Pa gledao sam na brzaka njegove cene i cene u Em$&ju.
Nije to bas tolika razlika.
Za skuplje komponente oko 10%.
Recimo 4670K procesor u prodavnici 29.000 kod njega 26.000din.
Na kompjuter od recimo 1000e (neki dobar nov gejmerski) razlika bi bila mozda 100e.
Po mom misljenju to nije znacajno (ko ima da da 900e za komp ima da da i 1000e), ipak kod nas imas garanciju a u drugom slucaju zavisis ipak od prodavca (moze sutra da zavrsi sa prodajom recimo).
Na kompjuter od recimo 1000e (neki dobar nov gejmerski) razlika bi bila mozda 100e.
Po mom misljenju to nije znacajno (ko ima da da 900e za komp ima da da i 1000e), ipak kod nas imas garanciju a u drugom slucaju zavisis ipak od prodavca (moze sutra da zavrsi sa prodajom recimo).
Problem nije par švercera, već to što nam je država preskupa, pa moraju pare nekako da se namaknu, a akcize i carine su najlakši način.
ma to je sramota. fante i koka kole zaradjuju i ne placaju nikom nista, a posteni ljudi se muce i placaju stosta, pa na kraju beskurpulozni sverceri postaju heroji. a na ovakvim forumima se od strane ljudi koji kupuju od svercera jeftinije, sire price da domaca garancija ne vredi nista, pa se jos vise daje na znacaju celoj prici i sve se vrti u krug...
Pare su uvek problem ma koliko zaradjivao, a i ne mozes otvoriti radnju za prodaju i placati pausalno porez.Ako otvori radnju za prodaju, pausalni porez oko 20.000din mesecno, bice beo.
Ako dobro zaradjuje ovo mu nece biti problem.
Ma jok... po tome bi ispalo da hleb i mleko svako jutro kupis od preprodavaca...a i sam znas da nije tako, svi su oni prodavci.Bas tako,
prodavac je onaj ko prodaje svoju stvar zbog kupovine bolje ili zato sto mu vise ne treba, svi ostali su preprodavci i sverceri
Nisu cene ni toliko razlicite kolika se razlika pravi u neplacanju PDV prilikom svercovanja.Sve do razlike od 20-ak % priča pije vodu, pošto on (i njemu slični) ne uplaćuju PDV.
Ali, kad imamo da je razlika 30, pa i 40%, a on kupuje u maloprodaji u HU, nešto tu opasno ne štima.
Nije HU toliko veće i bogatije tržište zbog čega su cene toliko niže nego kod nas, pre će biti da je u pitanju nešto drugo. E, dok se to nešto drugo ne izniveliše na neki pristojan nivo imaćemo i Fante.
Realno to je tezak finansijski prestup za koji se ide u zatvor, tezi od toga kada nekome uvale cepanicu na KP
Naravno, kao prvo necete dobiti istu cenu, a kao drugo kad vas uhvate naplatice vam carinu.Pokusajte vi da krenete u takav sverc pa cete udariti u zid pre nego sto krenete.
Cene su manje vise slicne svuda u regionu i razlikuju se u 10%, ali naravno uz ogradu da je madjarska u EU i ima odredjene povlastice i beneficije koje mi za neku robu nemamo.Sa ovim mogu da se složim, ali cene nisu slične našim, to zna svako ko je bio u shoping turi.
Kad vec pomenu, danas bacim pogled na racun za struju - najpre je obracunata akciza, a tek posle toga porez. Dakle ova pseudo-drzava naplacuje i porez na sopstvenu akcizu! Rekao bih da je "hvatanje krivine" maltene gradjanska obaveza u takvoj pseudo-drzavi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari