Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Taj D7000 je duplo preduvana cena, kao i ovaj 50mm 1.8D.
50mm 1.8 vredi 70e.

D610 za 250e sa 2 baterije i Meike gripom, iskreno osim ako nije prešao 200k, ovo je džabalesku.

Može se još uzet Nikon D3 i Nikon D700 za oko 200e, full frame tenkići.
5D Mark II oko 200e takođe ...
D800 oko 300e..

Nikad jeftinije full frame tela.. Sa obzirom da svi prelaze na mirorles, mogu se uzeti baš jeftino.. Samo treba pratiti oglase.
Mada iskreno ako se ne slika profi, nego amaterski...
Ja bih pre uzeo A6000 za 250e sa nekim kit objektivom... Dokupio Sigmu 30mm 1.4, M42 adapter i par portetnih manuelaca.. Otišao u šetnju sa merakom,lagano a top fotke.. ne vučem budžu.

I ja bih pre uzeo A6000 ako ima za te novce. To je odličan predlog.

Kupio bih prvi DSLR da se malo ucim i zanimam se.
Budzet recimo do 250e maksimalno, jer ipak je prvi pa da vidimo da li ce me drzati :D
Slikao bih najvise street style fotografije, landscape malo a portrete i ljude ne.
Vidim spominje se Canon D5100, ima ga za oko 200e sa raznim izborima objektiva u koje se ne razumem bas najbolje.
18-105mm VR
Tamron 70-300mm
Koji je bolji od ova dva za ovo sto meni treba npr?
Imam honor magic6 pro koji pravi bas lepe fotke pa ne znam koliko vredi da uzimam neke od ovih najjeftinijih kamera, da li ce fotke biti bolje i koliko?
Ako je laicko pitanje previse, to je zato sto sam bas laik za foto opremu :(
Evo mene opet, pogledao aparat i isprobao kod drugara i odlucio da definitivno zelim da se oprobam u fotografiji.
Budzet povecavam sa 250e na nekih 600-700e.
Dosta sam istrazivao u medjuvremenu i odlucio se da idem na MILC varijantu zbog gabarita.
Ono sto mi trenutno deluje primamljivo je neko telo iz A6XXX serije i Sigma f/1.4 30mm objektiv i to se uklapa u budzet odlicno.
Takodje dodao bih da ipak zelim i u portretima da se oprobam pored onog gore sto sam napisao.
Ako imate neki bolji predlog ili savet tu sam da poslusam!

Evo mene opet, pogledao aparat i isprobao kod drugara i odlucio da definitivno zelim da se oprobam u fotografiji.
Dosta sam istrazivao u medjuvremenu i odlucio se da idem na MILC varijantu zbog gabarita.
Ono sto mi trenutno deluje primamljivo je neko telo iz A6XXX serije i Sigma f/1.4 30mm objektiv i to se uklapa u budzet odlicno.
Takodje dodao bih da ipak zelim i u portretima da se oprobam pored onog gore sto sam napisao.
I ja bih pre uzeo A6000 ako ima za te novce. To je odličan predlog.
Sony A6000 izađe za te pare koje sam napisao 250e i slično, a toliko realno i vredi. Ako ne ima i NEX6 i NEX7 koji su takođe vredni razmatranja..
Da se podcetimo, to telo je izašlo daleke 2014, pre uskoro 11 godina. Cene na KP istog su uglavnom preduvane, to se bajati po godinu dana na oglasima..

Moj ti je predlog Nikon Z5 ili Z6, izađu za oko 600e. I za oko 150e uzmeš polovan Nikon 40mm F2 Z objektiv.
Kasnije prodaš 40mm, i kupiš Nikon 28mm 2.8 Z, nov je oko 200e, i Viltrox 85mm 1.8, polovan je oko 200e.
Imaš kombinaciju street, dokumentarna fotografija i porteti..

za MILC postoji tema

Društvo, kupio sam ćaletu pre 7 meseci, a7C i 24-70 f4 zeiss. Međutim čovek mi to vrati letos, sa obrazloženjem da ne može da se navikne, komplikovano mu, mnogo je to skupo za njega, bla bla bla. Ne razumem, koristio je godinama NEX3, ali ajde. U isto vreme ja dobijem od kolege Canon 1100D sa onim standardim kit zumom, dokupim onu palačinku 24mm i dam mu to. Sve mu se to sviđa ali izgleda da LCD pozadi ispušta dušu, dosta je mračan i ima veliku vinjetu. Šta je od crop Canona dobro danas, naravno bolje od 1100D?

Društvo, kupio sam ćaletu pre 7 meseci, a7C i 24-70 f4 zeiss. Međutim čovek mi to vrati letos, sa obrazloženjem da ne može da se navikne, komplikovano mu, mnogo je to skupo za njega, bla bla bla. Ne razumem, koristio je godinama NEX3, ali ajde. U isto vreme ja dobijem od kolege Canon 1100D sa onim standardim kit zumom, dokupim onu palačinku 24mm i dam mu to. Sve mu se to sviđa ali izgleda da LCD pozadi ispušta dušu, dosta je mračan i ima veliku vinjetu. Šta je od crop Canona dobro danas, naravno bolje od 1100D?

Ja sam bio u slicnoj situaciji. Od mene preporuka za 80D (90D ako mu 4k video i +10MP znaci nesto, ako ne - sacuvaj razliku i kupi mu jos neki objektiv). Uz malo strpljenja na oglasima sjajno ocuvani primerci za ok novac. Plus dosta oglasa za EF/EF-S objektive zbog trenutnog prelaska na RF mountove. Imam i tu palacinku - sjajan objektiv u odnosu na to koliko kosta i koja mu je velicina/tezina.

Šta mislite o EOS 2000D? I koja je razlika između njega i 4000D?

A6000... 250-300 eur
Sigma 30mm f1.4... 250 eur
Sony 50mm f1.8 .... 150 eur (nije pravi portetni ali može da posluži)
Neki adapter na manuelna m42 stakla i neki takav 85mm objektiv... 50-100 eur
Šta mislite o EOS 2000D? I koja je razlika između njega i 4000D?
4000d ima poprilično stari i dosadni (stancali su ga u XX aparata) senzor.
Ono što izdvaja Canon od ostalih, pogotovo Nikona, jeste dual pixel autofokus. Danas ne bih uzeo Canon aparat bez dual pixel autofokusa.

Poslednja izmena:
Slozio bih se sa Zorkosom u svemu, dodao bih da ako se nadje Sony 35mm f1.8 OSS za pristojne novce, obavezno pazari jer je malo i sjajno staklo, koristio sam ga skoro 10 god i dan danas na ff placem za njim! :ROFLMAO:

Bolje da ste mi preporucili da se drogiram, imao bih vise para 🤣
Jos razmisljam sta cu i kako cu ali gledam neki najbolji kombo za slikanje svega otprilike do 2000-2500e.

Ako hoćeš jedan objektiv da imaš, uzmeš tamron 35-150 i sve si pokrio :D, samo što je ogrooooooman.

Ali treba razgraničiti, ako ti to pravi pare, samo cepaj. Ako je hobi, treba postaviti granice jer bukvalno nema kraja. Kako reče jedan drugar, kako najlakše da postaneš milioner? Budeš milijarder i kreneš da se baviš fotografijom.

Ako hoćeš jedan objektiv da imaš, uzmeš tamron 35-150 i sve si pokrio :D, samo što je ogrooooooman.
Jao video sam ali je cena bila oko 2000e samo za njega pa sam brzo izasao ne bi li pokusao da opravdam sebi to..
Ali treba razgraničiti, ako ti to pravi pare, samo cepaj.
U tome je kvaka, upao sam u neku semu da me cimaju za rodjendane, krštenja i ostalo pa zato gledam da malo pojacam opremu.

Nije mesto postu ovde no napisacu. Mislim da su mnogi u zabludi ff/crop. Svaki ima svoju prednost i treba odluciti na osnovu prioriteta. Danas i sa jednim i drugim mozes sve raditi. Ja sa 1god u ovome, citaj pocetnik shvatio sam sledece.
Razumem ljude koju prave novac i ulazu u pregrst opreme jer im to olaksava posao ali sada iz ove perspektive ne razumem ljude (hobi) koji se zanoste sa tim ff/crop. Ja sa fuji sistemom zavrsavam sve od kucnih fotki slavlja itd do rodjendana cak odradio i maturante ali ne da bih uzeo novac, vec da bih im pomogao. (drugarica moje cerke zamolila posto im fotograf trazio 400din po fotki) Odradio cemu maturu, dao im flesku i deca sama razvijala slike koje su hteli i koliko komada a sve to bez dinara. Iskreno deca mi donela viski i bombonjeru u znak zahvalnosti. Nije bitno to vec da su moje fotke slobodno mogu reci bolje (video njegov rad) sa tehnicke strane od tog fotografa deraca. I sve to je nebitno razlog pisanja je taj da ff/crop sta god imao ako si fotograf odradices dobar posao. Moze neko imati aparat od 5k evropskih ali dzabe sve to ukoliko nije naucio materiju a kao najvaznije ako ne zna da tako kazem komponuje.
Ljudi, stavite na papir sta vam treba zbog cega i na osnovu toga kupujte a ne sto mozete svuda videti, ff je bolji e njega cu a najsmesnije je kada tog nekog lika pitas a zastio je bolji, odgovor bude, pa to je ff.

Nije do toga da se plasim da necu sa kropom uspeti da napravim dobru sliku, vise je zbog toga sto volim da imam bolju opremu i unapredjujem sve.
Imam jos mnogo toga da ucim a valjda je bacanje novca na vec preskupu foto opremu deo tog procesa :D

Moj ti je savet, pre nego što kreneš da daješ puno na opremu kupi blic i vežbaj dosta sa blicem, jer će ti za ta slavlja biti potrebno svetlo, a to je skroz druga dimenzija fotografije. Onda ćeš tek videti u kom smeru treba da ideš sa opremom (u smislu tela i objektiva). Žena mi se time bavi i ona je dala preko 5k do sada na opremu, 2 tela, 5-6 objektiva, blicevi, blic glave, kontinualna svetla, softbox-evi, pozadine, rekviziti... Kad ovako nabrojim, daleko je to preko 5k. Probaj da nađeš nekoga za edukaciju, da proba da ti objasni šta i kako, vidiš kako drugi rade.

I srećno!

Digital Rev (Kai Wong i Lok era) je ranije imao zanimljive fore tipa Pro Photographer - Cheap Camera, uvale im neke uzasne aparatice pa ih puste da fotkaju njima da vide kako ce da se snadju.

Pogledaj to pa vidi sta sve moze da se napravi sa uzasnom opremom kad kapiras fotografiju. Imas npr donji klip a ima ih jos bar 10ak, uvale im lego kameru, Star Wars kameru i slicno.

Ne daj dusmanima da te navuku da kupis opremu za 5000 :)

Hvala ljudi na savetima, verujem da ce znaciti i drugima koliko i meni.
Blic mi je definitivno u planu u okviru prelaska na FF.
Pisem u drugoj temi da nas ne bi moderatori najurili :D

Fotografije pravi fotograf. Čime te telefon ograničava? Šta želiš da dobiješ prelaskom na dslr? Brzinu? Kontrolu? DoF? Nešto drugo? DSLR ti daje kontrolu, ali ti moraš da znaš šta hoćeš, neće aparat star 10-15 godina napraviti bolju fotku od novijeg telefona sam od sebe.
Dal stvarno govorite da profesionalni aparat neće praviti bolje slike od telefona? Ja kad vidim kako ljudi na telefonu razvlače sliku digitalno i misle da su zumirali kosa mi se naježi. Koji samo izbor objektiva imate, makro i zum mogućnosti, izbor svih podešavanja, ručni fokus...

^ dobro je, samo je 5 meseci proslo... :)
Naravno da nece, cak ce i entry klasa napraviti bolju fotku , kamoli profi.

Vrh Dno