Zar je tesko procitati par postova odmah iza tvog??!!Pozdrav.
Hteo bih da odem u Segedin da uzmem novi iPhone. Citao sam da je ExtremeDigital najbolji za kupovinu tehnike.
Ono sto ne znam je kako bih mogao da proverim dostupnost, tj. da li ga imaju na stanju? Ne vozi mi se bas tamo i nazad, a da nisam sto posto siguran da li ga trenutno imaju.
Takodje me zanima koja je procedura sto se tice povrata PDV-a?
Ja bih telefon otvorio, bacio kutiju, prebacio par fotografija i podatke (tako su me savetovali).
Da li to i dalje ide tako ili su sada malo rigorozniji na nasoj granici?
za svako menjanje preko 300 evra u menjačnicama traže pasoš da to pribeleže...gde ti podaci idu i zašto nemam pojma, ali negde beleže...valjda da ne finansiraš neke mutne radnje sa 300 evra a ako menjaš preko 2000 evra, šta znam, možda te i slikaju i zovu rendorseg patrolu...Nije tako crno/belo - zavisi i od banke i od karticne kompanije. Recimo, dok sam koristio Unicredit-Master kurs mi je bio kao u menjacnici ili bolji, tako da nisam imao potrebu da menjam novac. Dok sa druge strane, imas raiffeisen koji ima banditski 1% fee na inostrane transakcije (+ ostale kursne provizije).
moj rule of thumb:
- Iznosi ispod 1K eur - kartica
- Preko 2K menjacnica (traziti bolji kurs)
Znaš ti druže čega sve ima za 300 evra u srcu Pešte, ajme...za svako menjanje preko 300 evra u menjačnicama traže pasoš da to pribeleže...gde ti podaci idu i zašto nemam pojma, ali negde beleže...valjda da ne finansiraš neke mutne radnje sa 300 evra a ako menjaš preko 2000 evra, šta znam, možda te i slikaju i zovu rendorseg patrolu...
Hvala,Na svim.
I za Hrvatsku je tako, provereno na ličnom primeru. Čim na Srpskoj granici tražiš povraćaj pdv-a oni jave Hrvatima da dolaziš i šta imaš.Ako prijaviš povrat AFA sa mađarske strane, naši će sigurno znati da imaš nešto, tako da je bolje da prijaviš tu i platiš porez (ne znam ide li i carina)
Daju Global Blue obrazac, tako rekoše.Sa iphoneom ne mozes da omanes kada je internacionalna garancija i kupujes ga novog. Jel vraca afu Mobilpont?
Drugaru su za praznike progledali kroz prste kada je uzeo iPhone (da plati dazbine), dok ga za hranu nisu cimali. Naravno 32% je ono na sta su ga primorali da ne bi morao vece kazne da plati. Priznao je da je trazio povracaj poreza.I za Hrvatsku je tako, provereno na ličnom primeru. Čim na Srpskoj granici tražiš povraćaj pdv-a oni jave Hrvatima da dolaziš i šta imaš.
Znači isto kao u Mediamarkt-u (mada su mi oni rekli da daju afu), ali je cena niža 25k HUF. Zato gledam da li to iskoristiti ili je ipak neki rizik kupiti na "neproverenijem" mestu.Daju Global Blue obrazac, tako rekoše.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari