Šta je novo?

Kupovina akumulatora

• Začetnik teme Začetnik teme nesa07
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vesna je budžet verzija Tople...

Exide nije kao sto je bio nekada, na zalost, ranije proizvodnje znale su da izguraju i po 2-3 godine preko garancije, danas sve cesce crkavaju i u garanciji.
Moja preporuka Topla, Vesna, Fiamm, Energizer
Exide, evo osam punih godina, i oslabio je, menjam ga. I opet za Exide. 😉 Da dodam, da li iko gleda - trazi... datum proizvodnje akumulatora pri kupovini? Citam, za gume se itekako gleda a niko to ne pominje za aku. Bar za mene, to je obavezna stavka.

Ako si imao sivi Exide premium sa "zelenim okom", sada nema takvog. Kuciste je drugacijeg oblika i boje, sa drugacijim ruckama za prenosenje, i 77Ah model je za oko 2kg laksi od sivog.

Ako hoćeš okce > FIAMM Titanium Pro
Nakon dva Exidea odličan za sada (druga godina). Proveravah ga pred sezonu

Uzeo sam Exide, proizveden 27. Oktobra. Stavio sam ga na punjac - CTEK, i trebalo mu je 45. minuta da pokaze da je pun. Mogu samo da pretpostavim da li su i koliko izpraznjeni novi akumulatori koji stoje dugo vremena neprodati. I ne, nece se napuniti gradskom voznjom na kratkim relacijama. 🙂

Uzeo sam Exide, proizveden 27. Oktobra. Stavio sam ga na punjac - CTEK, i trebalo mu je 45. minuta da pokaze da je pun. Mogu samo da pretpostavim da li su i koliko izpraznjeni novi akumulatori koji stoje dugo vremena neprodati. I ne, nece se napuniti gradskom voznjom na kratkim relacijama. 🙂
Novi akumulatori od proizvodjaca ne dolaze 100% napunjeni. Pune se na oko 80% da bi se usporilo inicijalno samopraznjenje.

Ako hoćeš okce > FIAMM Titanium Pro
Nakon dva Exidea odličan za sada (druga godina). Proveravah ga pred sezonu
Je l' to neki trend uklanjanja ''oka'' sa modela akumulatora koji su ga imali, ili sam nešto pogrešno razumeo?

Pa obzirom da i na autu starom 25 godina treba da imaš minimum set gedora da bi video akumulator, a neretko i mnogo više od toga pitanje je čemu... a i prosečan vozač ne otvara haubu apsolutno nikad, a majstor ima već način da proveri mnogo lakše... inače gledam sa prozora na parking između zgrada, 99% akumulatora menjaju kuriri auto delova na parkingu, nema skidanja da se puni, nema ničega, ako ste savesniji to vam zamene kad radite mali servis pa vam kažu da je gotov, ako niste, onda okrenete jedan broj telefona i siđete do auta kada vas pozove da je stigao. Montaža besplatna, neki se naplate tako što uzmu stari aku, neki neće ni to... platite cenu aku i to im je dovoljno... maltene nikad nikog ne vidoh da skida, nosi puni... pa ne sećam se za zanjih 30+ godina... a ima tu 100 kola u vidokrugu...

Ne znam ni sam koliko sam ih stavio...Jedno 10 + komada za zivota u svojim vozilima. Nikad, ali nikad nisam stavljao punjac na novo. Nemam ga, niti cu ga imati. 😀
Ja nikad nisam stavio aku na punjač tačka. Nov stari, čemu bre to, da ja nosim u stan prljavi aku (svaki deo u motornom prostoru je sve samo ne čist) od 18 kg da bi me služio još koji mesec... Neka hvala... Kupiš novo i miran si opet nekoliko godina. Ko se opterećuje time šta reći, višak vremena i živaca 😂😂😂

Starter akumulatorima uopšte nije bitno da su napunjeni 100%. Nov akumulator dopunjavati nakon prvog stavljanja u auto nema potrebe.

Je l' to neki trend uklanjanja ''oka'' sa modela akumulatora koji su ga imali, ili sam nešto pogrešno razumeo?
Pa da, ušteda, kao i kod svih ostalih i svuda. Ali baš ga preteraše - kućište od recikliranih materijala, grubo, dosta lakši, vrlo bedno u poređenju sa prethodna dva primerka (14god ukupno). I to je premium varijanta, jelte.
Kada je došlo vreme za zamenu i kada videh kako izgleda, odmah sam potražio alternative. U tom trenutku nije bilo dostupne Yuasse pa se odlučih za Fiamm. Videćemo dokle će potzrajati, za sad se odlično drži

Poslednja izmena:
A sta radi alternator? Danas su svi alternatori izuzetno jaki i bez problema pune akumulatore ako su ispravni tako da ne vidim razlog za ikakvu dopunu NOVOG akumulatora.

Misliš da svi imaju nov(iji) auto?
Mada objektivnih razloga za dopunu novog aku-a stvarno nema. osim ako ga neko kupi i ubaci u auto a onda mu čami na parkingu naredne dve sedmice

Inače alternatori su projektovani da pune tačno koliko je potrebno tj koliko je predvideo proizvođač a ne (mnogo) više od toga
Problem nastaje kada ljudi trpaju aku-e od npr 75Ah tamo gde je fabrički 55

A sta radi alternator? Danas su svi alternatori izuzetno jaki i bez problema pune akumulatore ako su ispravni tako da ne vidim razlog za ikakvu dopunu NOVOG akumulatora.
Pitanje je... Alternator je projektovan da odrzava potrosace i viskom da dopunjava akumulator. Proizvodnja struje zavisi od broja obrtaja. Sada, zimi, sa ukljucenim standardnim potrosacima - klima-grejanje, svetla, ecu, senzori, grejaci stakala, muzika... potrosnja ide ohoho ampera. Ajd da kazemo 40, 50A, a prosecan alternator daje otprilike, kol'ko... stariji 10, 20, noviji 25 - 30A u leru, tako da se moze reci da zimi, u leru, akumulator se vise prazni nego sto se dopunjuje. I kada se doda gradska, stani kreni voznja, semafori, pesacki prelazi, niski obrtaji... nema sanse da se akumulator dopuni u voznji, naravno treba uracunati i struju koja se upotrebi za startovanje motora, i uopste ne bi bilo lose da se i novi akumulator dopuni pre ugradnje. U svakom slucaju je pozeljno, kao i da se povremeno stavi na punjac.

Inace, ja sam u stvari postavio pitanje zasto niko u ovoj temi ne pominje starost akumulatora prilikom kupovine a na temi o gumama se na tome insistira. Zasto?! Pa evo, ja sam kupovao i paznju mi je privukla reklama, otprilike - prodajemo akumulatore ne starije od 8 meseci. I da budem iskren, to me zbunilo. Naime ako se reklamiraju da ne nude starije od osam meseci, pa koliko su onda prosecno stari akumulatori koji se prodaju kod nas???

Jer, evo sta kaze Black Horse - "ako je akumulator instaliran u skladu sa uputstvom i uvažavanjem preporuka za upotrebu i održavanje, i ako je električna instalacija na vozilu u besprekornom stanju, a pod uslovom da od datuma proizvodnje do datuma prodaje nije prošlo više od 6 meseci (ukoliko se baterija proda posle ovog roka, troškove zamene snosi prodavac)."

Znaci, mislim da bi svi koji kupuju akumulator trebali da obrate paznju na datum proizvodnje. Bitan je. Itekako.

Akumulatori treba da se kupuju u prodavnici akumulatora, zato što prodavac/serviser ima zadatak da povremeno (posle određenog perioda od datuma proizvodnje) proveri akumulator i preduzme po potrebi dodatne radnje i o tome vodi zapis. Svakako je tada manja verovatnoća otkaza u kratkom periodu, ali opet nije isključena.

U novijim vozilima BMS kontroliše punjenje akumulatora i tu se onda stvari malo menjaju.
Kada kažem novijim, vozila sa BMS ima i preko 10 godina starosti.

Kvalitetan akumulator može i u gradskim uslovima eksploatacije da potraje solidno dugo. Recimo kod mene traje oko 5 godina na autu koji se skoro u potpunosti koristi na gradskim relacijama i vrlo često na izuzetno kratkim distancama. Naravno, ne održavam akumulator nikako.

Prodavac/serviser ima zadatak da dopuni akumulator posle x vremena stajanja u prodavnici, jer akumulatori imaju samopraznjenje. Ranije je to bilo svaka 3 meseca (dok je shelf life bio 6 meseci), sad vise i ne znam, nisam u bransi. A posle 6 meseci stajanja (sad po novom ko zna koliko) i da ga vrati proizvodjacu ako se nije prodao.

I onda kupac dodje i kupi akumulator koji je stajao recimo 80 dana i ugradi ga direkt u auto. Zato ljudi preporucuju da se dopuni nov akumulator pre ugradnje.

Da li je neophodno? Nije.
Da li je dobrotvorno (po akumulator)? Jeste.

Kao bavljenje sportom kod ljudi, npr. Na stranu zabava i druzenje koje sport nosi.
Ziveces i ako se ne bavis sportom. Ziveces i nesto duze ako se bavis...

Poslednja izmena:
Koje teoretisanje i mlacenje sunce ti.. Alternatori na novijim vozilima, recimo od pocetka 2000ih pa na gore su svi od minimum 100, 120a i idu i do 180a da ne racunamo automobile sa 1.2 motorima kao recimo punto, njegov alternator je 70-80a i opet svi oni bez problema dopunjuju akumulatore, to je fabrika stavila i tu nema problema. Jedna opel corsa 1.3 dizel iz 2005.godine ima alternator od 120a, a akumulator od maks 60ah. Puntov fabricki akumulator je 40-45ah.

Ps. Automobili se valjda i voze a ne rade samo u leru, bez obzira jel voznja kreni stani ili otvoren put pa samim tim i bez problema odrzavaju baterije makar 90% punim. Dopuna akumulatora je pozeljna ako vam vozila stoje duze od nekoliko nedelja pogotovo na hladnijem vremenu.

Ajd što ga pretera i što generalizuješ. A samo farovi ti troše bar pola od te struje pa ti vidi ...
Imaš li naviku da uključiš (fabričku ili aftermarket?) muziku čim startuješ motor? Grejače stakla zimi, klimu leti ... zdrav razum retko ko angažuje, potrebnog znanja ima najmanje. Da, dopunjuje se (puni) akumulator, ali samo u određenim uslovima.

Elem, jeste, razvuče se priča. Neka se svako ponaša kako misli da treba, pročitaće svakakvih mišljenja ovde.

Koje teoretisanje i mlacenje sunce ti.. Alternatori na novijim vozilima, recimo od pocetka 2000ih pa na gore su svi od minimum 100, 120a i idu i do 180a da ne racunamo automobile sa 1.2 motorima kao recimo punto, njegov alternator je 70-80a i opet svi oni bez problema dopunjuju akumulatore, to je fabrika stavila i tu nema problema. Jedna opel corsa 1.3 dizel iz 2005.godine ima alternator od 120a, a akumulator od maks 60ah. Puntov fabricki akumulator je 40-45ah.

Ps. Automobili se valjda i voze a ne rade samo u leru, bez obzira jel voznja kreni stani ili otvoren put pa samim tim i bez problema odrzavaju baterije makar 90% punim. Dopuna akumulatora je pozeljna ako vam vozila stoje duze od nekoliko nedelja pogotovo na hladnijem vremenu.
Prva stvar koja otkaže poslušnost je start stop sistem koji neće da ugasi auto u uslovima kada bi trebalo to da uradi, a razlog je nedovoljno pun akumulator.
Da me ne shvatite pogrešno, meni je po difoltu ss ugašen, a upalim ga samo povremeno da proverim empirijski kakva je napunjenost akumulatora. I najčešće neće da ugasi auto, već traži malo autoputa i obrtaja kako bi dopunila isti.

Inače, alternator se kod nas proverava samo onda kada otkaže poslušnost u potpunosti, a u međuvremenu puni kako je u mogućnos'

Drugari, previse filozofije za jedan proizvod koji se menja na 4-5 godina. Prosecna vrednost akumulator je 100 eura. Jedan rezervoar benzina/dizela = isto toliko. Za 5 godina, mali servis 6-7.000 x 5. Suma sumarum: akumulatore treba kupovati u battery shop-ovima kojima je to osnovna delatnost. To su profesionalci koji vode racuna da se proda odgovarajuci akumulator i isti takav na svojim lagerima dopunjuju, servisiraju, odrzavaju.

Nazad
Vrh Dno