Šta je novo?

Komplet CPU+MOBO+MEM

orckristeg

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2005
Poena
375
Pozdrav drugari,
davno sam prestao da pratim HW scenu, barem sto se tice tematike cpu/mobo tako da predstavu nemam sta je trenutno best buy sto se tice cena/performanse. Vec neko vreme mi se vrzma po glavi ideja o upgrade-u, ali sam sve nekako odlagao cinjenicom da mi nije najneophodniji u tom momentu. A i skontao sam da samo ulazem u masinu koja je iako sacinjena od odlicnih komponenti, pregazena vremenom. Tome doprinosi i cinjenica da imam samo 4gb rama za danasnje potrebe, pa se odlucih da ispipam malo situaciju o trenutnim opcijama vezanih za upgrade.
Ono sto sam ja gledao je neka varijanta nekog i5 u kombinaciji sa nekim asusom ili gigabajtom, ali sam dosao u situaciju da mi oznake modela procesora i ploca ama bas nista ne znace, pa onda je i ovo savetovanje logican sled okolnosti. Masina kao i dosad bi koristila za gejming ne nesto preterano ali eto sa vremena na vreme odigram nesto uglavnom iz blizzardove kuhinje, ali opet naleti i neki drugi zahtevniji naslov. Ostalo se svodi na multimediju, mozda neko montiranje video sadrzaja nista profi nista ozbiljno. Tako da bi korisno bilo da mi predlozite nesto u tom best for the buck rangu u nekoj i5 izvedbi. Naravno nemam neku okvirnu cifru, voleo bih da prodjem sto jeftinije, tj ne bih uzimao nesto sto i ne mogu da iskoristim u potpunosti tipa neki i7 il sta vec, ali da opet budem miran u narednih par godina.
I usput ako je neko voljan, da mi da odokativnu procenu koliko bih mogao uzeti za moj hw (CPU+MOBO+MEM+Cooler) pa da vidim kakva je matematika u celoj prici ;)
Hvala

Uvek aktuelna tema :) Planiram uskoro da spucam nekih ~500 evra na maticnu, procesor i ram. Da li ici na i5 poslednje generacije, ddr4 i odgovarajucu plocu, ili mozda uzeti nesto starije u ddr3 varijanti a samim tim i stariji procesor? Malo sam ispao iz igre, molim za savet. I svi pominjete neke komponente iz Madjarske. Moze slobodno link na pm.
Hvala unapred

na kp trazis komponentu i ispasce ti vec :) inace,trenutno se skajlejk ne isplati i zbog cene maticnih i zbog cene ddr4-ke.haswell komplet ce raditi 99 posto isto a kostati znacajno manje,ako ne i omoguciti d aides na i7 u sklopu budzeta (tj za 500 e uz mali cim sigurno hoce,ako ne 4690k sigurno da moze da se izdzemuje).

cpu mozes komotno uzeti polovan,plocu i ram nov.

na kp trazis komponentu i ispasce ti vec :) inace,trenutno se skajlejk ne isplati i zbog cene maticnih i zbog cene ddr4-ke.haswell komplet ce raditi 99 posto isto a kostati znacajno manje,ako ne i omoguciti d aides na i7 u sklopu budzeta (tj za 500 e uz mali cim sigurno hoce,ako ne 4690k sigurno da moze da se izdzemuje).

cpu mozes komotno uzeti polovan,plocu i ram nov.

Bas kod tih madjara ddr4 je 45eur onaj ogoljeni stap bez hladnjaka, sa hladnjakom 48eur, 8gb naravno, a sto se ploce tice ima veliki izbor jeftinih ploca u nasim radnjama ispod 100eur, a kod madjara asusova za 108eur koja uopste nije losa po meni...

@umart pa neke vece poente nema, samo sam rekao da cenovna razlika uopste nije velika, tj skoro je I nema, moze se uzeti pristojan skylake komplet za 230-250eur, a opet dobiju se sigurno bolje performanse u odnosu na haswell :) nego zar se ram ne moze naklokati? Bar sam to radio kada sam imao normalnu plocu, ove 1333 sam nabio na nekih 1500 I nesto, naravno boosta nema, ali eto cisto kozmeticki :D

znaci kupis ram iste brzine kao ddr3,kupis slabiji procesor samo zato sto je skajlejk i platis siromasniju plocu vise samo zato sto je novi chipset,pride ne koristeci nista od onog sto zapravo nov cipset donosi?zvuci kao savrsen plan. :)

Kako vise, obicna ploca 6500din u domacim maloprodajama sa ddr4 podrskom, a moze I i5 da se uzme... da imam 500eur kao covek sto planira da uzme, uzeo bih 6600k, msi maticnu za nekih 120eur(najvise gotivim msi komponente) I ddr4 ram I naklokao na veci klok, a sigurno dobio vece performanse... naravno ako se gleda usteda haswell nema manu, ali kad covek daje vec 500eur, po meni to je najbolje za taj novac... :D

Opet onaj period kad "svrbe" novci.
Na sta u ovom momentu ima smisla prelaziti, sto se tice ove kombinacije (CPU+MOBO+MEM)? Sta je osetan upgrade a da pritom nije polovan jugo :D Neki okvirni budzet neka bude 400-500e? Hvala

Niko nista? :(

Gledao sam malo po netu i dosao do neke liste komponenti koje deluju kao fin upgrade:
- I7 6700k
- Asus z170pro
- Corsair Vengeance LPX 16gb
Pitanja su sledeca:
- da li za ovaj novac mozda treba uzeti nesto drugo ili zameniti neku od ovih komponenti
- koliki je realan upgrade u odnosu na masinu iz potpisa
- koliko bih mogao da uzmem za ove moje komponente.
Hvala vam jos jednom

Ok ovo deluje , zavisi šta ti je namena , ako ćeš se igrati a nećeš menjati grafičku definito se ne isplati upgrade , sama razlika izmedju platformi je nebo i zemlja .

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ok ovo deluje , zavisi šta ti je namena , ako ćeš se igrati a nećeš menjati grafičku definito se ne isplati upgrade , sama razlika izmedju platformi je nebo i zemlja .

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Pa standard, multimedija, gejming, neki put uzmem pa pakujem neki video, ali primarno multimedija i gejming. Grafiku u ovoj iteraciji ne bih menjao, ali ono sto sam nesto kao istrazivao i videh da je iole ok, je nesto tipa R9 380 za oko 200-220e, ali otom potom.

Po meni ako menjas platformu bez graficke mi nema nekog veceg smisla , takodje gledaj noviju generaciju rx 470 i 480 ili 1060 , mnogo je veci skok nego prethodnih godina a nisu toliko nepristupacne sa cenom.
U tvom slucaju bi sacekao zen par meseci , pa onda razmisljao o upgrade , ako vec ne planrras sad da diras graficku.

Zen me preterano ne interesuje, uvek sam bio za Intel tabor. No posavetovah se sa drugom koji prati hw dosta vise od mene i on mi je rekao da mi i7 i nije neophodan, ali se slozio za grafiku. Pa mi je preporucio da idem na i5 6600k i rx 4700. Obzirom da je taj cpu 100ak e jeftiniji, to je mozda i bolja opcija, obzirom da ta razlika moze da se ulozi u novu grafiku. Tako da sam sada vise za tu opciju.

Tako je drugar je u pravu , nategnut i5 je sasvim dovoljan i za graficku 1080 trenutno. Nisam mislio konkretno da uzmes zen ali ce verovatno uticati mozda i na pad cena intela ako bude dosta povoljniji .
Svakako to ti je najbolja kupovina i5 6600k + rx 470 , 480 ili 1060 , sve ispod toga nije vredno upgrada.

Nasao sam combo cpu/mobo/mem za 450e. Trenutno mi je mnogo da dodam jos 200 za grafiku ali videcemo sta ce biti na kraju. Kapiram da je ovo ok deal

Ovo nisam pitao a jako je bitno. Napajanje ne bi trebalo da pravi probleme? Vidim da je manje zahtevan procesor sto se struje tice? Sta kaze grafika?
Inace porucicu danas ali bez grafike za ovaj mesec, pa psole nove i nju da skinem sa dnevnog reda :)

Na kraju sam uzeo:
- i5 6600k
- LC Power CC 120
- ASUS Z170 PRO gaming
- CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz CL15 KIT CMK16GX4M2B3000C15
Stim sto su mi umesto 16gb-a poslali 8gb kit, ali ce mi zameniti narednih dana.
Utisak je cak i sa ovom grafikom dosta osetno poboljsanje, ono sto igram bukvalno melje komp... Toliko sam zadovoljan da npr hots koji mi je zapucavao na oko 25fps-a, sad varira na 110-125fps-a, sto mi je totalno neocekivano pozitivno iznenadjenje, toliko da sam se ubacio u dvojbu da li uzimati ati 470... Da nisam uspeo da nadjem kupce za prethodne 2 kartice, verovatno ne bih jos razmisljao o ugprade-u grafike... Sve u svemu pre pre prezadovoljan. Svaka preporuka za ovu kombinaciju.

Hots je jako "cpu bound" igra.
Pod navodnicima je jer ne bi trebalo da bude, trebalo bi da radi na tosteru kao i sve druge mobe, ali je ocajno optimizovana.

Sa rx 470 ces videti osetnu razliku u novijim i graficki zahtevnijim igrama od hots-a.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nisam znao do sada, pa iz tog razloga nisam ni ocekivao preterani "boost", ocekivao sam tipa 30% posto, ali sam bio u fazonu da cu morati i karticu da menjam da bi sve imalo smisla... Kad sam video 100+ bas sam se iznenadio :D
Igram i overwatch tu je 70fpsa skucano, na ultra settingsima tako da je vise nego sto sam se nadao. :) Kapiram da sa 470 tek sve to polece :)

Pitanjce, koliko realno mogu da uzmem za mobo+cpu+mem iz potpisa, i eventualno OCZ Vertex 2 120gb? hvala

nsita onda, my bad

Da ne otvaram novu temu,ajde da priupitam ovde.Juce mi je crkla maticna sto mi je jako tesko palo:DU U poslednje vreme razmisljam o prelasku na intel platformu,a davno sam izasao iz tih voda oko hardwera.Trebala bi mi preporuka oko komboa maticna,procesor i ram memorija.Bitno mi je samo da cpu nebude usko grlo za grafiku iz potpisa.Budzet je tu oko 300 evra,pa ako se mogu uklopiti u tu cenu.Pretpostavljam da mi je jedino resenje preko madzara,ali ajde da pitam.Samo ako bi mi neko mogao poslati na pm koji je to covek sa kp koji je pouzdan za kupovinu.Hvala unapred na savetu.

i5-6500 ~200e na KP-u

Neka H110M ploča kod nas ~50e

8GB DDR4 na 2133 MHz ~60e

Radiće ti sve perfektno sa tom grafom, imaćeš značajan boost performansi.

Poslednja izmena:
Vrh Dno