Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Evo još malo teorija zavere 😆

Vuki na 1:18:11 , kaže da je u Dubaiju upoznao jednog od osam ljudi koji su pisali Whitepaper bitkoina 😆

Svi su ovde naravno svesni da je ^ gospodin prevario masu ljudi za ozbiljne novce sa nekakvim "kripto 100% dobitak" grupama? 😁

Na temi "Koji Pool" koja dugo nije bila aktivna, otprilike od momenta kada sam krenuo sa majnovanjem, postavio sam pitanje za rudare o iskustvima za mining pool-ovima.

Najlepše bih zamolio, pre svega iskusne majnere da na toj temi napišu par rečenica o tome kako sada majnuju tj preko koga, i koji razlozi su koji su ih naveli na to.

To bi i meni a verujem i velikom broju drugih članova koji su krače vreme u ovom poslu mnogo doprinelo da proširimo vidike i ispravimo eventualne greške koje pravimo. Ponekad su sitne razlike bitne, a stiču se samo iskustvom.

Naravno, u pitanju je pre svega profitabilnost pool-a kao i user friendly interfejs, gde ne treba da budeš PMF-ovac da bi se snašao u okruženju.

Zahvaljujem se unapred svima koji pomognu svojim iskustvom i znanjem.

Na temi "Koji Pool" koja dugo nije bila aktivna, otprilike od momenta kada sam krenuo sa majnovanjem, postavio sam pitanje za rudare o iskustvima za mining pool-ovima.

Najlepše bih zamolio, pre svega iskusne majnere da na toj temi napišu par rečenica o tome kako sada majnuju tj preko koga, i koji razlozi su koji su ih naveli na to.

To bi i meni a verujem i velikom broju drugih članova koji su krače vreme u ovom poslu mnogo doprinelo da proširimo vidike i ispravimo eventualne greške koje pravimo. Ponekad su sitne razlike bitne, a stiču se samo iskustvom.

Naravno, u pitanju je pre svega profitabilnost pool-a kao i user friendly interfejs, gde ne treba da budeš PMF-ovac da bi se snašao u okruženju.

Zahvaljujem se unapred svima koji pomognu svojim iskustvom i znanjem.
to je makar danas lako, nije kao prije 5-6 godina kad su poolovi nestajali poslije par mjeseci.
ethermine, koristim ga 4-5 godina i ne bih ga mijenjao...

Da li bi bilo ljubazan, to je i poenta teme, da na njoj, ili ovde kažeš koji su te razlozi neveli da se prikloniš tom poolu? Verujem da ne samo mene zanimaju razlozi pro et contra, zašto si se odlučio baš za njega.

Ne razumijem zasto bih pisao o poolu koji koristim 4-5 godina i koji radi bez greske, da je los ne bih ga preporucio, ako mislis da ces na nekom poolu zaradjivati vise ili tako nesto, vrlo moguce, ali koji god od njih da izaberes imaces maksimalnu razliku od 1-2% gore/dolje, zato smatram da nema potrebe da se detaljno opisuju poolovi, nije ovo 2012 godina.

Ja sam u ovom poslu od kraja marta, još uvek skupljam iskustvo, a sasvim siguno nisam jedini u sličnoj situaciji. Stoga je svaka podela tuđeg iskustva korisna, naročito ljudi koji su već dugi niz godina u ovome.

Recimo, ja tebi apsolutno verujem na reč da si zadovoljan sa Ethermine poolom, no ta informacija kao informacija sama meni (a ni drugima koje to zanima) ne daje podatke ZAŠTO je to tako (a sigurno postoji razlog zašto si izabrao taj pool umesto nekog drugog).

To je poenta, izneti par argumenata zašto smo se odlučili za nešto, pa na taj način dolazimo do više informacija.

Izvinjavam se ako sam nekom naporan, jednostavno ovom sam se ozbiljno posvetio i sakupljam znanje. S obzirom da sam poprilično mator, nešto od toga se teže ugrađuje u sistem jer su mnogi pojmovi iz kripto sveta za mene u početku bili krajnje apstraktni (a neki su bogami i dalje)...

Covek ti je rekao da tu nema neke bog zna kakve razlike, razlike su ti trenutne na koliko hoces isplatu, u cemu hoces isplatu. Dal cuvas pa ti nije bitno, cekas 0.5, 0.1 ili 0.01.
I stvar je navike, ja isto ne bih ni prelazio sa ethermine-a, da nije bilo letos uvodjenje fee-a za isplatu i konfuzija sa isplatom u matic. Mrzelo me da se zezam sa tim, a hteo sam cesce isplate.
Ako bas imas volju, najbolje ces sam da uvidis sve prednosti i mane koristeci odredjeni period par poola, mada veruj na rec da je sve manje vise isto. Preporuka za ethermine svakako ako ne planiras manje isplate.

Za početak bih vas pozdravio sve.
Nov sam u kripto trgovini i imam gomilu nejasnoća ali sam ću istraživati, neću da zamaram.

Krenuo sam simbolično sa 1000EUR, od toga 70% na PolkaDOT pri vrednosti od 24EUR. ( Binance mi je na 700 EUR uzeo proviziju od 30ak EUR. )
Ostatak mislim da sam promašio na ADA ali ajde neka stoji jer su kod nje mala odstupanja.

Pre nego što poduplam DOT ulog moram da pitam ono što me interesuje kao nekog ko je zaista samo nekoliko dana u svemu ovome i bez ikakvog iskustva.

S obzirom da ću sa malim ulogom pokušavati da naprckam neku cifru koja bi mi dalje služila za ulaganje, moram da pitam da li bih DOT trebao prebaciti na EUR/USD ako se recimo popne na 40-50EUR pa iznova ulagati u nju prilikom sledećeg pada i na taj način trogovati sa njom?
Da li postoji neka granica pohlepe i gde je ona u tom odnosu pada vrednosti, uloga i skidanja novca ili je sve stvar čistog osećaja?

Jasno mi je da će Web3.0 biti baziran na PolkaDOT i da će to na nekom dugoročnom planu (možda) povećati vrednost ali sam trenutno više zainteresovan za trgovinu kako bih na taj način skupio novac za dalja ulaganja.

Ulagaću u sve u čemu vidim neki potencijal ali trenutno je budzet toliki koliki je pa ne bih da napravim neku početničku grešku.

Drugo pitanje bi se odnosilo na kupovinu jednog fan tokena. U pitanju je kupovina Newcastle fan tokena, da li je to u ovom trenutku moguće i ako jeste, kako ga kupiti?
Vidim da nekoliko klubova ima fan tokene i to je kod nekih sjajan način za unošenje/iznošenje para a mislim da nema boljih za to od princa Bin Salmana, novog vlasnika Newcastle.
Od januara kreće da dovodi igrače, verujem da deo plate može da ide kroz tokene kojima će se vrednost znatno uvećavati, da ne pričam šta može biti u junu, tako da ako token postoji i ako mu je trenutna vrednost sa nekoliko početnih nula, onda je to jedan od onih koji mogu da donesu x100, x1000 vrlo brzo.

Pozdrav svima!
Nov sam na forumu, i nov u kriptovalutama,
i vec sam cini mi se sto kaze Sojic izvacaren i to cvrsto.
Poslao sam liku preko okeana Bitcoin za 475 usd, posle par minuta on mi kaze stiglo manje > 375 usd!
Moras da doplatis kaze. Bitcoin je bio u padu kaze, u momentu slanja i provizije fee su bile velike!
Ja u cudu.
Pitam vas iskusnije, da li je to moguce i kako to moze da se ustanovi, jer gde god sam zavirio po onim trasfer history ne nalazim tako velike
provizije.
Pa ako ima neko dobru volju da kaze nesto na ovu temu.
Hvala!

U tvom novcaniku nadjes tx id za predmetnu transakciju. Uneses u neki blockchain explorer, recimo https://www.blockchain.com/explorer
To pogledas detalje transakcije, tj. koliko si poslao a koliko je on dobio. Vreme stizana, uporedis sa cenom u tom trenutku da bi znao usd vrednost.

Hvala drugare na brzom odgovoru. I to cu morati da prostudiram. Ali iz tvoga pisanja shvatam da je takav otkid moguc.

Ne, nije moguć! Pogrešno te je naveo korisnik iznad, ne može da se razlikuje koliko si poslao i koliko je primalac dobio, to je identičan iznos! Niti je moguće da si poslao BTC u vrednosti od $475 i da je posle par minuta taj BTC vredeo manje od $375, to je pad od preko 22% za dva minuta što se sigurno nije desilo. Ako si ti odmah poslao BTC kad je trebalo, imaš najčešće okvir od 15 minuta kad je iznos fiksiran i primalac će da prihvati taj iznos, bez obzira na manje fluktuacije cene (što u svakom slučaju može biti najviše 1-2%, a ne 22%).

Drugo, objašnjenje za fee nema veze sa životom, zato što pošiljalac plaća fee, a ne primalac! Koliki god bio fee, ti si ga platio, a taj lik dobija čist iznos i on ne plaća ništa tj. ne oduzima mu se ništa. Dakle, u pitanju je prevara jer po oba osnova (pad cene, provizija) taj lik laže, tako da nemoj ni slučajno da mu šalješ još BTC. Ali svakako pogledaj ID transakcije u walletu iz kog si poslao i proveri na pomenutom blockchain exploreru koliko si poslao (isto toliko je on i primio).

I tako i ja dođoh na ovaj deo foruma... 😂
Ukratko, sprdao sam se nešto na netu sa poznanikom sa druge strane okeana i dođemo do Brave Browser-a što je odmah pokrenulo i pruču o crypto, da bi se lik šokirao što pojma nemam o tome i pokloni mi Stellar Lumens u vrednosti od 2.5€, odnosno nešto više od 10.5 XLM u fazonu da započnem i ja. 🤣
I šta sad? Da to ostavim tako na Coinbase-u da stoji i da se nadam da će možda skočiti cena ili pretočiti u nešto drugo?
Zaista veze nemam oko cele ove priče. 😂

Poslednja izmena:
@Dida zato je predlog da se uvek ugovara iznos u BTC, a ne u USD(T) - dakle dogovorite se u tom trenutku recimo 0.562 BTC i ne interesuje te koliko će to biti kada njemu stigne.

Ili gledate najvišu cenu sa CMC za period 24h, npr. sada je za 1 BTC to $47.885,05 i to je to, nema fee, nema kursne razlike, nema gore-dole cena...

Da li je neko skoro poručivao Trezor One sa shop.trezor.io?
Vidim da je sa UPS shipping 63€ do Srbije? Kolika je eventualno + carina na ovo?
Eventualno neki link ako ima ovde da se uzme...?
Hvala

Hvala drugare na brzom odgovoru. I to cu morati da prostudiram. Ali iz tvoga pisanja shvatam da je takav otkid moguc.
Ja to nisam relao. Pitao si kako da proveris detalje transakcije, na to sam ti i odgovorio.
Ne, nije moguć! Pogrešno te je naveo korisnik iznad, ne može da se razlikuje koliko si poslao i koliko je primalac dobio, to je identičan iznos!
Nista ja nisam naveo pogresno. Otvoris transakciju, posaljes liku koji se zali da si ga okratio za pare i dokazes da si poslao ono sto je trebalo. Nismo u skoli, objasnio sam dovoljno...

U stvari nije on mene prevario! On je mene otkinuo 100 i kusur dolara, za skolu i vreme koje izgubio sa mnom. 😂😂😂
Instaliraj ovo uplouduj ono, nece verifikacija dokumenta da prodje u app.... Itd...
Stay tuned.
Svaka skola se placa.
A ja cu u narednim danima da pokusam da moje iskustvo s ovim prekookenskim ciganinom (ups) podelim ovde kako pocetnici kao ja mogu nauciti na tudjim tj.monim greskama!
Mrzim ljude koji cede komarca.
I ne volim s takvima da radim.
Stay tuned!

Jeftino si prosao.

@outlaw
Pojavio se danas i Model T vidim ali mi je cena malo jaka.. 20k. :(
Plus negde sam čitao da im prestaje i sw podrška za Trezor u sledećoj godini...
edit: Ne znam koliko je pametno uzimati Ledger posle onog hacka?

Poslednja izmena:
Mislim da prelaze na neku desktop aplikaciju, sumnjam da nece imati podrsku, odlican hw wallet inace.

Pa da, tako da treba da se predje na Trezor Suite i bice sve u redu.
Video sam email, moracu da skinem Suite i vidim o cemu se radi.
Nisam bio pristalica za App na kompu ali ako se mora, sta je tu je.

Da, ali navodno su sigurniji od Ledgera posle onog njihovog faila kada su hakovani i
kasnijeg objavljivanja podataka korisnika?

Mislim da jesu, ja sam se zato i opredelio za Trezor. Ali svakako verujem da je ledger do sada unapredio svoj sistem i da su isto valjana opcija za HW wallet.

Nazad
Vrh Dno