Šta je novo?

Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala kolega, sad je jasnije. Onda neki Legion 5 da se juri sa 3070
Uvek odlična opcija, posebno ako imaš mogućnosti preko (usa) da pazariš! Jutros na notebookcheck dabasah na link da je lenovo snizio novi pro 5 sa ryzen 7, 4070 i 32gb rama na 1600$ i to je no brainer opcija za dugo vremena da radi kako treba (osim ako ne forsiraš 4k gaming, onda 8gb memorije slabo).

@Proday Kao misli da mi citas, bas sam otisao na podforum online kupovina i hteo tamo da pitam ljude za internacionalnu kupovinu sa ebaya a pogledacu sada i taj navedeni sajt, ako shipunh za Nemacku.
Ovde na forumu sam dobio preporuku za izvesnog prodavca sa Ebaya (Antonline) koji je verifikovani Lenovo prodavac.
I kod njega sam nailazio na neke vrhunske masine, tu mi je i izlistano koliko bi me (sveukupno) izaslo sve - vat, takse i ostalo. Mene zanima, ako si slucajno upucen, da li bih ja pored ovoga imao jos neke troskove koji ovde nisu navedeni?
Zivim u Nemackoj i tu bi mi stigao laptop.
Prilozicu kao datoteku neki njegov laptop, ali ne mora biti nuzno taj, vise je kao primer, juricu neki na akciji jer ih ima cesto.
Po ovome bi mi sveukupan trosak bio nesto manje od 2000€ ako nema nekih skrivenih troskova

Prilozi

• IMG_0918.jpeg
    IMG_0918.jpeg
    92 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
@Martin Mystere Znaci primera radi, na laptop od 2000€ (gde je uracunat VAT i postarina) treba dodati jos ~ 10% i tu su onda svi troskovi

To je samo cena laptopa, svaki dobavljač dodatno naplaćuje ili ne naplaćuje shiping (meni je recimo B&H naplatio a BestBuy nije) na teritoriji USA a za vani sigurno naplaćuje po nekoj tarifi, u zavisnosti preko kog se ide.

Kako ide carina i koliko bi bila već ne bih znao da kažem pošto je meni isporuka bila u okviru USA.

@Proday Kao misli da mi citas, bas sam otisao na podforum online kupovina i hteo tamo da pitam ljude za internacionalnu kupovinu sa ebaya a pogledacu sada i taj navedeni sajt, ako shipunh za Nemacku.
Ovde na forumu sam dobio preporuku za izvesnog prodavca sa Ebaya (Antonline) koji je verifikovani Lenovo prodavac.
I kod njega sam nailazio na neke vrhunske masine, tu mi je i izlistano koliko bi me (sveukupno) izaslo sve - vat, takse i ostalo. Mene zanima, ako si slucajno upucen, da li bih ja pored ovoga imao jos neke troskove koji ovde nisu navedeni?
Zivim u Nemackoj i tu bi mi stigao laptop.
Prilozicu kao datoteku neki njegov laptop, ali ne mora biti nuzno taj, vise je kao primer, juricu neki na akciji jer ih ima cesto.
Po ovome bi mi sveukupan trosak bio nesto manje od 2000€ ako nema nekih skrivenih troskova
Nemam iskustava za internacionalnu kupovinu sa ebaya (bar ne ovakvih stvari, davno sam kupovao neke micro sd kartice i sl). Licno sam kupovao laptop lada sam putovao u usa, ili mi brat / prijatelj donese. Sad mi bas nedavno stigao lenovo 5i pro sa 3070, naleteo na amazonu renewed za extra cenu.

Hvala drugari, praricu malo akcije pa ako nesto dobro iskrsne okacicu ovde pre kupovine.
Osim legiona, sta jos valja da se gleda, Asus Strix sam cuo da je kvalitetno radjen?
Ima neki spring sale sad za MSI, oko 1700 izadje sa 4070, i mislim da je 32gb i r7 ali sam za njih bas negativne komentare citao oko napajanja i kako im je hladjenje uradjeno

Hvala drugari, praricu malo akcije pa ako nesto dobro iskrsne okacicu ovde pre kupovine.
Osim legiona, sta jos valja da se gleda, Asus Strix sam cuo da je kvalitetno radjen?
Ima neki spring sale sad za MSI, oko 1700 izadje sa 4070, i mislim da je 32gb i r7 ali sam za njih bas negativne komentare citao oko napajanja i kako im je hladjenje uradjeno
Antonline citaj reviews za internacionalne posiljke. J asam hteo od njih ali odustao jer sam video dosta negativnih ocena da su posiljke zavrsavale u pogresnim zemljama ili da su laptopovi bili korisceni. Ne secam se tacno, prosle godine sam to citao.

Osim Legiona ja bih gledao poslednji Acer Predator Helios 300, Jarrod ga nahvalio a u dosta testova vidim da je izmedju Legion 5 pro i Legion 7, zaista je vrhunska masina, usb c PD punjenje, pozadi konektori, odlicne izrade, meni licno uzivo ostavio malo bolji utisak od legion 5 pro. Jedino sto nema 16:10 kome je to bitno, ali meni nekako vise odgovara da je laptop malo manji.

Dalje, MSI masine su isto tako jako ozbiljne, odlicna izrada i kvalitet. Bilo je malo oko touchpada da se cuje, ali to se isto desava na Legionima. Lenovo cak ima i najvise fabrickih gresaka, drugar je imao par problema sa legionom. Sto se Asusa tice, apsolutno jedino uzivo da kupujes jer se desava da imaju uzasan backlight bleed. Imas na njihovom sajtu sta je prihvatljivo, i tako cesto dolaze, ali uzivo moze jako ruzno da bude. Jedino ako retko u mraku koristis laptop za tamne scene, onda ti nece smetati. Izrada je dobra, malo su vise plasticni od ostalih, ali su dobri.

HP moze da ima dosta slabe grafike, pa gledaj za taj konkretan model kad uzimas da je najjaca grafika. Izrada nije kao na Legionu, naravno, ali je zato i cena manja, pa ko sta voli. Ekrani su odlicni i najmanje ima problema oko curenja svetlosti, gotovo da nema. Jos uvek imam Omen X 2S sa dva ekrana i imam Omen 17, najbolji su sto se tice ekrana. Da, bolji i od legion pro kome se desava u dnu da se vide LED-ovi.

Gigabyte mi se jedino dopada model sa 10th gen intelom, mehanicka tastatura, jako dobra izrada, sve je na jako visokom nivou, ali nakon toga ovi noviji se nisu bas dobro pokazali, nisu popularni.

Razer ne razmatram uopste, najvise pokvarenih po oglasima, crkavaju kao ludi.

XMG je ozbiljna marka ali nemam iskustva, nisam hteo da uzimam. Nisam ni Captivu ni Medion.

TLDR: Prvo mesto mi dele Helios/Legion 5 pro, pa onda ostali MSI, HP/ASUS u zavisnosti od kesa i ponude. Sve su to odlicne sprave. Izbegavao bih low end modele sem ako nisu povoljni, mislim na TUF, NItro, Katana, Victus, IdeaPad.

Poz! Zna li neko sta znaci za RAM ova stavka 2x1R i 2x2R? I koliko vidim na sajtu ASUS-a, ne postoji Qualified Vendor List za RAM kao sto imaju za svaku maticnu plocu (CPU i RAM support).

Prilozi

• InkedAMD 7945HX connectivity.jpg
    InkedAMD 7945HX connectivity.jpg
    109.1 KB · Pregleda: 34
2R je Dual Rank memorija. 2x2R oznacava dva stika Dual Rank memorije na jednom memorijskom kanalu procesora. Kad se govori u kontekstu laptopova, onda je 99% dostupno samo dva slota za memoriju, pa ovaj italic deo recenice nije ni bitan. Znaci, ako imas dva stika Dual Rank memorije radice na 5200Mbit/s bez XMP/EXPO.

Photoshop.png

PP4K.png

PP6K.png

2R je Dual Rank memorija. 2x2R oznacava dva stika Dual Rank memorije na jednom memorijskom kanalu procesora. Kad se govori u kontekstu laptopova, onda je 99% dostupno samo dva slota za memoriju, pa ovaj italic deo recenice nije ni bitan. Znaci, ako imas dva stika Dual Rank memorije radice na 5200Mbit/s bez XMP/EXPO.
Moracu jos malo da procitam o 1R vs 2R na netu. Zbog nadgradnje RAM-a kasnije. Hvala!

Do sada sam uglavnom koristio hp laptopove pa se u ostale baš i ne razumem, kako idu serije itd.
Treba mi savet u vezi ovog lenovo thinkbook-a:
Koliko znam (a znam malo) trebalo bi da je thinkbook dobra serija lenova.
Da li je ovaj računar u klasi npr. hp probook i da li vredi ovih para. Bićr nešto manje jer nabavljam kao pravno lice, pa zato i ne mogu da biram. Hteo sam hp probook ali naši dobavljači nemaju u ovoj klasi hp-ove.
Hvala unapred

Meni ne deluje kao dobra kupovina za te pare. A i što reče kolega, "kao novo-nekorišćeno" a ovamo disk radio 250 dana. Ta odrednica se na KP koristi za stvari koje su nove i nekorišćene ali nisu u pitanju regularni prodavci-pravna lica. Samim tim ovaj lik je sebe diskvalifikao kao ozbiljan prodavac.
Na stranu to, za te pare ili neznatno više se može kupiti zaista nov laptop sa tim performansama
i5 1135G7 je izasao 2020 godina a taj laptop nek je izasao 2021 godine lupam , realno gledano nije strasno 250 dana toliko ga je covek i koristio , mislim da ce da ga proda , covek se ocigledno ne razume u laptopove cim nije stavio SSD za 2 godine koriscenja.

Na kutiji laptopa pise jul 2021 znaci tacno skoro 2 godine od kupovine nema sta , deluje da nije otvaran ali ko ce ga znati.

Ljudi, koji bi bio najbolji izbor za rad sa Lumion, V-Ray, Blender programima? Budzet je oko nekih 1800e, eventualno 2000e, u obzir dolazi i kp.

I samo jos jedno pitanje, da li internacionalne garancije funkcionisu kod nas?

Što jaču gforce nađes za tu cenu, to bolje.
Internacionalna garancija funkcioniše i kod nas, samo treba proveriti na koje serije tj midele se tačno odnosi ...ja sam bez problema lenovo thinkpad x1 carbon kupljen u americi nosio u Ns u pinsoft, znam da hp daje na elitebook i sl.

Ljudi, koji bi bio najbolji izbor za rad sa Lumion, V-Ray, Blender programima? Budzet je oko nekih 1800e, eventualno 2000e, u obzir dolazi i kp.

I samo jos jedno pitanje, da li internacionalne garancije funkcionisu kod nas?
Legion 5 Pro o kome se pričalo.

Znam više ljudi koji ga koriste baš za te namere i svi su zadovoljni, a nije da ne vole da renderuju. ;)

Šta mislite o ovom laptopu za 200k?
Uglavnom za poslovnog korisnika, manje za gejming, al da se odigra po neka igra :)
Ili preporučite u tom cenovnom rangu nešto bolje. Bitno mi je pored dobrog hardvera da je premium dizajn, da nije plastično kućište i da ima osvetljenu tastaturu zbog noćnog rada.
Koliko vidim ovo je ubedljivo najbolja cena za ovaj model kod nas. Kod svih ostalih ide preko 230k.

Njega Jarrods Tech uopšte nije štedeo a mislim da se taj prošlogodišnji model nije proslavio ni kod ostalih recenzenata, bez obzira na jako dobre komponente na papiru.

Ta cena od 200k je sasvim OK i realna bar za ove naše uslove a onu pre sniženja od 460k neću ni da komentarišem jer prosto vređa inteligenciju.

Taj usb-c na ostale portove adapter je očajno odrađen kod tog modela. Koliko je loš laptop tj potražnja za istim govori i to da je u više navrata bio na sniženjima u usa za tipa 1200$ baš taj 4k oled model sa 3070

Njega Jarrods Tech uopšte nije štedeo a mislim da se taj prošlogodišnji model nije proslavio ni kod ostalih recenzenata, bez obzira na jako dobre komponente na papiru.

Ta cena od 200k je sasvim OK i realna bar za ove naše uslove a onu pre sniženja od 460k neću ni da komentarišem jer prosto vređa inteligenciju.
Ma naravno da vređa inteligenciju... Dovoljno je pogledati cenu laptopa na drugim mestima i videti da se vrti oko 230-250k. Kao fora snizili cenu 250k :)
I meni nisu baš najjasnije loše recenzije a realno su komponente baš dobre. Uglavnom je zamerka na mali broj portova pa mora adapter što mi nije problem. Ne sviđa mi se što je displej na 60HZ, mada pitanje je koliko bi tu i primetio neku razliku u dnevnim stvarima koji se tiču posla, gledanju filmova i youtube, osim gejminga gde bi fps bio zakucan na 60fps...

Jel neko drzao u ruci mozda u ruci Dell Vostro 3500 sa procesorom i5 1135G7 ? Deluje mi kao plastikaner kao recimo HP 250 G6? Kakve su temperature i slicno?

Nadjoh sliku sivog modela:

Screenshot 2023-05-20 195716.png
Crni je malo ruzniji , dosta podseca na HP 250 g6 koji sam imao.

Poslednja izmena:
Postoje modeli izgleda Vostro 3500(i5 1135G7) koji nemaju Type C i M.2 i dolaze sa TN panelom i 2.5 slotom za HDD/SSD verovatno je za low budget korisnike.

Moje lično mišljenje zašto se ljudi odlučuju da prodaju laptopove nedugo posle kupovine:

1. Pojava mrtvih piksela ili duhova.

2. Slabljenje baterije.

3. Pregrevanje procesora(70 do 100 stepeni) .

4. Ostecenja(ogrebotine , naprsnuce platike , ako je aliminijmuski onda ulubljenja).

5. Prestanak radna nekih tipki na tastaturi(ovo malo redje ali ima i toga).

6. Gasenje i plavi ekrani ili restart laptopa.

7. Buka ventilatora zato sto nemoze da ohladi procesor.

8. Slabljenje sarki(unutrasnji problemi sa srafovima ili pucanje sarki).

9. Ako je stariji model laptopa grafcika ne radi(ako ima 2 graficke , jedna ne radi).

10. Nepoznavanje hardvera(prodaje laptopa a misli da je nesto u kvaru a ustvari je driver ili neka sitnica).

Ima tu svega i svacega , ovo su samo neki od stvari

Poslednja izmena:
Jel neko drzao u ruci mozda u ruci Dell Vostro 3500 sa procesorom i5 1135G7 ? Deluje mi kao plastikaner kao recimo HP 250 G6? Kakve su temperature i slicno?

Nadjoh sliku sivog modela:

Pogledajte prilog 390204
Crni je malo ruzniji , dosta podseca na HP 250 g6 koji sam imao.
Bolja je izrada od HP 250 G serije. Ne epohalno, ali je bolje. Plastika izgleda manje krš, ali se HP sa poslednjom G serijom približio Vostru.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno