Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

I ja mislim da su ti se postovi trebali obrisati. Reklamiraš se, znaš da je statutom i kodeksom zabranjeno.
Naravno da je moglo biti rečeno nešto relevantno, bez predstavljanja.
Uostalom, tvoje reči govore sve "Onima kojima bude bila potrebna će me pronaći lako"... Sad kad znaju koga da pronađu? Nije reklama?
Pričalo se ovde o ozbiljnim stvarima, više puta je davano stručno mišljenje o npr. izvršnom postupku pa se niko nije predstavljao.
Ne moraš ništa reći o temi, malo ucenjivački deluje izjava.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Zaista je teško narodu ugoditi.. A jedva sam sebe naterao da napišem ime, jer računam neozbiljno je da ne napišem. Kao da prodajem USB stikove i kažem da su kod mene najbolji i najjeftiniji. Niko živi nije pričao o ovom, samo jedan kolega napravio blog i bukvalno je jedini koji zna nešto o celoj tematici u čitavoj državi.. A trebalo bi sačekati da nekom zakuca poreska na vrata pre nego što se progovori? Ili možda privredni kriminal? Da ljudi gledaju u pasulj hoće li biti PDV-a na kripto ili neće, umesto da razmene informacije? Sve bih razumeo da ima jedno 7 advokata na forumu koji pričaju o ovom pa sam jedini ja naveo ime. Ovo je, koliko pratim, prvi put da je neko otvorio takvu temu i načeo ta pitanja, a da (makar na papiru) ima nekakvo znanje o tome. Nebitno. Završićemo na tu temu, namere su mi bile sve samo ne loše i sve samo ne reklama. Molim da thread ostane obrisan, ja se neću dalje uključivati u priču o ovom, rasprava zaključena, pozdrav svima.

Poslednja izmena:
evo na primer. ja zelim da kupim 10.000 "drvo koina" koji po mom misljenju vrede 9.000eur za koje imam legalno poreklo, tu je Djole rudar koji ima 10000 drvo koina i zeli da mi ih proda. Kako da to uradimo? da pravimo kupoprodajni ugovor? ko placa porez? ko placa pdv i da li ga placa? da li ja moram da registrujem vlasnistvo nad mojim voljenim drvo koinima koje volim i skupljam iz hobija kao markice itd...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da je Djole u ovom slucaju klasican proizvodjac koji kada prodaje treba da doda pdv a tebi otkuca fiskalni racun. Mislim da se nijedan coin netretira kao valuta vec kao klasicna roba

Ne tretira se nikako, nije pravno regulisano ništa, zato i nema odgovora na pitanja. Kad izadje neka regulativa, a moraće, onda treba videti šta i kako.

Po toj vašoj logici ni za jedan novi proizvod ne bi trebalo da se plaća porez, što naravno nije tačno. Zakoni se nikada ne preciziraju upravo zbog tih stvari
Zakon o PDV kaže da se plaća na sva dobra i usluge, pa u ostalim članovima zakona imate oslobođenja za pojedine proizvode, ako za konkretan proizvod nije navedeno oslobođenja onda se podrzumeva da se plaća.

Ali ima drugi problem Djole mora biti u sistemu PDV-a da bi mogao naplati porez,ne može fizičko lice.

Pod kakvo dobro ćeš podvesti virtuelnu valutu? Šta je to, obveznica, hartija od vrednosti, hleb, mleko, šta? Kakav je to proizvod? Moraju je definisati, regulisati i tek onda se može pričati o nečemu.
Što Djole ne bi bio rudar preduzetnik? :)

U svakom slučaju, ono što želim reći je da u ovom trenutku niko ne može davati relevantne pravne savete u vezi tržišta kriptovaluta zato što ne postoji ni jedan propis koji tu materiju reguliše.

Poslednja izmena:
Zaista je teško narodu ugoditi.. A jedva sam sebe naterao da napišem ime, jer računam neozbiljno je da ne napišem. Kao da prodajem USB stikove i kažem da su kod mene najbolji i najjeftiniji. Niko živi nije pričao o ovom, samo jedan kolega napravio blog i bukvalno je jedini koji zna nešto o celoj tematici u čitavoj državi.. A trebalo bi sačekati da nekom zakuca poreska na vrata pre nego što se progovori? Ili možda privredni kriminal? Da ljudi gledaju u pasulj hoće li biti PDV-a na kripto ili neće, umesto da razmene informacije? Sve bih razumeo da ima jedno 7 advokata na forumu koji pričaju o ovom pa sam jedini ja naveo ime. Ovo je, koliko pratim, prvi put da je neko otvorio takvu temu i načeo ta pitanja, a da (makar na papiru) ima nekakvo znanje o tome. Nebitno. Završićemo na tu temu, namere su mi bile sve samo ne loše i sve samo ne reklama. Molim da thread ostane obrisan, ja se neću dalje uključivati u priču o ovom, rasprava zaključena, pozdrav svima.

Nema to veze s narodom, to naši političari koriste kao izgovor za manipulaciju pa se izraz prelio na svakodnevni žargon. Ovde narod ne obitava :), svako je došao sam i prihvatio pravila, ovde je zajednica sa sličnim interesom koja prirodno, ima puno pitanja. Što je ok, pa niko od nas ko vodi forum nije neće da uskraćuje informacije ostalim userima ako imaju pitanja - to je jedan od preduslova.
Prozivanje moderacije i administracije da guši nova saznanja i da tera znalce sa foruma su suluda, bezobrazna i ne vidim nikakvu pozitivnu stranu u tome a loših mogu da vidim pregršt ali nema potrebe.
Pa em nismo deca em je ovo internet i 21. vek, forum nije kamena tabla u koju se kleše već može da se (samo)uređuje i filtrira šta treba da se pojavi na ekranu a šta ne, hvala lepo.
Ali nema reklame, a tema je dobrodošla, prebacićemo poruke tamo.

Bilo bi skroz ok da sebi odgovoriš na određena fundamentalna pitanja, evo ja ću navesti neka od njih: Da li je ono što nije izričito regulisano dozvoljeno ili je zabranjeno. Da li je dozvoljeno samo ono što je propisano ili je dozvoljeno sve ono što nije zabranjeno? Da li ono što nije regulisano ne postoji i nema posledice na realnost ili pak postoji i ima, bez obzira na neregulisanost?
Znaš, ovo su validne teme za onaj forum. Ali, obzirom da sam se predstavio treba ih izbrisati. Da sam ih napisao kao Wlayco, kojem doduše svako može da piše na private ali eto on se ipak ne reklamira, sve bi bilo ok. Ovako, ostaćemo uskraćeni za odgovore.
Ponavljanje mantre o zabrani reklamiranja kada se neko prosto predstavio je relikt 20.veka. Etiketiranje naspram konstruktivne diskusije. No, ja sam samo običan korisnik koji je pogrešno procenio..

Stvarno ne bih imao nikakav problem da ostane tema u kojoj piše Wlayco, niti bi tvoje pisanje bilo manje vredno zbog toga, meni je sad sve jasno o čemu se radi i mogu samo da te podržim u otvaranju takve diskusije.

Ahahaaa, ko prodje pored nekih administratora ovde i dusebriznih clanova ni poreska mu nece tesko pasti.

Sto se naplacivanja poreza tice ja sam javno pozvao svakog ko je ikada platio bilo koju sumu na ime prihoda od kriptovaluta da kaze kako su mu obracunali i po kom osnovu. Do sada se niko nije javio. Mozda su platili a cute a mozda i nema takvih. Za sada.

Zar nije da ako imaš godišnje prihode veće od 2 000 000 dinara moraš to da prijaviš i platiš porez?
Možda suma nije tačna, ali u sećanju mi je taj iznos.

Zar nije da ako imaš godišnje prihode veće od 2 000 000 dinara moraš to da prijaviš i platiš porez?
Možda suma nije tačna, ali u sećanju mi je taj iznos.

Nije tačno jer za svaki priliv sredstava, sem da ti tetka nije poslala pare iz inostranstva (u vidu nekakve pomoći), si morao da prijaviš poreskoj upravi kao prihod. Kako Bitstamp, u mom slučaju, nije moja tetka iz inostranstva (mogao sam da lažem u izjavi koju sam potpisao u banci ali to podleže i nekim drugim odgovornostima osim prekršajne) ja sam u banci popunio obrazac i "čekirao" opciju IT usluge.

Dakle, čim sam se ja izjasnio po tom pitanju, bio sam dužan da odem u poresku upravu i prajavim prihod koji sam ostvario, a vezan za IT usluge koje sam pružio nekom pravnom licu u inostranstvu. Kako to ja nisam uradio, a verujem da plaćanje poreza ne zastareva (ovo ne znam, samo mislim da je tako), država može kad god poželi da "pročešlja" moje račune i oporezuje me sa zateznom kamatom (ne verujem da će i da me kazni, ali opet to je samo moje uverenje koje nije utemeljeno po bilo kakvoj pravnoj osnovi).

Mislim da sam bio jasan, a ako nekom treba dodatno pojašnjenje neka se obrati advokatu. ***. tu temu nisam ni video, nije da me baš ne zanima uopšte. :D

Poslednja izmena:
Iz priče čovek početkom prošle godine (ili krajem 2016.) kupio neki lik za stotinak € ETH kad je vredeo 0.3€ (ili čak manje, skoro čim se pojavio).
I prodao ga kad mu je cena bila 300€ i pitao u NBS kako da plati porez na tu zaradu, oni su mu odgovorili da ne znaju i da nema zakon koji to reguliše, da to prijavi kao stranu investiciju.

Evo da nije da izmišljam, koga ne mrzi da gleda od ovog dela:

https://youtu.be/72YetXYOh6E?t=1h17m30s

I mi smo kao "ludi" posebno ovi što mlate žešće pare od majnovanja, da tu smaraju državu idu do ministarstva da kao to poguraju da se reguliše, da vuku za rukav.
A država skoro 2 godine nije mogla da sredi rešenja za paušalce, ovo će bar jos 3-5 godina do uopšte dođe na dnevni red.
Samo pogledajte koliku muku muče ozbiljne države da to regulišu i mozgaju kako to da urade
a ovi naši su bre mnogo aljkavi, spori i nesposobni (čast izuzecima kojih je baš malo) i samo o sledećim izborima razmišljaju i kako sebi još više fotelja da naprave.

Izvinjavam se na uplitanje politike,
i naprotiv nisam da kripto bude divlji zapad i treba da se reguliše (i treba ta tema bar za trenutne opšte informacije), ali nemože mi nekome da poturama pare ako ni on ne zna kako tačno bi trebalo da ih računa.

Poslednja izmena:
2.200.000 din za 2017-tu. Za ovu godinu jos cekam novu kalkulaciju. Kada budem znao napisacu koliko je.

Sto se tice gospodina advokata... Druze, krenuo si sa pogresnim stavom i u startu ides djonom na administraciju. Reklama je zebranjena, ti se reklamiras. To sto ti pricas i sto ti zastupas je ok. Sto se tice tvoj delovanja na forumu sasvim je ok da budes predstavljen nikom. To sto ces napisati svoje ime i prezime ne znaci nista ni meni ni nikome drugom. Ako imas nesto pametno da napises, napisaces. Drugi ce to prepoznati. Koga bude interesovalo nesto poslace ti PM. Niko te ne proteruje, niko ti ne brani nista sve dok postujes pravila. Na forumu nikad dosta pametnih ljudi, znalaca u svojim bransama koji su spremni da pomognu ili podele znanje. Sve si to mogao odraditi dosta diskretnije, nenametljivo. Ajmo sada sve iz pocetka ;)

Sto se tice kripta u Srbiji... Proci ce jos dosta vode Dunavom dok nasa drzava uhvati ritam i pravno regulise kripto. Ni daleko ozbiljnije zemlje nisu to uradile jer je izuzetno tesko regulisati tako nesto. Trenutno je kripto u sivoj zoni, niko nikome ne polaze racune ali niko nema nikakvu sigurnost sto se tice poslovanja. Kada se jednog dana kripto bude regulisao cena ce mu skociti za vrednost poreza i to je to ;)

Tapatalk

A onda treci kaze "mora na svaki priliv novca da se plati porez", poreski inpektor kaze "ne znam kako da ti naplatim porez, sistem oporezivanja vas ne prepoznaje"...a ti hoces da svuces iz nekoliko puta vecu sumu jer hoces da kupis stan i zelis da ti te pare budu ciste pred zakonom, da te ne bi selili sutradan nogom u dupe i pravo u tvorza jer nisi dokazao ni poreklo para i platio porez na njih, hoces da drzavi das porez koliki da je i da mirne glave resavas vazna zivotna pitanja. Ali ne mozes. Sada se pojavi covek koji mozda ima odgovore na neka pitanja ali u stilu srBskih benchmarkovaca stanimo svi u red da mu nanu naninu jer on hoce mozda da se reklamira, da zaradi od nas, nije se prijavio u pravoj temi, on mora da se oglasi kako treba u temi za to "mali oglasi" kao pravi profiter, ovo je grubo krsenje forumskog ustava a za to slede kazneni poeni i pretnja banom. Umesto da se samo koriguje post idemo odmah djonom!

Uzmes kredit za stan i kupis stan a novac imas za siguricu i placanje rate, plus mozes da ga operes kroz bilo koji biznis imas vremena, sigurno ce te izaci manje nego porez koji bi platio...

Just a thought...

Pa nisam siguran da je to dobar plan..da bi mogao na sigurno da otplacujes rate ti moras da budes siguran da ces narednih 10 godina svakog meseca moci da izvuces pare od stranih menjacnica da platis ratu. Ako povuces vise od jednom pa opet mesecno da placas rate poreska moze, a i ne mora, da te pozove kod njih na razgovor.

Razumem ljude kojima ne treba mnogo kesa odjednom pa napomalo prebacuju i provode se, oni ne bi uopste da plate porez i tako njima najvise odgovara. I ja bih tako. Sitni iznosi istaju ispod radara.

Poslednja izmena:
Šta ja čitam ovde :d A kako neko da naruči ubistvo..mogao bi neko neki faq da napiše :D

Ne moras da povlacis 10 godina, mozes da povlacis 1na1 od nasih ljudi bez posrednika... koliki je samo obrt bio na benchmark temi za oglase... samo za poslednjih mesec dana se moglo izvuci 50k lagano za stan

Sto neko rece, daj boze da mi je to najveci problem kako da povucem novce... covek onda postaje posebno kreativan :)

Probao sam i tako, ili traze jako visoku proviziju, ili odustanu, ili traze na noge da im odneses, ili se povuku kada napomenes da je obavezna kontrola deviza u menjacnici :d . Verujem da nikome nije svejedno da dogovara ulicne transakcije od po par stotina evra a kamoli ove vece.

Slicnu situaciju smo imali sa Cex, gde je vispren forumas slao upite Telenoru o regulaciji i trgovanju kriptom. Za vece iznose Zmaj i slicni njemu... kome je puno da izdvoji 5-8%,nek trazi kreativnija resenja.

Ja te transakcije od po par stotina eura radim na nevidjeno, preko racuna. Ako ljudima maksimalno zakomplikujete trgovinu naravno da nece ni trgovati s vama. Inace, sta je problem da se ponese laptop i da se transakcije odradi uz pice negde u kaficu. Ja sam brdo ljudi upoznao tako i fino se ispricao s njima. Jeste, neki odustanu, neki se femkaju jer nisu sigurni dali smeju da ulete... Nista strasno.

Već 3 godine postoji sistem objedinjene naplate poreza, apsolutno svaka transakcija preko domaće banke se beleži u poreskoj bila ona 1 dinar ili milijardu. I poreska vam ne obračunava porez, nego ga vi sami računate i uplacujte, a oni samo kontrolišu.
Uvek možete otvoriti račun i na drugog člana porodice, ili u drugoj državi a imate skrill i slične servise.

Poslednja izmena:
Zar bitkoin automati nisu anonimni? Tj izbacuju kesh a uplacujes sa btc adrese?

Bogami proteruje. Nije prošlo 10 minuta i thread mi je bio izbrisan. Mi imamo situaciju u kojoj vi imate upalu pluća, ja i meni slični imamo antibiotik a vi nas pljujete jer se reklamiramo?! Nebitan je moj stav i pristup. Vi ne baratate osnovnim podacima i ja sam sad već iskreno šokiran.. Vrtite milione a ne znate šta je poreska prijava, šta je dohodak građana i kako se prijavljuje i za koje iznose. Kiptite od neznanja a sečete one koji otvore temu od koje će svi profitirati. Opet ću reći nemojte otvarati temu, nema reklame, nema ničega. Vi ćete jedno jutro osvanuti bez svojih novaca i onda svi zajedno možete da ponovite kolektivnu mantru o ljudima koji su otvorili neka pitanja koja bi MOŽDA predupredila tu situaciju ali ste se igrali pravila foruma i glupirali kao nekakvi klinci. Nebitan je moj stav, nebitno je moje ime. Šokiran sam neznanjem, a ujedno obrtanjem miliona. To će vam još jako kratko prolaziti.. Prosto ću nestati kao da me nikad nije ni bilo, a vi nastavite sa svojim pravilima foruma, šta drugo da vam kažem.
Svako dobro vam želim.

Nema smisla.. Pišem postove i budu izbrisani u rekordnom roku. Pozdrav svima definitivno.

Postoji bug na forumu gde umesto edita post bude obrisan
cb5b16851d91f04423585530a9725e9b.jpg

Sto se tice kripta u Srbiji... Proci ce jos dosta vode Dunavom dok nasa drzava uhvati ritam i pravno regulise kripto. Ni daleko ozbiljnije zemlje nisu to uradile jer je izuzetno tesko regulisati tako nesto. Trenutno je kripto u sivoj zoni, niko nikome ne polaze racune ali niko nema nikakvu sigurnost sto se tice poslovanja. Kada se jednog dana kripto bude regulisao cena ce mu skociti za vrednost poreza i to je to ;)

Tapatalk
IMG-5f21e64f494ef6be0520308174dbdf25-V.jpg

Hajde Saj nemoj da si bukvalista, naravno da se transakcija crypto-evro ne radi na samoj ulici iz sake u saku vec se valjda negde sedne doke ne prodje transakcija. Pre toga valjda ces proveriti da li su devize prave ili ne?? Kod tebe sve na poverenje ide? Ne razmisljas da osim sto mozes da ostanes bez zarade mozes da zaradis i nesto drugo, CZ ili drugi hotel.
Ajde za ovo sitno, do 1000 evra. Sta ako imas ponudu da prodas za 50k evra? Ko ima zivi kes za toliko? Ja mislim da svi znamo u kakve drustvene krugove bi tako usli. Mozda i ne bi izasli. Scenario takvog filma moze biti vrlo zivopisan.

Vrh Dno