Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Iskreno, da imam ledger mislim da bih ga vratio u fijoku i cuvao za ne daj Boze i kupio Trezor. Bas je los trip da ti svaki cas stize tako nesto :(

Tapatalk from Poco loco

Sve jasno, fala mu!..

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

"Prema njegovim rečima, Zakon o digitalnoj imovini reguliše tu oblast tako da ne može da se koristi digitalna valuta, a da korisnik nema ime i prezime - da nije registrovan na način da se zna sa koliko takvih valuta raspolaže."

*mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* je rekao u jednom trenutku "Digitalna imovina ili Digitalna valuta,to vam je isto"....upravo se *****ao gadno u Live-u...jer digitalnu valutu ne moze da oporezujes...Ali nas zakon je priznao kao digitalnu imovinu namerno da bi mogli da zagrabe porez sebi...
Ovo je smesno...Niko ne zna o cemu prica,niti ga razume,prekidaju ga ismevaju,a Dacic mu kaze Ministre mozete da nastavite o ovome na pauzi koliko hocete...hahahahah

Hahaha... car!
Ali mozda on zna da ce cena bitkoina pasti pa ce, recimo, pakla cigareta ili litar goriva kostati 109,99 BTC. Bogami, ne bih se ja zezao. :d

Posle ovog objasnjenja mi je mnogo jasnije.

Hocu da buy i forget neke coine u povoju, ali iza kojih stoje neka imena od autoriteta i da imaju neku perspektivu.
Za oko mi je jedino zapao BAT - Basic Attention Token, tvorac JavaScripta i co-founder Mozille stoji iza njega, i sama ideja mi zvuci zanimljivo.
Znate li za jos ovakvih tokena?

Hocu da buy i forget neke coine u povoju, ali iza kojih stoje neka imena od autoriteta i da imaju neku perspektivu.
Za oko mi je jedino zapao BAT - Basic Attention Token, tvorac JavaScripta i co-founder Mozille stoji iza njega, i sama ideja mi zvuci zanimljivo.
Znate li za jos ovakvih tokena?
Dmarket

Ima korisnih informacija o kripto zakonima koji će stupiti na snagu sledeće godine.

Mene samo zanima jer se placa i doprinos kad se novac povlaci ili ne? 15% porez i ako bude doprinos to je jos 25%. Toliko im ne dam.

Tapatalk from Poco loco

Ma ne, samo porez.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Da li ima neki limit pa da se posle odredjene neke vece sume placa jos nesto pored tih 15%?

Po svemu rečenom, izgleda da je maksimum 15%. Ne postoji scenario gde treba da platiš više.

Ja mislim da ima. Onaj porez na ekstra profit, kad predjes određen iznos, mislim da je oko 1.7m rsd prosle godine.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Da li ima neki limit pa da se posle odredjene neke vece sume placa jos nesto pored tih 15%?

Ne,samo 15%.Nema ni minimalni limit.Ni ako hodlujes duze vreme kao u neke druge zemlje,nista ih ne zanima samo 15%.Jedino sto sam video je da ako pare od kripta ulazes u neki biznis ili ako kupis stan,onda je porez 7.5%.

Porez na kapitalnu dobit, 15%.

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Cek cek, ako trenutno imam priliv deviza sa neke kripto menjacnice duzan sam da prijavim kao fizicko lice poreskoj i oni ce me oporezovati sa porezom plus doprinosi minus zdravstveno jer sam zaposlen i to mu dodje negde grubo oko 45%.

Sa ovim zakonom vi kazete da svega ovoga nema i kada ja povucem FIAT sa kripto menjacnice samo 15% cemo placati?
Nista doprinosi za PIO, nista dokaz odakle mi kripto? Jel recimo mining je bio upitanju pre dosta godina pa nemam dokaz o kupovini itd.

Poslednja izmena:
Meni je sumnjivo ovo za 7.5% ako investiraa u biznis ili kupis stan. To je onda najbolji procenat za pranje para, svi ce da kupuju ilegalnim kanalima kripto i prodaju legalno sa 7.5% poreza...

Ako odjednom prodaja gomilu i nije redovno to može i jeste samo porez na kapitalnu dobit.
Ko ima redovne i prilično slične prilive to može biti tumaceno kao redovni prihod i to je onda oporezovano kao zarada, mnogo više.
Kapitalna dobit ne ulazi u ekstraprofit.
Ali ko ima redovnu platu i dodatni prihodi (koji su već oporezovani, drugu pasus) predju godišnju granicu za ekstraprofit (cirka 20k eura godišnje) onda na to ide dodatni porez od 10% ali za to postoje mnogi faktori umanjenja. Plaća se samo na extra deo, do onih cca 20k se ne plaća ništa.

Ajmo jedan konkretan i hipoteticki primer. Bitcoin za 5-10 godina skoci na milion evra. Ja se tada nadjem sa covekom u kafani "Kod Lepog Brke" i prodam mu 0.1 BTC za 100.000 evra. Spakujem te pare u dzep i dodjem kuci, i gledam oglase da kupim sebi gajbu od 100 soma evra.

Kako to da uradim? Kako ubaciti te pare u banku, tj u sistem, kada za kupovinu gajbe moras da dokazes poreklo novca? Aj sad ti objasni da nisi dilovao koks, nego da si tamo negde 2014-e godine sa jednom ubogom grafickom od 100 evra izrudario tih 0.1 BTC i sacuvao ga 10-15 godina?

Poslednja izmena:
Ajmo jedan konkretan i hipoteticki primer. Bitcoin za 5-10 godina skoci na milion evra. Ja se tada nadjem sa covekom u kafani "Kod Lepog Brke" i prodam mu 0.1 BTC za 100.000 evra. Spakujem te pare u dzep i dodjem kuci, i gledam oglase da kupim sebi gajbu od 100 soma evra.

Kako to da uradim? Kako ubaciti te pare u banku, tj u sistem, kada za kupovinu gajbu moras da dokazes poreklo novca? Aj sad ti objasni da nisi dilovao koks, nego da si tamo negde 2014-e godine sa jednom ubogom grafickom od 100 evra izrudario tih 0.1 BTC i sacuvao ga 10-15 godina?
Prijavis dobit i platis porez na to. Jedini legalni način.
Nelegalnih ima više.

Ne baš legalan ali važi što će te provale je da daš depozit 20% što verovatno možeš da objasnis.
Ostalo uzmeš kredit koji plaćas iz steka.

Problem je kad je cifra veća što čovek može redovnim primanjima da zaradi za radni vek, onda počinju priče o nasledstvu i to pije vodu do cenim 1mil eura. Nakon toga počinju muke, slatke :)

Poslednja izmena:
I to je u stvari ta kapitalna dobit od 15%?

kolilko sam skapirao ako tih 100 000$ ulazes u stan onda placas 7,5% :) jer si ulozio ...

Kako prijavis dobit? Ako nemas nikakav dokaz odakle ti bitcoin? Nisi ga kupio (investirao) nego si mining radio pre 10 godina. Dolazis u slucaj da ti opet nemas dokaz da taj bitcoin nije dosao od koksa? Mislim ko zna kada ces i izaci, bio si holder do 2030 i realno pre 20 godina si mining radio, kako ces dokazati?

Uvek ces imati problema da dokazes poreklo novca i svakako si duzan da prijavis porez. Zato na vece cifre preporucujem strogo legalno da se radi da ne bi palo oduzimanje imovine itd.
Bolje je dati 15% i ne razmisljati. Ovo za doprinose moram da proverim.
Cak i da prodas Peri btc bolje je da napravite ugovor i da platis porez. Pera ce svakako imati papir da je kupio za 100K i bice oslobodjen poreza na tu cifru i platice jednog dsna porez samo za razliku. Porez je jednostavno prijaviti, samo se popuni ppopo obrazac.

Na sitne cifre se poreska nece cimati.

Tapatalk from Poco loco

Uvek ces imati problema da dokazes poreklo novca i svakako si duzan da prijavis porez. Zato na vece cifre preporucujem strogo legalno da se radi da ne bi palo oduzimanje imovine itd.
Bolje je dati 15% i ne razmisljati. Ovo za doprinose moram da proverim.
Cak i da prodas Peri btc bolje je da napravite ugovor i da platis porez. Pera ce svakako imati papir da je kupio za 100K i bice oslobodjen poreza na tu cifru i platice jednog dsna porez samo za razliku. Porez je jednostavno prijaviti, samo se popuni ppopo obrazac.

Na sitne cifre se poreska nece cimati.

Tapatalk from Poco loco
Ovo je problem ako Pera ne može objasni odakle mu tih 100k.
Ako prodajem u kafiću, sve su šanse da je i on sumLJiv :)

Okej, a recimo ako od tih 0.1 BTC za 5 godina prodam svaki dan po 1% toga Peri, Miki, Ziki, Lazi... za po 1000 evra od svakog, tako da za 100 dana od prvog dana prodaje ja imam na gomili 100k evra? Nece valjda svaki kupac pojedinacno da dokazuje odakle mu 1000 evra, a ja opet imam te pare na gomili? :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno