Šta je novo?

Krađa mobilnog

Ako je telefon kupljen nov, pise IMEI na garanciji, pod uslovom da je ista dobijena. Ovo je i mera zastite servisa kako ne bi popravljali telefon koji nije kupljen u njihovoj radnji, a isti je model.

Poslednja izmena:
Ne citas lepo sta pisem,ne cuva vise nista od telefona,garancija je istekla,i sad moram nekako da se snadjem da nadjem IMEI broj koji je bio"vezan"uz njen broj od nove godine,za jurenje broja za koji je sada"vezan"taj IMEI cu lako!
Pozdrav ,)

Evo deco mog slucaja: bio u cg, u becicima na letovanju, kraj jula-avgust. Iznajmimo sobu devojka i ja, i sve ok. Dok se jednog jutra ne probudim, pogledam na policu koja je bila bukvalno na 30 cm od moje glave i nema mi fona. Ni njenog. Reko mozda je ona sklonila ili nesto. Pretresemo celu sobu, nema. Osecaj uzas. A zakljucana vrata bila, sve do 4 ujutro kad je ona izasla i nije zakljucala. Prozor otvoren, jer je nocu 30 stepeni. Ok, usao kroz vrata, ukrao, verovatno neko iz susednih soba. Ali ne znam sa sigurnoscu. Telefoni moj 6610, nista ekstra al super je radio a njen nov x450, sva sreca nisu skupi fonovi. Sutradan odem u policiju, to je u budvi, 30 minuta peske na xx stepeni. Odes u policiju, ovaj prica telefonom, ma bole njih, mogu i celu stanicu da odnesu sve sa njima. Kad za 10 minuta od kad smo se pojavili i prijavili, pita pandur ko je tu za kradju telefona. Ispadne da je gazdaricin komsa taj pandur pa mu je ona rekla. Onda cekaj opet pola sata, kao treba da dodje inspektor. Dolazi inspektor (naravno strucnjak), frisko probudjen, a bilo je oko 10-11 pre podne. Odemo da damo izjave, a ono sto prvo kaze cov(j)ek:"Ko jos to prijavljuje?". Odma ti je jasno koliko je sati. Verovatno tako kazu i za automobile, avione, kamione i sl.Svejedno, damo izjavu blablabla, pisao ju je najmanje pola sata do 45 minuta, kao serlok holms. Trazi modele fona, brojeve, adrese ali imei ni od korova. Kaze javice ako nesto bude. Tu se ta prica zavrsava. Ja jos post-paid, naravno nisam bio budan kad su mi krali, jer bi bilo svasta. Dok sam ja blokirao, od kradje proslo vec dobrih 5 sati. Stizem kuci sa mora, odem u mobtel da izvadim karticu, stignem kuci, proverim na netu, kad ono stanje na racunu 3000 i nesto din. Da poludis. A drugi je ili treci dan avgusta. Naprico se covek. Jedva sam cekao da dodje ovaj mesec da pogledam listing, pa da se nacestitam mile nove godine ovima koje je zvao, kad ne lezi vraze, covek zvao hrvatsku i/ili bosnu jer pozivni je bio valjda 385 ili tako nesto za vecinu poziva, naravno iz rominga. A sto je najgore pozivi su obavljeni oko dva ujutru, dakle kada su vrata sigurno bila zakljucana. Dakle momak uso kroz prozor. Zao mi je sto imam dubok san, jer bi inace prica bila drugacija. U mobtelu kazu kad sam pitao da li mogu da prate: moze, ali treba izjava policije da sam prijavio kradju, pa ako se pojavi na mrezi mozda ga i dobijem nazad, ha. A meni ostao racun 50e, a inace mi je oko 5-6. Naravucenije, telefon u gace ili pod jastuk ili ga ne nositi na letovanje (najbolje), a ko bas ne moze bez telefona...
Drugi sl.:drugara nazove pandur, i kaze da je njegov fon kraden i blabla. Covek uzme ivadi iz fona original bateriju, stavi neku krdzu, i masku takodje i da panduru. Kasnije su mu u radnji u kojoj je kupio vratili pare. Mada ja mislim da murija to radi i dosta na svoju ruku, da ljudi iskoriste prirodu posla.
Uzivajte. Nadam se da je bilo poucno.

Poucno kako!?Zao mi je sto si imao takvo iskustvo,ali i sam kazes da nisu neki telefoni i ne sekiras se,ali problem je sto je njoj odneta cela tasna sa parama i telefonom i nesto malo dokumenata (sreca pa dozvola i licna karta stoje u autu) pa nije bas takva sitnica da se ne potresaju jer je steta nekih 40-ak 000 kad se sve pretvori u dragu nam valutu a i polovina pandura su nam poznanici ili skolski drugovi pa nece bas tako preci preko toga,pogotovo sto je tako nesto retkost kod nas,uglavnom pisu kazne za parkiranje i smiruju pijance nocu po kafanama,ovako ce taman malo da se malo razmrdaju!?
Jel ima neko nekog rodjaka ili mozda neko radi odavde u Telenoru da mi ucini samo tu malecnu uslugicu i da nam IMEI za njen telefon,da uopste damo neku sansu pandurima da je nadju nekako,ovako ima gomila 6630 i treba nekako da znaju koja je njena,da bi mogli naci lopova,da bi mogao kasnije da prizna i sta je bilo sa parama i dokumentima!?
Pozdrav ,)

Hm...sta da vam kazem ljudi,meni je ukraden telefon sa sluzbenom karticom unutra-radim u Telenoru.Bilo je to pre godinu dana...necu da spominjem da sam u stvari telefon zaboravio u divcha taksiju :)
Uredno sam prijavio policiji,dao imei,onda prijavio mojima...i telefon nisam vishe video.
Dakle,sta radi policija...lako otkrije koja kartica je trenutno u tom telefonu,puste lika da par dana razgovara,i onda okrecu broj koji je pozivan najvise puta,i pitaju za ime vlasnika kartice...ako ta osoba odbije,zovu sledecu,i na kraju saznaju ime vlasnika.Onda pozovu coveka,kazu mu da znaju njegove podatke,i da se javi najblizoj stanici da preda telefon.Eto,to je ukratko procedura koja se obavlja,bilo od strane policije ili sluzbe Telenora.E sad,naravno,i imei broj se moze promeniti,tako da licno mislim da je sansa za vracanje telefona nekih 30 posto.
Sto je telefon skuplji,manja je sansa da ces ga opet videti.
Sto se kartice tiche...nju je lako dobiti opet,ali imenik je taj koji je zaista bitan...ja srecom imam obicaj da radim backup svakih 6 meseci,tako da narode,ne budite lenji bar sto se toga tiche...pozz :)

Policija radi. Sta radi?...hvata sitne lopove, sto mi kazemo jajare. Salu na stranu, za backup je ovo tacno, sad se kajem sto nisam to uradio, a sad i nemam sta da bekapujem.

Do sada sam se uvek oglasavao po pitanju ovih stvari pa evo i sada.

Prva stvar koju treba da uradis jeste da prijavis policiji jer se politika oko lokacije ukradenih telefona bitno promenila. Posto je jako prosto naci ukraden telefon postoji direktiva iz vrha policije da se svaki tel vrednosti iznad 30e locira jer time doprinose popravljanju svog imidza u javnosti. Ja sam licno upoznat sa 6-7 slucajeva ove godine kojima je telefon vracen bez neke intervencije "preko veze"!

Ponovo cu reci da se lociranje aparata ne vrsi samo po baznim stanicama vec po tome i ko se poziva sa tog aparata.
Npr. zna se da je tel negde na Lekinom brdu, a ne moze se utvrditi bas tacna pozicija i onda se gleda ko se najvise poziva sa tog aparata (bez obzira na karticu koja se nalazi u njemu jer se prati IMEI). Onda odlaze kod vlasnika broja koji je pozivan i: Dobar dan, dobar dan... Ko je vlasnik broja 06x/xxxx-xxx sa koga ste primili danas x poziva (obicno neko ko je vec poznat policiji). I nakon toga eto aparata...

Sve u svemu 2 dana posla- maximalno!!!

Poslednja izmena:
Opet ponavljam,ne moze da nadje nista od papira,kutiju nema pa NEMA ni IMEI broj,a ovi iz Telenor-a kazu da mi ne mogu pomoci jer je bila pre-paid,kakve sad to veze ima kad su kartice identicne i isto se prijavljuju na mrezi!?
Videcemo da ih malo izmuci u Jagodinskom predstavnistvu da joj daju taj podatak,posle ce mo lako za dalje,znace oni da ga lociraju vec!
Pozdrav ,)

Ma kakve to veze ima... Pre-paid, post-paid isto se rgistruju samo na dva razlicita HLR-a!
Ako udje u proceduru posle prijave lako ce se naci IMEI telefona. Jednostavno, operater ce proveriti koji se IMEI nalazio na tom broju datog dana. Ovo govorim iz licnog iskustva.
Znaci, ako oni drk**i iz policije ozbiljno pristupe materiji nema nikakvih problema.

Poslednja izmena:
Nema problema ako je taj koji je ukrao telefon mentol ( a obicno jesu )... Mojoj ortakinji su ukrali telefon (7370) i taj imei se vise nije pojavljivao na nasim mrezama a pratjeno je...

Opet ponavljam,ne moze da nadje nista od papira,kutiju nema pa NEMA ni IMEI broj...
Vidi ovako: ti (ona) treba nečim da dokažeš da je telefon tvoj. Računom / garancijom. Kako ti (ona) to više nemate ja mislim da samo "preko veze" možeš da dođeš do svog telefona.
Možeš ti da dokazuješ na razne načine da je taj telefon bio kod tebe ranije... ali veruj da oni (cops) jedva čekaju da ne rade. ;) Pogotovo kad "nemaju zakonskih osnova"...
Vidim da si uzbuđen ali pomiri se da tog telefona više nema. Ako bude nešto od nejga to je čist bonus.
E, sad, ovo pare - dokumenta, to verovatno menja sit. ali ne i telefonu. :)

Nije toliki problem telefon,problem je SIM kartica sa onolikim poslovnim kontaktima,ajd ove sa drugaricama mozda zna i napamet,i problem su takodje velike pare koje su nestale sa torbom a koje su u veoma potrebne,a taj neki dokument manje vise...
Lako cu ja da dokazem da je telefon i 063 broj njen,da je kartica njeno vlasnistvo godinama,ona ima svoje kataloge i vizitkarte sa njenim imenom i tim brojem telefona pa ce oni iz Telenora morati da ukapiraju da je to njen broj i da joj daju tacan IMEI koji se prijavljivao na mrezi uz tu karticu i dalje je lako,kazem vam da za dalje imam vezu ali nemam cime da ih iscimam!
Pozdrav ,)

Negde krajem januara ove godine, izadjem ja u grad, popijem po koju :bottle: sednem u taxi, usput svratim po picu, pojedem je ispred stana, probudim se ujutro, telefona nema.
I, gde sam ga izgubio? Zvao taxi operatera, rekli mi koje je vozilo bilo (posto je bilo na poziv), nasao se sa covekom, on mi se kune u decu da nije nista nasao. Svratim po picu, pitam da nisu nesto videli, nista.
Skontao sam na kraju da mora da sam ga ostavio na stepenicama ispred stana. To je bio negde 27,28. jan. Karticu sam ponistio odmah sutradan, u pitanju je POST paid, sacekam jos par dana, i skinem listing sa neta, kad ono, lik je zvao u 3:00 nekog i pricao 5 minuta. A ja legao u 2.
Inace, u Mobtelu su me pitali za IMEI, ali ja ga nisam imao, kutiju pogotovo nemam, posto tel ima vec 3 i po godine, i sta sad?
Niko mi nije nista rekao, jel bila pri-paid ili post-paid, bilo je kao, mi u Mobtelu nemamo ovlascenje da pratimo bilo sta, pogotovo ako nemate IMEI broj vaseg telefona, a i to mozemo samo ako prvo odem u policiju, pa se vratim sa prijavom, pa to ide u proceduru...
Telefon je ionako bio star, imao je samo sentimentalnu vrednost. Nazvao sam bio onaj broj, javila se neka riba, kao, nemam pojma o cemu pricas, mene niko nije zvao, "majke mi" i sl.
Da je bio vredniji, pa ajde da se iscimam i da joj pretim ili da je trazim, ali ovako... :wave:

Ljudi, meni nije jasno sto mi placamo porez?KOji ***** to radimo.Jeftinije i isplativije bi nam bilo da angazujemo privatno obezbedjenje.Mislim da oni nebi mogli da nadju Sunce da ga neko svercuje na zemlji, mislim ali totalno su ne zainteresovani, nista ne rade, zale se na plate.....Pre neki dan ja ti cekam red u Kosovskoj da kupim knjige za skolu, a red u p.materinu....a dodju dva pandura i kao jebaci pricaju sa onim likom na ulazu......i krk oni udjose preko reda...a ja popizdeo, a onaj covek na vratima nas smiruje i kaze:"A, sta cu?".E a sto su dva glupa pandura sa osnovnim skolama bolji od moga caleta koji ima 4(citaj cetiri) fakulteta(BEOGRADSKA) i svuda je bio jedan od najboljih studenata?Moj cale kada je kupovao knjige je takodje cekao.Mislim vise ne znam sta da kazem, mogu coveka da ubiju na ulici ispred njih i nikome nista.Glavni posao da sede po kaficima.....e ja bi im dao paprene kazne ako za vreme radnog vremena sednu u kafanu ili sl.objekat.A sto se tice telefona, ne znam, sve mi se cini da je i TELENOR povezan sa krimosima, pa da ih zajendo valjaju.Aj pa uzdravlje

@veske sve sto si rekao stoji sem ovog zadnjeg. Telenor i krimosi :p ma daaajjjj. Pa normalno je da nemaju zakonsko pravo da prate nekoga. to je narusavanje privatnosti. moraju da dobiju sudski nalog da bi smeli tako nesto da rade. jer u protivnom ja recimo ocu da znam gde se ti kreces i kazem on mi ukrao tel... IMEI mogu lako da saznam

kapiras o cemu pricam? i normalno da ih boli dupe da rizikuju da im se sudi da bi nekom levom liku pomogli....

a panduri sto zayebavaju, to je nesto vec sasvim drugo....

pa po toj logici, telekomov ortak lokator je protivzakonit?

To je Telekomova usluga lociranja brojeva koji pristanu da ih lociras,mada nije nesto bas precizno lociranje ali deluje simpaticno,mada moze biti i korisno ako na primer zoves devojcicu da se vidite a ona kaze da joj ne daju da izadje iz kuce,ti proveris a ona na skroz drugom kraju grada 5-6 km dalje od kuce ko zna s kim! :D :p
Pozdrav

haha :) al samo kod telekoma a? moja devojcica ima 63 :(

Da,to je samo za Telekomove korisnike,i tragace i mete!
Pozdrav ,)

Taj lokator je precizan sa greškom od 10 kilometara - zavisno na koji repetitor te nakači... Malo si u jednom kraju grada, malo u drugom. Saglasio sam se jednom ortaku da može da me gleda, ali brzo smo se smorili - stara je to akcija, ima jedno 3 godine?

Ma nije bas toliko,mozda u nekim ruralnim podrucjima ali u mestima koja su dobro pokrivena mozes da budes lociran sa preciznoscu od nekoliko stotina metara!Ali to nije uopste tema sada,otvorite drugi tred o njemu!
Pozdrav ,)

Ja sam izgubio svoj telefon ! U pitanju je bio k700i ! Smrc, smrc ! Shta ces kad volim da popijem ! E sad detaljno sam se raspitao i saznao da to moze da se nadje ako imas IMEI broj, racun, garanciju (nema veze ako je davno istekla) cisto da imash cime da potvrdis da je zaista tvoj ! Najbolji nacin je preko policije ali kao sto sam kazes nece da se cimaju OSIM ako im ne kazes da je u pitanju bilo razbojnistvo tj. otimacina (najbolje je da iznabadas devojku par puta cisto da bude uverljivije :d ) ! Nece da se cimaju i cim je telefon ispod 150e vrednosti trenutno na trzistu i to polovan naravno ! I da, treba ti DEBELA veza ! Nadam se da sam ti pomogao kao sto sam i sebi (uzeo sam K750i a zaboravio na K700i) :p :p

Nisi jer sam ja to sve znao,telefon uopste nije jeftin a nije odnet telefon sa stola u kaficu ili ne znam kako,odneta je torba u kojoj je,izmedju ostalih jos duplo vrednijih stvari,bio i taj telefon i dragocena SIM kartica sa poslovnim kontaktima!
Pratite malo temu jer vec treci put pisem sta se desilo i mrzi me vise,i lepo bi bilo da se sad neko javi ko radi ili ima nekog bliskog rodjaka u Telenoru ko moze da pomogne da mu dam broj SIM kartice da nam da IMEI broj telefona koji je bio prijavljivan uz tu SIM vec mesecima unazad!
Pozdrav ,)

LUPETANJE... ali strasno... evo cinjenica o GSM tehnologiji...

mogu da lociraju u kojoj ste celiji a s obzirom da kod mene (lekino brdo) telefoni menjaju 5 razlicitih repetitora (jer je dobar signal) mogu da obrisu macku o rep... i nepostoji precizno lociranje...

o nalazenju telefona...

telefon ce vam naci samo ako ga je maznuo neko koga oni uhvate i ko redovno "operise" po nekom kraju/faxu/igraonici/skoli... drugacije nema leba da ga uhvate...

o kradji telefona...

ko je dovoljno glup da mu ukradu (ne da mu otmu) telefon i treba da mu ukradu... pazi, da ostavis telefon od 250E u amfiteatru... ili da ti ispadne u taksiju... pa da si ti taksista sta bi ti radio u ovo doba krize i nemastine... izigravao samaricanina... molim te... ocigledno da tvoju devojku zabole za 250e kad se tako odnosi prema stvarima... to ti je kao da vozis audi a4 i ostavis kljuceve u vratima i odes kuci... po fazonu bogata je ovo zemlja ovde se ne krade... pa znas ti da kod nas casco osiguranje recimo nemacke ne vazi jer smo rizicno podrucije...

i sad se brecas da potezes veze... ccc... strasno... meni za zivota niko nije nista ukrao... jer mu nisam dozvolio, jednom su mi otimali telefon i nisu uspeli jer sam se tukao dok panduri koji su se tu zadesili (sva sreca) nisu prileteli... e sad dal je bilo pametnije dati im 3510 ili zavrsiti na urgentnom i usivati usta sa 5 savova to je vec individualno ali ostaviti telefon na "izvolte" u amfiteatru je glupost... pa i posten covek bi dosao u iskusenje u takvoj situaciji...

sto narod kaze, bolje spreciti nego leciti... :)

kad smo kod taksista,meni je pre neko vece ispao mob u taksiju (nije bio na poziv nego pitaj boga nesto... :p) i zovem ja mob i javi se taksista i kaze da mi je ostao kod njega i nadjemo se,vrati mi ga... (motorola v3x) :bottle: :banana:

Tek sad videh ovaj post:
LUPETANJE... ali strasno... evo cinjenica o GSM tehnologiji...

mogu da lociraju u kojoj ste celiji a s obzirom da kod mene (lekino brdo) telefoni menjaju 5 razlicitih repetitora (jer je dobar signal) mogu da obrisu macku o rep... i nepostoji precizno lociranje...

o nalazenju telefona...

telefon ce vam naci samo ako ga je maznuo neko koga oni uhvate i ko redovno "operise" po nekom kraju/faxu/igraonici/skoli... drugacije nema leba da ga uhvate...
i cudim se kako neko moze za ove gluposti retji da su cinjenice i jos nekom retji da lupa... Dakle, ovo nema veze sa zivotom, precizno lociranje postoji, ko ne veruje nek googla malo i lako tje natji kako se to radi da ja ne bih mlatio praznu slamu kada je sve to vetj objasnjeno do detalja...

ajde ti objasni akki, posto vidim da se razumes

Drugarici bas juce digli mobilni iz tasne i to na organizovanoj proslavi Nove godine (malo su poranili *** :D ) sopstvene firme - e sta su ti kolege... :mad:
E sad, sta joj je ciniti? Naravno ima sve papire telefona i garanciju sa IMEI-jem. Kome treba da prijavi kradju (da li postoji neko posebno odeljenje policije u Beogradu ili...) i da li treba da juri neku "debelu" vezu da bi se stvar pokrenula sa mrtve tacke ili postoji mogucnost da joj sami od sebe iz cisto dobe volje ;) nadju telefon?
Svaki savet zaista krajnje dobrodosao. Hvala unapred!

Nazad
Vrh Dno