Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Ja bih molio... koliko sam razumeo ETF je papir koji potvrđuje da je bitkoin 'korisno dobro' i da s njim može da se trguje na klasičnim ne-kripto berzama... Jel to to? A takođe kako sam razumeo, postojaće razlika između BTC i BTCETF, BTCETF će imati početnu cenu od nekoliko centi...

ETF nije nikakvo čudo. Cena je već ukalkulisana. Ne očekujem nikakav epohalni skok BTC-a. Ako čak i skoči, altovi neće moći da ga isprate domah. Eto prilike za dobru kupovinu.
ETF nije ukalkulisan jer je to nemoguće. "Big money" još nije ni počeo da kupuje, prema tome kako je moguće da bude "priced-in"? Ovaj rast cene jeste spekulacija u vezi sa ETF-om ali, po meni, ni ETF ni halving nisu ukalkulisani: kako je moguće ukalkulisati novac koji još uvek nije stigao jer trenutno nema načina da stigne? Kako je moguće ukalkulisati budući "supply shock"?

Spekulacija da, "priced-in" NE!

"Nobody is bullish enough: the halving isn't priced in, banking collapses aren't priced in, "Mandibles" isn't priced in, hashrate isn't priced in, ETF isn't priced in..."

35:51

Bilo kako bilo, kada se odobri BTC ETF (danas ili neki drugi dan), kreću zahtevi za ostale novčiće. ETH će verovatno biti prvi sledeći, nakon toga ostali iz top 10. Jedva čekam da Mask pogura DOGE ETF :ROFLMAO:

ETF nije ukalkulisan jer je to nemoguće. "Big money" još nije ni počeo da kupuje, prema tome kako je moguće da bude "priced-in"? Ovaj rast cene jeste spekulacija u vezi sa ETF-om ali, po meni, ni ETF ni halving nisu ukalkulisani: kako je moguće ukalkulisati novac koji još uvek nije stigao jer trenutno nema načina da stigne? Kako je moguće ukalkulisati budući "supply shock"?

Spekulacija da, "priced-in" NE!
Ja bih molio... koliko sam razumeo ETF je papir koji potvrđuje da je bitkoin 'korisno dobro' i da s njim može da se trguje na klasičnim ne-kripto berzama... Jel to to? A takođe kako sam razumeo, postojaće razlika između BTC i BTCETF, BTCETF će imati početnu cenu od nekoliko centi...

Auuu, nema sumnje da će kripto da ima svetlu budućnost dok ga ovakvi ekonomski stručnjaci podržavaju.

ETF ti je kao mutual fund, samo što se njime može trgovati na berzi, kao da je akcija na primer. ETF poseduju neke asete i time se kupovinom učešća u ETF-u efektivno ulaže u te asete. Aseti mogu biti akcije u nekom indeksu, neki commodity, obveznice, itd, zavisi od tipa ETF-a. Institucije su mogle da ulažu u kripto do sada kao i bilo ko drugi, što su obilato i radile, inače cene ne bi bile ni blizu sadašnjim. Nedostaje jedino američki spot ETF, do sad je u SAD bio dostupan samo BTC futures ETF. Ne pravi realno nikakvu razliku, ali je narod popaljen jer je prošli put izbio bullrun kad je izašao novi BTC finansijski derivat, što je bio Grayscale BTC Trust, koji je takođe beskorisan i u koji niko više ne ulaže nakon početnog perioda manije. Ima ta neka fama da su ETF-ovi pumpali cenu zlata, pa će zato sad i bitcoina, al čisto sumnjam da je ijedno od to dvoje tačno.

Kao da je stvarno priced in. :unsure:

Od svih smo dobili potvrdu da je odobren osim od samog SEC-a. Mada, nakon onoga sinoć to više nije ni bitno. :D

Bilo kako bilo, kada se odobri BTC ETF (danas ili neki drugi dan), kreću zahtevi za ostale novčiće. ETH će verovatno biti prvi sledeći, nakon toga ostali iz top 10. Jedva čekam da Mask pogura DOGE ETF :ROFLMAO:
SEC je odobrio bitcoin ETF ,Ovo je istorijski dogadjaj

Ostali novcici su svi security ,dakle nesto poput vrijednosnih papira koje je izdala grupa lica ili kompanija
Bitcoin je commodity,bitcoin nema vlasnika ,ne postoji niko ko upravlja sa mrezom ili neko ko ostvaruje dobit od te mreze,to je samostalna neutralna platna mreza koji egzistira u digitalnom svetu
Ostali novcici ili ce biti zabranjeni ili ce SEC napraviti posebnu regulativu za izdavanje kripto vrijednosnih papira pa ce njihovi vlasnici i kompanije koje ih izdaju morati dobiti odobrenje nesto poput dionica.

Da bi se nesto smatralo robom a ne vrrednosnim papirom , ne smije ispunjavati kriterije Howey testa
ali nakon prelaska eth sa pow na pos jasno je i najvecoj budali da ne moze proci Howey test
dakle nista od eth etf a realno eth je potpuno centralizovan i moze se smatrati prevarom

U ovom videu matt cramer govori slicnostima izmedju Vitalika Buterina i Sama Bankman-Frieda prevaranta vlasnika FTX
Obavezno pogledajte

Poslednja izmena:
Evo I Gensler je u sluzbnom saopstenju potvrdio ovo sto sam gore napisao

photo_2024-01-10_22-45-00.jpg

Npr...
ETC danas +31.4%

Nekad je "shit" mnogo bolji od "real deal-a" 😉

Just food for thought 😎

Dobro i šta sad... šta će biti sa kripto? Jel treba svi da pređemo na te neke nove berze i sajtove???

Neko na tviteru napisa da nece nista da bude 😆 po piyanju cena.
Mislim da ce ipak skociti mora malo

Dobro i šta sad... šta će biti sa kripto? Jel treba svi da pređemo na te neke nove berze i sajtove???

Ovo ti je više da kripto približi starinskom načinu trejdovanja. Do sada si mogao da kupiš kripto, staviš ga u wallet i čuvaš ga bez ikakvog troška. E, sada umesto toga možeš da kupiš učešće u BTC ETF-u, što je kao da imaš kripto, ali ga neko drugi drži za tebe, ti nemaš ključ i za tu uslugu plaćaš fee od nekih 0,5-0,8%. Dakle, ako si kojim slučajem proveo poslednjih deset godina u komi, pa nemaš blage veze kako kripto funkcioniše, nemaš pojma da sada postoje razne popularne platforme za trejdovanje koje nude i kripto, nemaš pojma da postoje kripto menjačnice, a hoćeš da investiraš u kripto, ovo je pravi proizvod za tebe! Razni brokeri će sada imati manje mesta gde treba da se uloguju, veliko dostignuće!

Ovo ti je više da kripto približi starinskom načinu trejdovanja. Do sada si mogao da kupiš kripto, staviš ga u wallet i čuvaš ga bez ikakvog troška. E, sada umesto toga možeš da kupiš učešće u BTC ETF-u, što je kao da imaš kripto, ali ga neko drugi drži za tebe, ti nemaš ključ i za tu uslugu plaćaš fee od nekih 0,5-0,8%. Dakle, ako si kojim slučajem proveo poslednjih deset godina u komi, pa nemaš blage veze kako kripto funkcioniše, nemaš pojma da sada postoje razne popularne platforme za trejdovanje koje nude i kripto, nemaš pojma da postoje kripto menjačnice, a hoćeš da investiraš u kripto, ovo je pravi proizvod za tebe! Razni brokeri će sada imati manje mesta gde treba da se uloguju, veliko dostignuće!

Znači neka vrsta dividende, obveznica... To su izgleda stvari za velike igrače... Kad trguju menicama... kao što je nekad na novčanicama moralo da piše:

"Uvek možete ovaj vrednosni papir zameniti za zlato"

Do sada si mogao da kupiš kripto, staviš ga u wallet i čuvaš ga bez ikakvog troška. E, sada umesto toga možeš da kupiš učešće u BTC ETF-u, što je kao da imaš kripto, ali ga neko drugi drži za tebe, ti nemaš ključ i za tu uslugu plaćaš fee od nekih 0,5-0,8%.

To su izgleda stvari za velike igrače...

Sve što si mogao da radiš sa kriptom možeš i dalje da radiš, dakle nije ETF umesto privatnog ključa nego i jedno i drugo. I nije stvar za velike igrače, i dalje kao mali igrač možeš da dostaviš BTC adresu i primiš Bitkoin na svom novčaniku što je i jedini ispravan način upotrebe, a ne ETF derivati za bumere.

Znači neka vrsta dividende, obveznica... To su izgleda stvari za velike igrače...

U principu, da. Pružaju likvidnost za BTC tržište. Kanadski ETF-ovi su bili relativno korišćeni, možda to sad padne kad postoje i američki.

Znači neka vrsta dividende, obveznica... To su izgleda stvari za velike igrače... Kad trguju menicama... kao što je nekad na novčanicama moralo da piše:

"Uvek možete ovaj vrednosni papir zameniti za zlato"
To je slicno kao kastodi servis
Zamisli da si neki matori bogati amercki zidov imas protfolio 300 miliona usd i zelis 5-10% svog portfolija da alociras u bitcoin hard money
Moras da ucis kako kupiti bitcoin ili jos gore kako ga samostalno bezbedno cuvati, koji novcanik izabrati itd itd sto je komplikovano za mnoge ljude
Ovako samo nazoves svog brokera i kazes prebacite 30 miliona u bitcoin etf a oni kupe i cuvaju bitcoin za tebe a ti dobijes potvrdu IOU da si vlasnik bitcoina
Ovo je znacajno pre svega jer otvara vrata i velikim institucionalnim investitorima,penzionim fondovima,kompanijama itd da alociraju dio svog portfolija u najtvrdji novac koga je svet ikada vidio

Najveca stvar etf je zato sto daje legitimitet bitcoinu .
Do sada je glavni argument i narativ noncoinera i hejtera bio da ce vlada bitcoin zabraniti sto je mnoge cak i one koji su i razumeli bitcoin odvracalo
Ovim bitcoin postaje legitimna klasa imovine kao zlato u digitalnom obliku
Svi financijski savjetnici diljem SAD ce poceti da daju preporuke da se dio protfolija alocira u bitcoin
Standard Chartered analiticari ove sedmice obajvili analizu da bi bitcoin ETF-ovi mogli privuci 50 do 100 milijardi dolara samo ove godine

Ovo je tema o cenama, pa vas molim da se ponašate u skladu sa naslovom teme. Postoji opšta diskusija u kojoj se može hvaliti BTC u kilometarskim postovima, bar još neko vreme dok ne budete banovani.
Prvo, nisi moderator i nisi ovlašćen da nekoga upozoravaš da će biti banovan.

Drugo, zašto bi neko bio banovan zbog "kilometarskih postova" o Bitkoinu u temi za opštu diskusiju ako ti postovi nisu tipa "lorem ipsum" i ako su argumentovani činjenicama i potkrepljeni izvorima u pokušaju da se razbiju netačni stereotipi o BTC-u kao "prevari, Ponzi/piramidalnoj šemi, bezvrednoj seriji brojeva, zagađivaču planete, starom, sporom i neupotrebljivom projektu" itd. Ogromna većina takvih postova ovde se samo razbacuje paušalnim ocenama bez ikakve argumentacije uz visoku dozu cinizma, pa i ličnih napada ali je problem kada se na njih argumentovano i bez ismevanja odgovori?

Pročitao sam prvi post iz ove teme. Pročitao sam i Zlatna pravila foruma i Modus operandi Benchmark forum administracije i nigde nisam video da postoji nekakvo ograničenje dužine posta ako post nije ad hominem, trolovanje, u vezi sa temom, vređanje, gušenje i privatizacija teme... što su pravila na svakom forumu, a u Zlatnim pravilima je eksplicitno navedena spremnost na argumentovanu diskusiju. Neki od mojih dvadesetak dužih postova u koje sam uložio dosta truda da budu jasni i argumentovani tako da ne krše pravila foruma prikupili su ukupno 46 reakcija (reakcije mi nisu cilj), od toga 30 pozitivnih reakcija. I to je dokaz da su itekako čitane i izgleda da je jedini problem što su postovi nešto duži i što su pozitivni o Bitkoinu. Ako pozitivno argumentovano pisanje Bitkoinu zabranjeno u temi za opštu diskusiji, neka se promene onda pravila ovog (pod)foruma.

Ja prihvatam deo odgovornosti za pisanje u temi za diskusiju o cenama ali čak i tad su moji odgovori bili prema postovima u kojima se šire paušalne neargumentovane tvrdnje i dezinformacije o BTC-u. Za to se izvinjavam svima ali to izvinjenje svakako ne očekujem od onih koji su napadali BTC u temi za diskusiju o cenama, takođe odlazeći u offtopic, a neki mene i druge lično napadali nazivajući nas Talibanima. Od sada ću takve navode citirati i prebaciti u relevantne teme da ne bih lično išao u off. Imam poštovanje za ovdašnje moderatore koji nemaju lak posao, a volontiraju održavajući forum u optimalnom stanju skoro 20 godina pri čemu je Benchmark preostao možda i poslednji kvalitetan forum iz onog ranog doba interneta u Srbiji. Zato se slažem da je učestvovanje ovde privilegija i vredno uloženog vremena i truda.

Izvinjavam se za offtopic jer ovaj post sam po sebi to neizbežno jeste. Ali sam hteo da se neke stvari razjasne da bih znao kako da se ponašam u budućnosti. Pozdrav svima!

Lično mislim, i ako držim neka sredstva u btc, da će sve usporenije da raste... mislim da je big beng, prošao,,,, sad su svi oprezni pa ne diraju btc.... tako da, sad, kad su 'široke narodne mase' ili glupe mase... ušle u kripto.... sad će stvar da se uspori... bojim se da ću teško pokupiti kajmak... ima da se načekam... i tek kad zaboravim na te koine.... krenuće malo da raste cena,,,, ne bih rekao da x10, x20 vreme dolazi... pre će biti 2-20%...

Još bih nešto dodao... ja koji se toliko razumem u kompjutere i slično,,, pa sam naseo na scam...

Zato, da kažem, ako se informišete o kriptovalutama preko telegram aplikacije na androidu a u isto vreme na tom androidu imate bilo kakav novčanik,,, morate da znate da su dva klika na pogrešne linkove dovoljna da vam pokupe koine iz novčanika... Bila je neka airdrop akcija,,, stigne mi link od neke telegram grupe, grupa preko 3k članova, svi se raduju i pokazuju novčanike kako su dobili airdrop u vrednosti 10 USDT, pomislim pa dobro 10 USDT nije mnogo, daj da kliknem, možda je stvarno... i bup, novčanik prazan... srećom nisam imao neke važne koine, ali ne bih zalazio u detalje, ostao sam kratak za baš toliko 10$...

Tako da pazite! Sigurnije je čuvati novac na nekoj menjačnici nego na neproverenim walletima... i još telegram grupe... vrlo oprezno, ne klikajte ništa,,, smanjite aktivnost po telegram grupama, blokirajte svakog i sve grupe, koje vas ubacuju,,, koristite samo ono što morate...

Vrh Dno