+150naravno da treba da ima garanciju i fiskalni račun kao dokaz o kupovini, kutiju i kompletnu opremu. u svakom normalnom društvu je tako, samo ne u srbiji. taj ko nema sve to neka bude spreman da mu niko normalan ne da više od polovine tržišne cene. sasvim je moguće da je telefon dignut i da će da ti pokuca policija na vrata jednog dana, nije uopšte nerealan scenario.
Odakle fizickom licu fiskalni racun?
Za vas je najbolje da kupujete u radnji.
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Ne znam zasto ti je tesko da shvatis da tebi niko nije duzan nista da dokazuje.alo ljudi, polovan telefon je morao da se kupi negde nov! gde i kad je kupljen? sklopio ga je sam u garaži od delova? gde mu je dokaz o poreklu delova? napravio je sam delove u kuhinji? ponašate se kao deca.
Mislis trebala bi policija da trazi telefon koji je ona izgubila?Policija ce da zakuca ali nikad, drugarica izgubila iPhone 5s iz lelenora jos godinu dana placa rate po 3k plus pretplata... u polociji joj rekli da salje neki zahtev zq Beograd pa tad da lociraju... Kao za sve ostalo ako nemate nekog u polociji niko nece da trazi vas telefon, jos ako je jeftiniji....
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Ne znam zasto ti je tesko da shvatis da tebi niko nije duzan nista da dokazuje.
Nije duzan ni da ti da fiskalni cak ni ako ga ima.
Na tim stvarima moze da se insistira kada se kupuje u radnji, a kad trguju dva fizicka lica sve je stvar dogovora.
Niti on tebi mora da proda, niti ti moras od njega da kupis, jednostavno tu nema moranja.
I na kraju ima nove robe bez racuna, doneto od preko, dobijeno na poklon, prosvercovano, kupljeno zvanicno ali prodaje se skuplje, izgubljen racun i jos milion drugih nacina...niko ne tera ako neces ili ne verujes.
alo ljudi, polovan telefon je morao da se kupi negde nov! gde i kad je kupljen? sklopio ga je sam u garaži od delova? gde mu je dokaz o poreklu delova? napravio je sam delove u kuhinji? ponašate se kao deca.
mogao je da traži da mu izdaju odvojene fiskalne račune za svaki uređaj, ako neko nije pazio na takve stvari, njegov problem, nije moj. stoga će dobiti i adekvatnu cenu ako ne priloži fiskalni račun kao dokaz o kupovini. a uvek može da se fotokopira, to je najmanji problem.
rekoh, nije problem da se prodaju divlje stvari. ali je problem kada prodavci te divljine traže nenormalnu sumu za to. cena na sivom tržištu polovne robe treba da se formira na sledeći način:
cena novog uređaja u radnji (najjeftinije na tržištu)
nov uređaj bez dokaza o kupovini = cena novog legalnog - x%
polovan uređaj sa dokazom o kupovini i kutijom = cena novog - x %
polovan uređaj bez dokaza o kupovini, divljak = cena polovnog sa dokazom - x %
u skladu sa stepenom očuvanosti i oštećenjem - x %
ko kupi nešto polovno ne sledeći ovaj princip treba debelo da se zapita zašto baca novac. x određuje kupac sam sebi. iskreno, ja ne bih dao više od 60% cene za nov uređaj koji nema fiskalni, ili 40% za polovan bez dokaza o kupovini ali svako barata svojim novcem.
Radna garancija je odlicna stvar jer imas dovoljno vremena da detaljno testiras i vratis ili zamenisa ako nesto nije u redu.Razumem ja to, ali je onda pošteno napisati da telefon nema garanciju (što i jeste tako), pa ko kako hoće.
Ovako stoji da ima garancije, a u stvari je nema.
To sto ti ne bi dao ne znaci nista osim da na kraju ne bi ni kupio. Prodavac odredjuje cenu i uslove prodaje a kupac kupovine i tek kad se to poklopi moze da se obavi trgovina. Ne vredi se ni buniti ni kmecati ko razmazeno deriste ni odredjivati pravila za formiranje cene vec ili se nadjete ili svako svojim putem.mogao je da traži da mu izdaju odvojene fiskalne račune za svaki uređaj, ako neko nije pazio na takve stvari, njegov problem, nije moj. stoga će dobiti i adekvatnu cenu ako ne priloži fiskalni račun kao dokaz o kupovini. a uvek može da se fotokopira, to je najmanji problem.
rekoh, nije problem da se prodaju divlje stvari. ali je problem kada prodavci te divljine traže nenormalnu sumu za to. cena na sivom tržištu polovne robe treba da se formira na sledeći način:
cena novog uređaja u radnji (najjeftinije na tržištu)
nov uređaj bez dokaza o kupovini = cena novog legalnog - x%
polovan uređaj sa dokazom o kupovini i kutijom = cena novog - x %
polovan uređaj bez dokaza o kupovini, divljak = cena polovnog sa dokazom - x %
u skladu sa stepenom očuvanosti i oštećenjem - x %
ko kupi nešto polovno ne sledeći ovaj princip treba debelo da se zapita zašto baca novac. x određuje kupac sam sebi. iskreno, ja ne bih dao više od 60% cene za nov uređaj koji nema fiskalni, ili 40% za polovan bez dokaza o kupovini ali svako barata svojim novcem.
To je čovek koji kupuje ispravno i sa dokazima porekla i računom, sad jel to polovno ili ne, nije ni bitno... A vi sto ga pljujete onda lepo na pijacu i kupujte nove telefone, pa posle ovde kuvajte kako vas je neko *****ao i nemate ni račun ni garanciju...
Pa svako ima svoj izbor da kupi sta hoće za svoje pare, hoće li da plati nesto skuplje polovno sa računom ili bez računa pa posle ako nastanu muke, to je to nema dalje...
Da dodam, da naravno da postoji i garancija na polovan auto... Ako nema kod nas tako nesto, onda ne znači da garancije za polovan auto nema nigde...
Svako bi za svoj novac trebao da zna šta kupuje i od koga kupuje.... Al, ima nas svakakvih...
Gesendet von meinem HUAWEI M2-A01L mit Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari