Šta je novo?

Koliko naplacujete?

sikili

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
680
Koliko naplacujete uslugu ljudima koji ne znaju da instaliraju, a kupili su legalan softver, na primer: XP, Office, AutoCad, Photoshop, Corel ......... Jos jedanputa napominjem, za legalan softver.

20 evra instalacija sistema - kompletnog (win + office + programi).

Znači lepa cena za instalaciju legalnog softvera.

Bolje se sracunaj po satu, napr. 10e dolazak i prvi sat, 5e svaki sledeci sat... recimo...

Thunderdome je napisao(la):
Znači lepa cena za instalaciju legalnog softvera.

a koliko bi ti naplatio ako ti je ovo mnogo? zapitaj se uopste koliko kosta sat vremena nekoga ko to radi, pa bilo koji software to bio...
pa onda se zapitaj koliko je placen taj legalan software i koliko kosta neznanje usled kojeg taj isti software stoji neiskoristen

kad sve stavis na papir i saberes, ni ne ispadne toliko mnogo, zar ne? ;)

Ja naplacujem instalaciju sistema, drajvera i dodatnog softvera 1000din.

To na vreme ne vazi jer nije svako isto uvezban. Neko uradi za 1-2 sata a znam neke sto se pate i po 10 sati za istu stvar. Generalno nikad ispod 10e za bilo sta, tu spada dolazak i prvi sat. Svaki naredni 10e. Cenite svoje vreme i znanje. Bilo je o ovome vec reci.

15e za sve komplet je ok cifra.
10e samo za go windows.

Kome je puno neka nauci sam. Pun internet uputstava i foruma. Samo treba sesti i traziti/citati, a koga mrzi nek plati.

10 €, firme naplaćuju 20 € (misli se na OS).
Možda je i malo, ali ja tražim da mi se računar donese. U vrlo retkim slučajevima ja idem kod nekog, osim kod prijatelja a koliko ih imam dobro da stignem i da odradim nešto za pare.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu, treba da dam cenu za odrzavanje male firme sa 4 racunara, da li je bolje naplatiti mesecno odrzavanje ili po izlasku i satu, i naravno koliko naplatiti ?

BigBoy je napisao(la):
To na vreme ne vazi jer nije svako isto uvezban. Neko uradi za 1-2 sata a znam neke sto se pate i po 10 sati za istu stvar. Generalno nikad ispod 10e za bilo sta, tu spada dolazak i prvi sat. Svaki naredni 10e. Cenite svoje vreme i znanje. Bilo je o ovome vec reci.

15e za sve komplet je ok cifra.
10e samo za go windows.

Kome je puno neka nauci sam. Pun internet uputstava i foruma. Samo treba sesti i traziti/citati, a koga mrzi nek plati.
Mozda ga ne mrzi nego on za tvoj sat rada sam zaradi 30 ili 50...

Mare je napisao(la):
Mozda ga ne mrzi nego on za tvoj sat rada sam zaradi 30 ili 50...

Lepo receno. :D

Ja obicno uzimam 10e.Ako treba nesto bitno da se sacuva onda vise. ;)

BigBoy je napisao(la):
To na vreme ne vazi jer nije svako isto uvezban. Neko uradi za 1-2 sata a znam neke sto se pate i po 10 sati za istu stvar.
Ne može niko da sve savršeno ispodešava za 2 sata, da se ne lažemo. Mogu ja Windows da instaliram i podesim i za sat i za 10 sati, ali nije isto.

Osim toga, čisto instaliranje Windowsa je često apstraktna situacija... Ljudi te najčešće zovu kad imaju problem, a problem može biti softverski, može biti hardverski, mogu biti virusi, može biti i jedno i drugo i treće... Samo da skeniraš komp na viruse treba ti više od sat. Kako onda ceo posao da završiš za sat-dva?

Ja kad uzmem nešto da radim oko kompa koji ima problem hoću da kad završim taj komp radi, a ne da uradim format C, instaliram Windows i odem ostavljajući da čovek za dan-dva zove nekog drugog da mu reši problem.

A kad je neki krš, ljudi po pravilu nemaju drajvere, stare komponente, pa da se ubiješ dok nađeš drajvere (pogledaj post onog kolege koji danima ne uspeva da nađe drajver za Ati Rage Pro koji radi pod XP-om). Pa se desi da je BIOS zaključan passwordom, pa razbijaj password, pa svašta disejblovano i zeznuto u BIOS-u, pa podesi BIOS... Ih, da je samo instalirati Windows.

Sećam se, neki moj drug dao majstoru da mu preinstalira Windows. Ovaj bukvalno sve sa C particije (uključujući Windows, makar da je to obrisao) jednostavno prekopirao na D particiju, instalirao Windows, podesio ono najnužnije i uzeo 50 maraka. E, tako može za sat-dva. Ali pitajte me zašto sam posle dotičnog majstora ja morao da se pozabavim tim kompom (i to besplatno, da me ne shvatite pogrešno).

Poslednja izmena:
Joker je napisao(la):
Da ne otvaram novu temu, treba da dam cenu za odrzavanje male firme sa 4 racunara, da li je bolje naplatiti mesecno odrzavanje ili po izlasku i satu, i naravno koliko naplatiti ?
Definitivno po odlasku. Na taj nacin, klijent ce imati jasnu predstavu zasta, i koliko, treba da plati a tebi ce glava biti mirnija.
Jedan savet, sta ce se sve podvesti pod to "odrzavanje" definisi koliko god je moguce preciznije. Koliko za ciscenje virusa, koliko za ponovno namestanje parametara mrezem, koliko za instalaciju OS i pratecih aplikacija, kollko za to da im ponovo setujes modem jer im se veza sa internetom izgubila ... itd itd.
Poz.

@wiz011: Za dva sata na novijoj prosecnoj masini moze da se instalira i podesi sve sto je potrebno za 95% korisnika. Racunar umrezim, na mom hardu imam sve instalacije i onda nakon vadjenja winxp cd-a ne ubacujem nijedan cd sve vucem preko mreze. Tu se dobija na brzini (nema trazenja cd-a pa izbacivanja i ubacivanja pa trazenja gde se na cd-u nalazi sta). Pod sve je otprilike: winxp, drajveri, acrobat reader, acdsee, winamp, zonealarm, kaspersky, spybot, office, audiograbber, divx codeci, mv2player, powerdvd, mail, konekcija na internet i sl. Ako ne verujes dodji da vidis :) Naravno pod uslovom da je masina ispravna. Ukoliko pokaze neke znakove neispravnosti onda se cena uvecava. Za stare masine je stvarno potrebno mnogoooooo vise, utvrditi koji drajveri su potrebni, pronaci ih skinuti, obicno je nesto i hardverski neispravno..... u sustini, macka u dzaku :) U principu kad instaliram sve ovo za ~2 sata svi su zadovoljni i slede samo preporuke :) Jos im napravim i ghost (e to nije u 2 sata :) to je na licu mesta + 20minuta) pa kad nesto cackaju nema problema vratim ghost za ~5 minuta i sve ponovo radi kako treba (uopste se ne trudim da vidim u cemu je problem tj sta je neko cackao jer to zahteva mnogoooooo vise vremena).

@Mare: Svaka njemu cast kad zaradi 30-50e eura na sat. A koliko je takvih a koliko onih sto zaradjuju 150e mesecno tj. 0,93e na sat (8 radnih sati*20 radnih dana)? Eh da uvek zovu ovi prvi :)

@Joker: Dolazak i prvi sat 10e svaki naredni 10e.

Do sada sam to odradio XX puta, i nikome nisam dinar naplatio... Nekako mi je uzasno trulo, jer su sve to bili projatelji/poznanici... Sada me cimaju 2-3 koleginice sa faxa da im instaliram win i sve po redu, i opet im nista necu naplatiti. Mozda u naturi :D Ali dok citam vase postove, pitam se da li sam normalan, i cemu to sto sam radio? Posle sve zele dzabe... i sto neko gore rece, cimaju me 24h/7dana za svaku glupost jer racunaju na to da stalno imas vremena, i da si raspolzoen za svaku glupost tipa "a kako ovo, a kako ono, a nestala mi je ikonica...."

@Majstor Zivota> Tako sam i ja drugarima radio dzabe, onda su poceli da me zove ko god me je poznavao a imao je komp. Pa kada im instaliras sve sto je potrebno, onda zovu jer ne mogu da puste film, jednostavno "nema im ikonice na desktopu"! Ali se nisu setili da kliknu dva puta na .avi ili bar desnim open with. Neke ljude jednostavno mrzi da razmisljaju.
Onda sam poceo svima da naplacujem, i drugovima i onima koji to nisu. Drugovima nesto jeftinije i to je to. Onda, naravno sam ja ovakav i onakav, ali pravo da ti kazem bas me zabole, kao da ja nemam pametnijih stvari da radim, nego njima dzabe da sredjujem to sto oni sje8u na eci-peci-pec.
Samo uzimaj kintu, bas te briga. Ja sam pre nego sto sam poceo da se zezam sa racumarima radio godinama elektroniku, audio servis, svima sve za dzabe. Onda gledas, stalno nesto radis, negde ides, nesto popravljas, a dinara nigde.

Razmisljaj samo na ovaj nacin: Krenem ja kod ortaka da sredim komp. On je na drugom kraju grada, samo benzin za moju alavstinu kosta 200 dinara. Pukne mi guma, vulkanizer, jos 200. Ukupno 400. Odem sredim, dobijem hvala. I 400 dinara manje u dzepu, da bih ja nekome sredio nesto. Zar nije realno naplatiti? Ni meni vulkanizer nije dzabe uradio iako se znamo. Niti sam benzin dobio za dz.
Znaci kada god mozes da uzmes, UZMI!

Poslednja izmena:
sikili je napisao(la):
Koliko naplacujete uslugu ljudima koji ne znaju da instaliraju, a kupili su legalan softver, na primer: XP, Office, AutoCad, Photoshop, Corel ......... Jos jedanputa napominjem, za legalan softver.

Nema toga ovome 10 ovom 20, sat 5 sat 10.... Ja radim po osecaju, dosao mi klinja 2razred osnovne nema sta da jede igra se na nekom prenabudzenom 2jkom, pa naravno da mu nista nisam naplatio, majka posle me jurila da me casti po kraju.... a ima dovede me lik, kaze dodji sine da ti pokazem sta i kako, a ono neki liftovi izgubio sam se bio u kuci.... pretpostvaljate kako se ta prica zavrsila, firme opet imaju svoju tarifu, tu tek moze fino da se zaradi oni vole da plate malo vise ali im je mnoooogo bitan stav znaci sve sve profi, bas malo ladniji stav i tako da ne ispadne da si napaljeni nego onako iskusno cutis i radis i fino naplatis. A ima i nekih fora npr. pausalno naplacivanje ako mozes da ostvaris to je tek brooka itd itd.

@kalky

Pustim unattended instalaciju i sve gotovo za 40min.
Nekako mi puno da tražim toliko keša.

Pa nek puste oni unattended instalaciju kad je tako jednostavno (prvo nek probaju da je nabave/naprave). Ti sve doneses na gotovo. E to kosta..... znanje i umece ;)

Mislim da je Misko najbolje rekao, Svi mi koji ne radimo pod imenom firme instalaciju, ne mozemo ocekivati od svakog isto da naplatimo. I takodje nisam pristalica da se naplacuje po satu, onda bi uvijek onima sto imaju losije kompjutere vise naplacivao nego onima sto imaju vise para i bolje kompjutere :d

dakle, ako poznajem covjeka, onda se dogovorimo nesto, a najcesce to bude odemo na pice.

Ako ne poznajem covjeka, ja kazem 20€, ako je njemu mnogo, odlicno, necu da se cimam za manje, a ako prihvati u redu. Ali to podrazumijeva krajnje ozbiljnu instalaciju sa svim bitnim podesavanjima (nakon instalacije), pratecim software-om itd.

@Thunder

mislim da ti je BigBoy najbolje objasnio...a ja svoje vreme cenim, pa makar to bilo i 40 minuta, iako nikada nije..jer nisu sve masine identice niti ljudi ocekuju identican paket software-a....prema tome, ne mozes tako da gledas i skroz ti je pogresan stav...

1000 din po rachunaru
ranije je to bilo 50 dm al
sa dolaskom eura je narod osiromashio pa ne moze da se naplati kao pre.
Te fore sa 20 eura dolaya i prvi sat a 10 eura sat prolaze samo kod firmi i to kad ide preko rachuna a ovako privatnim licima pa ko ima da plati u tom sluchaju moja tri sata da mu instaliram OS ?

sikili je napisao(la):

Sto bih voleo da vidim firmu koja ima sve to legalno, a da nema coveka koji je u stalnom zaposlenju kod istih.
S druge strane koji je to pojedinac koji ima sve to kupljeno i koji ce to da instalira, recimo meni, po nekoj ceni.
Moja cena je : sklapanje racunara 10€ i instalacija ( Win, office, internet, acdsee...) + 15€. Znaci od formata diska, a ne ghostovanje ko zna kog imagea.

meni su naplatili instalaciju Xp-a,office i opmitizaciju sistema=700 dinara.

borab je napisao(la):
Sto bih voleo da vidim firmu koja ima sve to legalno, a da nema coveka koji je u stalnom zaposlenju kod istih.
Takvih firmi ima koliko hoćeš. Naročito malih agencija sa jednocifrenim brojem zaposlenih.

C-H-O-T-Y je napisao(la):
meni su naplatili instalaciju Xp-a,office i opmitizaciju sistema=700 dinara.
A GDE TO?

U servisu naravno nista od instalacija, a privatno bez 30e ne mrdam nigde. Nemam bas ni vremena, pa kad ga vec odvojim, red je da plate koliko kosta.
Ne naplacujem po vremenu, jer bih onda mogao da razvlacim, vec mi je daleko postenije da naplatim za ceo posao. Retko gde ostanem duze od sat i po.
Kome je puno, zove "komsiju koji se razume", "inzinjera informatike" ...
Nekima to odradi posao, a neki na kraju ipak plate 30e.

[Mancha] je napisao(la):
U servisu naravno nista od instalacija, a privatno bez 30e ne mrdam nigde. Nemam bas ni vremena, pa kad ga vec odvojim, red je da plate koliko kosta.
Ne naplacujem po vremenu, jer bih onda mogao da razvlacim, vec mi je daleko postenije da naplatim za ceo posao. Retko gde ostanem duze od sat i po.
Kome je puno, zove "komsiju koji se razume", "inzinjera informatike" ...
Nekima to odradi posao, a neki na kraju ipak plate 30e.

Da li si u tih 30 evrića uračunao čorbu za Ladnjaču? :p E, zamenio sam razvodnik paljenja, valjda ću malo smanjiti potrošnju, pošto sada mnogo bolje radi :banana:
Pozdrav, i samo gruvaj!!
P.S.
Lada RWD + Lada FWD = LADA 4WD!!!!!!!! ,)

Poslednja izmena:
Kao sto neko rece, mnogim prijateljima sam instalirao win i sve programe, pa cak sam otvarao i kuciste i cistio prasinu, objasnjavao kako da se odrzava racunar a da nisam uzeo ni dinar. Takodje sam mnogim prebacivao VHS i miniDV kasete na DVD i Divx a da nisam uzeo ni pare. Dobro to sam sve radio prijateljima, ali opet tu sam vremena trosio i trosio. Da sam uzimao i po pet evrica za to nakupio bi se love li love....

Poslednja izmena:
Vrh Dno