A sta radi alternator? Danas su svi alternatori izuzetno jaki i bez problema pune akumulatore ako su ispravni tako da ne vidim razlog za ikakvu dopunu NOVOG akumulatora.
Pitanje je... Alternator je projektovan da odrzava potrosace i viskom da dopunjava akumulator. Proizvodnja struje zavisi od broja obrtaja. Sada, zimi, sa ukljucenim standardnim potrosacima - klima-grejanje, svetla, ecu, senzori, grejaci stakala, muzika... potrosnja ide ohoho ampera. Ajd da kazemo 40, 50A, a prosecan alternator daje otprilike, kol'ko... stariji 10, 20, noviji 25 - 30A u leru, tako da se moze reci da zimi, u leru, akumulator se vise prazni nego sto se dopunjuje. I kada se doda gradska, stani kreni voznja, semafori, pesacki prelazi, niski obrtaji... nema sanse da se akumulator dopuni u voznji, naravno treba uracunati i struju koja se upotrebi za startovanje motora, i uopste ne bi bilo lose da se i novi akumulator dopuni pre ugradnje. U svakom slucaju je pozeljno, kao i da se povremeno stavi na punjac.
Inace, ja sam u stvari postavio pitanje zasto niko u ovoj temi ne pominje starost akumulatora prilikom kupovine a na temi o gumama se na tome insistira. Zasto?! Pa evo, ja sam kupovao i paznju mi je privukla reklama, otprilike - prodajemo akumulatore ne starije od 8 meseci. I da budem iskren, to me zbunilo. Naime ako se reklamiraju da ne nude starije od osam meseci, pa koliko su onda prosecno stari akumulatori koji se prodaju kod nas???
Jer, evo sta kaze Black Horse - "ako je akumulator instaliran u skladu sa uputstvom i uvažavanjem preporuka za upotrebu i održavanje, i ako je električna instalacija na vozilu u besprekornom stanju, a pod uslovom da od datuma proizvodnje do datuma prodaje nije prošlo više od 6 meseci (ukoliko se baterija proda posle ovog roka, troškove zamene snosi prodavac)."
Znaci, mislim da bi svi koji kupuju akumulator trebali da obrate paznju na datum proizvodnje. Bitan je. Itekako.