Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Priča mi je potpuno neverovatna. Hajde okači sliku te presude, naravno zatamni "privatne" delove.
Zašto bi čovek ovde postavljao sliku od presude? Ako hoces veruj mu, ako ne, tvoj problem...
Pa valjda postoji privatnost neka... Svašta... Sta ima on kome da dokazuje, zna on sam da je rešio problem za svoje dobro...

Gesendet von meinem GEM-701L mit Tapatalk

Zašto bi čovek ovde postavljao sliku od presude? Ako hoces veruj mu, ako ne, tvoj problem...
Pa valjda postoji privatnost neka... Svašta... Sta ima on kome da dokazuje, zna on sam da je rešio problem za svoje dobro...

Gesendet von meinem GEM-701L mit Tapatalk
Nema nikakve povrede privatnosti ako se uklone svi lični detalji. Voleo bih da vidim tu formulaciju u presudi gde prodavca obavezuje usmeno data garancija. Zvuči više nego neverovatno, neko će možda pomisliti da tako stvarno funkcioniše pa kupiti auto ili nešto vrednije a sumnjivog kvaliteta, pouzdajući se u priču kako se uz dobrog advokata može nadoknaditi šteta jer je prodavac usmeno garantovao.

Pričate svašta.
Po zakonu o obligacionim odnosima polovna stvar se kupuje u vidjenom stanju.

Pričate svašta.
Po zakonu o obligacionim odnosima polovna stvar se kupuje u vidjenom stanju.
Tako tvrdio na sudu i ovaj na što mi je prodao mašinu, pa me poštedeo troškova veštačenja i završih parnicu moju korist sa tri ročišta.

Iskreno i ja sam mislio tako, još bez pisanog ugovora o kupoprodaji, ali advokati i sudije kažu drgačije.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ovo gore za usmenu garanciju za polovnu stvar, to pravno važi samo ako se usmeno dogovoriš o potencijalnoj garanciji sa kupcem jer direktnu vezu sa prodajom polovnih stvari nema. Možeš se ti sutra i sa Saletom komšijom dogovoriti da mu prefarbaš ogradu, a on posle posla neće da plati - opet ćeš imati osnovu za tužbu kao što je Antonio imao. Prodavac polovne stvari nema nikakvu pravnu obavezu da daje ikome garanciju ikakve vrste.

Poenta je da usmeni dogovor ima istu pravnu važnost kao i pismeni, pa je Antonio dobio spor na taj način jer mu je prodavac jedno rekao, a drugo uradio.

Poslednja izmena:
Ja i dalje tvrdim da je to nemoguće, i voleo bih da vidim dokaz koji me demantuje.

Upravo si uboo poentu.

Da ne otvaram novi temu postovacu ovde .
Naime jedan lik me *****ao za 7000 dinara . Dogovorimo se mi sve oko graficke kartice posalje on ja otvorim paket a ono parce crepa i novine .
Nista ja ga prijavim na kupujem prodajem oni ga blokiraju ja dobijem putem email-a dva pdf dokumenta da popunim o privatnoj tuzbi i da odnesem to u sud .
Mene interesuje da li se isplati podnositi tu privatnu tuzbu (kontam da ja mojih 7000 necu videti a isto kontam da drzavu manje vise boli uvo ) ? I da li ima neka sansa da se to resi u moju korist ?

Ja i dalje tvrdim da je to nemoguće, i voleo bih da vidim dokaz koji me demantuje.
Ako ti treba dokaz odeš kod advokata po savet ili otvoriš odgovarajući zakon i čitaš.

Niko nema obavezu da na forumu usliši tvoju "molbu" da postavlja lične dokumente na forum.

Dobro je buraz, ne mafijaj. Nisam ni rekao da ima obavezu, rekao sam da mi je priča potpuno neverovatna i zamolio za dokaz.

Supruga mi je pravnik i ona takodje preko mene moli da se postavi kopija presude, naravno uopšte nas ne zanimaju privatni podaci.
Pic or it didn't happen :)

@jaksa da postavljam dokumet ne želim, nemam razloga da lažem niti bi od toga imamo bilo kakve koristi, izneo sam slučaj čisto da se zna da je usmeni ugovor jednak pisnom, tako da dao usmeno garanciju ili pisano pravno je odgovoran, stim da je lakše na sudu dokazivo ako ima bilo kakav pisani trag. Tj. Proizvod mora da bude u stanju kakvim ga je opisao ili je dužan da pristane na raskid kupoprodajnog ugovora i vrati novac, a kupac da vrati predmet.

Poslao sam ti na pm podatke da ona kao pravnik može da pogleda u bazi sudova. Ali nemoj da postavljaš sliku i detalje. I iznosis podake iz predmeta. Hvala!

Poslednja izmena:
Poruka primljena. Na žalost ne mogu da pronadjem predmet na portalu prema instrukcijama tako da nisam još upoznat s detaljima. Svakako neću objaviti ni jedan detalj koji ne želiš.

Zanimljiv mi je ovaj slučaj, čak mi se i vrlo dopada da usmena tvrdnja o ispravnosti može da bude obavezujuća, kako po meni i treba da bude jer je tako pravedno. U slučaju kada se pravo približilo pravdi to je dobro za sve, osim za prevarante :)

Poslednja izmena:
@Antonio: I moja supruga je pravnik, zamolio bih za isti info. Da ponovim ako nisam bio jasan prošli put: treba mi samo tih par rečenica u kojima sud konstatuje to što si rekao, da se prodavac usmeno datom garancijom obavezao tako da sad mora da nosi štetu. Tu je samo formulacija o tome kako je i zašto utvrdjena krivica, nema nikakvih podataka o tome ko koga i zbog kog artikla tuži.

Sve ovo pišem jer se to što pričaš kosi sa saznanjima koja imam iz veoma bliskog, neposrednog okruženja.

Meni sad nije jasno, kako moze advokat da dokaze da ti je on tvrdio nesto? Jednostavno moze da kaze da je prodao i da je u trenutku testiranja sve radilo (kao sto jeste) i to je to. Nije nikakvo podbadanje, zanima me.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovde sad svima žena pravnik.... :)
Meni je deda sudija, pošalji i meni :) (salim se)

Gesendet von meinem HUAWEI M2-A01L mit Tapatalk

Meni sad nije jasno, kako moze advokat da dokaze da ti je on tvrdio nesto? Jednostavno moze da kaze da je prodao i da je u trenutku testiranja sve radilo (kao sto jeste) i to je to. Nije nikakvo podbadanje, zanima me.

Jedino ako je prodavac kompletna neznalica i naivac, pa je potvrdio pred sudom kako je garantovao ispravnost uredjaja.

Pa i da je tako, nije valjda rekao da garantuje godinu dana.

Ja sam preživeo njeno spremanje i polaganje pravosudnog ispita tako da ko zna kako je to preživeti nek se javi :)
Osnov za ovaj predmet i presudu je to što je prodavac garantovao da je mašina u ispravnom stanju pa nije kupljena u vidjenom (ovo ja tumačim, ne supruga).
Naravoučenije, kad budete prodavali nešto sledeći put ne dajite nikakvu usmenu garanciju i prodajte samo u vidjenom stanju :)

Ali tu nikakve logike nema. Za šta polovno uopšte možeš da garantuješ ispravnost? Pa na auto trošim više nego na sebe i svaki kvar otklanjam čim je samo u najavi, pa opet kad krećem na odmor uplatim AMSS Gold za inostranstvo :D

Slažem se da nekako treba stati u kraj onima koji sa namerom prodaju neispravne polovne uredjaje, ali me interesuje kako se to utvrdjuje...

Pa obicno kod polovne robe naglasis da je ispravna i kupac se uveri i to je to. Eventualno garancija sedam dana. Nije mi bas najjasnije ovo.

Antonio kako je dokazana usmeno data garancija, tvoja rec protiv njegove, ili je bio tu jos neko prisutan pa preko njega, ili je postojala KP prepiska ili sta vec?

Taj deo mi nije jasan uopste.

jaksa je mogao da vidi neke detalje i malo sam mu detaljnije objasnio slučaj, i to je moja dobra volja, nemam nameru da se bilo kome pravdam dokazujem istinitost, ili šta već.
Osim parnice mogao sam i krivičnu prijavu pa podignem za prevaru, ali sam po preporuci advokata od toga odustao jer ja lično ništa od toga ne bih imao da on sedi u zatvorua i to bi bio zicer po advokatovim rečima.

Za ove ostale kojima je žena, strina teka paravnik, a ne vreruju u ishod slučaja džabe su grejali stolicu za diplomu pa neka na vreme odu na pijacu na tezgu da prodaje zeleniš, pošto se leba neće najesti od prava!

jako je neukusno vredjati nekoga i neciju struku, zato sto ne veruje u tvoju polovicnu pricu bez dokaza
jos vise zbog toga sto pravo kao prvo nije nauka, a kamoli egzaktna nauka, tako da u pravu nista nije crno i belo, pa se ne mogu izdvojiti grupe ljudi koji "znaju" i koji "ne znaju"

iskreno me ne interesuje tvoj slucaj, mozda je i istinit i jedan u milion, pa se sigurno ne moze uzimati kao referenca, a pogotovo ne kao razlog za takav naopak stav

Poslednja izmena:
@Antonio, opet preskačeš par vrlo bitnih detalja za koje je nekoliko nas zatražilo pojašnjenje. Da li je osudjen samo zato što je prodao neispravan uredjaj ili zato što je garantovao da je ispravan, kako si dokazao usmenu garanciju, da li je to univerzalno ili je ovaj slučaj po nečemu bio specifičan itd... Batali priču o tome ko će i od čega da živi, to niti je tema niti je tvoja briga. Izneo si prilično ozbiljnu tvrdnju, red bi bio da je makar pojasniš.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno