Šta je novo?

Konačno zbogom IE

Nije isto.

Inace, promenili su izgleda nesto za vikend... samo se obavestenja sada ne vide kako treba!

@alfunits:
Jedina dva razoga zbog cega imam IE na masini je:
1. Pristup banci (od sada ni za to ga ne koristim)
2. MSDN

Ne znam u cemu je razlika kada povecavas slova u IE i u drugim browserima, ali znam da je IE najveci crapware koji je Microsoft ikada izbacio.

Kada sam razgovarao sa ljudima koji Microsoft poznaju u sitna crevca, koji ga prate i sa njim saradjuju (direktno sa software development delom firme, ne sa marketingom ili prodajom) dugi niz godina. Njihovo objasnjenje (tj. objasnjenje Microsofta za IE) je bilo da on nikada nije ni zamisljen kao nesto vise od corporate browsera za internu upotrebu i za neku prezentaciju firme. To nije uopste nije zamisljeno da funkcionise kao, recimo, Firefox. Problem sto smo jako dugo ostali na IE6 je sva ta infrastruktura koja je bila zasnovana na IE6. Developeri koji su pravili inhouse aplikacije za svoje firme nisu predvidjali da ce jednog dana internet da krene napred. Da je Microsoft napustio IE6 gomila problema bi nastala, pre svega, u delu koji njima donosi najvecu zaradu, firme/korporacije.

Da, slozio bih se da je semi-crapware, ali ne zato sto su hteli takvog da ga naprave, vec zato sto je vec u startu pogresno koncipiran. Projektovali su Fiat 500 koji treba da se takmici sa BMW ///M 5, ne ide. :/

Ne znam u cemu je razlika kada povecavas slova u IE i u drugim browserima, ali znam da je IE najveci crapware koji je Microsoft ikada izbacio.
Ne pricam o povecanju fontova u IE ili Operi, vec povecanju sistemskih fontova (DPI sa 96 na 120/125) i smanjenju rezolucije na neku kasvetnu a ne FullHD (koju inace... sumnjam da i 30% korisnika koristi... - manite ovaj forum, dizajnere ovo/ono, mislim na sve moguce korisnike, ukljucujuci poslovne - gde je 1280x768 PUNO :)).
IE nekako to bolje renderuje... Opera prikazuje bolje od IE9, tj. bolje pozicionira ali nekako vise bole oci. FFox.... ne vredi pomena iskreno.
IE6 recimo, barem sajtove koje i dalje moze da prikaze, BOLJE prikazuje od svih ostalih browsera u gore-pomenutim okolnostima.

Ne znam kako da vam objasnim, prihvatite prosto da ne vide svi isto :(

Za IE konkretno mene za***e. Slucajno se desilo eto da mi je mnogo lakse u njemu. Nemam nista protiv i da je sve jos pre 10 godina prestalo da koristi IE, ali ne u tom smeru da vec 30-40% sajtova UOPSTE ne moze da se gleda ni kroz FFox, ni kroz IE ni kroz Chrome u gore-pomenutim uslovima... jedino Opera jos moze da ih kasvetno prikaze (OK... mozda mogu i FFox i Chrome, ali bi morao ko zna koliko da ih podesavam)

Poslednja izmena:
Zanimljivo.. ajde okaci screenshot zbog cega je po tebi IE bolji. Nije mi namera da zapocinjem browser-wars, predpostavljam da imas problema sa vidom pa me zanima iskustva takvih korisnika. Ja imam -3.5 na oba oka, bez naocara ne bi prepoznao ni svoju majku na 3m od mene, ali sa naocarima bez problema koristim 1920x1200 na 17" i pri tome sam usitnio i smanjio sve sto se smanjiti moze.

Hmmmph.... smanji rezoluciju na 1366x768 (to ja koristim konkretno) i stavi DPI na sledeci nivo (mislim da to bese 120dpi, ili 125% na W7 konkretno koristim).
Otvori recimo cak i bench (home sajt sa vestima, ne forum...)

Ako vidis na sta mislim, OK, ako ne, nece ti znaciti ni sliku da uradim :)
Dioptrija je najmanji problem, koji se koriguje staklom... veci astigmatizam i slicne stvari su veci problem. Plus sto sve vise ljudi stari, i garantujem da je FullHD koriscen na mnogo manje ekrana nego neke realnije, tj. manje rezolucije.

Kakav crni browser war, ja nigde nisam rekao da je IE6 superiska browser bio ikada :D Samo da je prikaz nekako bolji.

U stvari... evo vam PDF kako izgleda jedna stranica Raiffeisena kod mene u IE-u. Koja strana? BILO KOJA osim naslovne... da, SVE strane BASH ovako izgledaju :) Nije greska, nije los PDF, nije stampa zeznula stranu... ona TAKO izgleda.
U FFoxu se vidi procenat texta ali beskorisno opet.

Sta mislite da je bitnije da e-banking radi van IE-a ili da sajt banke bude iole vidljiv u rezoluciji koja uopste nije atipicna? Sajtovi kao da su radjeni u FullHD i da se samo u FullHD isprobavaju :( A rezolucije 1366x768 ili manje cine ~70% svih rezolucija ako je verovatno StatsCounteru.
Na to da se doda da sigurno nisu sve FullHD rezolucije u 96 DPI (da li se manje od 96 uopste koristi?).

To je problem po meni. Comments? Jedino Opera OK prikazuje sajtove. Chrome (koji sam tek sada isprobao opet nakon nekoliko godina iskreno...) izgleda da OK prikazuje ali je mnogo tezi za gledanje... bela boja je nekako preizrazena, ne znam kako da objasnim stvarno. Ali oci bole vrlo brzo...

Prilozi

• rf.pdf
    284 KB · Pregleda: 50
Izgleda da je problem u tome što sadržaj iz "kontejnera" prelazi zadate dimenzije, pa IE nastavlja da radi sa tekstom tamo gde može i gde "kontejneri" nisu direktno ograničeni. Ovo generalno nije fail, jer je baš baš specific, ali bi trebalo poslati ovaj problem da vide o čemu je tačno reč.

NLB banka, corak.. josh uvek mora IE.. :(

Izgleda da je problem u tome što sadržaj iz "kontejnera" prelazi zadate dimenzije, pa IE nastavlja da radi sa tekstom tamo gde može i gde "kontejneri" nisu direktno ograničeni. Ovo generalno nije fail, jer je baš baš specific, ali bi trebalo poslati ovaj problem da vide o čemu je tačno reč.

Ma nije jedini sajt... Ovo je globalni fail za gomilu njih.

Pa..... valjda ponekad vide svoj sajt na tudjem racunaru.... pogotovu banke ;)

Da ne testira je ocigledno :D Ali da treba...

Evo, otprilike kako ta ista stranica izgleda u IE6! Da, IE6! U istoj rezoluciji i DPI (120 dpi, 1366x768)
S' tim da je PDF lose odstampan ovog puta jer je ekran veci od A4 sirine... stranica inace izgleda sasvim korektno, bez ijednog neslaganja!

RF.pdf - ista stranica iz prethodnog posta u IE6
RF.jpg - Pokusao sam i u Chrome-u da odstampam koliko smesno izgleda stranica, ali ne mogu da dobijem dobar PDF output... evo samo SS u JPG-u jednog dela.
Pretpostavljam da i Chrome moze da uradi da ne bude "Fit do Width" kao i Opera pa bi onda i u njemu mogla da se vidi stranica ali bi onda kao i u Operi morala da se skroluje.

Svejedno, JEDINO IE6 prikazuje stranicu kako treba... pa vi vidite.

Prilozi

• rf.pdf
    53.7 KB · Pregleda: 54
  • rf.jpg
    rf.jpg
    127.2 KB · Pregleda: 107
Zaboravio sam korisnicko, kako da ga povratim? :D

Ali se i dalje bolje vidi u IE-u :D U Chrome-u i FFox-u su odseceni delovi (nemoguce ih je videti)
Opera i IE sve lepo prikazuju.

Moja Piraeus je još uvek na IE. :(
Ja kontam da su svi bili na IE jer im je Microsoft dao neki popust na WIN, Office... pod uslovom da za e-banking koriste isključivo IE, mislim, do 'juče' si posao mogao da završiš isključivo na IE.
E ako je zbogom IE, neka je!

Ja kontam da su svi bili na IE jer im je Microsoft dao neki popust na WIN, Office... pod uslovom da za e-banking koriste isključivo IE, mislim, do 'juče' si posao mogao da završiš isključivo na IE.

Nije zbog toga.

Hvala bogu da i Intesa uradi redizajn za ostale browsere, a najbitnije je što se sad može koristiti i sa Linux-a i Androida

Opet nisu nista uradili, sad im treba Java!? Ne radi na iPadu...
Raiffeisen resenje je ubedljivo bolje...

Ja sve imam utisak da je isto resenje (Intesa i RF) - a cemu Java.... je drugo pitanje :(

Ispravka gornjeg posta: radi na iPadu sa Safari browserom, a ne radi sa Chrome. Pod "radi" mislim uspeo sam da se ulogujem, nisam ispitao sve opcije.
Izgleda da je problem sa Chrome-om, jer i RF aplikacija sad ima probleme, a ranije je radila OK.

Pozdrav

Komercijalna banka radi sa chrom-om (verovatno i svim drugim browserima, koristim vec duže vreme - 2 god )

Vrh Dno