Šta je novo?

Kompjuterski sto - uradi sam

Piši, bre. [emoji3]
Mene zanima lakiranje, kao sa druge slike.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ta orahova koja je linkovana (Ikea) je isto iverica sa orahovim furnirom. Cisto da ne bude zabune da je u pitanju puno drvo :)

@vlad1 ova prva je odlicno uradjena, školski. Samo meni deluje da je ovo bukva, a ne hrast.

Lakiranje je 50-80e po kvadratu, zavisno od sjaja, vrste laka i sl.

Ako hocete masivnu plocu, puno drvo. Googlajte lamelirane ploce, ima ih u jaf-u i kod kolarevica. Dakeko bolje resenje nego da majstor sam spaja elemente ploce.

Mada i mdf furniran sa furnirom od 2.5mm je odlicna stvar.

Ovo u prilogu je sto (banka intesa), mdf furniran hrastom d=2.5mm, ploca 25mm vidno podebljana na 80mm. Bajcovano i lakirano.
48bcc2a70768b09c077a3ece6b4578e6.jpg

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

@vlad1 ova prva je odlicno uradjena, školski. Samo meni deluje da je ovo bukva, a ne hrast.

Lakiranje je 50-80e po kvadratu, zavisno od sjaja, vrste laka i sl.

Ako hocete masivnu plocu, puno drvo. Googlajte lamelirane ploce, ima ih u jaf-u i kod kolarevica. Dakeko bolje resenje nego da majstor sam spaja elemente ploce.

Mada i mdf furniran sa furnirom od 2.5mm je odlicna stvar.

Ovo u prilogu je sto (banka intesa), mdf furniran hrastom d=2.5mm, ploca 25mm vidno podebljana na 80mm. Bajcovano i lakirano.
48bcc2a70768b09c077a3ece6b4578e6.jpg

Vrlo dobro zapažanje. Sto na tersai je od Hrasta a klub stočić od Bukovog parketa, lepljen tutkalom na iverici. Samo je sa strane šrafljen. Lakiranje je odrađeno kompresorm i Duginim dvokomponentnim lakom za parket. Šteta što nema manjih pakovanja (2x 1,5 l). Kompresor ima filter za razdvajanje vode od vazduha. Sve se to prođe 3 puta, sa laganim ručnim šmirglanjem. Moglo je i bolje ali nemam komoru. Ovo je amaterski. Ova Hrastova tabla 60 X 120 u selu Dragovo me je koštala 40€ bez lakiranja i ugradnje. Singericu sam lakirao sam "Antikom" 3 u 1.

Poslednja izmena:
Pa zar to nije najobicnija radna ploca od iverice? Ako sam skapirao tebi je bitan samo taj "parket" dizajn. Mislim da u bilo kojoj vecoj firmi koja se tim bavi (Eurohrast, Darex i slicni) mozes naci nesto slicno i traziti da ti urade u dimenzijama koje ti odgovaraju. Npr. cini mi se da je ovo slicno tome sto trazis.

Odes da pogledas uzivo dezene koje imaju, jer je uvek bolje videti uzivo na primercima iz salona i narucis im da ti urade u zeljenim dimenzijama :)
Posao mi nije vezan za kompjuter pa mi ne treba neki kvalitet. Znam da je puno drvo mnogo bolje, ali mi bzv da dajem pare kad za komp sednem samo kada treba da pogledam nesto na internetu i pomalo YT.

Aj onda cu da pogledam to u UradiSam i ove firme sto si naveo.

Ma ove vestak ploce od kvalitetnih varijanti, spoje (zalepe) ti 2 od 18mm (ili koje su dimenzije vec) i kantuju ti.
Ja jednu takvu sa nekim tresnja dezenom teram vec godinama (>10) i jedino mi je laserski mis izbledio (istačkao) plocu tamo gde je on radio, sad koristim podmetač.

Znam da je puno drvo mnogo bolje, ali mi bzv da dajem pare kad za komp sednem samo kada treba da pogledam nesto na internetu i pomalo YT.

Aj onda cu da pogledam to u UradiSam i ove firme sto si naveo.
kostace te u svakom slucaju jer i taj ukradi sam je nabudzio cene i pitanje na sta ce liciti to na kraju i koliko ce ti se svideti, a imas u ponudi gomile modela i to vrlo jeftino (stolar sam i znam situaciju na trzistu, neces ga napraviti u kucnoj radinosti bolje od industrije, ni jeftinije).

U uradi sam imaju borove daske, da kupiš ploču stola od drveta po tvojim merama mislim da ne može. Hoću i ja pravo drvo ali u BGu toga nema. Niti ljudi po stanovima imaju co2, kompresor, pištolje i stolarska radionice. Tako da je izbor jeftina iverica ili skup medijapan uz kuhinjske ploče između.

Ja sam totalno zbunjen. [emoji1]
Sta falio ovoj ploci? Ali ozbiljno pitam.
https://www.ikea.com/rs/sr/p/s...m-hrastovine-laminat-60439173/

Znam da nije puno drvo pa samim tim nije kvalitet. Na stolu ce biti laptop, tv kao monitor i tastatura+mis.

Malo sam pretrazivao po Ikei i nasao sam i ovaj sto. Mozda mi je cak i najbolje da uzmem to i zavrsim. Mada mi je lepse ona prva slika sto sam kacio. Metalne noge i neka ploca gore.

https://www.ikea.com/rs/sr/p/micke-pisaci-sto-im-hrastovine-50351745/
https://www.ikea.com/rs/sr/p/micke-pisaci-sto-im-hrastovine-40351741/

kostace te u svakom slucaju jer i taj ukradi sam je nabudzio cene i pitanje na sta ce liciti to na kraju i koliko ce ti se svideti, a imas u ponudi gomile modela i to vrlo jeftino (stolar sam i znam situaciju na trzistu, neces ga napraviti u kucnoj radinosti bolje od industrije, ni jeftinije).

Koliko su majstori u BG napravili cene nije ništa u odnosu na "ukradi sam". Većina mojih drugara vodi majstore iz Jagodine. Moj savet za ploče je naručivanje preko interneta od pouzdanih ljudi.

• Like
Reagovanja: M J
@Bobajakuda
Te jeftinije ploce iz Ikee mogu da posluze naravno, ali imaj u vidu da nije neki kvalitet. Sta ce ti sto/ploca ako ne mozes da ga tresnes rukom kao covek [emoji16]
Da sam na tvom mestu pogledao bih na KP metalne nogare (sada dosta njih to radi i lepa je ponuda). Vidim da gledas i ploce do 50cm dubine i taj parket dezen pa bi ti odlicno legla radna ploca za kuhinju i ako neces napred da imas onu oborenu ivicu to ti odseku iskantuju trakom u istom dezenu i bude odlicno. Debljina je 38mm i cifre su oko 30eur po duznom metru.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

U uradi sam imaju borove daske, da kupiš ploču stola od drveta po tvojim merama mislim da ne može. Hoću i ja pravo drvo ali u BGu toga nema. Niti ljudi po stanovima imaju co2, kompresor, pištolje i stolarska radionice. Tako da je izbor jeftina iverica ili skup medijapan uz kuhinjske ploče između.
pa nema ako ne znas, ali jesi pitao ovde na primer: https://drvotrade.co.rs/ploce.html ? mogu i da ti izbajcuju i izlakiraju.

Metalne noge od raznih profila, koje vidjate po slikama i prodavnicama, nisu od gradjevinskih profila i sa gradjara, posebno se prave profili za namestaj.
Sta se moze kod kuce ? Pa moze se sklapati od vec gotovih delova, a da varis, brusis i lakiras treba da imas i dobar alat i da si dobar majstor da bi na nesto licilo. Amaterske brljotine se vide iz aviona, najcesce su i sa natucanim i izgrebanim mestima, klimavo, okrzano, od neodgovarajuceg materijala... jer nemaju naviku da paze kako pri radu tako i pri transportu, nemaju odgovarajuci alat i opremu.

Poslednja izmena:
Ja sam totalno zbunjen. [emoji1]
Sta falio ovoj ploci? Ali ozbiljno pitam.
https://www.ikea.com/rs/sr/p/s...m-hrastovine-laminat-60439173/

Znam da nije puno drvo pa samim tim nije kvalitet. Na stolu ce biti laptop, tv kao monitor i tastatura+mis.

Malo sam pretrazivao po Ikei i nasao sam i ovaj sto. Mozda mi je cak i najbolje da uzmem to i zavrsim. Mada mi je lepse ona prva slika sto sam kacio. Metalne noge i neka ploca gore.

https://www.ikea.com/rs/sr/p/micke-pisaci-sto-im-hrastovine-50351745/
https://www.ikea.com/rs/sr/p/micke-pisaci-sto-im-hrastovine-40351741/

Fali laminat sa donje i zadnje strane. To fali kod svake kuhinjske radne ploce. Ja sam mislio da sa donje strane ne treba nista, ali me demantovao komsijin mali koji je prosuo kafu, a ista poprskala sto sa donje strane i sad je taj karton flekav :D
Inace, kuhinjska radna ploca je i vise nego izdrzljiva.

Stolove iz Ikee moras da vidis, da probas da sednes, da se podvuces. Onaj drugi mi lici na neku minijaturu. Bez probe nemoj da uzimas...

Ti stolovi iz ikee su ocajni čak i najgori sto iz forma ideale je bolji od ovog Mickey stola, to je najobičniji karton.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Problem sa salonima poput Forma Ideale sto prave namestaj od nepozeljnih ploca, onih od kojih niko sa zrnom ukusa ne bi pravio sto. Takodje je dizajn zastareo tj. bezvezan. Ikea nema kvalitet ali ima dizajn. U svakom slucaju puno bolje od kopije jyska i njihovih stolova.

Bolje onda da ne bacam pare na te stolove kad se ne razumem.
Videcu da uzmem plocu u Darex-u ili tako negde i napravim metalnu konstrukciju i to je to.

Bolje tako

Slažem se da Ikea ima dizajn ali kvalitet je očajan

ima Ikea i vrlo kvalitetan namestaj od masiva, ali su i cene daleko vece.

Moram da priZnam
Da kad sam video kakve su im cene kartonskog namestaja masiv nisam ni gledao[emoji16]

Videcu da uzmem plocu u Darex-u ili tako negde i napravim metalnu konstrukciju i to je to.

Ako ti nije problem pitaj koliko bi koštalo da ti spoje dva mdfa od recimo 15 mm mada ni 2x12 mm po meni nije tanko i furniraju. Furniranje sigurno košta samo pitanje je koliko. Furnir je pravo drvo za razliku od melamina koji je veštački materijal. Jeftine tj. Takozvane oplemenjene iverice su obložen melaminskim folijama. Furnirana iverica je poprilično skuplja. Imaju oni i neku belorusku sperplocu kao za enterijer i izradu nameštaja.

Mozes i ćoškove da zaoblis na tom stolu (ploči) da nisu u špic, da li je 5 ili 6cm minimalni poluprečnik na koji se moze lepo kantovati ugao, mozes po potrebi i upustiti sredinu da dublje "uđeš" u sto, a traju ove veštačke ploče dugo godina, samo ih nemoj strugati nečim oštrim (nož, makaze, žica ...).

Cak i najjeftinija melaminska iverica ako je iole kvalitetnija ima da traje bar 20 godina kao ploca stola na kojem je kompjuter, pa cak i ako koristite mis bez podloge na njoj.

ishabace se samo ploce industrijskog namestaja kakve inace i ne mozete da kupite jer tako lose ploce niko ne prodaje na meru.

Poslednja izmena:
Ako ti nije problem pitaj koliko bi koštalo da ti spoje dva mdfa od recimo 15 mm mada ni 2x12 mm po meni nije tanko i furniraju. Furniranje sigurno košta samo pitanje je koliko. Furnir je pravo drvo za razliku od melamina koji je veštački materijal. Jeftine tj. Takozvane oplemenjene iverice su obložen melaminskim folijama. Furnirana iverica je poprilično skuplja. Imaju oni i neku belorusku sperplocu kao za enterijer i izradu nameštaja.
A sto spajate ploce? Da me ne shvatis pogresno, pitam jer se ne razumem.
Nekako mi deluje i da je jedna ploca od tipa 10-15mm dovoljna jer necu da stojim na njoj.

@Zeha Mislis ovako nesto?
https://www.ikea.com/rs/sr/p/bekant-ploca-stola-belo-b-hrastov-furnir-00366301/

Nije bas stabilno, čim se oslonis rukama ploča ce da se savije. 18mm je ok do nekih metar duzine, preko 1m treba min. 25mm.

Da se savije?

ima raznih stolova, ali radni sto gotovo uvek ima oslonac ispod ploce, to da savijes nema sanse.
Pa ne bi ikea pravila stolove od kartona da to moze da se savije:d

A sto spajate ploce? Da me ne shvatis pogresno, pitam jer se ne razumem.
Nekako mi deluje i da je jedna ploca od tipa 10-15mm dovoljna jer necu da stojim na njoj.

@Zeha Mislis ovako nesto?
https://www.ikea.com/rs/sr/p/bekant-ploca-stola-belo-b-hrastov-furnir-00366301/

Da.
Zavisno od stola i kako stoji, minimalno zaobljena na 2 coska dalja od zida.
Kantovano sa svih strana.
Ja kantovao i noge stola odozdo (ploce, kao sanduk pravljeno sa otvorom ka meni, onom ko sedi).

Em je lepse kad je ploca deblja (spojene dve ploce, lepljeno pa presovano i ostavljenko da se osusi) em je mnogo svrsce, jace.
Da se ne bi uvijala ploca, mora ili neko metalno postolje koje ce odozdo biti prislonjene uz plocu ili praviti "sanduk" gde noge i poprecna ploca duz stola ali do zida specavaju uvijanje.
Sama ploca nece moci dobro nositi ako nema neku potporu odozdo koja ce spreciti uvijanje.

Em je lepse kad je ploca deblja (spojene dve ploce, lepljeno pa presovano i ostavljenko da se osusi) em je mnogo svrsce, jace.
Da se ne bi uvijala ploca, mora ili neko metalno postolje koje ce odozdo biti prislonjene uz plocu ili praviti "sanduk" gde noge i poprecna ploca duz stola ali do zida specavaju uvijanje.
Sama ploca nece moci dobro nositi ako nema neku potporu odozdo koja ce spreciti uvijanje.

kako mislis da ce se uvijati ploca debljine 36mm, koliko izadje kad se spoje dve od 18 ?
Samo je glupo uopste to i spajati, jer ima univera i pogodnijih dimenzija od 25 i 28mm, dok je 36mm predebelo i ruzno.
Sem toga, ima i ploca za stolove od univera 28mm, koje vec imaju zaobljene dve duze strane, pa se od nje moze iseci potrebna dimenzija a ostale strane abs kant.

Optereti li se, uvijace se svaka ploca, da je i od čelika ako je dovoljno opteretiš uviće se.

Radna ploča rtola mora imati potpru u obliku nekog nosača, nešto upreko između nogu stola, da ne dozvoli uvijanje.
Nece sama od sebe ali sedne li neko, nasloni li se rukama a podigne nogu ili obe noge, kolenom pa podigao drugu nogu... (da bi dohvatio nešto, obrisao prašinu...) savijaće se ploča.

U mene je 28mm ploča, ne znam da li su spajane dve (ne secam se više ali mislim da su spajali dve) i kantovano trakom i ispod je sanduk od 14mm, noge i sa jedne strane (ka zidu) upreko ploča da to sve odozdo podrzava radnu ploču.

36mm jeste još deblje, nekome ružno, nekome extra, neka pravi kako ko misli da je bolje ili da mu se vise svidja...

Jedino bih preporucio da ne pravite odvec plitke stolove, prostora na njima nikad dosta. ;)

Cak i najjeftinija melaminska iverica ako je iole kvalitetnija ima da traje bar 20 godina kao ploca stola na kojem je kompjuter, pa cak i ako koristite mis bez podloge na njoj.

ishabace se samo ploce industrijskog namestaja kakve inace i ne mozete da kupite jer tako lose ploce niko ne prodaje na meru.
ja ~15 godina imam gotov sto (mislim da je od Jele) kojem je samo malo izlizan deo gde mrdam miša (bolje je mrdati miša na podlozi al' o tome u drugoj, odgovarajućoj temi u drugom delu foruma).
za koliko bih mogao da prodam ovakav polovni sto (ploča 120x80, visine 75, sa desno strane na visini od oko 25 cm je posebna ploča, širine 20-ak cm, za kućište računara)?

Poslednja izmena:
Vrh Dno