Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

A da li ovo znaci da ce svaka nova kartica biti sa limiterom ili pola pola i sl.?

Ali ovde se radi samo o smanjivanju ETH hasrate-a. Mažu ljudima oči džabe. Ne zaboravimo da postoje i drugi algoritmi čije će vreme tek doći pošto će isplatljivost kopanja ETH padati pogotovo od jula ove godine.

Zavisi.

Vidi, Ubi Soft, EA i ostali zavise od ... kolicine gejmera koji kupuju igre.
Ako se gejmeri presele na konzole ili cloud, tj. oni koji placaju igre, nema vise potrebe za grafickim karticama za gejming.

U tom slucaju nVidia i ostali pocinju da zavise samo od kriptovaluta u tom delu trzista.

Vendorski ugovori sa proizvodjacima konzola i eventualno cloud providerima su... nesto drugo.

^ Cloudu trebaju graficke. nVidia je mnogo vise od puke grafike i kripto kopanja da si mi ziv i zdrav.

^ Cloudu trebaju graficke. nVidia je mnogo vise od puke grafike i kripto kopanja da si mi ziv i zdrav.
To je nesto sasvim drugo, drugacije trziste, na kom vaze sasvim druga pravila.

U takvoj situaciji i sa sve vecim prilivom novca Sony, Google (Stadia) imaju dobar podsticaj da krenu u sopstveni razvoj na primer.

Opet pitanje:

Zasto bi EA, Origin i ostali ulagali u proizvodnju software-a vezanog za komponente koje ciljana grupa... nema ?

Gaming tržište GPU nije toliko veliko. PC gameri su samo "bučni" a većina ljudi se igra na konzolama. EA može da menja boje na dresovima FIFA timova i da opet zaradjuje novac.
Nvidia može i bez gaming segmenta, pogotovo danas gde je primena računara dosta raznovrsnija. GPU se koristi za mnogo više stvari nego pre.

Gaming tržište GPU nije toliko veliko. PC gameri su samo "bučni" a većina ljudi se igra na konzolama. EA može da menja boje na dresovima FIFA timova i da opet zaradjuje novac.
Nvidia može i bez gaming segmenta, pogotovo danas gde je primena računara dosta raznovrsnija. GPU se koristi za mnogo više stvari nego pre.

Ne to je realno trziste koje postoji, zato sto su korisnici igara mladi ljudi, koje jel' priroda stalno "majnuje" i ima ih mnogo.
Tu su naravno razni ljudi koji se bave multimedijom, IT ( data science, computer vision - to ja npr. radim ) i slicno.

To nije trziste novca iz monopola koje par likova na twitter-u sa par meme-a mogu da prepolove ili dignu kada hoce.

Eh da, jedva cekam da mi plata bude u kriptovalutama u kriptoutopija drzavi:

Dobijem platu, isplaniram sta i kako do kraja meseca...

Ujutro krenem na posao i vidim da imam samo pola od onoga sto sam imao, pa moram da biram izmedju klope za mene i klince ili racuna.
Umesto da sam spavao, odmarajuci se za posao, trebao sam da pratim "market" i da li ce neki lik twit-nuti nesto.

Pratio sam malo sta se desava i vidim
  • dok je cena isla gore bili ste puni planova, dobre volje i ideja.
  • kada je puklo - niste imali predstavu, ni najmanju predstavu da ce se to desiti.

Poslednja izmena:

Ujutro krenem na posao i vidim da imam samo pola od onoga sto sam imao, pa moram da biram izmedju klope za mene i klince ili racuna.
Umesto da sam spavao, odmarajuci se za posao, trebao sam da pratim "market" i da li ce neki lik twit-nuti nesto.
Ovo me jako podseća na Jugoslaviju 90-ih... samo što si tamo znao da jedino možeš da imaš manje kako vreme prolazi, nikako više.

Ne to je realno trziste koje postoji, zato sto su korisnici igara mladi ljudi, koje jel' priroda stalno "majnuje" i ima ih mnogo.
Tu su naravno razni ljudi koji se bave multimedijom, IT ( data science, computer vision - to ja npr. radim ) i slicno.

To nije trziste novca iz monopola koje par likova na twitter-u sa par meme-a mogu da prepolove ili dignu kada hoce.

Pratio sam malo sta se desava i vidim
  • dok je cena isla gore bili ste puni planova, dobre volje i ideja.
  • kada je puklo - niste imali predstavu, ni najmanju predstavu da ce se to desiti.
Gledaj kad budes pregovarao za posao da ti plata bude u nekom stable coinu :ROFLMAO:

Ovo me jako podseća na Jugoslaviju 90-ih... samo što si tamo znao da jedino možeš da imaš manje kako vreme prolazi, nikako više.
500000000000_dinars.jpg

Cisto da vidimo ili se podsetimo kako izgleda kada drzava radi pump/dump.

Gledaj kad budes pregovarao za posao da ti plata bude u nekom stable coinu :ROFLMAO:
Ne, radije cu se odluciti za valutu kontrolisanu od neke normalne drzave, kao npr Nemacka, Francuska, USA.

Ako ikako moze.

@sstanko78 Teško biće. Te države će prve preći na kripto ali će za njega morati i da garantuju, na neki način. Videćemo kako.

@sstanko78 Teško biće. Te države će prve preći na kripto ali će za njega morati i da garantuju, na neki način. Videćemo kako.
Naravno da hoce, izdace svoju kriptovalutu, pod svojim uslovima, koje ce one da kontrolisu.

Nece sigurno usvojiti Bitcoin, Cardanao ili Ethereum, a odbaciti sopstvene valute.

Naravno to ce morati da bude izuzetna implementacija, energetski efikasna, uz podrsku velikog broja transakcija u sekundi.

I naravno ... ne anonimno ( sto ce mozda biti problem za banana drzave kao Srbija )

Ondnosno... manje vise isto sto i sada, neces imati mozda papirne novcanice nego samo visa card ili nfc na mb. telefonu.

Za obicnog korisnika... nista posebno.

Ja sam godinana u nazad plaćan kriptom, i nije baš tako teško kao što si napisao :)
Sve zavisi kako se organizuješ, kao i sa kešom.. samo bolje 100X

Naravno da hoce, izdace svoju kriptovalutu, pod svojim uslovima, koje ce one da kontrolisu.

Nece sigurno usvojiti Bitcoin, Cardanao ili Ethereum, a odbaciti sopstvene valute.

Naravno to ce morati da bude izuzetna implementacija, energetski efikasna, uz podrsku velikog broja transakcija u sekundi.

I naravno ... ne anonimno ( sto ce mozda biti problem za banana drzave kao Srbija )

Ondnosno... manje vise isto sto i sada, neces imati mozda papirne novcanice nego samo visa card ili nfc na mb. telefonu.

Za obicnog korisnika... nista posebno.
Super je to. Onda ti blokiraju svaku mogućnost korišćenja novca ako kažeš na Facebook-u nešto protiv velikog vođe.
Kina je već duboko zagazila u takav sistem. Njihovi komunisti u vlasti balave nad mogućnostima za kontrolu stanovništva koje im to donosi...

Pripremaju teren za digitalni jen, to je sad već očigledno :)

Kad sam bio pre dve godine u kini, plaćao sam sve preko wechat-a, ne znam dali još to funklioniše tamo, ili su unapređivali nešto u međuvremenu ( verujem da jesu ).

Mogao se i kripto menjati na atm-u, ali je kao i kod nas sad... Nije baš najpovoljnije rešenje

Ja uopste ne razumem, cak i da svaka zemlja na svetu uvede svoju digitalnu valutu kako to moze da ugrizi kripto. Vecina je u kriptu bas zbog toga sto jeste takav kakav jeste. To nema veze jedno sa drugim.

Poslednja izmena:
Super je to. Onda ti blokiraju svaku mogućnost korišćenja novca ako kažeš na Facebook-u nešto protiv velikog vođe.
Kina je već duboko zagazila u takav sistem. Njihovi komunisti u vlasti balave nad mogućnostima za kontrolu stanovništva koje im to donosi...

Ne nego kao i sada imaju uvid u transakcije, pokusaje utaje poreza, trgovinu narkoticima i kriminal.
To sada vec mogu sa postojecim bankarskim sistemom.

Ne nego kao i sada imaju uvid u transakcije, pokusaje utaje poreza, trgovinu narkoticima i kriminal.
To sada vec mogu sa postojecim bankarskim sistemom.
To je uvek izgovor za totalitarističke sisteme kontrole. Kada ne budeš mogao da kupiš hleb u samoposluzi, jer si opsovao nekog političara na netu, pitaću te koliko je to bila dobra ideja...

To je uvek izgovor za totalitarističke sisteme kontrole. Kada ne budeš mogao da kupiš hleb u samoposluzi, jer si opsovao nekog političara na netu, pitaću te koliko je to bila dobra ideja...
Sada kao neznaju tvoj JMBG, tvog provajdera, IP adresu i ostalo ?
Sada si kao "anoniman" ?

Sada imaš gotovinu kojom možeš da kupiš koka-kolu na trafici.

Čini ti se. Svom tom novcu se može ući u trag. Poslodaci isplaćuju plate na bankovne račune ( pitaj freelancere u Srbiji ;) šta može i kako država da sazna ).

Ja sam godinana u nazad plaćan kriptom, i nije baš tako teško kao što si napisao :)
Sve zavisi kako se organizuješ, kao i sa kešom.. samo bolje 100X

I izbegavaš porez i doprinose ?

Čini ti se. Svom tom novcu se može ući u trag. Poslodaci isplaćuju plate na bankovne račune ( pitaj freelancere u Srbiji ;) šta može i kako država da sazna ).

I izbegavaš porez i doprinose ?

Ne, ne može se ući u trag. Ko je primao uplate na PayPal, preko Payoneer-a i crypto, postoji tačno 0% šanse da država zna.
Na žalost na Benchmark-u ne postoji književna Sci-Fi sekcija, a te Orvelovske slike države nisu baš za diskusiju o kriptovalutama.

Takođe nije primereno niti pristojno ispitivati ljude da li plaćaju poreze i doprinose, osim ako nisi iz poreske, pa ti je to posao?

Prijavi bližnjega svoga, i dobićeš vaučer od 500 dinara za leba i mleko, kao i plaketu sa Njegovim potpisom uz tekst "Tako se voli Partija".

Ne, ne može se ući u trag. Ko je primao uplate na PayPal, preko Payoneer-a i crypto, postoji tačno 0% šanse da država zna.
Na žalost na Benchmark-u ne postoji književna Sci-Fi sekcija, a te Orvelovske slike države nisu baš za diskusiju o kriptovalutama.
Jesi li ti suguran za PayPal i Payoneer ? Nekako mi se ne svidaju oni njihovi "disclamer"-i gde se kaze da nece dati podatke.... osim ako neko ne trazi....
Ja se ne pouzdam u to.

Takođe nije primereno niti pristojno ispitivati ljude da li plaćaju poreze i doprinose, osim ako nisi iz poreske, pa ti je to posao?
Interesuje me. Posto je to bas onako lep nacin za izbegavanje poreza.

Ispod koje vrednosti se ne isplati rudariti ETH grafickim karticama?

Moze link? Znam za onaj whattomine ali se ne snalazim. Necu da rudarim nego gledam zbog trzista grafickih kartica i normalizacije cena.

Nazad
Vrh Dno