Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Kako prijavis dobit? Ako nemas nikakav dokaz odakle ti bitcoin? Nisi ga kupio (investirao) nego si mining radio pre 10 godina. Dolazis u slucaj da ti opet nemas dokaz da taj bitcoin nije dosao od koksa? Mislim ko zna kada ces i izaci, bio si holder do 2030 i realno pre 20 godina si mining radio, kako ces dokazati?
Zato vlast želi da donese zakon da i kripto moraš da prijavis kao imovinu. I da te oporezuju godišnje na to, kao imovinu (različite poreske stope).

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Okej, a recimo ako od tih 0.1 BTC za 5 godina prodam svaki dan po 1% toga Peri, Miki, Ziki, Lazi... za po 1000 evra od svakog, tako da za 100 dana od prvog dana prodaje ja imam na gomili 100k evra? Nece valjda svaki kupac pojedinacno da dokazuje odakle mu 1000 evra, a ja opet imam te pare na gomili? :)
Nije pametno, onda ćeš dobiti prijavu i kaznu za nelegalnu prodaju i distribuciju, tu onda moraš da platis porez na svaku transakciju ali i da imaš prijavljeni delatnost odnosno dozvolu. To je već blizu valjanju droge, verovatno kao preprodaja deviza. Blizu si da si ih stekao nelegalnom delatnošću, to je već problem.

Zato vlast želi da donese zakon da i kripto moraš da prijavis kao imovinu. I da te oporezuju godišnje na to, kao imovinu (različite poreske stope).

Pa ovo je onda idealno za dilere i ostale krimose... Sav nelegalni kes pretvore u BTC, i cekaju da se donese zakon. Cim se donese zakon, odu, prijave se, kazu "Evo, imam 20 BTC, izrudario sam pre 10 godina" i svima dobro.

Okej, a recimo ako od tih 0.1 BTC za 5 godina prodam svaki dan po 1% toga Peri, Miki, Ziki, Lazi... za po 1000 evra od svakog, tako da za 100 dana od prvog dana prodaje ja imam na gomili 100k evra? Nece valjda svaki kupac pojedinacno da dokazuje odakle mu 1000 evra, a ja opet imam te pare na gomili? :)
Nece ali ces ti imati problem da dokazes odakle tebi 100K. Ako pravis ugovor s njima i ako platis porez sigurno neces imati problem ali komplikujes sebi zivot tako. Lakse je legalno da prodas i platis porez. Ako ne platis porez a npr kupis stan bices u ozbiljnom problemu.

Tapatalk from Poco loco

Pa ovo je onda idealno za dilere i ostale krimose... Sav nelegalni kes pretvore u BTC, i cekaju da se donese zakon. Cim se donese zakon, odu, prijave se, kazu "Evo, imam 20 BTC, izrudario sam pre 10 godina" i svima dobro.
Nemaju ti problema sa prijavom, za veliku lovu odavno postoje seme. Takvima ne treba kripto.

...

Ne baš legalan ali važi što će te provale je da daš depozit 20% što verovatno možeš da objasnis.
Ostalo uzmeš kredit koji plaćas iz steka.

...

Ovo jedino deluje kao pristojno resenje. Daš depozit, i plaćaš ratu iz keša od kripta koji ti sedi u fioci. Jedino je pitanje kako dobiti kredu ako si prijavljen na 300 evra :) Ako si zacrtao sebi stan od 100k, teško da ce iko da ti da kredu od 80.000 evra na tu jadnu platu.
Opet, sa druge strane, ne plaćaš nikakav porez od 15%, kapitalnu dobit i slično, jedino banci kamatu :)

Poslednja izmena:
Ovo jedino deluje kao pristojno resenje. Daš depozit, i plaćaš ratu iz keša od kripta koji ti sedi u fioci. Jedino je pitanje kako dobiti kredu ako si prijavljen na 300 evra :) Ako si zacrtao sebi stan od 100k, teško da ce iko da ti da kredu od 80.000 evra na tu jadnu platu.
Opet, sa druge strane, ne plaćaš nikakav porez od 15%, kapitalnu dobit i slično, jedino banci kamatu :)
Nije baš zlatan jer platis kamatu više od poreza :).
Ali ipak benefit je imati stan, ali i stek za svaki slučaj....

Znaci ako prodam 1BTC sledece godine na 100k evra, za koji ni sam ne znam kako sam napravio trejdujuci ko zna koji alt na menjacnicama koje vise ni ne postoje, najsigurnije je prodati na npr ECD I platiti 15%, jer ako prodas Peri u kaficu moze da bude da si prodao drogu ili ko zna sta?

Ne moze nikako da bude kao da si prodao drogu ;)

citajuci ovo gore sve navedeno kapiram da je zakon veoma los. :)

Sa koliko posto ulazi država ukoliko gradjani ode u minus trgujući cripto valutama ?

Tako su mnogi oprali stotine hiljada od raznih kombinacija(politicari izmedju ostalih). A ako nece da ti daju kredit na 80.000, nadjes nekoga od rodbine da ti ugovorom "pozajmi" bez kamate jos par desetina hiljada i to je to. Da i svi primjerci ugovora kod tebe za svaki slucaj ako se za par godina posvadjate[emoji16]

Sent from my phone

Hm, interesantno.

To bi značilo da će imati podatke i bazu na osnovu ovih ljudi koji plate 15% i posle će te ljude da deru, jer "znamo da ste imali/imate neki sh*tcoin", te morate da platite, baš kao što deru i Superstar-a nedavno, recimo.

Hm, interesantno.

To bi značilo da će imati podatke i bazu na osnovu ovih ljudi koji plate 15% i posle će te ljude da deru, jer "znamo da ste imali/imate neki sh*tcoin", te morate da platite, baš kao što deru i Superstar-a nedavno, recimo.
Ne dodaj. Hoće bazu imovine. Kad je prodas, nema poreza.
Porez na imovinu se naplaćuje dok je imaš.
Ne ulazim u smisao i koliko je to OK, samo napominjem da si loše "skontao".
Ko proda nasledstvo, ostvari kapitalnu dobit plaća porez. Kad ga plati, to je to, ostalo je trajno njegovo.

Ok, razumem.

Ali opet, ništa ih ne sprečava da urade nešto retroaktivno.

bas "nezgodna" neka imovina koja bi mogla da se definise sa tri reci : MEA MECUM PORTE

a sve sto je pod tim ne moze biti "imovina" pogotovo sto je ne moras ni nositi u dzep...

Imovina je i lova u banci, ali i akcije, intelektualna imovina (patenti) i deo vlasnistva pravnog lica. Nista od toga nisu nepokretnosti.

Samo je fora sto na lovu u banci ne ide porez, jer se smatra da su to legalne pare na koje si vec platio sve poreze, i niko ne zadire u privatnost tvojih iznosa u bankama dok se ne pojavi osnovana sumnja da se nesto stvorilo raznoraznim vidovima kriminalnih radnji (izmedju ostalog i utaja poreza jeste kriminalna radnja, da ne spominjem bespotrebno one teze i filmadzijama zanimljivije vidove). Zato su i definisali kripto kao imovinu, da bi se mogao naplatiti porez, jer bi, u protivnom, skoro svako mogao da se potrudi da dokaze da je kupio 100 BTC-a za 1000$ tamo negde 2012. i da ih ima od onda. Ko Mali. Da je to lova, ne bi bilo poreza, kao sto je npr CHF vredeo 94 dinara 1.11.2012. a danas vredi 108.5, niko vam nece traziti porez na tu razliku u vrednosti. Stvaranjem baze kripto holdera dobice uvid u to koliko moze da se pojavi kripta na menjacnicama koje ce oni napraviti (to je gotovo sigurno, da ce biti domacih menjacnica koje ce placati neku licencu NBS da bi mogle raditi, slicno kladionicama), i imace neku predikciju koliko para u budzetu mogu ocekivati po tom osnovu. Sto se tice teze u zakonu o 15% no questions asked, bojim se da bi nas to kao drzavu opet moglo svrstati medju svetke perionice para, a pogotovo deo o 7.5% ukoliko se kupi nekretnina...To je tek nebuloza koja vristi "kriminalci svih zemalja dodjite u Srbiju da vam operemo pare po najboljim uslovima ikad"

Za pravna lica hoće, fizička ne.

Tako je bar rekao ovaj "hartijaš od vrednosti".

Taj mora posle, kad prodaje, da dokaže svakako da je to baš taj kripto koji je nekada prijavio na 22k, pa se gubi vrednost prijavljivanja sebe unapred. Ako dobro rezonujem :)

Taj mora posle, kad prodaje, da dokaže svakako da je to baš taj kripto koji je nekada prijavio na 22k, pa se gubi vrednost prijavljivanja sebe unapred. Ako dobro rezonujem :)

Nebitno je kako mi rezonujemo, nego kako donosilac zakona rezonuje. A to nemamo pojma jos uvek, samo spekulisemo. Elem, ako si se nekad negde prijavio da si kupio taj BTC po 22K, i posle nekog vremena prodas 2BTC na 50k, kako ja to vidim, platices 15% na razliku od 28K i jos 15% na 50K od onog drugog BTC-a koji se na volseban nacin stvorio u tvom posedu.

Holderi jednih valuta, po meni, neće imati nikakvih problema. Transakcija ulaza na menjačnici, transakcija izlaza na menjačnici, za istu količinu - kraj. Niko ne može to da ti ospori (teoretski, u praksi je sve moguće).

Volšebna pojavljivanja, zarade koje su prošle kroz hiljadu ordera, prelivanja iz alta u alt, i tome slično - srećno svima koji imaju takve slučajeve.

A kako recimo se tumaci, ako ja kupim usdt za 2k, trgujem konstantno sa leverage-om, inhipoteticki napravim 50k usdt-a. Platim razliku, al posle napravim jos 50k. Sad vise nemam dokaz o ulazu.
Ako razumete sta hocu da pitam.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Nemaju oni ni kapacitet ni volju da se bave poreklom kripta. Njih samo zanima da uzmu 15% na neku osnovicu, a na holderu je da tu osnovicu sto vise umanji, ako je u mogucnosti. Sada kad postoji zakon, ili je na putu, ta svest o prijavljivanju ce se razvijati, ako su veci iznosi u pitanju. Tu mislim na potencijalnog stedisu koji je procenio da mu je cuvanje novca u BTC-u bolje od drzanja u bilo kojoj valuti. Posto nikad ne zna kada ce mu zatrebati, a svestan je rizika pada cene, prijavljuje se sada i placa 15% kad pozeli da povuce ponovo u fiat. Dogod ima zarade to je relativno prihvatljivo, ali zamisli situaciju da ti hitno trrba para, imas btc koji si platio 22k i nisi prijavio, padne na 15k i umesto da dobijes 15k ti moras jos na sav gubitak da dodas drzavi jos 15% od toga

^^ Ako te dobro razumem, ti čim platiš razliku (tj. porez na dobit), znači da si izašao iz kripta u fiat, zašto bi išta plaćao inače. Što znači da ako hoćeš da napraviš još 50k moraš opet da uđeš :)

99% onih koji su usli u kripto pre 10 godina su rudarili pa ulazili sa altovima na menjacnice koje vise ne postoje, trgovali ko zna koliko puta za ovih x godina.
Na kraju si izasao sa nekim BTC-om i prelio ga u FIAT, to je naveci problem, kako to sve dokazati. Prica da u ovom slucaju ide samo 15% i to je to, dace bog ali meni to smrdi samo tako.

Ja idalje ne vidim kako se sa ovim zakonom sprecava pranje para a to je najveci problem. Upravo zato i traze krv na Bitstamp-u recimo da se dokaze kako si ti dosao do BTC-a.
Jer po ovim nasim nagadjanjima ja prodam koks za BTC na ulici, pojavim se sa BTC-om i kazem rudario sam pre 10 godina nemam nikakav dokaz, platim 15% i imam cist kes, pa to je smejurija, nema sanse da ce to tako funkcionisati a to je ono sto me plasi.

99% onih koji su usli u kripto pre 10 godina su rudarili pa ulazili sa altovima na menjacnice koje vise ne postoje, trgovali ko zna koliko puta za ovih x godina.
Na kraju si izasao sa nekim BTC-om i prelio ga u FIAT, to je naveci problem, kako to sve dokazati. Prica da u ovom slucaju ide samo 15% i to je to, dace bog ali meni to smrdi samo tako.

Ja idalje ne vidim kako se sa ovim zakonom sprecava pranje para a to je najveci problem. Upravo zato i traze krv na Bitstamp-u recimo da se dokaze kako si ti dosao do BTC-a.
Jer po ovim nasim nagadjanjima ja prodam koks za BTC na ulici, pojavim se sa BTC-om i kazem rudario sam pre 10 godina nemam nikakav dokaz, platim 15% i imam cist kes, pa to je smejurija, nema sanse da ce to tako funkcionisati a to je ono sto me plasi.

Mene plasi da su to bas tako isplanirali, pa cemo opet u kavez da mozemo eventualno samo kod Dodika putovati bez vize...

Nazad
Vrh Dno