Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Prežvakano ovde milion puta. Ako imam signal, ja ću uložiti, neću da delim informaciju za pretplatu. Za pump je potreban volume. Napraviš grupu, naložiš članove da kupuju, cena raste, ti prodaš, ali pišeš da će biti i drugi krug koji nikada ne dođe.
Da, to je poenta.
Isto nisam nikada video svrhu takvih grupa. Ako neko zna nesto i pravi pare na trgovini sta ce mu onda kojekakve grupe za koje naplacuje clanarinu? Loze ljude bzvz.

Koji wallet preporučujete da instaliram i koji je najkompatibilniji za f2f i p2p prodaju ?

ok spremite se za drastican pad 🙁

Ja ne očekujem sada nagli pad, već stepenasti pad. Kad god dodirne neko novo dno, posle par dana skoči za 5%, a ponekad i skoro 10%.
Recimo BTC je sada dodirnuo 92,9k, to znači da će uskoro skočiti do 97k (+5%), a možda i do 102k(+10%), u šta baš i neverujem, možda najviše +7%. Ali zato kada pada, on pada preko 10%.

1. par % na dnevnom nivou , malo li je?
2. Kada vest izadje na rts moj mozak tumaci kao poziv za beganje.
3. ne zamerite , tako pamtim, pa makar pogresno novembar je standardno uvek crven.

Tako mi kaze 5.ipo culo do sada me nije prevarilo (ono kada osetim da ce pasti :/ )

Gde je trenutno najpovoljnije uzeti USDT uz ograničenje da je jedina mogućnost kupovine putem MASTERCARD kartice?
Na Binance deru, uzimaju oko 4.5%, gde je trenutno moguće proći povoljnije?

Pozdrav drugari, hteo bih da ulozim nesto novca u Crypto, ali nemam pojma oko toga, znaci potpuni noob. Da li mozete da mi prepoucite neki tutorial koji objasnjava kako da otvorim wallet, kog brokera da izaberem, i sl? Da li ja biram exchange i pravim nalog, linkujem karticu i to je to?! Tu dalje kupujem, povlacim na karticu i sl... Koji Exchange preporucujete, koji Altcoin ili Bitcoin da kupim za 500e da se igram malo, posto pojma nemam, 100% Caci. Binance? Hvala puno!

Poslednja izmena:
Karaken treba da je laksi za pocetnika od Binance, ali Binance ima lower fees? Koliko je bitno da li jedan ili drugi?

Binance je dovoljno lak za pocetnika, za sve postoji vido upustvo.

Sta da kupis ne moze niko da ti preporuci niti treba ikoga da slusas, citaj forum, istrazuj i sam donosi zakljucke.

Hvala drug. A Binance lil Kraken?

Binance. Što se tiče coina, kao početnik BTC, ali ćeš u ovom trenutki samo minus da praviš. Sačekaj neki mesec da dodatno padne. Jedino ako ćeš da vežbaš day trade, ali za to postoje demo platforme, pa je bolje da kreneš na njima da trguješ.

Hvala drug na odgovoru. Cini mi sa da je vec palo fino. Ako cekam da padne BTC na 5 nikad necu nista da kupim xD

[td width="600px"]
[th]
[td]

BitForex: Important Account Notice​

[/th]​
[/td]
[/td]​
[td width="600px"]
[td]
[th]
[td]
Please withdraw assets before December 25, 2025.
[/th]​
[/td]
[/td]​
[td]
[th]
[td]
Dear BitForex User,
[/th]​
[/td]
[/td]​
[td]
[th]
[td]
We are writing to inform you of important updates regarding your BitForex account and to remind you to submit your withdrawal as soon as possible.​
[/th]​
[/td]
[th]
[td]
BitForex has never engaged in any fraudulent or “rug pull” activities.
[/th]​
[/td]
[th]
[td]
On February 27, 2024, several BitForex team members were detained by Chinese authorities for investigation, which temporarily affected our platform operations. Since July 24, 2024, after regaining full system access, we have resumed withdrawal processing, and over 50% of user assets have already been successfully withdrawn.​
[/th]​
[/td]
[/td]​
[/td]​
[td width="600px"]
[th]
[td]
Final deadline: December 25, 2025
[/th]​
[/td]
[th]
[td]
We are now entering the final phase of the withdrawal process. To protect your assets and comply with regulatory requirements, all users must complete KYC verification and withdraw remaining balances before December 25, 2025.​
[/th]​
[/td]
[th]
[td]

Management Fee Policy (Effective after December 25, 2025)​

[/th]​
[/td]
[/td]​

Pozdrav, pratim dugo ovu komunu na forumu, posedujem kripto takodje vec desetak godina, tako da nisam bas novajlija u ovom svetu.. Nisam nista komentarisao do sada, prosto ne znam sta bih pametno rekao u vezi kripta, uglavnom su sva moguca pitanja postavljena kao i dati odgovori na njih.
Hteo sam malo da prodiskutujemo o buducnosti kripta ne onoj neposrednoj, nego malo dugorocnijoj. Ovo jeste bila tema cesto, ali cini mi se ne zadnjih meseci i u svetlu trenutnog stanja na trzistu i oko njega. Od kad sam usao u kripto uvek sami imao nedoumicu o njegovoj buducnosti. Slusao razna misljenja od potpunih kripto vernika do potpunih skeptika. Kad sve saberem i oduzmem vise naginjem ovim drugima, ali stav o kriptu mi je nekako fluidna kategorija i pomera se na jednu ili drugu stranu u zavisnosti od stanja na trzistu. Medjutim, sad vec imamo nekoliko ciklusa u kojima je dosta ljudi ucestvovalo, pa mozda i vise iskustava na osnovu kojih mozemo procenjivati buducnost, koju naravno niko ne zna. Ne bih bas bio opsiran, ali evo par reci zasto sve vise naginjem skepticizmu kad je kripto u pitanju..
Prvi narativ cesto spominjan je da je kripto revolucija, da su ovo jos poceci i da se masovna implementacija tek ocekuje.. Pa koliko traje ta revolucija, nije to valjda industrijska revolucija iz 18.veka? Sad svaka nova i kvalitetna tehnoloska resenja dobijaju implementaciju skoro pa instant. Bitkoin je uskoro punoletan, kad ce ta njegova siroka rasprostranjenost? Ja u mom okruzenju znam dva coveka, osim mene, da poseduju bitkoin. Obojica ga imaju duze od deset godina. Znam jos nekoliko koji bi nesto hteli da uzmu, ali stalno odlazu i sete se propustene prilike kad cuju vest o novom ATHu. I gomila ostalih koji su culi za BTC i ne zanima ih to uopste. Mislim da svaka osoba koju poznajem ima svest o postojanju bitkoina vec desetak godina, ali ih to apsolutno ne zanima. Mozda smo mi siromasni, pa imamo vecih briga od kupovine bitkoina, ali cini mi se da i u bogatijem svetu broj novih vlasnika nije u nekom ozbiljnijem porastu.
Svaki ciklus je imao hajp koji je najavljivan ulaskom institucija, sta god to znacilo. Usle su i institucije, pre svega veliki investicioni fondovi.. Samo imam osecaj da su oni tu vise iz razloga da slucajno ne propuste nesto, nego sto zaista veruju u revolucionarni potencijal bitkoina. Koji deo portfolija Black Rock ima u kriptu? Sumnjam da je to preko jedan posto, sa tim se valjda mogu kockati.
Sad vec retko ko spominje bitkoin kao sredstvo placanja. Tako je valjda nastao, sa zeljom da zameni stari tromi bankarsko orijentisani monetarni sistem ispresecan drzavnim granicama i posledicnom birokratijom i papirologijom.Mozda ne bas da ga zameni odmah, bilo bi pretenciozno, ali da ponudi alternativu da. Od svega toga najozbiljnije je, ako se dobro secam, da je Mask je nudio Teslu za BTC jedno kratko vreme. Sta bi sa tim? Sad se mnogo vise spominje kao cuvar vrednosti, kao digitalno zlato. Ima ga samo 21M, i ne moze se stampati je glavna mantra kripto vernika. Koju vrednost je sacuvao u prethodnih cetiri godine? Ako je pre cetiri godine bio 67k, a sad je 90k. Koliki je to rast vrednosti? Kolika je inflacija u tom periodu?
Da se zakljuciti da sam vise pesimista nego optimista u vezi kripta, tas je na toj strani vec duze vreme. Cak i za vreme ovog rasta ka 120+k ATHu. Ne vidim ja tu nista novo vec godinama, a to je u ovo tehnolosko doba citava vecnost. Imao bih jos da razglabam, ali mislim da je za sad dosta.
Hvala na strpljenju svakom ko je odlucio da procita ceo post.

Sve si lepo napisao i nema tu šta da se doda. Ko je prodao u vreme 120+k (blizu ATH-a) sada trlja ruke i čeka novi ATL, a ostali se nadaju da ciklus još nije gotov i da će da trgne snažno barem još jednom, pa da se u ovom ciklusu otarase većine kripta, pa onda da čekaju ATL. Srećno svima.

ciklus je zavrsen i 120k+ jako tesko da se desi oni sto su cekali 150-200k mozda nekad mozda nikad ne docekaju. Mnogi su cekali decembar ali pricali smo cjelo ljeto da ce se ciklus zavrsiti ranije i tako se i desilo. Ko nije do sad naucio nek ceka neke naredne cikluse, sad cekamo ATL

Ja sam mišljenja da nema više ciklusa i da je sada, ako se uporedi sa prethodnim godinama, totalno drugačija priča. Pre svega Binance sa svojim levarege diktira kretanje cene. Novac kojim danas raspolažu, kao i informacije o količini coina koji su na levarage, određuje cenu na način da većina gubi a Binance dobija. Ono na šta većina tipuje je sada gubitak u najavi, mislim na leverage. Sve ovo će se promeniti kada USA regulišu tržište zakonom o criptu i koji će i Binance morati da poštuje. Do tada mislim da će pesimisti prodavati svoj BTC i možda žaliti za koju godinu što nisu čekali... Veliki iglači sada kreiraju sudbinu BTC-a i to je suštinska razlika. Nekada je sve išlo na talasima ciklusa i halvinga, koji je sada nebitna stvar u celoj priči....

Pozdrav, pratim dugo ovu komunu na forumu, posedujem kripto takodje vec desetak godina, tako da nisam bas novajlija u ovom svetu.. Nisam nista komentarisao do sada, prosto ne znam sta bih pametno rekao u vezi kripta, uglavnom su sva moguca pitanja postavljena kao i dati odgovori na njih.
Hteo sam malo da prodiskutujemo o buducnosti kripta ne onoj neposrednoj, nego malo dugorocnijoj. Ovo jeste bila tema cesto, ali cini mi se ne zadnjih meseci i u svetlu trenutnog stanja na trzistu i oko njega. Od kad sam usao u kripto uvek sami imao nedoumicu o njegovoj buducnosti. Slusao razna misljenja od potpunih kripto vernika do potpunih skeptika. Kad sve saberem i oduzmem vise naginjem ovim drugima, ali stav o kriptu mi je nekako fluidna kategorija i pomera se na jednu ili drugu stranu u zavisnosti od stanja na trzistu. Medjutim, sad vec imamo nekoliko ciklusa u kojima je dosta ljudi ucestvovalo, pa mozda i vise iskustava na osnovu kojih mozemo procenjivati buducnost, koju naravno niko ne zna. Ne bih bas bio opsiran, ali evo par reci zasto sve vise naginjem skepticizmu kad je kripto u pitanju..
Prvi narativ cesto spominjan je da je kripto revolucija, da su ovo jos poceci i da se masovna implementacija tek ocekuje.. Pa koliko traje ta revolucija, nije to valjda industrijska revolucija iz 18.veka? Sad svaka nova i kvalitetna tehnoloska resenja dobijaju implementaciju skoro pa instant. Bitkoin je uskoro punoletan, kad ce ta njegova siroka rasprostranjenost? Ja u mom okruzenju znam dva coveka, osim mene, da poseduju bitkoin. Obojica ga imaju duze od deset godina. Znam jos nekoliko koji bi nesto hteli da uzmu, ali stalno odlazu i sete se propustene prilike kad cuju vest o novom ATHu. I gomila ostalih koji su culi za BTC i ne zanima ih to uopste. Mislim da svaka osoba koju poznajem ima svest o postojanju bitkoina vec desetak godina, ali ih to apsolutno ne zanima. Mozda smo mi siromasni, pa imamo vecih briga od kupovine bitkoina, ali cini mi se da i u bogatijem svetu broj novih vlasnika nije u nekom ozbiljnijem porastu.
Svaki ciklus je imao hajp koji je najavljivan ulaskom institucija, sta god to znacilo. Usle su i institucije, pre svega veliki investicioni fondovi.. Samo imam osecaj da su oni tu vise iz razloga da slucajno ne propuste nesto, nego sto zaista veruju u revolucionarni potencijal bitkoina. Koji deo portfolija Black Rock ima u kriptu? Sumnjam da je to preko jedan posto, sa tim se valjda mogu kockati.
Sad vec retko ko spominje bitkoin kao sredstvo placanja. Tako je valjda nastao, sa zeljom da zameni stari tromi bankarsko orijentisani monetarni sistem ispresecan drzavnim granicama i posledicnom birokratijom i papirologijom.Mozda ne bas da ga zameni odmah, bilo bi pretenciozno, ali da ponudi alternativu da. Od svega toga najozbiljnije je, ako se dobro secam, da je Mask je nudio Teslu za BTC jedno kratko vreme. Sta bi sa tim? Sad se mnogo vise spominje kao cuvar vrednosti, kao digitalno zlato. Ima ga samo 21M, i ne moze se stampati je glavna mantra kripto vernika. Koju vrednost je sacuvao u prethodnih cetiri godine? Ako je pre cetiri godine bio 67k, a sad je 90k. Koliki je to rast vrednosti? Kolika je inflacija u tom periodu?
Da se zakljuciti da sam vise pesimista nego optimista u vezi kripta, tas je na toj strani vec duze vreme. Cak i za vreme ovog rasta ka 120+k ATHu. Ne vidim ja tu nista novo vec godinama, a to je u ovo tehnolosko doba citava vecnost. Imao bih jos da razglabam, ali mislim da je za sad dosta.
Hvala na strpljenju svakom ko je odlucio da procita ceo post.

Što se tiče kripta, i ja sam pesimista, ali što se tiče Bitcoina, tu sam veliki optimista.
Kripto i Bitcoin nisu ista stvar. To je teško shvatiti ako se ne uđe dublje u taj rabbit hole, ako se ne zna engleski jezik da dođeš do sadržaja koji ti može razjasniti stvari ili ako fokus ostane samo na trejdovanju i ceni, bez da se zagrebe ispod površine. Bitcoin ne možeš razumjeti ako ne razumiješ šta je novac. Ako ne razumiješ kako je tekla evolucija novca, kako je novac nastao, koje su oblike novca ljudi koristili kroz istoriju , kao i kako i zašto je zlato izabrano da se koristi kao novac, kako smo i zašto završili sa bankama i papirnim valutama.
Pročitaj knjigu Bitcoin Standard, koja je prevedena na srpski i može se naći u knjižarama. Sjajno objašnjava sve što treba da znaš o novcu i njegovoj istoriji. Ako znaš engleski, tu je i Broken Money takođe odlična knjiga, posle koje će ti sve biti mnogo jasnije.
Kad sve pročitaš i uđeš u rabbit hole, shvatićeš zašto Bitcoin i kripto nisu ista stvar, i zašto kripto nije dobar novac.
Bitcoin je stvoren kao novac i monetarni sistem koji funkcioniše na peer-to-peer (P2P) osnovi, što znači da omogućava direktne transakcije između korisnika.
Novac sam po sebi ima tri osnovne funkcije Sredstvo razmene koristi se za razmenu dobara i usluga.Sredstvo mere vrednosti omogućava da se izrazi vrednost dobara i usluga u standardnoj jedinici.
Sredstvo čuvanja vrednosti omogućava čuvanje vrednosti kroz vreme, kako bi se moglo koristiti u budućnosti.
Svaki novac prolazi kroz tri faze da bi postao široko prihvaćeno sredstvo razmene. Prvo, mora biti sredstvo čuvanja vrednosti, jer ljudi moraju verovati da će vrednost novca ostati stabilna kroz vreme. Tek kada ljudi postanu sigurni da novac može da sačuva svoju vrednost, može postati prihvaćen kao sredstvo razmene.I na kraju on postaje mera vrednosti.Za sada, Bitcoin ljudi koriste kao sredstvo pohrane vrednosti, ali ako pratiš btcmap.org, vidiš da se broj trgovaca koji prihvataju Bitcoin svakim danom sve više povećava. Takođe, važno je razumeti da u ekonomiji postoje određene ekonomske zakonitosti, kao što je Grashamov zakon. Prema tom zakonu, lošiji novac će istisnuti bolji novac iz cirkulacije, što znači da će se ljudi uvek opredeljivati za novac koji je stabilniji i pouzdaniji, a slabiji novac će biti skloni korišćenju u svakodnevnim transakcijama.Niko ne želi da troši bolji novac čija kupovna moć vremenom raste.
Vremenom, Bitcoin ce da zameni banke i fiat valute, ali to je proces koji će sigurno potrajati. To se neće desiti preko noći, jer je potrebno vreme
Što se tiče tvog pitanja o rastu i budućem rastu Bitcoina,
Bitcoin je imao CGAR (Compound Annual Growth Rate) od 39% godišnje od svog postojanja. To znači da je njegova prosečna godišnja stopa rasta bila 39% .Kada pogledaš, na primer, zlato, S&P 500 ili nekretnine, to su najčešće tri stvari koje ljudi koriste kao sredstva za štednju i pohranu vrednosti.Jedva da su zlato, S&P 500 ili nekretnine pratili inflaciju u poslednjih 30 godina.
To je zato što su sve ove imovine elastične u ponudi. Na primer, ako postoji potražnja za stanovima, može se izgraditi više stanova. Ako je velika potražnja za zlatom, rudnici mogu da povećaju proizvodnju otvaranjem novih rudnika. Slično tome, ako se poveća potražnja za dionicama, mogu se stvoriti novi ETF-ovi ili nove dionice na tržištu. Bitcoin, međutim, nema tu elastičnost u ponudi. Njegova ponuda je fiksna i ne može se "štampati" više Bitcoina da bi se zadovoljila rastuća potražnja.
Bitcoin je stvar koja svima treba novac koji se ne može štampati niti manipulisati,. Zbog svoje ograničene ponude, Cak ako CGAR (godišnja stopa rasta) padne na 20-30%, to je i dalje sjajan rast u poređenju sa zlatom i S&P 500 .
Prvi put u istoriji, ljudi sada mogu da štede u novcu koji im niko ne može devalvirati.Do sada su ljudi mučili muku šta da rade sa novcem koji zarade, gde da investiraju, i kako da sigurno sačuvaju svoju štednju od infalcije fiat valuta. Sada se trebaš fokusirati samo na to da više zarađuješ i da štediš u Bitcoinu.

Pozdrav svima. Jedan moj drugar koji je potpuno operisan od ove teme treba da kupi, dosta hitno, BTC u vrednosti od 3.000 $.
Moze li savet da se dobije gde i kako bi to mogao da uradi. Hvala unapred.

Pošto je "operisan", tj. početnik, najbolje za početak preko ECD-a i ne boli glava 🙂

Može i na Binance, ne mora na ECD. Samo neka proveri da li prolazi kartica njegove banke, obzirom da neke banke iz iracionalnih razloga ne dozvoljavaju kupovinu kripta.

Nazad
Vrh Dno