam za cenu? Blok i aj zdravo.

- Svi koji imaju više od 20ak oglasa takođe blok. Više volim da trgujem sa ljudima koji uglavnom prodaju neku svoju komponentu, nego sa multipreprodavcima.

- Svi kojima je u naslovu oglasa "HITNO", "ZWER", "SAMO DANAS" (a cene obično budu 50% više nego realne) isto idu na blok.

- Svi koji imaju 2 ili više negativnih ocena (sem ako nisu naveli baš dobro opravdanje) takođe sikter.

Posle ovih tretmana, KP postaje kudikamo kulturniji za rad.

Pa ti si tako obrisao 98% oglasa. :D

Pazi, za to dogovor ili kontakt, uglavnom prodavci sto dovlace iz madjarske stave iz razloga jer se tamo cena menja svaki dan, a oni uglavnom uzimaju proizvode po narudzbini, retko ko gomila komponente u garazi. Uglavnom zato, i onda nakon upita, dobijes koja je trenutno cena. A posto svi uzimaju sa Ipon-a, odes na Ipon i vidis kolika je. Par puta sam proverio na Iponu nakon slanja uputa, i uglavnom je cena ista, evro gore dole.

Nije bas 98%, ali jeste sigurno barem 60%, tako da je kudikamo lakše i preglednije. Inače ne kupujem ništa od Mađara, tako da mi oni nisu toliko bitni.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno