Šta je novo?

Kraj Window$ piraterije?

Pa dobro, sve igre iz id produkcije uglavnom postoje za sve zive platforme (ukljucujuci takve "ekstreme" kao sto su sun, qnx, sgi i nextstep :) ), ali to je zato sto Carmac pise lako portabilni C kod...
Voleo bih da vidim da EA izbaci Linux verziju Undergrounda 2 :)

Eeeeee, QNX, kako si se samo setio toga :)
Odlican OS, probao sam ga jednom pre neku godinu, bas je bio brz na tadasnjim kompovima, a mogao je sve isto kao i win. Tada je rad na windowsu podrazumevalo stalno cekanje i drljanje po hardu za svaku akciju, a qnx je radio sve trenutno... a cak je izgledao vrlo lepo.
Naravno, obrisao sam ga posle 3 dana :D (nisam mogao da nadjem drajvere za lucent modem).

A uskoro (mnogo brze nego sto mnogi misle) ce poceti da se ostvaruje i MS-ova vizija zakupa koriscenja programa preko interneta pa cemo videti kolko ce kostati par stranica u wordu (.NET je super ali zapitajte se u koje svrhe ce biti iskoristen uskoro) Sledi nam TOTALNA KONTROLA ukoliko Billy uspe da ostvari svoje pubertetske snove (Sta ces kad nikad nije cuo za Jenny McCarty). Ako to zelite MS je pravi izbor za vas

Usput - Mozda nekom Windows i nije skup, ali platiti nekom ko ima milijarde a ne mora se : To je bacanje para iliti CISTA GLUPOST
Naravoucenije :bolje kupi gram koke :-devil-: bice lepse

U, da, stvarno strasno! :banana: Nije ni da se pominje u svakom drugom filmu koji gledamo, ali je zato ovde presedan... :D

:D:D:D:D:D:D:D:D

Gedza je napisao(la):
Setite se samo kakve price su bile pri pojavljivanju DVDa, ne moze se razbiti, maltene ni teoretski, a ono za 10 dana BUM, pukose ko dinja. Nema sanse da ratuju sa milijardu ljudi...

To sve stoji, ali i sistemi zaštite postaju sve jači i jači. Tačno je da danas svaka baba može kupiti Athlona64 (dobro, skoro svaka) ali....
Pogledajte situaciju sa satelitskom televizijom. Pre 6 meseci veliki procenat ljudi je mislio da ce uskoro moci da prate sve kanale uz pomoc softcama, čak i one koji su skremblovani u videoguardu. Od toga ne da nije bilo ništa, nego je došlo dotle da skoro ništa od najpoplarnijih paketa ne može da se gleda. Što je još gore, neće ni moći. Barem ne u bližoj budućnosti....

Ne budite tako sigurni da u nekoj bliskoj budućnosti Windows neće biti tako lako crackovati... Čak šta više....

Bijednici će možda morati koristiti ili "stare" windowse ili preći na bijedničke platforme tipa Linux :)

Misko78 je napisao(la):
Neznam odakle si ti shvatio da se ja time hvalim, ja sam samo ogorcen na cinjenicu da se iskljucivo forsira legalan softver kompanije Microsoft, ne samo kod nas vec u celom svetu. Nisam pobornik piraterije ali ponasanje velikih softverskih kuca je u najmanju ruku bezobrazno. Znaci prethodni post nije bili moje hvaljenje vec stav.

Kupovao sam softver a to mi nije donelo nista, sem mozda neke satisfakcije da opao procenat piraterije.

Cela stvar dobija sasvim drugu konataciju kada uzmete u obzir da originalni windowsi koštaju koliko kakve bolje cipele.... A office koliko bolja kožna jakna...

Take it from Yoda...

npetar je napisao(la):
Pa sta sad...ko koristi pirate nece update-ovati i kraj price ;)
Ili skines Autopatcher pa update-ujes, kako to neki i sada rade. :d

kUdtiHaEX je napisao(la):
A inace je tvoj pogled na legalni softver, blago receno, *****ski...

I ja tebi mogu da odgovorim ili okarakterisem tvoj stav uvredom ili psovkom, ali necu, postujem tvoje misljenje. :wave:

Ljudi, vi znate za Temp direktorijum u koji se skidaju Windows Update fajlovi...?!?!? Bilo ko sa legalnim Windowsom moze da poskida gomilu update-ova novih i nakazi ih na net, tj. pusti ih u slobodan promet....

Koga su onda *****ali?????

Niko te ne mlati po ushima da koristish office, postoji mali milion aplikacija koje savrsheno zamenjuju isti...Elem, ako ga koristish u kancelariji, znachi da on doprinosi tvojoj zaradi, a onda lepo odreshi kesu i plati software...Ako ga koristish u kucnoj varijanti, potpisujem da ti full paket office-a ne treba....Stojim iza toga da SW treba da se plati, ovo sa piraterijom je smejurija...Jel' bi se tebi svidelo da ti ne daju platu? Moraju i oni ljudi od nechega da zive...Probaj SW, pa ako ti se svidja, kupuj...

Kad je dzabe i sirce je slatko...Secam se neke akcije studenata Medicine, kada su u Knez Mihajlovoj besplatno merili ljudima krvni pritisak----->okupili se cigani od 7 do 77 i svi kukaju kao da svi imaju nedaj boze rak....Josh su mi bolji oni likovi koji se zale kako je GPRS prespor, a placaju krushku za njega....Koja smo mi Srbi stoka, pa to je nechuveno....

Boro, svaka chast

Kad je reč o borbi protiv piraterije, kako tumačite to da postoji more stranica namenjenih za skidanje kojekakvih ključeva, piratskih programa, igara? Nećete mi valjde reći da niko ne zna šta ima na Astalavisti, običnom pretraživaču :d i da za to niko od "velikih lovaca" ne zna. Pa juče sam naleteo na jedan holandski sajt, u zemlji "velike demokratije i slobode", gde se lepo registruješ i skidaš šta ti je drago. Za to niko ne zna. :trust: Očigledno je da sami proizvođači softvera imaju neku, makar propagandnu, korist od mogućnosti da se o njihovim programima sazna. Ili šta je drugo u pitanju ne pada mi na pamet, ali očigledno je da more tih sajtova postoji, za njih svi znaju, ali niko ih ne dira. Pa kad je tako, zašto biti ***** i neuzeti to što se OČIGLEDNO nudi? :eyebrows:
Ili je u ovoj zemlji moral počeo da se rađa? :d :d :d

Poslednja izmena:
Hmmm a cemu hajka na kokain i 'droze'?
Varam li se ja ili M$-ov potez povoljnih cena inzjamljivanja njihovih proizvoda na 3 god nasim drzavnim i akademskim institucijama za malo para, a zatim naplacivanje pune cene, identican "cocanin-dealer"-skim fazonima? (navuku te tako sto prvu kesicu dobijes free, a kad se navuces, placas k'o svi ostali :) ).

Poslednja izmena:
borab je napisao(la):
Uvek bih kupio legalan OS. Zasto. Zato sto zelim da mi temelji budu dobro uradjeni, da imam podrsku. Da li sam ga kupio, jesam. Uostalom win Xp home , kosta 80€. Kada odete do majstora za auto i ne trepnete kada Vas derne za i vise od gornje cifre, jos ga i castite. Pa u cemu je problem, ako radite ozbiljan posao izdvojiti cifru ?
Dolazi mi covek u firmu neki dan i trazi mi crackovan Windows. Kaze mi da se bavi arhitekturom i ima posao vredan 22K €. "Super", kazem mu ja, "onda ti i nije problem da izdvojis 120€ za Xp prof."? Kaze da mu jeste problem????

Sta znam, mislim da je bolje pokloniti 40EUR nekom sirotistu i biti deset puta mirniji za duplo manje para. Zvuci kao dobar deal, zar ne?! :D

mitnick je napisao(la):
Vidim, ubiste se od poklanjanja...

Ja sam miran i ovako. Kada budem imao para da ih bacim na WinDos-e uradicu ono gore sto sam napisao.

ajde da vas vidim sada smekeri

Pa cekajte malo ljudi pa nasta ovo lici bre

koliko sam ja zakljucio ovde su svi samo za kupovinu originalnog windowsa jer kao kosta malo, znaci svi treba da kupimo originalni win a da i dalje koristimo sve ostalo piratsko

mozda sam ja malo priglup ali u cemu je tu fora

ako ste za legalizaciju onda brate furajte do kraja pa da vidim da se neko pohvali sa svim originalnim i kupljenim programima na kompu, ko ima tolika m***

pa tu bi pored win-a bilo jos nekih da ne preterujemo 800 evara jer svi furaju i ofice i nero i neki anti virus i firewall i acdc i total commander i win zip i power ili win dvd i pro kodeke i itd.

A inace ja nisam protivnik originalnog softvera ali ovo sto microsoft radi je stvarno sramotno. Ti kao kupis windows sa kompom originalni i posle ako kojim slucajem hoces da upgradujes makinu i ubacis bolju grafiku i proc ili nedaj boze zamenis samo maticnu plocu moras da kupis novi win jer onaj ti vise nevazi, jeste manje ces da ga platis ali opet te osibaju po dzepu.

A da negovorimo o tome da su ukinuli skroz podrsku za 98 i 95 itd.
Zamisli situaciju moj cale (i velika vecina jos nekih ljudi) koji koristi komp za skidanje poste i kucanje dokumenata nije menjao komp (ima neku pentijum 2) odavno jer mu jaci netreba i fura i dalje 98-cu i sad kao on vise nemoze nista da poboljsava svoj softver iako ga je platio posteno punom cenom. Pa to je totalno suludo.

Ja sam svojevremeno imao originalni 95 pa onda i 98 koji mi sada nista ne vrede jer oni iz MS jednostavno vise nece da prave drivere i podrsku za njih a platio sam oba boga i oca. I nemoj neko sad da mi kaze kako se hvalim jer koliko vidim ima i takvih likova, jer njemu onda i nije mesto na ovom forumu jer taj ocigledno nije nikada nesto kupio kako treba nego samo polemise (da nekazem K***) bezveze kako sad treba raditi to i to itd.

e evo ga i 3 post za redom nisam hteo da pisem jedan preveliki tako da sam ih malo rasclanio.

Koliko vidim ovde ima i onih likova koji bi da rade na nelegalnom softveru kao sto su neki razvojni alati koji se placaju brdo love (CAD, 3dMAx, Maja, Vegas itd.) i posle traze zastitu svojih prava i hoce da uzmu velike pare jer su oni kao bog zna kako se namucili oko pravljenja tog svog projekta a o tome dali su kupili softver nesmeju ni da zucnu.
Ako vec neko hoce da zaradjuje a da nista ne ulaze onda lepo uzmite sve freeware programe i neki linux pa da vidim kako ce sve to da ispadne i koliko ce vremena da bude uludo istroseno pre zavrsetka i nek manje zahtevne aplikacije.

Svi bi bre da zarade veliku lovu a da uloze 0 dinara - pa nemoze to tako zato nas zapad i nece i onaj ko hoce tamo mora i to da plati. (Super ljudi se i tamo snalaze koliko vidim, kupe jednu kopiju a rade kucama na piratskom softveru i onda to sve lepo snime u originalu i eto ga ako neko hoce da ih proverava).

Nego nevidim da ovde neko spominje igrice osim Doom 3 koja je kao razvijana i za Linux. Cisto sumnjam da je ta verzija Doom-a za Linux dzabe i da netreba da se plati. I ona mora da se kupi samo sto hoce da radi i na Linuxu. Jel neko od vas novopecenih igraca (svaka cast nekolicini postenih) koji toliko galamite oko svega ovoga kupio ikada originalnu igricu ili pazarite u nekom tamnom cosku. Da negovorimo o nekima koji misle da je totalno OK igrati piratski Doom 3 na "legalnom" Linuxu - to je prosto smesno i nemam komentara na takvu notornu glupost. Da nepricamo o tome koliko su nerealne cene originalnih igrica ali eto ja mogu da se i pohvalim da imam par originala ali ostalo je sve iz domace kuhinje tj. buvljaka i sl.

I za kraj mislim da je ova tema postala jedna velika farsa i da se sad svi kao nesto nadmudruju a ustvari nio nece da kaze sta stvarno misle. Pa ljudi pobogu i na zapadu caruje piraterija samo o tome niko neprica nego samo ortak sa jako dobrim ortakom za koga je 1000000000000% siguran da nece da ga prijavi i ovaj ce samo njemu da da ili proda piratski softver a nece da se oglasava tamo na netu ili ulici tako da je to tamo javna tajna a ovde kod nas nije cak ni to nego svi otvoreno pricaju kako furaju piratski win ili sta sve drugo.

Toliko od mene za sada

stereo je napisao(la):
Cisto sumnjam da je ta verzija Doom-a za Linux dzabe i da netreba da se plati
Naravno da nije dzabe. "Linux programi" nije sinonim za "dzabe programi", nego ljudi igraju D3 pod Linuxom isto kao i pod Windowsom...

Uvek treba platiti program kojim zaradjujes, ali nema smisla da ja sad dajem stotine evra za npr. Delphi ako ga koristim samo za sopstvene potrebe... (doduse, zato postoje Personal edition verzije)
Ako jednog dana bude nekog kesha, naravno da cu kupiti original...

Ja ovde vise nista ne razumem. Cuo sam i za Win 3.x, i za Win 95, Win 98, Win 98SE, Win NT, Win 2k, Win XP, ali za taj Win Original jos nisam cuo :d :smoke:

OptiPlex je napisao(la):
Ja ovde vise nista ne razumem. Cuo sam i za Win 3.x, i za Win 95, Win 98, Win 98SE, Win NT, Win 2k, Win XP, ali za taj Win Original jos nisam cuo :d :smoke:
E bruko... nisi čuo za Win ME :d

M$ gresi u osnovi - uzimaju od open source aplikacija sta im se prohte a nece da shareuju sopstveni code - e pa zato su pod stalnom kritikom i napadima - nemoze to tako! Da budemo iskreni W$ je sjajan OS i ljudi bi dali lepe donacije programerima koji na njemu rade a ako uzmemo u obzir njegovu rasprostranjenost, mozda bi vise para uzeli nego ovako - pricam o home izdanju - ako se koristi u komercijalne svrhe - corporate i pro neka naplate. Na drugoj strani bi dobili veci doprinos nezavisnih programera nego ikada - svi su na dobitku.

Desava li se nesto? Ima li neki poznat slucaj da je neki update nekome zakljucao racunar ili nesto slicno?

Doom III za Linux je trenutno skuplji nego za W$ - 49$. Poveci spisak igara za Linux imate ovde - http://www.happypenguin.org/list?sort=avg_rating

stereo je napisao(la):
koliko sam ja zakljucio ovde su svi samo za kupovinu originalnog windowsa jer kao kosta malo, znaci svi treba da kupimo originalni win a da i dalje koristimo sve ostalo piratsko

pa tu bi pored win-a bilo jos nekih da ne preterujemo 800 evara jer svi furaju i ofice i nero i neki anti virus i firewall i acdc i total commander i win zip i power ili win dvd i pro kodeke i itd.

Nisi dobro zakljucio. Win kupis, sve ostalo ima besplatno. Barem ono sto meni treba (a i velikoj vecini). Za office imas open office koji je super. Nero i windvd dobijes legalan za svoju upotrebu kad kupis rezac/dvd. Antivirus nije neophodan, a i ne verujem da ima neki dobar koji je dz. Firewalla imas za dz. Acdc klonova imas brda za dz. Total commander vredi platiti pre nego win, mada i za njega ima alternativa. Winzip ti ne treba jer sve imas u tcmd-u. Xvid kodek ti je dz a dekodira sve 4cc i ima odlican encoding. Za photoshop nisam siguran da ima adekvatne zamene :(. Media player classic je dz, winamp je dz...

Obrati malo paznju na pravopis kad kucas "dali", "nesme"...

Uostalom sumnjam da je SAV softver(ne MSov) koji oni koriste u Redmondu legalan...

Ne razumem jednu stvar - je l' vas neko lupa po usima da morate da koristite neki program ili OS? Te nervira me politika firme, te djubrad su, te ovo, te ono; pa zaobidji ih bato, uzmi proizvod firme sa cijom se politikom i cenama slazes (uopsten komentar, nije upucen nikome posebno). Ne zna se sta sve ne valja kod te i te firme, ali ja cu ipak da drpnem i koristim njihov softver - to je najblaze receno licemeran stav. Ako vec koristis ilegalno softver (narodski receno "lopovluk", sto da zamatamo u celofan?), onda cuti i budi zadovoljan sto si ga drpio i nisi kaznjen. Ponasate se svi ko da vam je te windowse, office pakete, photoshopove, 3d maxove i ostalo ostavio deda u nasledje ili da prostom kupovinom parceta hardvera sledjuje obavezno i free i gomila softvera (i to ne bilo kojeg, nego najboljeg i naskupljeg), pa se sad nasli odjednom uvredjeni (pazi sad to) sto je neko pomenuo da i to mora da se plati. Tako da je sva prica o kvrgavoj politici firmi totalno nepotrebna - ako hoces biti principijelan, pokazi to na svom primeru ili cuti.
A sto se tice visine cena softvera, i toga smo sve vec dotakli x puta; "hocu da platim, evo samo sto nisam, samo da je cena malo niza" ne pije nikako vodu. U svakodnevnom radu koristite gomile jeftinih programa koje takodje niste platili, a cene su pristupacne. Ako fura vec taj izgovor o visini cena, a ne moze recimo u svakodnevnom radu bez Total Commandera, pa plati tom Ghisleru tih dvadesetak eura; em on nije zli Bil Gejts, em ne kosta ko sv. Petra kajgana - neces otici par puta u Mek ili bioskop i to je to. Frka svima za viruse, vecina se kune u KAV - koliko ih je platilo tih 30-tak eura za novi KAV? - pa to nije toliko nedostizna cifra za nesto sto se smatra osnovnim alatom i od cega ti zavisi sigurnost podataka, itd.
Tako da je u svakom slucaju najbolje da se cuti; koristi se kraden softver i jos se zakera? Ma dajte...

Ma Silver, da je jedan Mek ili bioskop, pa i da razumem, nego shto svi imaju po 100€ i puni su kao brodovi kad treba sa picom da se ode na splavove, a kad treba da se plati SW, odma' galama..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno