Šta je novo?

Kućna rasveta

To ti je kao klasična sijalica od 200 W. Za sobu od 10 m2 može da bude baš jako svetlo, ali od tebe zavisi da li ti je to potrebno.
Kao opciju imaš i IKEU i npr. SOLHETTA sijalice (doduše od 2700 Kelvina), koje su ~1500 lumena, plus su dimabilne, pa možeš da iskombinuješ 2-3, za istu cenu kao ova jedna OSRAM).

• Like
Reagovanja: pmb
Јесте јака за тако мали извор, за угодно и ергономско осветљење је осим "јачине" потребно осмислити и мање бљештање, редуковати оштре контрасте, непланиране сенке и сл. Има више ствари које треба узети у обзир, а коначан циљ треба да буде мање напрезање очију и угоднији рад.

Treba mi pomoć. Da li na ovakav konektor mogu da povežem ovu plafonjeru? Imam tri takva kabla ali ne smem da poručim jer ne znam jel to može da se poveže?

Neko ko se razume u struju da kaže samo da ili ne?

Prilozi

• IMG_5098.jpeg
    IMG_5098.jpeg
    47.3 KB · Pregleda: 56
Ja se ne razumem, ali mogu da laprdam. :D
Prepoznajem dve mogućnosti (možda ih ima još, ne znam) – da je ovo četvorožilni provodnik sa tri faze (braon, crna i siva) i objedinjenom nulom i uzemljenjem (žuto-zelena žica), a verovatnije je da je instalater imao viška ovog kabla i da je žuto-zeleni provodnik samo uzemljenje, jedan od 3 preostala je faza, drugi je nula, a treći ne služi ničemu. :)
U svakom slučaju trebalo bi da možeš da povežeš bilo koju plafonjeru, samo prvo unimerom proveri šta je šta. :)

Glinericu u ruke pa proveri. Kakav je prekidač na zidu? Običan ili dupli? Moguće je i da imaš dve faze, pa možeš da staviš 2 rasvetna tela i da ih nezavisno kontrolišeš.
Pozdrav

Две фазе, тј. подељена фаза и нула, уз серијски прекидач, вероватно. Проверава се волтметром да се види колики је напон између сваког извода, међусобно и према уземљењу.

1735313171448.png
Може и једна и друга Икеа светиљка да се повежу, користи се само једна фаза у том случају.

Uz malo izmena tj majstorisanja prva varijanta sa 3 sijalice bi mogla i na serijski prekidač, dve sijalice na jedan i treća sijalica na dugi prekidač (pod uslovom da su 2 faze kao na slici @mitar1982 )

Нема потребе, то се данас све димује, лакше и практичније, те серијске везе су застареле, евентуално уз спуштен плафон правити одвојене групе, али то није актуелно овде (ваљда).

Otkazao mi adapter od 12v 0.5a 6w od lidl led trake.
Da li umesto njega moze 9v 1a 9w ili uzeti sa alija kao original?

Sta je od rasvete najbolje i najlakse postavi u kuhinji ispod gornjih elemenata?

LED-траке или танке LED-лампе, IKEA нпр. има комплетно решење.

Kupio sam led profile, medjutim led traka RGBW koja mi najvise odgovara sa onim kontrolorom pa ispravljacem cak i eventualno lemljenje me bas nervira a nije ni prakticno zgurati sve to negde.

Da ne otvaram temu,mozda dobije odgovor i ovde.
Moze li se negde online naci jeftinije dobar kabl punog preseka za zamenu u kuci,uzeo bih vise metara.
Potrebni su kablovi 3x1.5 i 5x2.5 .

Koji tip sijalice je potreban za uzak svetlosni snop?

Klasična E27 sijalica baca svetlost svuda okolo, meni je potrebna jedna da baca tačno na knjigu koja je na radnom stolu. Sijalica je u stonoj lampi, osvetli površinu ali i meni smeta dok sedim pored nje.
Hvala

Da ne otvaram temu,mozda dobije odgovor i ovde.
Moze li se negde online naci jeftinije dobar kabl punog preseka za zamenu u kuci,uzeo bih vise metara.
Potrebni su kablovi 3x1.5 i 5x2.5 .
Razo, elektrostar (pancevo), exel (subotica). U radnjama u BG recimo beoelektro, odnosno SKB u Maksima Gorkog.

Klasična E27 sijalica baca svetlost svuda okolo, meni je potrebna jedna da baca tačno na knjigu koja je na radnom stolu. Sijalica je u stonoj lampi, osvetli površinu ali i meni smeta dok sedim pored nje.
Hvala
Spot sijalica? Obicno su gu10, mr16, gy6.5.
Mozes lako da uzmes adapter
I onda sijalicu
Recimo ovu

Ako je radni sto sa monitorom, imas i one led barove sto se kace na monitor.
A realno, za citanje imas i desk lampe na usb ili sa baterijom. Ja imam xiaomi sa stipaljkom za krevet i super je. Podesavaju se boja i intenzitet i vrh je za nocno citanje.

@TwistedMind Hvala puno, da ideja je da osvetli otvorenu knjigu B4 formata i svesku ispod (u njoj pišem na radnom stolu).
Da li je 36 stepeni ugao ok? Koliko lumena mi treba (volim jače svetlo)?

Hvala

Treba ti reflektorska sijalica i dublje senilo na lampi.
Pozdrav

@TwistedMind Hvala puno, da ideja je da osvetli otvorenu knjigu B4 formata i svesku ispod (u njoj pišem na radnom stolu).
Da li je 36 stepeni ugao ok? Koliko lumena mi treba (volim jače svetlo)?
To je baš komplikovano pitanje. Morao bi da se poigraš da testiraš.
Pogotovo jačina svetla u lumenima jer nemaš sa čime da uporediš. Lumeni za običnu sijalicu su za 360 stepeni rasipanja.
Rekao bih da je spot od 4.5-5W sasvim dovoljan za čitanje i pisanje. To ti je ista sijalica kao za kupatilske elemente recimo.

Nazad
Vrh Dno