Šta je novo?

Kupovina akumulatora

Nista Varta?

Jutros mi majstor, auto elektricar, rece da su mu se mnogi zalili da im crkava Exide.

Posle koliko godina?

Jutros mi majstor, auto elektricar, rece da su mu se mnogi zalili da im crkava Exide.
Moguće da su se pojavile i loše serije jeftinijih/slabijih modela ali u okruženju nisam čuo veće žalbe na taj brend.
Pitaj majstora za Energizer i Yuasa, da čujemo kakva iskustva ima sa tim proizvođačima. Ti akumulatori su se izuzetno dobro pokazali u praksi ali da čujemo i njegovo mišljenje.

Poslednja izmena:
Onaj sa najdužom garancijom i to star najviše par meseci.

Varta Silver (74AH) kupljena opet, za 12.210din.
Upali pasatka od prve.
Izdrzala prosla VS 4g i mesec dana (a garancija 3g i 4 meseca joj bila), prebalilo garanciju 9 meseci, ako ovaj izgura 40m bice dobro, uz nadu da cu do tada promeniti kola ... :)

Neko je napisao jedan dobar savet pre par strana:
Ukoliko imate mogucnosti dopunjavajte ih svaki mesec i dugo ce trajati. Vrucina (leto) ubija akumulatore, zima samo pokaze slabost. Osim ako imate nesrecu da je celija otisla u kratak spoj, to moze da se desi kad god.
A ja cu dodati da ne dozvolite da dugo stoje ispraznjeni (puniti sto pre).

Da se nadovezem na moj prethodni post...

Majstor nije komentarisao Energizer kad sam predlozio, za VartuSilver je rekao da se manje prodaje (skuplji) pa zna biti stariji, Yuasa nije ni on spominjao...

Svi majstori imaju "svoju" prodavnicu u kojoj uzimajo neke delove.

Ovaj moj radi u tudjem servisu (primarno mehanika i elektrika kao pridruzena delatnost) kao majstor elektricar, sam servis (gazda servisa) nabavlja skoro iskljucivo Bošove akumulatore...
Da prokomentarisem Boš, moj brat je za svoja kola uzeo najkvalitetniji Bošov akumulator pre vise od 5 godina (mozda gura i 6. ) i evo mu radi i danas.

Nazad na mog elektricara (jednog od 2, ovaj je blizu pa ga za sveopste el. radove koristim, za komplikovanije i ponavljajuce probleme ima jedan drugi u Zemun polju ;) ), kad je otisao da kupi i donese mi akumulator (auto mrtvo na parkingu stoji a ja ne mogu da kupim i donesem) rekao je prodavcu da mu treba pouzdan, ne najprodavaniji, ne onaj sto oni guraju da prodaju ili sa navecim rabatom, vec kvalitetan akumulator koji nece crci naprečac a i kad otkaze najbolje da otkaze posle garancije... prodavac mu je tiho da ne cuje šef/gazda rekao da se uzme Varta Silver al ne kod njih jer je preskup (17krsd).

Kad sam gledao cene i modele, Energizer nije imao 74-75AH akumulator sa oko 750A već 70AH/680A i 74AH/680A.
Exide Premium ima dva akumulatora koji bi mi po dimenziji i snazi odgovarali, 72AH/720A i 77AH/760A ali sam odustao od njih kad mi je rekao da se njemu zale musterije da im naprečac crkavaju.
Boš nisam gledao jer mi niko nije njih spomenui, pa ni brat dok nisam promenio akumulator (tipicno, komentarise uvek posle)...

Kad se sve pogleda, za nesto sto se trosi vremenom a traje 3-4 godine minimum, razlika u ceni od 1,5-3k rsd ili 10-20% kad se pogleda kvalitet i pouzdanost, nije mnogo dati nesto malo vise para za verovatno bolje...
Definitivno gledati sto duzu garanciju za akumulator.

Hvala svima na javljanju

Duga garancija je pokazatelj kvaliteta i to samo ako je bezuslovna. Ukoliko traže da ovlašćeni servis jednom godišnje nešto pregledava onda nije dobro - svaki taj pregled se plaća a ako ne uradite redovan pregled garancija ne važi.
I još nešto - neki ne priznaju garanciju ako je od datuma proizvodnje do dana prodaje prošlo više od šest meseci.

ma 4 godine ce svaki da izdrzi, zato i daju garanciju 3,5 godine 😄
A da crkne je jako mala verovatnoca, to je retkost, ne znam ni sam koliko vozila sam promenio ako racunam i sluzbena, nikad mi nije crko akumulator sa manje od 4 godine.

A Magnum?
24 meseca garancije.
Dal doživi 4 godine?

Isplati se uzeti akumulator sa duzom garancijom ako vas ne *****avaju posle kada treba da je ostvarite. U suprotnom kupite najjeftiniji, ili neki bolji brend ako je malo skuplji od najjeftinijeg. Jedan socijalni kod mene gura vec 8-9 godina, mozda i duze nisam siguran tacno koliko je star.

Ja sam silom prilika bio prinuđen da kupim Duracell akumulator (start-stop) i videćemo kako će se pokazati.

Ma šta trošite pare na nove akumulatote? Pun YouTube sa snimcima kako opraviti akumulator pomoću sode bikarbone.
Jedan je sipao i sirće u ćelije.🤣🤣🤣🤣🤣
Nisam još vide da koriste živu sodu ali polako... Ima vremena.

Ne kaže se "akumulatote" već "akumulatore". Nauči već jednom.🤣

Nisi komentarisao sa drugog naloga, nego s prvog.

Samo se šalim. Nemam dva naloga.😁

Želim da podelim svoje iskustvo sa Exide Premium akumulatorom, zapravo, danas planiram da ponovo pazarim isti :)

Radi se o Peugeot 307 2.0 HDi, od kako je krenulo ovo hladno vreme teže (sporije) vergla, ali samo prvo paljenje, kada se akumulator dopuni, pali na prvu.
Pomislio sam da je već vreme za zamenu akumulator, nisam mogao ni da se setim kada sam isti kupio, ali uspeo sam da pronađem garanciju.
20221223_105248.jpg
Više od 6 godina i pređenih 130000 km, i što bi neko na predhodnoj stranici rekao, nije samo odjednom crkao.
I dalje radi, slabije, ali radi :)

Možda bi pomoglo da ga full napuniš nekim smart punjačem, ako imaš mogućnost.
I onaj iz Lidla je skroz ok.

Meni bi odgovarao ovakav punjač.
Može da puni i gel+ akumulatore koji idu u start-stop sisteme.
Može i da budi i održava kao trickle, a može i pulsno da radi desulfatizaciju onih skoro umrlih, ako nisu probile ćelije.

Da, taj je odličan.

Al' za nas smrtnike što imamo jedan do dva auto akumulatora koja (ako imamo sreće) menjamo na 4-7godina, i osnovni punjač sa elektronskom kontrolom je ok. Bitno je da ne prepunjava.
Oni staromodni sa transformatorom i grecom nisu dobri. Starije al' opet podnošljivo dobre akumulatore teraju na kuvanje (ako nismo uz njih da pazimo), što tek ugrobari akumulator.

Bude povremeno u Lidlu i neki Osram.

Evo i ovaj može svašta: https://www.aliexpress.com/item/1005004273358672.html?spm=a2g0o.productlist.main.7.1fd64e4dKhfTXy&algo_pvid=9afa1e45-170e-4a70-ba5e-ff6251434ff6&algo_exp_id=9afa1e45-170e-4a70-ba5e-ff6251434ff6-3&pdp_ext_f={"sku_id":"12000028591303294"}&pdp_npi=2@dis!EUR!59.03!27.74!!!!!@211bea7b16717999983577615d074b!12000028591303294!sea&curPageLogUid=uKCcoejaMp0P

Poslednja izmena:
Možda bi pomoglo da ga full napuniš nekim smart punjačem, ako imaš mogućnost.
I onaj iz Lidla je skroz ok.
Čisto sumnjam da bi to nešto rešilo, jer problem nastaje onog momenta kada auto odstoji par dana (posebno kada su hladni dani), verovatno ćelije krenu da popuštaju

Koji akumulator preporučujete za Fiat Doblo Cargo 1.4 benzinac, 2008. godište? Trenutno je unutra Energizer 54 Ah kupljen pre 6 godina, ali je polako na izmaku.

Da li se opet zadržati na isto brendu ili baciti pogled na nešto bolje?

Želim da podelim svoje iskustvo sa Exide Premium akumulatorom, zapravo, danas planiram da ponovo pazarim isti :)

Radi se o Peugeot 307 2.0 HDi, od kako je krenulo ovo hladno vreme teže (sporije) vergla, ali samo prvo paljenje, kada se akumulator dopuni, pali na prvu.
Pomislio sam da je već vreme za zamenu akumulator, nisam mogao ni da se setim kada sam isti kupio, ali uspeo sam da pronađem garanciju.
Pogledajte prilog 368791
Više od 6 godina i pređenih 130000 km, i što bi neko na predhodnoj stranici rekao, nije samo odjednom crkao.
I dalje radi, slabije, ali radi :)
Tvoj je verovatno bio sivi sa jednom ruckom za prenosenje, a sada mozes da kupis crni, sa duplom ruckom za prenosenje. Takodje, sivi su imali ono "zeleno oko", a crni nemaju (ovo nije ni bitno, samo dokazuje da nije isti akumulator. Nisu ni izliveni u istom kalupu, drugacijeg su oblika).

I na kraju, verovatno najvazniji detalj, crni je laksi od sivog. Ja sam imao 77Ah sivi, sada imam 77Ah crni, i odmah sam osetio da nisu iste tezine, pa sam ih na kraju i izmerio. U avgustu je bilo, pa se ne secam potpuno tacno, ali mislim da je nesto manje od 2kg bila razlika (stari tezi)

Nazad
Vrh Dno