Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ja moj 330e. *** ko natrci i koliko se kome zuri. Gizmo da si uzeo sony nebi imao taj problem. Ovo el trazilo je bruka kako izgleda. Konacno video mogu da gledam kroz spijuna ;)

Ma kakav sony, ovo je super fotoaparat :) Samo sto mi fali malko da podesim viewfinder, ali nece da se okrece tockic :(

Ja moj 330e. *** ko natrci i koliko se kome zuri. Gizmo da si uzeo sony nebi imao taj problem. Ovo el trazilo je bruka kako izgleda. Konacno video mogu da gledam kroz spijuna ;)

Aj sad udji u neki mrak pa pogledaj kroz trazilo :)

Nego, koje objektive koristis kad Sony to nema ? :d

Aj sad udji u neki mrak pa pogledaj kroz trazilo :)

Nego, koje objektive koristis kad Sony to nema ? :d

Iskreno jedan od razloga sto sam uzeo sony je upravo trazilo. A sto se tice objektiva planiram da uzmem sonijev plastik 50mm 1.8 ili ako nadjem minoltu 50mm 1.7 i eventualno neki zoom do 200mm. Kao sto sam i rekao pre. Ne jedem leba od fotkanja. To mi je hobi i svako ulaganje brdo para na aparat i opremu meni bar trenutno nema smisla. Da sam imao viska para uzeo bi canon 70d ili 5d mark 2 al nema :)

Evo poredjenja dve fotografije na 6400 ISO dva različita sistema, jedan je mirrorless a drugi DSLR (nema veze redosled) , s tim da DSLR košta duplo više. Molim znalce da mi kažu koja je bolja (tehnički) od ove dve fotografije.
Selection_001.jpg

Zavisi sve koji dslr i koji mirrorless, meni levo deluje da može da se obradi solidno. Desna mi već deluje mnogo upeglano/obrađeno ;)

Super su ti Sony mirrorlessi, zgodni za nošenje, nude odličan kvalitet fotki i sve to, ali mora da postoje razlozi zašto još uvek nisu ozbiljna konkurencija DSLR varijantama. Mislim da je problem u ceni, mora da ide dole da bi ih ljudi masovno počeli kupovati umesto DSLR-a.

edit:

Ako je stvarno počela da pada cena, a nije izolavan slučaj onda super, može da se izvuče svašta iz njih.
Kad se povuče crta dosta su bolji od entry level DSLR. Cena nije problem, čak ni objektivi, ima da se probere ono što čoveku treba za kvalitetno slikanje.

Nije da nisu ozbiljna konkurencija. Napolju po radnjama ih ima sve više. Uskoro će biti, ako već nisu, egal sa DSLR po vitrinama. Fuji, Samsung, Sony, Panasonic, Nikon, Canon... Svega već ima.

Sigurno neću ponovo uzimati DSLR. Imam ozbiljan sistem koji kad ode na doboš, biće zamenjen nekim FF bezogledalcem.

Evo poredjenja dve fotografije na 6400 ISO dva različita sistema, jedan je mirrorless a drugi DSLR (nema veze redosled) , s tim da DSLR košta duplo više. Molim znalce da mi kažu koja je bolja (tehnički) od ove dve fotografije.
Pogledajte prilog 158758
Ne mogu sa moba da vidim, ali:
1) da li je to jpeg ili raw output - ako je jpeg onda ne vredi poredjenje, ako je raw onda da li je ista radjeno?
2) ne znam od kad se sum poredi na ovakvoj fotki - uvek se uzima vise kadrova - od palete boja, preko dubokih senki i jako kontrastnij situacija.
3) od kad je merilo da li je neki sistem bolji ISO performanse? Sta je sa dinamikom, fokusom, brzinom, sistemom objektiva, rasvetom, trazilima, kvalitetom izrade, itd.?

Sve zavisi za sta ti treba. Da je Sony najbolji sistem za manje para od konkurencije zar ne mislite da bi svi fotografi presli na njega?

Nije tu pitanje sistema već to da sony nex3n ima isti ili za nijansu bolji izlazni rezultat od Canona 700D (Ovo je crop poredjenja fotografija sa Imaging recourcesa), druga je stvar količina komandi i prečica na aparatima ali najslabiji sony predstavlja veoma dobar aparat za amatersko fotografisanje (ako izostavimo nemogućnost stavljanja eksternog blica) i za istu sumu novca ubija sve kompakte na tržištu (ni on nije mnogo veći, čak je i manji od mog prastarog canon a620). Da, Canon je levo a sony desno na fotografiji.

Iskreno jedan od razloga sto sam uzeo sony je upravo trazilo. A sto se tice objektiva planiram da uzmem sonijev plastik 50mm 1.8 ili ako nadjem minoltu 50mm 1.7 i eventualno neki zoom do 200mm. Kao sto sam i rekao pre. Ne jedem leba od fotkanja. To mi je hobi i svako ulaganje brdo para na aparat i opremu meni bar trenutno nema smisla. Da sam imao viska para uzeo bi canon 70d ili 5d mark 2 al nema :)

Ok, znaci ti mislis da Canon i Nikon koji imaju najbolja tela na planeti nisu u stanju da stave unutra LCD, pa zato moraju da koriste "jednostavna" opticka trazila ?

Poslednja izmena od urednika:
Nego, blize sam pogledao dioptric tockic, oko onog srafica u sredini ima nesto braonkasto, bas deluje kao da je zapekao. Nisam u Beogradu pa nemam tako mali srafcigercic, ali mislim da je u pitanju lagan fix... Kao da ga vlasnik nije pomerio od trenutka kupovine pa se zaglavio u pocetnoj poziciji... Sto je najgore, citam po netu i nisam naisao da je iko imao slican problem.

Iz danasnjeg ugla dslr aparatura je prevazidjena u svim segmentima sem kad je rec o izboru objektiva, ali i to se menja vrlo brzo.
Studijska fotografija i sportska fotografija su jos jedine dve stvari sto drze dslr-ove u zivotu. Drzimo palceve da se i to jako brzo promeni.

Poslednja izmena od urednika:
Ok, znaci ti mislis da Canon i Nikon koji imaju najbolja tela na planeti nisu u stanju da stave unutra LCD, pa zato moraju da koriste "jednostavna" opticka trazila ?

Nisi me razumeo. Jednostavno mi se vise svidja kako je to soni odradio. Odmah kroz trazilo mogu da vidim kakva ce slika ispasti da ne gledam u ekran koji po suncu i ne moze to da docara. Ako ti mislis da sony nema prednost u tome ok to je tvoj sud

Ovo je već 10-ti put da se tema "Kupovina prvog DSLR-a" prlja i spamuje pričama i poređenjima sa mirrorless uređajima. Zar vam nikada ne dosadi?

Мислим да је будућност у mirrorless апаратима тако да не видим зашто се не би дискутовало овде о томе. Рецимо мој следећи апарат ће бити засигурно а7ѕ првенствено јер фоткам пејзаже. Дође ми сада све да распродам ово што имам и додам за овог Сонија који разбија.

I 11. put treba ponoviti dok svi koji ne znaju ne nauče. A priori ljudi smatraju da je DSLR najbolji IQ za pare, što jeste bilo nekad, ali već neko vreme nije tako.

U entry level DSLR je već za otpis, a ML ide stameno ka srednjoj i visokoj klasi. Neko je dobro primetio da DSLR u životu drže samo objektivi i nista vise. Tela su odsvirala svoje.

Uključivanje mirrorless aparata u priči o DSLR-ovima je više nego legitimno, ali buka koja se trenutno stvara oko mirrorless aparata je pogubna za one koji nikada nisu držali opremu u ruci i one koji ne znaju kako se uopšte dolaziš u stanje da kupuješ A7II i zezaš se sa adapterima i matorim skupim objektivima.

Na internetu skoro i nema šta da se čita o DSLR-ovima. Nakon što Nikon i jedva Canon predstave nešto novo, posle tri dana nikoga ni ne interesuje. Ali zato priča o Sony A7 i Leicama ima koliko hoćeš - i svuda je ista priča: "malo telo, mogu da ga nosim svuda sa sobom, street photography, mogu sa adapterima stare objektive, manuelni fokus nije tolko težak, Leica ima dušu, A7S može u mraku..."

Ali molim vas da se ne zavaravate. Svi ti Sony A7II/R/S aparati i Leice su kupljene parama koje su nastale noseći 20kg tešku torbu punu 2.8 zumova i 1.4 prajmova za DSLR-ove. Mnogi od tih "nosim A7II i Voigtlander u kožnoj torbici preko ramena" fotografa koji bloguju o A7 radi linkovima ka Adorami i BH ili i dalje imaju čitav arsenal DSLR opreme i sa njom zarađuju i dalje ili su se sa tom istom opremom toliko obezbedili, da sad uživaju u penziji.

Odnos zarađenog sa DSLR i MILC je verovatno 1000:1, ako ne i gori. Da vidim ko od vas može da kupi Leicu M Typ 240 i Noctilux onako iz hobija. Činjenica da vi niste plaćeni ko Jeff Garlin da kupite Leicu Monochrome kako biste se zezali i nosili po TV emisijma.

Lepo je da vam se sviđa MILC, ali razmislite malo koji je put da vi dođete do A7II i neke solidne pedesetice, makar? Dobijete na lotou, odigrate kladionicu, možda nasledstvo? Možda je to lakši put, ali ima i brži, čak i u Srbiji. Znam ljude koji zarađuju sa D3200, kitom i kineskim manuelnim blicem mnogo više nego vi na tom poslu gde vas gazda maltretira, ako posao uopšte i imate.

Što ne biste spojili nekoliko godina rad i zadovoljstvo, pa ako vam se baš ne dopada makar na kraju zamenite svinje od DSLR tela i objektiva za neki FF Milc i prajm, kao i kožnu torbu i šal oko vrata u sred leta.

Ima jedan korisnik ovde na forumu koji stvarno želi da vas nauči, ali vi mu se još i podsmevate i ne verujete ono što priča, iako za to što priča ima desetine svedoka da je tako. Ne da on zarađuje više nego svi vi od fotoaparata zajedno, nego može sutra da kupi A7II i Canon 50mm f/0.95 Dream Lens i da okolo izigrava umetnost i da mu to budžet skoro ne oseti, ali znate šta, njega nikada nisam video bez torbe od 20 kila na leđima i to na sred nekog neobaveznog foto skupa komšijskog foruma.

Ne priča on to vama da bi vam rekao šta da koristite, nego kako da ne bacite pare, već da ih oplodite, pa jednog dana radite sa njima šta hoćete. A ne doveka da budete ko klinci sa YouTube komentara koji otkidaju na GH4, a u stvari imaju 1100D i kit i nikada GH4 neće ni kupiti, jer im je to puno para?

Da biste ikada mogli da iskeširate neki FF mirrorless za dušu i valjane objektive (i kožne torbe od 500€), morate da provedete nekoliko godina noseći ovu mrcinu. E sad kad prestanete da se smejete na fotku, zamislite na kombinaciji i 425 grama težak blic, koji vam isto treba da biste možda nekada i pomislili da imate nešto sa Leica značkom.

post image

Debata bi trebala da se vodi u temi DSLR vs ML. A ovdje valjda savjeti za one koji se odluče za DSLR. OK je to 1-2 posta o ML ali ovdje se prepiske vode na 3 stanice.
Ja mislim da je i od DSLR-a i ML-a pametnije slikati mobilnim telefonom. Lakši je za nositi, jeftiniji je, nije upadljiv na ulici.
Može li sada neko da mi ovdje pomogne oko izbora telefona. iPhone ili neki Android ili nešto treće...?!?

@Bane Samo mi reci da se ne slazes sa time da je GH4 mnogo bolji izbor u odnosu na neku 5D mrcinu ...

Za one koji ne znaju o kome Bane govori kad spominje vrhunskog strucnjaka za fotografiju i video (fotke smo njegove vidjali jednom godisnje i to uglavnom snapove sa prozora njegove gajbe u Beogradu, ali je dobijao za iste brdo pohvala od forumskih uvlakusa koje balave na ff), rec je o drajveru poznatijem van foruma kao Talijan.
Covek koji ima ekskluzivno pravo da ismejava po forumu ostale clanove kako su im aparati sa senzorom velicine pirinca i kako ne mere dobra fotka da se napravi ako ne ulozis u opremu 2 srpske godisnje zarade.
Ja razumem da covek ima veliki klub obozavatelja njegovog lika i dela, ali nije mi jasno da modovi jasno zauzimaju stranu i brisu postove ostalih clanova koji se ne libe da kazu koju o liku i delu ovog tezgarosha

Poslednja izmena:
Nek kupi realno ko šta hoće, ali činjenica je da su ljudi koji veličaju MILCove na netu te iste MILCove su kupili DSLRovima. Pritom ne pričam o A3000 i kitu, nego o FF A7 i Leica varijantama i gomilom što starih što novih objektiva.

Pa naravno, neko ko se bavi fotografijom duze od 5 godina je morao da se druzi sa dslr tehnologijom jer bolja nije postojala tada. Ali sada je dosla nova tehnologija koje je vec sad egal sa dslr varijantama, a njeno vreme ce tek doci pa od MILC aparata mozemo da ocekujemo samo rapidan napredak, nikako razocarenje. Cene jedino mogu ici dole, a i krenule su kako vidim.

Na svetu postoji šest FF MILC objektiva sa autofokusom. f4 modeli koštaju ko f2.8 na DSLR-u. Najbrži objektiv je f1.8. Sistem bliceva ni ne postoji. Kad je pao prvi sneg pre neki dan fotkao sam malo sve na f1.2 10 metara oko zgrade, desetine fotki izgledaju magično zbog f1.2, u roku od pola sata dok se nisam smrzo. Aparat i objektiv su bili preliveni vodom (istopljenim snegom) kad sam se vratio kući. Mislim da sam dao odgovor šta je meni bolje, ali uopšte nije bitno šta je meni bolje. Ne samo da Benchmark ima problem, nego ima i jedna dizajnzona, jer o objektivima skoro niko da ne priča, što je samo dokaz da osim 2d chartova fotkanih 50icom na f5.6 ljudi ne mogu makar da otvore ni neki flickr pool da vide fotke, a kamoli da saznaju kako je to raditi sa nekim setom opreme, pakovati je, menjati na bajonetu, polivati, ispuštati na patos i čistiti tu opremu.

Poslednja izmena:
Promašio si temu na nivou da si mogao opušteno i kineski da pišeš. Žali bože tolikog teksta otkucanog.

Čovek pita za prvi DSLR, kakve crne Lajke i kožne torbice od 500 eura. Lepo neka uzme Alphu 5000 i da uživa.

Mislim polivanje blatom i ispuštanje na patos. Ko to nije radio ne zna šta je slikanje? Pre svega, ko ume da slika, taj ume, sa bilo čim. Oprema je tu da mu omogući više ili manje mogućnosti da ostvari ono što ume.

i druga stvar, treba da je aparat uz tebe, ako želiš da slikaš bilo šta dovoljno često. Taj put gomilanja kilograma opreme za nekog ko je amater i fizički nije u mogućnosti da tegli ranac sa setom f2.8 objektiva u svaku šetnju sa drugarima ili porodicom, je potpuno pogrešan. Završava se tako što svima na kraju skupa oprema stoji kući.

Aparat treba da je na dohvat ruke, zgodan za upotrebu i dovoljno kvalitetan da ne sputava u realizaciji. Idealno je ako moze i da košta manje, a ML baš to sve pruža.

Pitanje nije "koji jedini DSLR" nego "koji prvi DSLR." Jer ako nećeš da ti prvi DSLR ostane jedini, onda moraš od starta da paziš šta radiš.

Slab argument jer statistički gledano većina ljudi sa početničkim aparatima i ostane na istim. Eventualno prošire sistem još nekim jeftinijim objektivom. Kad se apetiti povećaju u svakom slučaju se menjaju i objektivi i telo i tu je već DSLR još uvek jedina razumna opcija.

Treba u životu imati malo veće ambicije. Kupovati aparat na kome može da se menja objektiv, a ne menjati, stavlja blic, a ne stavljati, je pogrešan potez u startu. Ne moraju posao i zadovoljstvo da budu odvojeni. Ako je nešto hobi, ne znači da se tu i tamo ne može unovčiti. Savetovati nekome "evo ti crop i 16-50, sedi tu i ćuti" jeste kao detetu koje trenira tenis i ima 12 godina da kažeš da on samo treba da igra tenis protiv dvanaestogodišnjaka, da bi pobedio. Neko ko ne želi da se razvija i onako ne dolazi na forum da pita, nego aparat kupuje na osnovu dizajna i kolko su povoljni uslovi za kredit.

Pre neki dan u St. Moritzu na ulici vidim lika koji oko ramena nosi Leicu S2 i Vario-Elmar-S, znači jedno 30 hiljada ne čak ni oko vrata, nego oko ramena, ležerno. Baš mi je bilo simpatično, iako ta oprema nije za ulicu. Da otvorim temu i ispričam priču šta sam video, 200 srba bi se izređalo da se podsmeva liku, uz verovatno dobro obrazloženje zašto je on bogat i loš, a oni sirotinja i dobri.

Promašio si temu na nivou da si mogao opušteno i kineski da pišeš. Žali bože tolikog teksta otkucanog.

Čovek pita za prvi DSLR, kakve crne Lajke i kožne torbice od 500 eura. Lepo neka uzme Alphu 5000 i da uživa.
Cak i ljudi kao ja kojima je fotografija puki hobi gledaju da imaju nesto sto mogu da unaprede. Tako sam i ja uzeo Samsung NX bio tom tvojom logikom. I sta se desilo?
Treba mi prime 50mm. Pa nema ga jos... Dobro, kad se napokon pojavio nema ga u Srbiji, a ako ga narucim kosta ce me jedno 600-700 eur. Da li ima logike tako nesto uzeti kada Canon-ov 1.4 to jede... Takodje ista prica za ostale objektive, a o svetlosnoj jacini istih da ne govorim. Hteo sam i blic da uzmem, ali opet ista prica. Iz istog razloga NX-a sam poklonio bratu kao point and shoot a ja uzeo najjeftinijeg Canon-a i polako kupovao opremu. Dzaba tebi MILC kada nemas dobro staklo za njega...
Svako ko razmislja izmedju DSLR i MILC - ako zelite nekad u buducnosti malo upgrade objektive i slicno - nikako MILC, a jos ako zivite u Srbiji zaboravite...

A šta to konkretno vas dvojica imate od opreme kad ste toliko protiv ML? Sigurni nešto žestoko?

Vrh Dno