Šta je novo?

Kuda ide ovaj forum!?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ morbius

Da sam ja glumac a ti kriticar koji ocenjuje moju ulogu u filmu, ja bio sasvim zadovoljan kritikom koju si izrekao. Dakle, nemam razloga da se ljutim. Ali u tvom pisaniju vidim jako puno nelogicnosti

Srbi su vredan narod? U principu jesu, ali kad ih stegnes uzengijama i to cvrsto, jako. Stvar je koliko imas zivaca i volje da to radis. Da bi ova firma funkcionisala ja to moram, a da nisam rodjen za kolovodju - nisam. Bio sam neki potporucnik dok sam sluzio vojsku i nisam voleo da komandujem ljudima: na jutarnjoj gimnastici sam radio dva puta vise sklekova od njih a njima gledao kroz prste. Pustim ih uvece u grad verujuci da ce biti normalni, u 4 me bude da odem u miliciju po njih jer su se napili i nose kanu!? na ledjima i setaju Pulom. I kada bih god bio dobar sa zaposlenima u smislu da ostavim njihovoj savesti da rade koliko misle kako treba - nije bilo dobro. Cast izuzecima ali vecina je tu da zadovolji formu i - od mene toliko. I to je po tebi normalno?

Troje ljudi u istoriji ove male firme zvane Benchmark je radilo onako kako treba da radi neko ko prvo sebi zeli dobro, pa onda i svojoj firmi. Onaj koji je bio najbolji, otisao je za tri stepenika gore u svojoj karijeri zahvaljujuci SVOM RADU - druga dva dobra - odlicna su i dalje sa mnom. Kazes nisam zadovoljan? Pa ko odredjuje merilo kvaliteta, ja ili radnik? Naravno da od njega uvek ocekujem i vise i bolje, jer ako je los - sajt je los, ako mu se ne radi, sajt je los. Ako je neko imao razumevanje za necije lose trenutke onda sam to (da ne zvuci neskromno) - ja. Kazi mi firmu u kojoj ne moras da dodjes na posao ako te sinoc ostavila riba, ako si smoren i li ti se jednostavno danas ne radi. idi na kalemegdan, igraj sah sa penzionerima, takav mi danas ne trebas. Ali sutra se vrati normalan ili uzmi godisnji odmor...

Sto se poredjenja sa tvojim grckim slucajem tice - nemoj da me vuces za jezik. Nasao si primer zemlje koja je duzna i ruzna bas zahvaljujuci tom stavu koji na zalost gajimo i mi. Da ja tebi dam recimo jedan takav primer iz nemacke ili amerike i sta se desi radniku koji pred sefom drzi frape u ruci a nece da poslusa?

Kazes da su moji kriterijumi previsoki? Pa cekaj...ja ne znam kako da firma zaradi za 6 plata i doprinosa, za poreze drzavi, ako ja nemam visoke kriterijume. Ne znam sta si hteo da kazes tom recenicom? Da ti kaze Peca nesto, ova zemlja nema vise od 5 sajtova koji imaju ovoliko zaposlenih i izdrzavaju se od svog rada - a da iza njih ne stoji neka novinska kuca, neki investitor iz inostranstva ili sta vec znam ko. Ako ja nemam nekakve kriterijume, da li to znaci da svako sa ulice moze da pise za Benchmark?

@ marko_n

Sto se materijalne situacije tice, ona je potpuno irelevantan podatak u celoj prici. Ako me pitas da li zaradjujem kao vlasnik dobro stojece prodavnice racunarskih delova? Ne, zaradjujem manje...da li zaradjujem kao vlasnik pekare? Ne, ne zaradjujem. A da li mislis da su oni pametniji, strucniji, snalazljiviji, prodorniji, bolji od mene?

Moj trosak za hardver u poslednjih 15 meseci - nula evra. Stan na kredit, kola na lizing - kao svaki prosecan srbin zeljan privida blagostanja nakon decenije i kusur ljudskog sunovrata. Cetvoro dece, tri ekskurzije, tri kompleta knjiga, gomila pampers pelena i igracaka. Jedini realni fetis - godisnji odmor. Mislis da sam besan u zivotu pa sada solim pamet nekome? Nisam...samo znam da moram da se borim itekako, jel ima barem 7 osoba u zivotu koje zavise od mene i mog rada, indirektno i zaposleni i njihove porodice

Znam vrlo dobro sta se desava "napolju" ali sve to nije tema ovog foruma niti prisustva ljudi na njemu. Svi vodimo svoje bitke svakodnevno, od prvog do prvog, od PDV-a do PDV-a: izvini, nemam vremena da padam u bedake i razmisljam zasto i moji roditelji imaju mizerne penzije, vec da nadjem nacin kako da ih pomognem. I nisam dosao odskolovan u Americi pa sad dajem sebi za pravo da nekome pricam o "lavli dzabli" kombinacijama i prolecu napolju. Ne, odrsatao sam na dorcolskoj kaldrmi, bio od jutra do sutra na njoj, video planinu prvi put ud 33-oj godini zivota. Da, znam da je napolju jako hladno, ali to ne znaci da zbog toga treba da izadjem go i da vristim na sav glas kako sam se smrzao i kako mi je tesko. Mesate pojmove

odgovoricu ti posle pojedice, ocu samo da kazem da ja NISAM bre promenio plocu, nego ste vi ISKLJUCIVO zapamtili moju kritiku gigatrona, a kao da UOPSTE nisam napisao pohvalu za WinWin i PC doktori. dakle - 2/3 mojeg posta je bio hvallospev o necijem radu, ne vidim kako mozete za referencu da mi eliminisee 2/3 posta i da kazete da pevam drugu pricu ? pa, ja ne da imam losheg iskustva sa gigatronom, nego sam se drznuo da kazem svoje mishljenje i protiv PIN-a i protiv gigatrona, iako znam da Peca saradjuje sa vladom,a sa druge strane, ne vidim da je iko rekao ili zapamtio da sam pohvalio winwin.

Nisam prevideo dve pohvale koje si dao, ali to ne manja činjenicu i da si opleo po Gigatronu bez nekog naručito bitnog razloga, iznoseći neku priču koja je većim delom pre lični utisak, nego činjenično stanje, dok u ovoj temi kritikuješ takvo ponašanje i držiš lekciju o pozitivizmu. :) Nemam ništa protiv, ali budi dosledan sebi.

@Peca
OK - tvoj pogled na stvari kojem nemam šta posebno da zamerim, dodam ili oduzmem. Četvoro dece - bravo! :) Ne bih dalje ulazio u diskusiju jer generalno priča vodi u smeru koji nema puno dodirnih tačaka sa forumom...

Poslednja izmena:
iako znam da Peca saradjuje sa vladom,a sa druge strane, ne vidim da je iko rekao ili zapamtio da sam pohvalio winwin.

Peca komunicira sa Vladom, nista manje niti vise nego sto komunicira sa WW-om ili zaposlenima u emmi-ju

A saradjujemo i sa jednima i sa drugima onoliko koliko nas zelje i mogucnosti priblizavaju jedne ka drugima

Nego bre...jesam li ja nesto ovde propustio ili mi se samo cini? Ovde bre navijanje iz sve snage pocelo - dajte mi makar imena navijackih grupa da znam o cemu se radi. Sve manje dileme imam da li radim nesto pogresno a da se tice threadova o racunarskim firmama

I tako se gomilaju postovi i teme beskorisnih tekstova, zajedno sa ovim mojim sada. Kvalitet jednog foruma je u kolicini i kvalitetu tema/postova koji ce nekom kasnije pomoci u odredjenom smislu (ali pod uslovom da je rec o necemu sto je opsta tematika foruma). Procenat ovakvih stvari je znacajno opao i sve vise opada. Benchmark mi je toliko puta pomogao da nema smisla samo kritikovati, vec i pohvaliti. Pohvale svima onima koji izdvoje koji minut da podele nesto korisno sa ostalima (npr.opcija thanks bi bila sjajno resenje, jer se ne bi gomilali postovi a time ne bi ni teme rasle u nedogled). Apelujem da svako dvaput razmisli pre nego sto odgovori na neki post (iskreno u zadnje vreme samo tako i radim sto se vidi po broju poruka), jer bolje ne reci nista nego reci bilo sta. Povodom ove teme se vise necu javljati..

Poslednja izmena:
@ danijeldav

Pravo u metu!

Evo gledam i citam ovaj thread, dokle smo stigli...i gde cemo zavrsiti. I onda to preslikaj na x drugih tema...nije do foruma, ni do verzije 2.5, 3.8 ili 4.1 :) Stvar je bre duboko u svima nama...

Pa ovde ne bi ni ajnstajnu dali za pravo: dvojica bi ga skromno pohvalila, petorica bi ih ispljuvali jer se uvlace nekom tamo ajnstajnu, desetorica bi iz petnih zila obarali teoriju relativnosti jer kako to da cene u nemackoj i srbiji ne mogu da budu iste

Zdrava vecina bi sa gnusanjem gledala prepucavanje i s punim pravom se upitala:

"Kuda ide ovaj forum?"

Pa to je forum... tako je na bukvalno svim forumima koji imaju vise od sake ljudi koji se znaju... Izuzetak predstavljaju usluzni forumi gde dodjes, skines linkove ili uputstva i odes... ili oni na kojima je moderacija celicna a i oni se opet svode na neke usluge...

Tako da ne vidim prakticno nista lose... pogotovo sto postoji opcija ignore... citas ono sto te zanima i mozes sam da budes urednik... mislim da je, mozda, problem u tome sto je forum otisao presiroko pa ima ljudi koji se svuda trpaju i misle da sve znaju... al to je normalno, takvi su ljudi...

Sto se tice radnih navika, iz bogatog iskustva, sada dodatno potvrdjenog poslednjim boravkom u USA za ng i obilaskom mnogih velikih kompanija... Srbin radi samo kada ga nateraju... ako postoji bilo kakva sansa da radi manje on tje je iskoristiti... bilo da radi u Meku ili u nekom studiju holivudskom gde su uslovi za rad fenomenalni, on tje da radi sto manje... ili tje da kada dodje besplatan rucak da napravi i sendvice za veceru i dorucak itd... i ako zaradjuje da moze svako vece da ide u najskuplji restoran i da jede sta god pozeli... nismo mi jedini narod koji je takav ali smo karakteristicni po tome sto dobro funkcionisemo samo pod diktaturom...

I da, vezano za pisanje na sajtu... mislim da je problem u tome sto oni koji vrede vetj imaju takve poslove da nemaju vremena da pisu dodatno nesto... evo mene je Maxa zvao za telefone i iako to volim i posao mi se delom bazira i na tome, doduse sada sve manje, iako sam pisao i cesce na drugim sajtovima i blogovima to je bilo neobavezno... drugo je kada je to obaveza koju moras da ispunis u dogovoreno vreme a i ovako si prenatrpan obavezama... jednostavno, ne bi bilo fer da se ne radi maximalno ozbiljno a opet ne mozes ni da zapostavis svoj posao koji ti je ipak primaran i ono sto najvise volis...

Drage stare kolege, mi smo porasli, a došli su neki novi klinci, verovatno znatan deo njih su i naša deca. Koliko god se čovek trudio da napravi čoveka sad, kakav su naši roditelji mogli da naprave od nas - nema šanse. Prosto su inputi koje deca sad imaju nenormalni i težak je ovo svet za jedno mlado biće bez 'firewalla'. Lično sam užasnut koliko je teže danas sa podmlatkom nego meni što je bilo nekad, a forum je samo projekcija iz realnog života.

Sećam se, svojevremeno, upoznavanja ljudi sa IRC-a, foruma akademske mreže, druženja - nije bilo nikakve razlike niti negativnih crta svih tih vidova komunikacije, prosto su se upotpunjavali. Sada je to sve nešto potpuno drugo, a svet mora da se prilagodi eksploziji lako dostupne informacije. Forum nije žrtva, on je samo sredstvo, a svi mi smo i uzrok i žrtva u isto vreme.

NIKO do sad, ni ja , ni cale, ni drugar, NIKAD nismo kukali, a da je sudbina pustila bar 10% ja bi se sad shvalerisao po Ibici. i to su ljudi koji su oko mene, i svi imaju osmehe na licu. i niko ne pravi budalu od sebe, nego jednostavno, zivot je lep kada si srecan, kakvi god da su uslovi, a to sto ti radis je zapravo "kvazi pesimizam" a ne obrnuto.

odgledaj Roberto Benjinija, "Zivot je lep", covek je stranac koji je dobio oskara, sto je prvi put u ustoriji akademije, i to opravdano. valjda ces iz tog filma da izvuces neku poentu ...

Lepo rečeno ... ;););)

btw odlično bi prošao kao Life Coacher, kako-god nakaradno zvučalo to novo zanimanje :d

Ovo je kao da citam domacu propagandu iz 90-ih :(

I dozvoli da se ne slozim sa tobom :D

Verovao ili ne, Srbi su čudo kad ih staviš u pravo okruženje. Radim u internacionalnoj kompaniji i u Srbiji sam vrlo malo poslednjih godinu dana (neka admini puste ovde moj IP, ne biste verovali kad bih vam rekao odakle ovo pišem), ali rado bi odabrao Srbina za svog kolegu, a kolege su mi stvarno iz celog sveta, timovi su bukvalno Beneton - svih boja.

Da ne promašujem temu nadalje, samo branim Srbe, jer sam bio po raznim vuko****nama po Africi i svaka nam čast - dubok naklon nama samima.

Što kažu, mora čovek da ode i vidi šta je oko nas, da skapira koliko vredimo. Kada bi svi mogli da odu, vide i iskuse, više bi voleli svoje zemljake i svoju zemlju. Siguran sam da bismo bili uspešniji narod, urnisale su nas godine zatvorenosti i zabluda. :(

Hocu i ja nesto da kazem za dnevnik!

Kada se sajt Benchmark pojavio to je ljudi bilo milina citati (ne forum), prestao sam da kupujem casopise. Cak sam verovao da ce biti velika pretnja domacim IT casopisima.
Znao sam da forum postoji, ali nekako mi je bilo komlikovano sa index stranice do foruma da dodjem, da li link nije radio, ne mogu da se setim.
Par puta sam se registrovao, ali to je bilo kratkog duha, pratio sam par IT foruma, ali Bench forum nikako nisam mogao da svarim, samo da napomenem da je to period srednja skola - visa skola.
Godina kada sam registrovao ovaj user, sa bartona :-devil-: sam presao na quad jer su mi hd filmovi seckali.
Tada sam shvatio koji potencijal ima Bench forum, dozivljavao sam ga kao onaj ventilator u usisivacu (predpostavljate ko su kese u tom usisivacu, maloprodaje) samo umesto prasine sluzi za pare.
Gadna stvar kad se zakacite za taj ventilator, dan danas nemam pojma koj ce mi ovaj racunar u potpisu, ali sve sam uradio svojevoljno :) .
Prava steta sto tada umesto one radnje nije pokrenuta e-prodaja na sajtu sa dostavom na kucnu adresu, naravno i to ima svoje zavrzlame.
Forum super funkcionise, ali vec neko vreme IT trziste stagnira ili ti IT firme presipanju iz supljeg u prazno nema revolucionarnih proizvoda koji su gurali forum.
Sada babe otkljucavaju i OC procesore,
sve su se teme izlizale mnogo puta i onda ostaje da se mlati prazna slama i da se odradi redizajn recimo :).
Nekad kada si zurio u monitor to je bila cudna pojava, smatrali su te cudakom, sada je to normalna stvar i racunar svi koriste i tu od bistre vode mora mulj a se napravi. Sada se stvari prave dostupnijim ljudima, ja se secam u Bios kad ulazim ko kad treba u pecinu kod drekavca da udjem, damperi.... ma idi, sada je sve to P`N`P nije vise nauka.

Sto se kukanja, depresije i sl. tice pogledajte samo 20 godina unazad sta smo preziveli i sta jos prezivljavamo, mi koji smo ostali da zivimo u Srbiji, da sam normalan poludeo bi :) .

Kuda ide ovaj forum?
U dobrom pravcu, dok kapetan na belu ladju drzi pravac.
Dosta bura i lepog vremena ocekuje ovaj forum, kao sto je i dosta tih preziveo i uzivao.
Nemojte vi da brinete o forumu ima ljudi koji brinu o tome, njima je u interesu da sto vise ljudi posecuje forum, a ne da odlaze sa istog, oni najbolji uvid imaju u to.
Nisam siguran da li vecinu korisnika cine ljudi koji pisu ili koji samo citaju?

P.S.
Izvinjavam se sto sam se raspisao, nisam ni izvalio :). Ako ima nekih gresaka, ne povezanosti ili sam otisao u off , vise puta su me prekidali telefoni i kolege, a zao mi bilo da brisem :D .

Pa ovde ne bi ni ajnstajnu dali za pravo: dvojica bi ga skromno pohvalila, petorica bi ih ispljuvali jer se uvlace nekom tamo ajnstajnu, desetorica bi iz petnih zila obarali teoriju relativnosti jer kako to da cene u nemackoj i srbiji ne mogu da budu iste

Zdrava vecina bi sa gnusanjem gledala prepucavanje i s punim pravom se upitala:

"Kuda ide ovaj forum?"

Ne slažem se! :)

Prvo ni jednom Ajnštajnu (kao i mnogim drugim cenjenim naučnicima pre i posle njega) stvari nisu išle glatko i mnoge velike teorije su u svoje vreme ispljuvane i ismevane u naučnim krugovima da bi se kasnije pokazale kao tačne. Tako da, sve je podložno preispitivanju i diskusiji, a naručito forumsko palamuđenje, kojem smo svi, dao Bog, skloni.

Pored toga nisu ni ovakve teme potpuno beskorisne, iako se možda tako čini. Sinoć sam pre spavanja razmišljao nekih sat vremena i preispitivao neke svoje stavove i razmišljanja. Meni je ova tema interesantnija od neke u kojoj se na xxx strana tupi o nekoj grafičkoj kartici. Nije sve ni u aj-tiju. Ujedno da se nadovežem i pohvalim promene koje sam primetio na sajtu u smislu sadržaja testova. Meni je danas mnogo zanimljivije da čitam o softveru, consumer elektronici, telefonima, periferijama i sl., nego "tupljenje" o nekoj matičnoj ploči ili procesoru na 10 strana. Naravno ne smeta mi ni ovo prvo, verujem da ima publike i za jedno i za drugo.

Posle pohvale, naravno sledi primedba. :D

Ako se pogleda Bench Clubbing, već na prvoj strani postoji gomila tema koje nisu IT releted i koje su pokrenuli i/ili u njima učestvuju stariji članovi foruma. U svaku od tih tema uleću modovi (opravdano, jel) kao žandarmi i bez puno oklevanja lokuju. Očigledno da postoji jaka potreba za takvim temama na forumu i mislim da bi trebalo otvoriti sobu za neko offtopic ćaskanje ili dozvoliti isto u Bench Clubbingu. Argumenti tipa "jedan Burek nam je dovoljan" po mom mišljenju ne stoje jer eto ja, a verujem i mnogi drugi, ne žele da učestvuju na Bureku ili Krstarici kako bi tek ponekad učestvovali u nekoj temi koja nije striktno vezana za IT. Pored toga, mnogo više volim da i o tim ne-IT temama diskutujem sa ljudima iz branše. Ovo je samo predlog, ne neki napad, zahtev...

Poslednja izmena:
Najveci problem su ravnodusnost i apatija. Koja se iz svakodnevnog zivota preliva i na forum, pa onda umesto da se majmun koji troluje prijavi, kazni, napushi, svi ocute, a majmuncina se raspojasa. Nikad ne sme biti izostanka povratne reakcije! Ni na forumu, ni na ulici. Inace cemo sami biti krivci sto je sve otislo u k.. Licno sam bio svedok: elita objavi kako ce da se ukenja u zivot gomili ljudi, onda saceka, nema reakcije? - idemo do kraja..

Naravno, na ovom podneblju postoji jedna vrlo zeznuta osobina ljudi. Zeitgeist-ovski zeznuta osobina samo do ekstrema. Svak sebe dozivljava kao jedinku apsolutno izdvojenu iz drustva, i tripuje da sta god da se desava u drustvu njega nece doticati. Tu je taj sjeb, i tu pociva prava snaga tajkuna/politicara, u tom medjusobnom otudjenju ljudi a na ovim prostorima do extrema. Svi pred komsijom glume Holivud. Samo pogledajte njuske na onom nesretnom face-u? Svi mega pozitivni i uspesni sa "karijerama". A nezaposlenost nikad veca, sve da ih izvrnes niko nema dvesta dindzi u dzepu. Ludilo.. Sramota je biti siromasan. Siromasan si zato sto si glup i negativan!? Lol.. Pa kakvih ja namrstenih majmuna bez trunke mozga znam koji mogu da kupe ovaj forum sa sve clanovima za dve njihove vecere :). Estradne opajdare pricaju o tasnama od 2k evra devojcice i decaci se ugledaju na njih, zaglupljivanje mase do kraja, gde je medijiski prostor za Rock&Roll? Manji nego 90tih.. Da smo svi ujedinjeni, slozni, pa ima nas Cvorovica da pobijemo ta ***** :). Ovako, svak gleda iskljucivo svoju bulju, ima svoj mali svet i oko njega kineski zid, tripuje da upravlja svojim zivotom, a onda se nadje kako ceka bon za gorivo ili ulje u nekom kilometarskom redu, i ne konta da mu se neko ipak dobro ukenjao u zivot..

Resenje? Nikako apatija vec bunt, zajednicki front, naoruzajte sirotinju!

svak gleda iskljucivo svoju bulju
i stalno se zali na druge zato sto samo gledaju svoju bulju, vrtimo se u krug non stop...
Dusko Radovic je napisao(la):
Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi - postali još gori.

Stvari su ovde jednostavne, hocu da mi se obezbedi mir i osnovna ljudska prava za ostalo cu se pobrinuti sam. Sto manje se drzava mesa u zivot obicnih ljudio to bolje.
Kompletno sr@nje koje nam se dogadja sada i desavalo se u proslosti nije zbog drzave vec zbog ljudi. Drzava je samo slika i prilika drustva.
Imamo drzavu po meri nas samih.
Problem se resava prvo u svom dvoristu pa tek onda dalje.

@ marko_n

Na tvoje ne slazem se, ja moram da kazem da si negde u nekim stvarima u pravu

Off topic soba: huh...ajde daj da malo razmislim, molim te. Bila je tu pre 10 godina i licila na kompletno ludilo: ako smo svi vec konstatovali da smo tada bili normalniji no danas, onda dolazimo do zakljucka da se nece znati tu ko pije a ko placa. Dodatno sto bi morali da angazujemo jos jedno 20 policajaca, pardon moderatora. Naizgled, to deluje kao "ma pusti ljude neka caskaju", a u praksi katastrofalno - narocito sto se ljudi opuste pa takvo ponasanje prenesu i na "normalne" sobe. A gde je tek onda politika, prepucavanje na klupskoj, verskoj, nacionalnoj, socijalnoj i drugim osnovama. Da se razumemo, ja zelim super off topic sobu - ali kako je napraviti?

Drago mi je sto primecujes pozitivne promene na sajtu: sajt jeste nastao iz tih maticnih ploca, video kartica i procesora i ne odricemo se bas lako onoga od cega smo potekli, toga ce biti uvek jer to cini benchmark. S druge strane, nakon stotina testiranih modela dolazimo u vreme kada plocama maltene vise da nema sta da se zameri. Nekada se znalo, uzmes ASUS TUSL-2, CUBX i imas brzi kompjuter od ostalih. Danas, sve rade istom brzinom - i one od 60 i one od 360 evra. Jedina razlika jeste da li ces reci kompjuteru, overklokuj se sada SAM! I sta sada...moj procesor je skocio sa 3 na 4 GHz a i na tri radi toliko dobro da 90 posto nas ne zna kako da ga uposli. Sto se sportskog OC-a tice, time se (relativno uspesno) bavi 100-ak ljudi u ovoj zemlji - ne mozes pisati za sto ljudi. Da opisujem izgled i boju peraja na ventilatorima koji izbacuju vazduh iz kucista?

A toliko je novih i interesantni(ji)h tema i rezultati citanosti govore tome u prilog: nisam ja sad ne znam koliko pametan pa sam primetio gore navedeno, benchmark je nakon godine stagnacije u posetama kroz te nove sadrzaje pronasao put da opet krene uzlaznom linijom sto se citanosti tice. Ne znam za kada da obecavam jer su programeri danas u 49-om danu zakasnjenja i po slovu ugovora trebalo bi da rade za dzabe - ali bice, za 5, 10, 15 dana. Verujem da ce vam se dopasti jer je radjen bas na osnovu vasih zamerki i instrukcija, a nakon toga - nama ostaje samo da ga odrzavamo brojnim, lepim i konkretnim sadrzajima

@ morbius

Da sam ja glumac a ti kriticar koji ocenjuje moju ulogu u filmu, ja bio sasvim zadovoljan kritikom koju si izrekao. Dakle, nemam razloga da se ljutim. Ali u tvom pisaniju vidim jako puno nelogicnosti

Srbi su vredan narod? U principu jesu, ali kad ih stegnes uzengijama i to cvrsto, jako. Stvar je koliko imas zivaca i volje da to radis. Da bi ova firma funkcionisala ja to moram, a da nisam rodjen za kolovodju - nisam. Bio sam neki potporucnik dok sam sluzio vojsku i nisam voleo da komandujem ljudima: na jutarnjoj gimnastici sam radio dva puta vise sklekova od njih a njima gledao kroz prste. Pustim ih uvece u grad verujuci da ce biti normalni, u 4 me bude da odem u miliciju po njih jer su se napili i nose kanu!? na ledjima i setaju Pulom. I kada bih god bio dobar sa zaposlenima u smislu da ostavim njihovoj savesti da rade koliko misle kako treba - nije bilo dobro. Cast izuzecima ali vecina je tu da zadovolji formu i - od mene toliko. I to je po tebi normalno?

Troje ljudi u istoriji ove male firme zvane Benchmark je radilo onako kako treba da radi neko ko prvo sebi zeli dobro, pa onda i svojoj firmi. Onaj koji je bio najbolji, otisao je za tri stepenika gore u svojoj karijeri zahvaljujuci SVOM RADU - druga dva dobra - odlicna su i dalje sa mnom. Kazes nisam zadovoljan? Pa ko odredjuje merilo kvaliteta, ja ili radnik? Naravno da od njega uvek ocekujem i vise i bolje, jer ako je los - sajt je los, ako mu se ne radi, sajt je los. Ako je neko imao razumevanje za necije lose trenutke onda sam to (da ne zvuci neskromno) - ja. Kazi mi firmu u kojoj ne moras da dodjes na posao ako te sinoc ostavila riba, ako si smoren i li ti se jednostavno danas ne radi. idi na kalemegdan, igraj sah sa penzionerima, takav mi danas ne trebas. Ali sutra se vrati normalan ili uzmi godisnji odmor...

Sto se poredjenja sa tvojim grckim slucajem tice - nemoj da me vuces za jezik. Nasao si primer zemlje koja je duzna i ruzna bas zahvaljujuci tom stavu koji na zalost gajimo i mi. Da ja tebi dam recimo jedan takav primer iz nemacke ili amerike i sta se desi radniku koji pred sefom drzi frape u ruci a nece da poslusa?

Kazes da su moji kriterijumi previsoki? Pa cekaj...ja ne znam kako da firma zaradi za 6 plata i doprinosa, za poreze drzavi, ako ja nemam visoke kriterijume. Ne znam sta si hteo da kazes tom recenicom? Da ti kaze Peca nesto, ova zemlja nema vise od 5 sajtova koji imaju ovoliko zaposlenih i izdrzavaju se od svog rada - a da iza njih ne stoji neka novinska kuca, neki investitor iz inostranstva ili sta vec znam ko. Ako ja nemam nekakve kriterijume, da li to znaci da svako sa ulice moze da pise za Benchmark?

Gledaš na stvar suviše crno-belo i sa sasvim pogrešne perspektive. Pošto radim za firmu koja ostvaruje izvrsne rezultate po pitanju efikasnosti i godinama se na glasanjima bira među kompanije za koje je najbolje raditi u Grčkoj, mogu da ti kažem da su ti stavovi krajnje pogrešni. Radnik se ne motiviše efikasno starinskim metodama batine i šargarepe, radnik se pre svega motiviše pažnjom, poštovanjem i dobrom organizacijom.

Shvati da ja ovde nikad nisam pričao sa nekim od senior menadžmenta da oni nisu imali osmeh od uva do uva, čak i kada nisu bili zadovoljni sa mnom, neverovatno je koliko se ide na to da se napravi timski duh i osećaj organizacije i zajedništva. Da li si ikad pokušao nešto slično? Da li si recimo okupio svoje radnike i poveo ih na piće ili možda LAN žurku? Da li svojim zaposlenim predočavaš finansijske detalje poslovanja firme svakog meseca? Da li postoji neki sistem (makar malih) bonusa na osnovu njihove efikasnosti, obima posla i nivoa profita firme? Da li zaposleni imaju jasno predočen put kojim planiraš da firma ide i pitaš li njih ikad za savet? Ne bi verovao koliko ovakve stvari utiču pozitivno na psihu radnika, a zadovoljan radnik radi dobro.

Da li smatraš da dovoljno ceniš svoje radnike? Pogledaj recimo intervjue koje si davao, svuda je ja, ja, pa opet ja, nigde jednom reči da pomeneš svoj tim, ljude oko sebe. Da vidiš intervjue kakve daje Dusis, CEO u firmi, čovek koji je stvorio imperiju, tu nigde nema "ja", čovek maksimalno omalovažavaju svoju (inače ogromnu) ulogu i samo ističe napor cele ekipe. Ti sa druge strane još uvek imaš tradicionalni mentalitet srpskog gazde i kažem ti, ne bi bilo zgoreg da kreneš malo u korak s vremenom i promeniš to.

Poslednja izmena:
mali offtopic - peco jel mogu ja u bench sobi da otvorim temu, o elektromagnetizmu, struji i elektricnim mrezama ? neka generalno tema o primeni elektrichnih aparata, sa par tutorijala, kako sta radi i slicno, pripremio bih to kvalitetno .. ? :) msm, nije offtopic u bukvalnom smislu, danas i vesh mashine i pegle novije generacije u sebi imaju ARM procesore i sta sve ne .. a i zaista bi bila tema edukativnog karaktera. ? ako ne moze, onda nista, ali bi bilo zaista korisno, ko zna, mozda neko pokaze interesovanje upravo tu, sobzirom da mu je profesor fizike u sredjnoj bio smarach. :)

Meni se svidja sto je sada, cini mi se, forum malo slobodniji za neke teme i postove koji nisu nuzno vezani za it, i nekako mi je forum sada "ljudskiji". Sada su informacije svima dostupne na dohvat misa i tastature, i nema potrebe vise tupiti u oc,torentima i slicno, i mnogo su mi zanimljivije teme u kojoj i malo odemo u offtopic, kao na primer svaka o apple-u (a nadali ste se da necu spomenuti apple u ovom postu :D), gde se uvek povede lepa, masna rasprava, ali uvek u granicama i bez vredjanja i nadasve zanimljiva.
Slazem se sa marko-n, ne treba forum da lici na burek, ali je uvek intresantno cuti sta o nekoj ne-it temi misle ljudi sa bencha.

@ morbius

Uhuhuhuh, jesi ga srocio alal ti vera - ko u Diznilendu

Ljudi koji u firmi Benchmark zele da rade i da se trude imaju sasvim normalne odnose sa mnom, svu slobodu ovog sveta u odlucivanju - a ja sam tu samo ako im zatreba moje misljenje. Postoji problem - mnogi ljudi ne zele nista da odlucuju, samo zele svoju normu da ispune i da prime svoju platu. E takvi me ne zanimaju...ili radim i komuniciram sa njima bas na taj nacin, koliko zasluzuju i koliko zele. Benchmark je daleko od one men show-a i ti sada sto pricas o necemu sto je bilo pre 6 godina kada si pisao vesti na ovom sajtu, hoces da me uveris u svoju filozofiju i iskustvo koje nam prelivas svakodnevno. Da, obelezavamo godisnjice redovno, ima i bonusa za one koji se trude - sve u zavisnosti koliko dobro poslujemo a poslovanje je odavno prestalo da zavisi samo od mog truda. Plate su UVEK primali prvog

Krenuh da ti dalje odgovaram ali nema razloga: ne razumem tvoje stavove ni kroz druge postove pa kako u momentu kada meni zelis da trubis o necemu o cemu ne znas nista. To sto ja ovde odgovaram ispred firme Benchmark moje je diksreciono pravo, i moja obaveza prema ljudima koji ovde dolaze; kako mi funkcionisemo - to zaista nije tvoj problem.

@ igoritza

Naravno da mozes...

Kao sto je otvoreno za svakoga ko zeli da napise kvalitetan clanak koji se tice onoga sto Benchmark radi (ne mora uvek da se radi o nekom testiranju) i ima zelju da se takav clanak objavi na sajtu, sa njegovim imenom i prezimenom u potpisu, sa posebnom napomenom od koga potice. Mislim da bi to samo oplemenilo sajt i dalo mu na kvalitetu jer ovde ima puno kvalitetnih strucnjaka koji su ovde ostavili i dosta vremena i pokazali puno znanja

Da se editujem... :)

Narocito sto se tice tehnologija koje ne moraju biti obavezno vezane za computing, mobile i slicne teme. Tehnologije i price o njima ce na novom sajtu imati svoj poseban odeljak

Vidi ih,ma nemojte mi na urednika više.Baš je sve lepo.:d

Meni se svidja sto je sada, cini mi se, forum malo slobodniji za neke teme i postove koji nisu nuzno vezani za it, i nekako mi je forum sada "ljudskiji". Sada su informacije svima dostupne na dohvat misa i tastature, i nema potrebe vise tupiti u oc,torentima i slicno, i mnogo su mi zanimljivije teme u kojoj i malo odemo u offtopic, kao na primer svaka o apple-u (a nadali ste se da necu spomenuti apple u ovom postu :D), gde se uvek povede lepa, masna rasprava, ali uvek u granicama i bez vredjanja i nadasve zanimljiva.
Slazem se sa marko-n, ne treba forum da lici na burek, ali je uvek intresantno cuti sta o nekoj ne-it temi misle ljudi sa bencha.

Ispovesti jednog moda...

Sa jedne strane se slazem, ali sa druge mislim da upravo u tome lezi dobar deo problema, odnosno to sto su sve ucestaliji ("u trendu") postovi koji nemaju direktnu vezu sa temom, a koji nisu ni totalni off/spam ili sta vec i koji se od strane (nas) moderatora sve redje brisu/moderisu/kaznjavaju upravo iz razloga sto plivaju na granici pravila (Bob Marli kao pravi primer coveka koji stanca ovakve postove ;)). Da li to ljudi rade svesno ili ne, ne znam. :)

Priznajem, u poslednje vreme samo brisem postove, jer mi se kosa dize na glavi kada pomislim da ce taj neko (kakvih je sve vise) zbog penala koji je popio da otvori jos pet tema u kojima ce da isteruje pravdu gde god stigne.

Da ne pricam o temama/sobama u koje ne zadjem par dana (konzole :smash:), a kada udjem, pokajem se, uhvatim za glavu i izadjem, iako mi dodje da podelim 50 banana i obrisem 30 strana spama.

Ne znam, mozda nema ono sto treba da imam :) da bi nosio mod znacku, ali verujem da ce se kolege u odredjenoj meri sloziti. :)

Verovao ili ne, Srbi su čudo kad ih staviš u pravo okruženje.[/B].

Što kažu, mora čovek da ode i vidi šta je oko nas, da skapira koliko vredimo. Kada bi svi mogli da odu, vide i iskuse, više bi voleli svoje zemljake i svoju zemlju. Siguran sam da bismo bili uspešniji narod, urnisale su nas godine zatvorenosti i zabluda. :(

Ovo si lepo rekao. Ja sam imao isto prilike da se uverim u ovo. Mora covek i da ima neku perspektivu da bi bio motivisan. Pa ne moze svako da bude Brka iz ovog klipa Nadrealista:

http://www.youtube.com/watch?v=aGCcQqOVMzk

Sve dok svak sebe posmatra kao jedinku nezavisnu od drustva, "postene" Hape ce da vladaju..

Skoro totalan off topic ^_^

Verovao ili ne, Srbi su čudo kad ih staviš u pravo okruženje.

Ljudi su cudo kad zajedno rade na pozitivnim stvarima, a da li je neko od njih rodjen na teritoriji koja se zove Srbija nema ama bas nikakve veze.

Resenje? Nikako apatija vec bunt, zajednicki front, naoruzajte sirotinju!

Sve dok svak sebe posmatra kao jedinku nezavisnu od drustva, "postene" Hape ce da vladaju..

nismo mi jedini narod koji je takav ali smo karakteristicni po tome sto dobro funkcionisemo samo pod diktaturom...

Prosvećena diktatura jeste resenje, ali je tesko izvodljivo. Ne znaci da ne treba pokusati, ali ipak mislim da smo kao drustvo prosli 'tacku bez povratka'.

Sto se foruma tice, on ide tamo gde ga vecina korisnika vodi, a posto vecina nije uvek u pravu, moglo bi bar na forumu da se proba sa uvodjenjem prosvećene diktature :eyebrows:

Skroz je OK stav da svako treba prvo da se bavi sobom i "svojim dvorištem", međutim, mislim da prosto taj pristup sve manje daje željene rezultate jer se smeće i zaraza u okolnim "dvorištima" toliko umnožila, da se preliva i u naše, ma koliko ga čistili i uređivali. Takođe ima istine i u ovom citatu:
First they came for the Socialists, and I did not speak out -- Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out -- Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out -- Because I was not a Jew.

Then they came for me -- and there was no one left to speak for me.

Ne znaci da ne treba pokusati, ali ipak mislim da smo kao drustvo prosli 'tacku bez povratka'.

http://www.youtube.com/watch?v=fwuLOaVELoo ;)

@ morbius

Uhuhuhuh, jesi ga srocio alal ti vera - ko u Diznilendu

Ljudi koji u firmi Benchmark zele da rade i da se trude imaju sasvim normalne odnose sa mnom, svu slobodu ovog sveta u odlucivanju - a ja sam tu samo ako im zatreba moje misljenje. Postoji problem - mnogi ljudi ne zele nista da odlucuju, samo zele svoju normu da ispune i da prime svoju platu. E takvi me ne zanimaju...ili radim i komuniciram sa njima bas na taj nacin, koliko zasluzuju i koliko zele. Benchmark je daleko od one men show-a i ti sada sto pricas o necemu sto je bilo pre 6 godina kada si pisao vesti na ovom sajtu, hoces da me uveris u svoju filozofiju i iskustvo koje nam prelivas svakodnevno. Da, obelezavamo godisnjice redovno, ima i bonusa za one koji se trude - sve u zavisnosti koliko dobro poslujemo a poslovanje je odavno prestalo da zavisi samo od mog truda. Plate su UVEK primali prvog

Krenuh da ti dalje odgovaram ali nema razloga: ne razumem tvoje stavove ni kroz druge postove pa kako u momentu kada meni zelis da trubis o necemu o cemu ne znas nista. To sto ja ovde odgovaram ispred firme Benchmark moje je diksreciono pravo, i moja obaveza prema ljudima koji ovde dolaze; kako mi funkcionisemo - to zaista nije tvoj problem.

Pa jeste, i ja sam isto imao taj Diznilend osećaj, šta mi se ovi keze ko Miki Maus turistima, šta me koji klinac vodaju na te izlaske i nagovaraju da pevam karaoke, ali bogami kad se malo navikneš, ukapiraš da znaju ljudi šta rade.

Naravno, ne znam već odavno šta se u Benchmark-u dešava i ne mogu da povlačim paralele sa mojim vremenom. Nije mi ni želja to da radim, niti želim da ti pametujem kako da vodiš svoju firmu, samo kažem da se kategorički ne slažem sa tvojim stavom da su naši ljudi lenji konji koji rade dobro samo kad ih uzjašeš i čvrsto stegneš. Toliko.

Naravno, ne znam već odavno šta se u Benchmark-u dešava i ne mogu da povlačim paralele sa mojim vremenom. Nije mi ni želja to da radim, niti želim da ti pametujem kako da vodiš svoju firmu, samo kažem da se kategorički ne slažem sa tvojim stavom da su naši ljudi lenji konji koji rade dobro samo kad ih uzjašeš i čvrsto stegneš. Toliko.

To sto ti nisi takav i sto nemas cesto prilike da vidjas takve ne znaci da si u pravu :trust:

Bio je u jednoj drugoj temi post koji je izbrisan gde je covek lepo opisao svoje iskustvo sa domacim firmama, zaposlenima i njihovim šefovima.

Vecina nece uraditi nista ako im se ne naredi, bez obzira sto je ocigledno da nesto treba da se uradi, a i ako se neko prihvati posla bez direktnog naredjenja, svi ce mu reci da je budala :mad:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=04&nav_category=12&nav_id=449860

Need I say more?

To sto ti nisi takav i sto nemas cesto prilike da vidjas takve ne znaci da si u pravu :trust:

Bio je u jednoj drugoj temi post koji je izbrisan gde je covek lepo opisao svoje iskustvo sa domacim firmama, zaposlenima i njihovim šefovima.

Vecina nece uraditi nista ako im se ne naredi, bez obzira sto je ocigledno da nesto treba da se uradi, a i ako se neko prihvati posla bez direktnog naredjenja, svi ce mu reci da je budala :mad:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=04&nav_category=12&nav_id=449860

Need I say more?

Mnoge stvari su pitanje organizacije. Ljudi generalno neće raditi što im se ne kaže, na one koje rukovode pada zadatak da organizuju stvari, takvi primeri su očigledna posledica loše organizacije. Ne mora biti tako, recimo u SUP-u su uvek bile gužve i čekanja oko vađenja ličnih dokumenata, ali kada sam letos izvadio novu ličnu kartu i pasoš, sasvim druga pesma, sve lepo organizovano, uputstva postavljena na svakom koraku, sve se zakazuje, služba radi u dve smene, ništa se ne čeka, čak su i policajci bili ljubazni i predusretljivi. Slična pozitivna iskustva sam imao i u Domu Zdravlja.

Nije naš narod urođeno neradan, niti postoji neki navodni problem sa našim mentalitetom. Ništa naši ljudi nisu leniji od drugih, samo ih treba motivisati i organizovati. Naravno, u svakom žitu kukolja, svuda ima mentola.

Poslednja izmena:
Ispovesti jednog moda...

Sa jedne strane se slazem, ali sa druge mislim da upravo u tome lezi dobar deo problema, odnosno to sto su sve ucestaliji ("u trendu") postovi koji nemaju direktnu vezu sa temom, a koji nisu ni totalni off/spam ili sta vec i koji se od strane (nas) moderatora sve redje brisu/moderisu/kaznjavaju upravo iz razloga sto plivaju na granici pravila (Bob Marli kao pravi primer coveka koji stanca ovakve postove ;)). Da li to ljudi rade svesno ili ne, ne znam. :)

Priznajem, u poslednje vreme samo brisem postove, jer mi se kosa dize na glavi kada pomislim da ce taj neko (kakvih je sve vise) zbog penala koji je popio da otvori jos pet tema u kojima ce da isteruje pravdu gde god stigne.

Da ne pricam o temama/sobama u koje ne zadjem par dana (konzole :smash:), a kada udjem, pokajem se, uhvatim za glavu i izadjem, iako mi dodje da podelim 50 banana i obrisem 30 strana spama.

Ne znam, mozda nema ono sto treba da imam :) da bi nosio mod znacku, ali verujem da ce se kolege u odredjenoj meri sloziti. :)

Nemoj da se ljutiš ali ja mislim da ti modovanje shvataš malo preozbiljno. Ne vidim apsolutno nikakve probleme u konzolnom ili forumu posvećenom PC igrama. To je zabavni softver, koji služi da nas opusti i zaista nema smisla preterano oštro moderisati teme u tim podforumima, za razliku od oglasa na primer. Mnogi od nas što često postujemo pa i pomenuti Bob Marli smo tu da iznesemo neko mišljenje ali i da se družimo putem foruma. Pri tome se trudimo da ne remetimo preterano pravila o offtopicu. Uvek se mora malo zaći u offtopic, teško je to izbeći a i forum je namenjem nama i onima koji samo čitaju da se informišu ali i druže po malo. Nema ništa gore kada neki moderator, koji je običan korisnik i čovek kao i svi mi, koji usled obaveza IRL nije bio dugo aktivan na forumu dođe, vidi malo offtopic priče koja ima smisla i koja se lako može prebaciti u drugu temu i to obriše, potpuno ignorišeći molbu kolege člana da se to premesti. Ne kažem da si to ti ikada uradio za vreme tvog moderatorskog staža (jer puzdano znam da nisi, čak naprotiv, uvek izađeš u susret i svaka ti čast na tome) ali ima moderatora koji nenamerno to učine, pritom ne shvatajući da je neko utrošio mnogo više vremena da skroči, napiše i objavi post nego što je njemu potrebno da to obriše. Jedini nekorisni postovi na forumu su postovi od po 5 reči max, pritom se ne radi o mudrostima kojih je forum prepun a pogotovo gejming sobe. Svaki malo duži post možda ne bude uvek na pravom mestu (tj. offtopic) ali možda nekome može biti koristan.

Eh da, Marli možda nekada pretera ali ja lično zaista nemam nikakav problem sa njegovim postovanjem ili postovima i ne vidim na koji to način ovaj forum prosperira ako se takvi članovi i postovi uklone sa foruma. Nije forum wiki pa da baš svaki post mora biti koncizan, kratak i spot on, forum je mnogo više od toga :)

Edit:

Zaboravih da napomenem da vidim problem vezan za gejming sobe a to je manji broj objavljenih postova, generalno slabiji promet postova. Možda se nekome to učini kao dobra stvar, deli se žito od kukolja i ti fazoni. Ja se sa tim stanovištem ne slažem jer je ovo internet a poenta interneta je kvantitet, sadržaj a ne kontrola kvaliteta tog sadržaja. Svako može veoma lako i brzo da sam izvrši kontrolu kvaliteta i nađe baš ono što mu treba. Biće mi jako žao ako internet ikada postane mesto gde je sve striktno određeno, to važi i za ovaj forum.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno