Šta je novo?

Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da otvoriš temu u sta da kupim pa tamo ubeđuješ sebe šta je dobro, šta ne?! Msm samo ti znaš za šta ćeš koristiti laptop...možda te bude služio extra i narednih 20 god? Ja sam imao skoro godinu dana i7 1185g (najjača verzija praktično) u lenovo x1 carbon 9.gen.

lenovo x1 carbon 9.gen kao laptop je lepsi dozivljaj od tog i7 1185g.

Integruse od 6 do 10 generacije Intel su skoro pa iste po snazi zato sam mislio da predjem na 11 generaciju ili Ryzen , daleko od toga da je slab i5 1135G7:

Pogledajte prilog 391032
Mislim da 3 jezgra idu na 3.8GHZ a jedno na 4.2? A na Ryzen 5500U idu na 3.4GHZ?
Нема потребе да се оптерећујеш толико са процесором. Треба ти за мултимедију, дакле било који би ти одговарао и реално не би видео разлику од једног до другог процесора. Види шта ти се уклапа у буџет.
Не заборави да обратиш пажњу на - квалитет звучника, квалитет слике (ово је можда и најважније) као и квалитет израде. Не вреди добар процесор ако је израда слаба или екран слаб.
Такође ако будеш пробао неку конфорнију и лепшу тастатуру, никада се нећеш више вратити на ове обичне и стандардне "плитке" тастатуре.
Тако да је пуно фактора, процесор је само један фактор од многих.
Да се бавиш видео едитовањем па онда нема проблема, овако за те потребе сваки процесор ће ти одговарати тј. реално нећеш ни видети разлику.

lenovo x1 carbon 9.gen kao laptop je lepsi dozivljaj od tog i7 1185g.
Istina...mali, lep, zgodan za rukovanje, uživanje koristiti, ali ništa ozbiljnije da radiš na njemu (ili da se igraš).
Trenutni legion 5i pro je dosta jači, ali zato više nego duplo teži.
Mašine poput asusa g14 i razer steltha mislim da su savršene...oko 1.7kg, a može sve da se tera na istima

Šta mislite o ovom laptopu za 200k?
Uglavnom za poslovnog korisnika, manje za gejming, al da se odigra po neka igra :)
Ili preporučite u tom cenovnom rangu nešto bolje. Bitno mi je pored dobrog hardvera da je premium dizajn, da nije plastično kućište i da ima osvetljenu tastaturu zbog noćnog rada.
Koliko vidim ovo je ubedljivo najbolja cena za ovaj model kod nas. Kod svih ostalih ide preko 230k.
Nakon pregledavanja recenzija, reddit tema o ovom modelu i misljenja korisnika po forumima odlucih se ipak za ovaj model i nisam se pokajao. Evo nekih utisaka nakon par dana koriscenja.
Laptop je prelep, izuzetno kvalitetnog metalnog i hladnog na dodir kucista, tastatura savrsena za kucanje i elegantno osvetljena. Sve aplikacije lete sto i nije cudno s`obzirom na sjajne komponente i izuzetno brze SSD diskove(2TB). Windows Hello(otkljucavanje detekcijom lica) radi savrseno.
Monitor je fenomenalan. Nisam imao priliku da vidim bolji, a i na dnevnom svetlu pod jakim suncem je sasvim korektan i moze da se radi bez mnogo problema iako sam procitao razne zamerke za OLED po ovom pitanju.
Laptop je izuzetno hladan i necujan u radu.
Nazalost to sam postigao tek nakon disejblovanja Gigabyte Control Centar aplikacije koja je kao sto sam i procitao po raznim forumima katastrofalno optimizovana. Vrlo je lepa i ima milion funkcija, ali dzabe kada konstantno crpi CPU i greje ga pa ventilatori konstantno rade pojacano i glasno.
Umesto nje instalirao sam AeroCtl i laptop je prodisao. Konstantno je hladan i necujan i najveca mana laptopa da baterija traje samo 2.5 odjednom traje 7h :)
Nedostatak klasicnih USB portova sam resio sa 170 dinara kupovinom usb c na usb 3.0 adaptera. Adapter je mali i skoro neprimetan tako da ovaj nedostatak prakticno nisam ni osetio.
Iako mu je ekran od 16 inch-a laptop ima znatno manje dimenzije od mog starog laptopa od 15.6 zbog izuzetno tankog dizajna i ekrana od ivice do ivice skoro bez praznog prostora.
Od mene sve preporuke za ovaj laptop.

Nakon pregledavanja recenzija, reddit tema o ovom modelu i misljenja korisnika po forumima odlucih se ipak za ovaj model i nisam se pokajao. Evo nekih utisaka nakon par dana koriscenja.
Laptop je prelep, izuzetno kvalitetnog metalnog i hladnog na dodir kucista, tastatura savrsena za kucanje i elegantno osvetljena. Sve aplikacije lete sto i nije cudno s`obzirom na sjajne komponente i izuzetno brze SSD diskove(2TB). Windows Hello(otkljucavanje detekcijom lica) radi savrseno.
Monitor je fenomenalan. Nisam imao priliku da vidim bolji, a i na dnevnom svetlu pod jakim suncem je sasvim korektan i moze da se radi bez mnogo problema iako sam procitao razne zamerke za OLED po ovom pitanju.
Laptop je izuzetno hladan i necujan u radu.
Nazalost to sam postigao tek nakon disejblovanja Gigabyte Control Centar aplikacije koja je kao sto sam i procitao po raznim forumima katastrofalno optimizovana. Vrlo je lepa i ima milion funkcija, ali dzabe kada konstantno crpi CPU i greje ga pa ventilatori konstantno rade pojacano i glasno.
Umesto nje instalirao sam AeroCtl i laptop je prodisao. Konstantno je hladan i necujan i najveca mana laptopa da baterija traje samo 2.5 odjednom traje 7h :)
Nedostatak klasicnih USB portova sam resio sa 170 dinara kupovinom usb c na usb 3.0 adaptera. Adapter je mali i skoro neprimetan tako da ovaj nedostatak prakticno nisam ni osetio.
Iako mu je ekran od 16 inch-a laptop ima znatno manje dimenzije od mog starog laptopa od 15.6 zbog izuzetno tankog dizajna i ekrana od ivice do ivice skoro bez praznog prostora.
Od mene sve preporuke za ovaj laptop.
Ajde instaliraj 3d mark i pokreni time spy da vidimo šta izbacuje. Stavi laptop i najjači mode preko tog control centra (Turbo, extreme, performance, kako god da se zove :) )

Dok to ne uradis, ajde otvori Nvidia control panel i idu u system information pa okaci koliko W ima grafika kad malo skrolas dole u tom prozoru. Thx :)

Ja sam imao samo jedan Gigabyte 10th gen sa 2070 i bio je jako dobar, plus mehanička tastatura. Nakon toga su malo lošije izrade i nešto kukaju ovi što rade review. Bitno da si ti zadovoljan, a još bolje da ne poredis sa Legionima ili nešto slično :D

Braco, imam ponudu da uzmem gotovo nov Predator Helios 300 PH315-54-7045 za 100k RSD, pa me zanima da mi kazete valja li on cemu? U 90% vremena ce mi sluziti za Lightroom i PS jer se bavim fotografijom, eventualno Figmu kad krenem s njom, gejming me ne zanima. Komponente su vise nego dovoljne, ali me ovaj displej brine, ne znam koliko su boje tacne?

Ne mogu na netu da nadjem koji tacno panel ima, valjda je ovaj u pitanju - LP156WFG-SPF3.

Zadnjih 6 godina sam koristio desktop sa i73770k bez graficke i sa 8gb rama, tako da ce mi ovo biti ogroman upgrade, ali bih voleo i od vas da cujem misljenje koji ste u materiji jer ja nisam. :)

Nema sta ni da trazis koji je panel, to je visa klasa uredjaja. Ja sam imao poslednji model, noviji od tog i jeste dosta bolji, ali je svakako to odlicna sprava. 800 i kusur evra za 11800h sa rtx 3060 je smesna cena. To vredi preko 1000e. Uzimaj dok mu je zapelo :)
Istina da je da je ta prethodna generacija dosta losija od ove poslednje, ali za te pare nema manu. Taj procesor je dosta jak, i grafika je dobra tako da opusteno. Plus, kod nas vazi garancija i po serijskom broju, ali samo godinu dana. Preko ti vazi 2god ako imas racun. Imas na youtube-u radio je Jarrod review helios 300 2022 model i pominjao je poredjenje sa prethodnim pa odgledaj.

Ajde instaliraj 3d mark i pokreni time spy da vidimo šta izbacuje. Stavi laptop i najjači mode preko tog control centra (Turbo, extreme, performance, kako god da se zove :) )

Dok to ne uradis, ajde otvori Nvidia control panel i idu u system information pa okaci koliko W ima grafika kad malo skrolas dole u tom prozoru. Thx :)

Ja sam imao samo jedan Gigabyte 10th gen sa 2070 i bio je jako dobar, plus mehanička tastatura. Nakon toga su malo lošije izrade i nešto kukaju ovi što rade review. Bitno da si ti zadovoljan, a još bolje da ne poredis sa Legionima ili nešto slično :D
Screenshot_2.pngScreenshot_1.png

Hvala @mvp84 , bas me zanimalo kako izgledaju te slabije grafike. NIsam bas ocekivao samo 105W da su stavili jer ta 3070 ti sa tim skorom ispada tu blizu one najjace 3060. Mada mi deluje da tu imas neki drugi performance profil koji ce jos to da pogura. Aha, znam sta je, vidim po procesoru da tu nesto ne stima, sto posto imas neki mode da ukljucis da ventovi budu stalno na Maximum. Nadji tu opciju, stavi turbo i ukljuci cool boost, fan max, sta god da ima (vidi na netu najbolje kako uraditi). I samo odigni malo laptop od stola. Procesor mora da ti izbaci 12000 i vise a grafika ce mozda jos malo vise, ali ne preterano jer je 105W umesto 150W.

@Proday Nemoj da smoris coveka, ispod 12000 (11985 :D )je uglavnom sem ako se ne ukljuci neki overclock u Biosu :D

Ovako na prvu mogu da kazem da sam prezadovoljan laptopom i razultatima. Tipa ~20% jaci od predhodnog Omena 16 sa 11800h i 3070 na 115W. Znao sam da ga ne hvale svi bez razloga, boles sta radi ova 3070 na 150W, gotovo i da nema razlike sa 3070Ti modelom!
Prilazem par slika i 3d mark poredjenje (naj rezultati koje sam izvukao sa ranijim masinama) vs Omen 16 i Asus Zephyrus G14 2021. Ako nekog nesto interesuje neka pise. Porucujem jos jedan samsung 980 pro od 1tb i kontam da sam miran duze vreme!

P.S. Mislim da sam prvi put omogucio g-sync na monitoru koji imam 2 godine vec, ranije sam samo ziveo u zabludi da mi to radi!
Ipak je kod Prodaya preko 12000 i to na "običnom" 3070 a ne na 3070ti...

Prilozi

• 313297-ddf8e7260073bacb964d5a8652cc7752.png
    313297-ddf8e7260073bacb964d5a8652cc7752.png
    245.1 KB · Pregleda: 22
Ipak je kod Prodaya preko 12000 i to na "običnom" 3070 a ne na 3070ti...
Aj pogledaj jos jednom koliko izbacuje GPU pa se javi opet :)
@mvp84 oko 12k izbacuje 3070ti sa 150w
Kod tebe je nesto dosta visok score, jel mozes da das background u kojim uslovima si radio time spy test (dodatno hladnjenje, overclock, undervolt, hladna prostorija, itd) ? Kod Jarroda je 3070 Ti izbacio manji GPU i MAnji overall score nego kod tebe non-ti grafika. Jeste u sustini ti bese do 140W a tvoja ima 150W pa mu onda to dodje neznatno slabije.

1685441390563.png

Poslednja izmena:
Zar niste pričali generalno o Time Spy score.

Btw 3070ti je isto 150w

Prilozi

• SmartSelect_20230530_124225_Samsung Internet.jpg
    SmartSelect_20230530_124225_Samsung Internet.jpg
    141.4 KB · Pregleda: 16
Zar niste pričali generalno o Time Spy score.

Btw 3070ti je isto 150w
Kao sto znas, pricali smo iskljucivo o GPU tokom cele konverzacije i pricali koliko je vati, a ti se pozivas na overall score koji nije imao veze s time o cemu smo pricali. Svakako je proday napisao "oko 12k izbacuje 3070ti sa 150w" sto svakako nema veze s time koji je procesor u masini.

3070 ti ima vise modela, Jarrod je cak napravio zbun i napisao u Legion klipu do 140W. Isto je i sa 3070. Do nekog trenutka prosle godine su max bile sa 140W a onda su poceli da ubacuju 3070 sa 150W sto je bio max i kod 3070ti, cime se razlika jos vise smanjila. Ne vidim svrhu ti kada je ista u par posto kao non ti. Isto mi bezveze ovo 105W a kao imas Ti verziju koja je slabija i od 3070 i jako blizu 3060. Ok kad se manje plati, ali za ove pare koliko je kostalo...

3070ti je od 125w do 150w ali ja kažem da je i 150w jer si ti napisao da u suštini ti beše do 140w...

A Prodat jeste pominjao grafiku ali nigde eksplicitno nije napisao da li je reč o grafičkom skoru ili overall skoru sa tom grafikom i ako sam napravio neoprostivu grešku time što sam pomenuo jedan skor umesto drugog - mea culpa, raspnite me nasred Terazija!

Nema sta ni da trazis koji je panel, to je visa klasa uredjaja. Ja sam imao poslednji model, noviji od tog i jeste dosta bolji, ali je svakako to odlicna sprava. 800 i kusur evra za 11800h sa rtx 3060 je smesna cena. To vredi preko 1000e. Uzimaj dok mu je zapelo :)
Istina da je da je ta prethodna generacija dosta losija od ove poslednje, ali za te pare nema manu. Taj procesor je dosta jak, i grafika je dobra tako da opusteno. Plus, kod nas vazi garancija i po serijskom broju, ali samo godinu dana. Preko ti vazi 2god ako imas racun. Imas na youtube-u radio je Jarrod review helios 300 2022 model i pominjao je poredjenje sa prethodnim pa odgledaj.

Kopka me ova zver, mada sad vidim da i M1 Macbook Air moze da se nadje za slicne pare. Mislim da mi on vise odgovara nego Acer, taman sam i na ajfon presao pre par meseci.

Kod tebe je nesto dosta visok score, jel mozes da das background u kojim uslovima si radio time spy test (dodatno hladnjenje, overclock, undervolt, hladna prostorija, itd) ? Kod Jarroda je 3070 Ti izbacio manji GPU i MAnji overall score nego kod tebe non-ti grafika. Jeste u sustini ti bese do 140W a tvoja ima 150W pa mu onda to dodje neznatno slabije.
Bukvalno mu nista nisam radio specijalno, bio je u toploj sobi na stolu. Samo sam u AeroCtl ukljucio ovaj Boost da probam i stavio gaming mod. Ovo je 3070Ti grafika. Mogu da isprobam i na 100% fixed fans na predlog DeonTuck, mozda bude i bolje... Ja ga i ne koristim nesto specijalno za gaming, vise za posao tako da su mi prevashodno dizajn i funkcionalnost bili vazniji , i da se odigra po neka igra sa vremena na vreme tako da ne patim mnogo od ovog skora. Razmatrao sam i Legion 5 ali mi nije bas profesionalno da se pojavim pred klijentom sa gaming racunarom sa sljastecom tastaturom :)
Screenshot_2.png

Poslednja izmena:
Sjutra treba da mi dođe IdeaPad Gaming 3 16IAH7. Budžetski gaming model ali odličnih karakteristika, i7-12650H, 16GB, 1TB SSD, RTX 3060, na papiru odličan IPS 100% sRGB ekran.
Testiraću ga malo pa javljam utiske, mislim da za te pare (1350 EUR) barem kod nas teško da može bolje da se uzme, eventualno neki Gigabyte iz G serije.

Koju po želji možeš isključiti brzo i jednostavno preko Fn + Space ...
Pa i ovu mogu iskljuciti preko Fn + Space, ali mozda ne zelim da iskljucim osvetljenje tastature, vec da svetli diskretno belo svetlo? A i sam dizajn Legion laptopova mi je previse klinacki i nabudzen. Mozda sam mator ):

Pa postavi belo u podešavanjima (Vantage program) i svetleće belo.

A dizajn je takav kakav je, po meni isto malo na tu gejmer stranu, ali se progleda kroz prste jer nude propisno hlađenje za ono što se unutar nalazi.

Pa i ovu mogu iskljuciti preko Fn + Space, ali mozda ne zelim da iskljucim osvetljenje tastature, vec da svetli diskretno belo svetlo? A i sam dizajn Legion laptopova mi je previse klinacki i nabudzen. Mozda sam mator ):
Preko opcije Spectrum u Lenovo Vantage preko koje se mogu podesiti tri profila od kojih recimo može i da tastatura svetli belo pri čemu možeš podesiti i jačinu svetlosti a ne samo boju.

Anyway, moguće da je i to u pitanju, da si previše mator... Mada smo i mi ostali zbog godina malo izgubili vid pa jednostavno ne vidimo šta je to što Aero čini u toj meri ozbiljnijim po pitanju izgleda, naročito za one koji žele da ostave utisak ozbiljnih poslovnih korisnika...

Poslednja izmena:
Sajt bas i ne uliva poverenje, ali istrazicu. Hvala! :)

Jel si ih koristio ti licno, kakva su iskustva?

Sajt bas i ne uliva poverenje, ali istrazicu. Hvala! :)

Jel si ih koristio ti licno, kakva su iskustva?
Nisam ja. Prijatelj je koristio, ali za dokumenta. Ne zanam detalje. Zato sam se i setio. Bio sam prisutan kada mu je stigla dostava.
Raspitaj se i ti za forwarding. Ako se cujem sa kolegom sa kojim sam radio , javicu ti. On zivi u Amsterdamu. Mozda se sredi nesto.
Pokusaj sa ovima. Imaju i korisnicku sluzbu pa se raspitaj. https://www.priparcel.eu/shipping-address/

Poslednja izmena:
Koji ultrabook preporucujete za rad u officu i na netu, nista zahtevno?
Pozeljno je da ima dobar ekran i da je sto laksi.
Do nekih 650 - 700e.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno