Šta je novo?

Kraj Window$ piraterije?

@trx: ruzan je za medalju :)

Ma bre mi Srbi smo navikli sve naopako da radimo, svuda u svetu svi kupuju win. samo mi otjemo pirate :)

Mada nebi dao za win 100e :D

Ali dok god postoji m$ postojatje i likovi koji ga provaljuju, tako da nema razloga za brigu, samo je pitanje vremena kad tje i to da se razbije ;)

trx je napisao(la):
A posle treba platiti samo jos Office, i svaki sledeci program koji hoces da koristis...
:wall:

Koliko ja znam, open office se jos uvek ne placa ;)

BTW, Silver, jedino sto na toj slici nije ruzno je bliss wallpaper :D

Poslednja izmena:
Svasta sam do sada cuo, ali da je 'ruzan' jock :) Fak da knoppix i njegovu default keramik temu (e to JESTE ruzno :) ). Bas se pitam kad ce vec covek da se seti i prebaci se na plastik.
Neko vreme mi je bilo gotivno da na linux desktopu nabacujem macintosh look - nabode se osx tema u kde-u, nabaci karamba i sliding bar i ljudi koji uzivaju u 'lepoti' windowsa su masovno padali u nesvest :)

A bogami linux je mnogo vise plug&play nego windows - cik instaliraj MS sistem i promeni naknadno maticnu plocu, pa probaj da bootujes sistem. Ne uspeva a? :) Na linuxu radi. Zatim napr na winu zameni mreznu karticu i restartuj ga. Opa, mora da se instalira drajver i ponovo unose ip brojevi? Na linuxu ne :) A zatim batali to sve i instaliraj windows na scsci ili sata diskove. Hmmmmm trazi da stisnes F6 i ubacis disketu, a tebi je crkao flopi pre 2 dana ili ga uopste nemas......linux instalacija prolazi iz cuga.
I za kraj, deder ponovo butuj knoppix ali pre toga povezi na racunar sve periferije koje imas u okolini :) Kad se knoppix digne pogledaj sta od periferija nije prepoznao - tesko da ce se naci nesto (ukljucujuci tu i digitalne kamere, cudne usb gadgete i matore skenere). Pa sad krenu u golu instalaciju windowsa, i vidi sta je on prepoznao od periferija - sva je prilika da ces u hardware properties dobiti gomilu znakova pitanja, a za neke od uredjaja (one starije - napr okijevi stampaci, nesretni izlokani skeneri od pre 6-7 god itd.) drajvera mozda nece ni biti za blistavi plug&play windows XP.

Poenta? Plug&Play, lepota i lakoca instalacije NISU ono po cemu su M$ operativni sistemi u prednosti nad linuxom, naprotiv. Windows prednjaci u nekim drugim stvarima, necu reci kojima, ostavljam tebi da ih sam otkrijes :)

poz.

Au, pa i plastik nije nista lepsi... :)
Ja drzim Redmond temu :d

I ja sam kupio XPHESP1a za 80USD, i 100% sam saglasan za Borinim rezonom...

Broz je napisao(la):

Neka... Ja cu za te pare da uzmem jos 512MB DDR-a... :banana:

Broz je napisao(la):

Da Broz, ali meni smeta jedna cinjenica, zasto davati pare M$-u, kada ima jos brdo programa koje svi ovde koriste, a ne keshiraju. Vjerovatno i ti ;)
I zasto onda puniti dzepove malihmekanih.

Neko navede primjer lika koji 'oce da se bavi arhitekturom: Zasto je on "nemoralan" zbog krakovanog XP-a od 100$. Gdje je tu ArchiCad (jel tako bi?) koji je nekoliko puta skuplji i tako dalje...

Dakle, poenta moje price je da pod legalizacijom se uglavnom misli na kupovinu Win-a, a to nije ni blizu istine :S: Znaci sve ili nista ;)

OK slazem se, ali to je nemoguce izvesti po sistemu sve ili nista kao ni bilo koju drugu mentalnu, ekonomsku i svaku drugu transformaciju. jednostavno od negde i u jednom momentu mora poceti! eto, sa jam poceo sa win-om i ofisom. CAD-ove raznih vrsta ne koristim i o tome moraju da vode racuna oni koji koriste. Ovaj tip sto ima kamioni-milioni-avioni kombinacije a nece da kupi win je stvarno katastrofa da ne upotrebim neki jacu rec...

JA bih davno presao na LInux da ima podrsku za Santis (ISDN modem)...
ALi ako je ovo stvarno tacno moracemo da predjemo na Linux koji je bez sumnje mnogo bolji od XP-a ;)
Poz...

Kada vec pricate o Linuxu, da vam postavim jedno pitance:
Da li bi on mogao da radi na Pentium I 133Mhz?

SumAnuT je napisao(la):
ja bi pre dao 80 evra za win nego se savijao po onom jadnom linuxu ...
mislim da se slazem sa ovim... s druge strane, kad bih morao da biram da li da koristim free programe ili besplatne, mislim da bih za svoje potrebe mogao da nadjem sve besplatne programe (i @home i @work)

Broz je napisao(la):
OK slazem se, ali to je nemoguce izvesti po sistemu sve ili nista kao ni bilo koju drugu mentalnu, ekonomsku i svaku drugu transformaciju. jednostavno od negde i u jednom momentu mora poceti! eto, sa jam poceo sa win-om i ofisom. CAD-ove raznih vrsta ne koristim i o tome moraju da vode racuna oni koji koriste. Ovaj tip sto ima kamioni-milioni-avioni kombinacije a nece da kupi win je stvarno katastrofa da ne upotrebim neki jacu rec...

Od neceg se mora poceti, ali zasto od wina. Zasto niko nece da registruje TC ili RAR prvo. Dash Ghisleru koji dinar, covjek citav zivot ulaze u TC. A Bili ionako ima dovoljno...

ALi me nesto interesuje , dali posledenje verzije Linuxa imaju podrsku za najnovije igre tipa FarCry, DooM 3 sada Underground 2 itd...Dali doticne igre mogu da rade na ovom OS ???

Ma nek se gone smradovi, moj drugar je kupio Home uz novi komp, sve kao super podrska ima legalan softver, kad je promenio plocu oni hopa vise vam nevazi vasa licenca, daj ponovo 80e.
Jedno pitanje za vas koji podrzavate legalne kopije windowsa:
Da li su svi programi i igre na vasem racunaru legalni, npr. da li je neko od vas platio npr. Windows (Total) Commander ili nedaj boze neku igru.?
Hocete da platite i MS Office koji kosta 3*80e?

Ja nemam nameru da platim nitii jedan cent, jer svojevremeno sam registrovao Norton SW 2001 koristio godinu dana Liveupdate za skidanje definicija kad mi je gratis period od 366 dana istekao platio sam za sledecu godinu 24.99$ samo zato sto smatram da proizvodjace antivirus programa treba nagraditi. U medjuvremenu presao sam na XP kako 2001 neradi dobro sa njim ja uzmem Norton SW 2003 i naravno opet 1 godina gratis perioda medjutim kako sam placeni 2001 koristio tek mesec dana trazio sam od njih da mi pomere pretplatu kad mi istekne registracija za 2003, naravo da su mi rekli kako to tehnicki nije izvodljivo, a i jedan i drugi program koriste iste definicije.
Nedam vise ni dinar nikome a pogotovo ne M$

To je tvoj izbor, samo mi nije jasna želja da to objavljuješ na sva zvona i da se hvališ time. Nemoj da me shvatiš pogrešno, ipak je to nelegalno.

SumAnuT je napisao(la):
ja bi pre dao 80 evra za win nego se savijao po onom jadnom linuxu ... nemam nikakvo struchno mishljenje o linuxu samo sam jednom pokrenuo knopix valjda sa onog cd-a shto se dobijao uz neke novine i zgrozio se koliko je sve ruzhno i bezvezno ...

Ocigledno da nisi nesto dugo radio u tom "jadnom" linuxu...

M3 je napisao(la):
ALi me nesto interesuje , dali posledenje verzije Linuxa imaju podrsku za najnovije igre tipa FarCry, DooM 3 sada Underground 2 itd...Dali doticne igre mogu da rade na ovom OS ???
To je kao da si pitao da li igre sa Xboxa rade na Soniju 2...

Laza je napisao(la):
To je tvoj izbor, samo mi nije jasna želja da to objavljuješ na sva zvona i da se hvališ time. Nemoj da me shvatiš pogrešno, ipak je to nelegalno.

Neznam odakle si ti shvatio da se ja time hvalim, ja sam samo ogorcen na cinjenicu da se iskljucivo forsira legalan softver kompanije Microsoft, ne samo kod nas vec u celom svetu. Nisam pobornik piraterije ali ponasanje velikih softverskih kuca je u najmanju ruku bezobrazno. Znaci prethodni post nije bili moje hvaljenje vec stav.

Kupovao sam softver a to mi nije donelo nista, sem mozda neke satisfakcije da
eto imam original. Imam i original DOS 4.03 pa DOS 5.0, dalje jurio sam igru X-Wing 95 koja se nikada nije pojavila kod nas, pisao sam i Lucasarts_u da mi je posalju postom hteo da im posaljem lovu preko banke. Ma nisu me udostojili ni odgovora.
Jedan sam od retkih u ovoj zemlji koji je koristio registrovani windows 98 i to ne od neke firme vec licno moj, i sta naprimer da sam nastavio da koristim pentium 1 racunar i taj OS?

Pa nista brate, oni su potpuno ukinuli podrsku za taj OS i sta onda sa ljudima koji zele i dalje da koriste win98 a platili su ga posteno?
Da li je fer da neko papreno plati npr. igru Morrowind a onda neko drugi kupi graficku kartu od 65e (konkretno ASUS 5200FX) i dobije tu i jos mnogo igara dzabe uz nju?
Da li je fer da neko svo svoje programersko znanje stekne na piratskom softveru a onda uzme napravi neki program i na sva zvona urla "zastitite moja autorska prava"
Po kom principu mikrosoft odredi koji ce drajver da bude uvrscen u njihov OS, ja recimo imam Aureal Vortex2 zvucnu karticu (bolja je od Live_a a skuplja mi prasinu na polici) i za nju nepostoje funkcionalni drajveri za windows zato sto je Creative kupio i ugasio kompaniju a mikrosoft bole uvo da sami naprave dobar drajver, navodno nedozvoljava im Creative
Kada bi masa velikih kompanija spustila cene, drasticno bi opao procenat piraterije.

To tako moze ovde :) uostalom, ti si desktop user, tebi nije od znacaja da imas legalni Photoshop, Corel, Illustrator etc.. ali, vidis, nekome jeste jer svoj rad ne moze da proda bez toga. A inace je tvoj pogled na legalni softver, blago receno, *****ski...

ZoNi je napisao(la):
mislim da se slazem sa ovim... s druge strane, kad bih morao da biram da li da koristim free programe ili besplatne, mislim da bih za svoje potrebe mogao da nadjem sve besplatne programe (i @home i @work)

A koja je razlika izmedju free i besplatnog programa? :D :D :D :D :D

M3 je napisao(la):
Koliko ja znam, Doom 3 je razvijan i za Linux...

Nazad
Vrh Dno