Šta je novo?

Koliko naplacujete?

Mislis da bih bio toliko licemeran da drugima drzim bukvicu, a radim istu stvar? Bukvalno sav softver koji imam na racunaru je legalan.
Ali zato na njemu nema ni jedan program koji ne koristim, nema raznih Corela, Autocadova, 3d Maxova i tonu ostalih stvari "tek da se nadje". Kada imam stvarnu potrebu za necim, pogledam da li ima free varijanta i da li je to ono sto mi zadovoljava potrebe. Ako nije, pogledam komercijalne programe i procenim da li razlika u feature listi opravdava razliku u ceni. Ako da - kupim. Ne uvek i najskuplji softver. Ne menjam kada nemam potrebe; npr. acdsee 3.1 mi jos uvek savrseno zadovoljava sve potrebe i nema razloga da kupujem osmicu.

Ali sve to ionako nije tema ovog topika.

Fair enough. Btw, i ja koristim acdsee 3.1 p0z

wiz011 je napisao(la):
...
Ako ćemo pravo, nisu ti ljudi oštetili ni Adobe ni programere ni za cent, jer je za njih i MS Paint "viša matematika" a kamoli Photoshop. Niko nikad od tih ljudi ne bi zaista kupio PS. Drugo je ako neko npr. izdaje novine koristeći piratske PS i Quark.
...

Cek, cek, ako nije u komercijalne svrhe, onda nije ostecenje? Hm, da li to znaci da i ovi ljudi sto sredjuju racunare drugima ne treba da naplate ako se ti racunari ne koriste u komercijalne svrhe? Mislim, mnogi od tih korisnika ne zaradjuju ni cent od tog racunara, pa ni ovi serviseri nisu onda osteceni :D

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Cek, cek, ako nije u komercijalne svrhe, onda nije ostecenje?
Ne, nisam to rekao. Nije oštećenje jer ne postoji zamisliva situacija u kojoj bi ti ljudi kupili taj softver. Oni ga imaju na kompu iz potpuno blesavih razloga a ne zato što im zaista treba za bilo šta. Ali svakako ne bi dali 1000$ zbog tih blesavih razloga.

Neko ko npr. izdaje novine veoma dobro zna zašto ima Photoshop, on ne samo da mu je potreban nego mu je neophodan. To je suštinski različita situacija od one prethodne.

Dakle, nije moja poenta to da li je u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, nego da li je to nekome potrebno ili nije. Onaj kome nije potrebno neće kupiti. Da li i pored toga što mu je nepotrebno ima ili nema instalirano zaista ništa ne menja u finansijskom bilansu Adobe-a ili nekoga sličnog.

Koliko znaš vlasnika kompa kojima nije potreban OS? :D

Uzgred, na nekom P2P forumu pročitao sam otprilike ovakvu priču jednog Britanca: "Nije istina da ja oštećujem filmsku industriju zato što skidam filmove sa neta... Ja jednostavno nemam novca da kupujem originale i kada ne bi skidao sa neta opet filmska industrija ne bi od mene dobila ništa, pošto nemam para da kupujem filmove".

Poslednja izmena:
Ne znam cemu tolika frka i guzva u Bg ima toliko konkurencije da bilo koja cifra koju mozes da izvuces od musterije (naravno da ne bude na tvoju stetu)
je potpuno ok!

Poslednja izmena:
@silver

Bez namere da sporim išta od ovog što pišeš, moram reći par reči:

Razumem tvoj stav iz sadašnje pozicije IT profesionalca. I verujem ti da ti je računar čist. Ali, reci nam da li je uvek tako bilo. Da li si u svakoj fazi svog obrazovanja i profesionalnog razvoja takođe koristio samo legalne softvere?
To je suština. Lično poznajem dosta ljudi koji su sada profesionalci značajnog formata, kojekude po svetu, a to sigurno ne bi postali da im piratski softveri nisu bili dostupni. Prosto, ne bi imali nikakvu šansu. I ti to znaš bolje nego ja.
U tom smislu, uvek bih podržao mlade ljude, koji su u procesu učenja, u nameri da dođu do piratskog softvera. Drugi im nije dostupan. U protivnom, nikada ne bi došli u priliku da rade, recimo, u tvojoj firmi.
Da se razumemo: ja sam inženjer, bavim se sasvim drugim stvarima, ali instrumenti koje instaliram i održavam, naravno, upravljaju se softverima. Kod korisnika se ne toleriše ništa od piratskog softvera (bilo koje vrste), ili ne radimo.

A nema ni potrebe da idemo tako daleko. Reci mi još samo da ni u ovom momentu ne poseduješ nijedan mp3 za koji nemaš original, i povući ću sve što sam rekao. Očekujem da rad tih ljudi poštuješ jednako kao svoj? Ili?

Znao sam da ce diskusija otici u ovom pravcu cim sam pomenuo misticni piratski softver, koji je, ocigledno, dostigao maltene nivo religije. A cilj mi je samo bio da istaknem kako se medalja okrece kada neko nije samo korisnik, nego gleda i da naplati svoj rad.

@kibicer:
Elem, prica o neophodnosti i neizbeznosti piraterije u danasnjim uslovima je suvise nategnuta. Pogotovo kod isticanja vaznosti "razvoja mladih snaga". I u moje vreme je softvera za profesionalni razvoj bilo legalnog - i u mojoj osnovnoj skoli, i u gimnaziji, a bogami i na fakultetu. Trebalo je samo dovuci guzu do racunarske laboratorije i zagrejati stolicu. Mnogi su profesori davali da se za ucenje napravi kopija i za rad kod kuce. Iskreno receno, ne znam kakava je bila licenca kod kupovine, ali ako je bila standardna shema za studente i profesore, to je bila legalna akcija. Danas pogotovo ta prica o neizbeznosti piraterije u skolovanju kadrova gubi tezinu - koliko je bilo samo ovde price kako na fakultetu daju studentske kopije MS alata i slicno? I da nije takav slucaj, kod free softvera lavovski deo otpada na sw za edukativne svrhe (nadam se da nije potrebno nabrajati primere), dobar deo njih je i zacet na nekom od univerziteta negde u svetu. Da, kao balavander sam imao i ja recimo piratski Corel (bese cetvorka valjda u to vreme) na masini, ali tesko da sam postao ovakav u profesionalnom smislu zbog piratskog softvera, veruj mi. Ono sta mi je trebalo za profersionalni razvoj je bilo dostupno u ustanovama gde sam se skolovao. Tako da prica (pogotovo danas) o skolovanju i neophodnosti piratskog sw u te svrhe jednostavno ne pije vodu.

Druga vazna stvar je pomenuta dostupnost i to u oba smisla. Prvi smisao je ocigledan - danas je najmanji problem otici na neki sajt i online karticom kupiti sw. U "moje vreme" je moglo da se sanja o tome; interneta nije bilo (kartica pogotovo), a kod nas sw generalno niko nije ni nudio - morao si sam da ides napolje da bi nesto kupio, a nekad je i sam izlazak napolje bio problem.
Drugi smisao dostupnosti se ogleda u finansijskom domasaju. U svakom topiku se razglabalo o visini plata i kako softver basnoslovno kosta, te kako bi svi redom kupovali sw da je jeftinijie. Onda ljude podsetis da je recimo licenca za Bat! cirka 30 ojra, za omiljeni Total Commander dvadesetak, taj KAV u kojeg se kune 90% foruma opet kosta svega tridesetak eura, itd, itd. I onda se tu zacuti, jer cena takvog swa koji kao cenis i koristis 365 dana u godini ipak vrlo dostupna - to je ovim ljudima otprilike sredjivanje jednog sistema. Ali te teme smo vec x puta prezvakali i nema potrebe opet sve nanovo raditi.

Dakle, da, ako nekome to cini zadovoljstvo, nekada sam imao i ja piratizovani sw; besmisleno je to poricati. Cim sam pokusao da naplatim svoje prvo delo, poceo sam da cistim svoj sistem. I kasnije je dolazila poneka piratska kopija, najcesce u evaluacione svrhe. Tipa, probam Rational Rose cisto da bih uporedio sa EA koji kosta 60e - i kupim EA koji mi je i vise nego dovoljan, a RR u djubre. Ne tvrdim uopste da svako moze i mora tako da se ponasa, ali tvrdim da su 95% opravdanja za pirateriju iznesenih ovde i drugde najobicniji nonsens.
Nemam para za AstonMartin - necu ga kupiti. Nemam para za PS CS2 ili filmove? Ko me mlati motkom da moram da ih imam i koristim? Potrosicu slobodno vreme na drugi nacin; evo, juce sam bio u knjizari i uzeo par knjiga za neku bagatelnu cenu; Gibsonov Neuromancer 2,30; High Fidelity od Hornbyja za 2,60; Murakamijevu Kafka on the Shore za 4,40. Sve zajedno ispade ispod 10e - smesno.
Sto se mp3jeva tice, mislim da mi to pitanje ne bi ni postavio da si video moj boravak - ceo zid je pun dugo skupljanih CD-ova i DVD-jeva; deo jesu promo kopije koje je moja zena dobijala u svojoj redakciji za pisanje recenzija, ali svejedno - ako sam se na ista u zivotu istrosio para, onda su to knjige, CD-ovi i DVD-ovi.

I hajde da tu prekinemo trazenje rupa i razlika izmedju mojih stavova i moje prakse, te pravdanje piraterije - kao sto rekoh, poenta koju sam ja hteo da istaknem je vrlo razlicito gledanje ljudi na vrednosti i principe u zavisnosti od toga sa koje strane tezge se nalaze.

Poslednja izmena:
Ја лично досада нисам никоме наплатио.

Додуше радио сам само пријатељима и пријатељицама.

Наплата у натури звучи фино ,) , али како да то понудиш пријатељици...МАДА, можеш јој рећи:

" Поправљајући твој рачунар стекао сам искуство и зелим да ти се одужим. Немам лове да ти платим па могу у натури.

Мала се одушеви што си тако увиђаван и ,) ;) ...хехе"

Што се пријатеља тиче, боље им је да не понуде ако желе да останемо пријатељи :D (Осим ако имају добру сестру :-devil-: )

I hajde da tu prekinemo trazenje rupa i razlika izmedju mojih stavova i moje prakse
Niti sam ti rekao da si demagog, niti to mislim. Poenta je:
Cim sam pokusao da naplatim svoje prvo delo, poceo sam da cistim svoj sistem.
To podržavam.

Trebalo je samo dovuci guzu do racunarske laboratorije i zagrejati stolicu.
Fali međukorak: sačekati jedno 3 sata za prvo slobodno mesto (ETF početkom 90-ih)
Mnogi su profesori davali da se za ucenje napravi kopija i za rad kod kuce.
Na čemu? Skupom računaru sa legalnim OS-om?
...
Prvi smisao je ocigledan - danas je najmanji problem otici na neki sajt i online karticom kupiti sw.
Ovde se vidi civilizacijska razlika: većina ljudi koja ovde servisira bahate debile u komšiluku, uz moralnu dilemu da li je suma x/h mnogo, ne ispunjava ni elementarne uslove da poseduje karticu. Baš onu kojom online može da se zakiti.

Sto se mp3jeva tice,...
Da, izbegao si direktan odgovor, ali sam shvatio da je NE.
Zato ću i ja izbeći da kažem da li ti verujem. Ali me to ne oslobađa obaveze
Reci mi još samo da ni u ovom momentu ne poseduješ nijedan mp3 za koji nemaš original, i povući ću sve što sam rekao.
Primi moje iskreno izvinjenje za sve što sam u ovom thread-u napisao. Uključujući i ovaj post.

Poslednja izmena:
Niti sam ti rekao da si demagog, niti to mislim.

Nisam to ni rekao; vec sam nekoliko puta u topiku istakao sa kojom namerom sam pomenuo pirateriju, i taj se motiv ili zakljucak ne komentarisu, nego se kroz n poslednjih postova skrenulo na analizu koristim li ja ista piratsko (kad vec, eto, pominjem pirateriju u negativnom kontekstu). Whatever...

Na čemu? Skupom računaru sa legalnim OS-om?

Skupi racunar sa legalnim OS-om je tada bio 286 ili 386 racunar sa nekim od DOS-kompatibilnih operativnih sistema. Aktuelni "alati" za ucenje su bili Borlandov Turbo C 2.0 i Turbo Pascal 4. Dobar deo DOS-ova je bio nelegalan, ali ne i u apsolutnoj vecini, posto se masa racunara jos uvek donosila iz npr. Minhena sa legalnim OEM DOS-om. Ima i onih koji su se skolovali na amigama za Aztec C-om, devpacom ili saxonom kasnije; oni nisu lupali glavu oko legalnosti OS-a, ali je ostatak sw-a nesumnjivo dosao sivim kanalima.

Ovde se vidi civilizacijska razlika: većina ljudi koja ovde servisira bahate debile u komšiluku, uz moralnu dilemu da li je suma x/h mnogo, ne ispunjava ni elementarne uslove da poseduje karticu. Baš onu kojom online može da se zakiti.

Zar (makar debitnu) karticu ne moze da dobije svako ko polozi 20e kao depozit? Osim toga, ja nisam pricao iskljucivo o serviserima glede kupovine jeftinih a korisnih utility programa, nego generalno o forumskoj populaciji koja je vrlo ziva u diskusijama o piratskom softveru.

Da, izbegao si direktan odgovor, ali sam shvatio da je NE.

Ne, nema razloga za izbegavanje - direktan odgovor jeste "ne". Pokusao sam samo da prikazem da stvarno trosim solidnu kintu na (izmedju ostalog i) muziku. To ne znaci da nisam skinuo mp3 u zivotu. Skinem i poslusam kakav je album. Ako mi se dopada - uzmem CD, a ako mi se ne dopada, sta ce mi na disku?

Poslednja izmena:
OK, ovo već gubi smisao, a mislim da se razumemo.
Ja sam počeo sa kasapljenjem postova kroz quote, što je nekorektno, a ti si među poslednjima na ovom forumu, koji svojim ponašanjem to zaslužuje.
Razlika, već na 500km jeste civilizacijska, ali za to nismo krivi ni ti ni ja. Samo mislim da je nisi u punoj meri svestan - to ti, naravno, ne zameram.
Moji stavovi su se odnosili samo na vrlo mlade ljude, koji će na ovaj način zaraditi za novi komad hardvera, dosta naučiti, i time biti bolji i meni i tebi. Krupni igrači, a posebno mass DivX/sw pirati imaju jednaku porciju prezira i sa moje strane.

Razumemo se; svoje principe sam postavio samom sebi, ne svima vama. Svako sam odlucuje da li ce npr. nadjeni novcanik vratiti vlasniku ili zadrzati za sebe. Slazem se da svest o nekim stvarima jeste civilizacijska razlika.

No, da batalimo tu pricu, vazno je da ljudi razumeju da moraju da cene svoj rad i svoje vreme; a ako ga ne cene, nece to uraditi ni iko drugi.

dexx je napisao(la):
jeli, nisi li ti oženjen? :d

Jesam - a moja opaska se odnosila na vreme dok sam zaista i radio kao serviser :) Ne radim taj posao vec par godina - sad smo malo ozbiljniji :)

Offtopic: znam jednog Dejana koji je dosao iz Vukovara u BG - mozda si to bas ti ??? :D

A da se vratim na pricu o tome koliko ko naplacuje, mozda sam vec i spominjao ovu anegdotu ali prica ide otprilike ovakvim tokom:
Covek vozi Chryslera i na autoputu vracajuci se iz NS naleti na rupu.
Auto mu se zatrese i ugasi se posle par stotina metara.
Vozac se razume malo u automobile - zagledao je ispod kola ali mu je sve delovalo OK.
Nazvao je shlep sluzbu i oni ga odvedu u najblizi servis kod majstora koji odlicno poznaje Chrysler vozila.
Dolazi on u servis- objasni situaciju i majstor onako sav zauzet u guzvi, doveze auto na kanal - ode ispod i raspali cekicem iz sve snage po kolima.
Potom se popne gore - upali auto i kaze: "Evo sad je OK".
Covek odusevljen pita majstora koliko ga kosta ova intervencija - majstor mu kaze 5010 din.
Ovaj vidno iznerviran ga pita - pa dobro gde bas nadje tu cifru i da nije malo previsoka za minut posla, a majstor mu kaze:
10 dinara te kosta udarac cekicem, a 5000 kosta to sto sam znao gde da uputim taj udarac.

Poenta price je nadam se jasna - ako ne cenite vase znanje i sposobnosti - tesko cete naci nekoga ko ce to da radi umesto vas :)

Ako mi se dopada - uzmem CD, a ako mi se ne dopada, sta ce mi na disku?

No comment... koji si ti lik... hahahahhhaha lol obrise mp3 sad si ga malo pretero... ajde nabroj mi koje programe LEGALNE koristis... milslim od win-a, grafickog programa(PS, Corel) a da pogotovo Office koji kosta ako se nevaram 500e... pa nemaju svi ljudi da daju za legalan sw... neko je dao 500e za ceo komp sa stampacem... sad sto si ti imao srece to je druga stvar...

A da ja naplacujem instalaciju win+sitni programi 800 din... a razlika izmedju LEGALNOG WIN-A ILEGALNOG JE CENA JEDINO...

Umni radnici NA NAPLATU!!!

Poslednja izmena:
Daj Raven, batali pricu...
Sta je sad cudno sto obrisem mp3 koji mi se ne svidja i koju zbog toga necu nikad ni pustiti? Ti nikada ne brises nista sa diska; ono slusas metal, ali u srcu (i na disku) cuvas cak i Fanki Dzi stvari? Da, siguran sam u to...
Koliko kosta office ocigledno nemas pojma, jer nisi nikada ni pogledao za koliko moze da se uzme. Moze da se uzme prilicno jeftino ceo office ili da se uzme "u delovima" koji ti trebaju.
To sto neko nema da da za legalan sw je njegov problem - neka uzme free office, niko ga ne lupa po usima da mora bas MS-ov da bude. Za nekoga ko skrpi 200-300e jedva za nekakav racunar verujem da nema para, mada i za njega ima alternative; ali neko ko pukne po 600-700e na racunar i menja cesto graficke od po 200-300e jednostavno laze da nema za softver koji mu je neophodan. Osim toga, ni poredjenje sa cenom racunara nije najadekvatnije, jer ne moras svaki put sa novim racunarom i kompletan softver nanovo da uzimas; ja sam sa svojim softverom nekoliko racunara promenio, tako da me (poredeci sa cenom racunara) "po racunaru" softver izlazi jos jeftinije.
Ali ponavaljam, batali pricu, nigde ne vodi...

Poslednja izmena:
raven2005 je napisao(la):
Master:AMD64 Venice 3000+,2x512 Kingston,ASUS A8N-E nForce4 Ultra,MSI RX800 256mb-256bit, 120gb MAXTOR SATA,Chieftec Bravo - 01 400w

Uz to, ovaj rachunar ne koshta 500 evra, tako da tvoji izgovori odmah padaju u vodu, a tvoji razlozi su chisto necivilizovani...Toliko...

Kad ce te da ukapirate da se neke stvari smatraju ALATOM (ili komunisticki receno "sredstvom za rad") i da se takve stvari ne dele, pozajmljuju, i razmenjuju kao slicice ili klikeri vec se kupuju i u njih se ulaze.

Neko time zaradjuje za zivot i ne voli da ga kradu.
Probaj kod prvog automehanicara ili nekog zanatlije da drpish neshto (brusilicu, kljuc, gedore...) pa se time hvali po gradu ili idi redom pa popravljaj drugima automobile .

Da vidish shta ce da te snadje...

PS
Mislim da smo jednom vec zavrsili pricu o pirateriji i autorskim pravima na forumu.

jednom?! ma, 100 puta :)

i,sta uradi onaj na rkaju? koliko kosta instalacija legalnih programa?

Treba praviti razliku izmedju iskrenih prijatelja i onih koji to nisu. Dodje lik sa kojim se znam od 5te, puno toga ucinio za mene, i kaze bil'mi instalirao Win? normalno za takve ljude nemozes traziti nadoknadu za svoj rad. Dok se za druge,koji po obicaju gnjave i smaraju, situacija menja iz korena. Ali imam i ja dusu pa za uslugu KOMPLET instalacije uzimam 500din. Nekima mnogo, neki nezadovoljni, al zovu ponovo a to je ono sto meni imponuje.

PozZ.

Srga je napisao(la):
Offtopic: znam jednog Dejana koji je dosao iz Vukovara u BG - mozda si to bas ti ??? :D

Ja sam... :)

Ti li si to, Srđane?

ON Topic:
Vaša prepucavanja su kao meksičke sapunice: sve već viđeno i uvek znaš kako će se završiti. :smash:

Što se početnog pitanja, uopšte ne vidim kakva je razlika između legalnog i 'ovog drugog' software-a prilikom naplate instalacije. :trust:

Hahaha, pa pretpostavio sam da je to taj Dejan :)

Matori imas PM da ne spamujemo ovde :)

dexx je napisao(la):
Što se početnog pitanja, uopšte ne vidim kakva je razlika između legalnog i 'ovog drugog' software-a prilikom naplate instalacije. :trust:

Разлика је у томе да на бенчу не би требало бити помена оног другог софтвера, а још мање људи који се хвале како инсталирају пиратерију, па је због тога питање онако формулисано...

Да се тиме бавим професионално мој одговор би гласио:"наплаћујем 30 евра по сату", јер ко има лове за оригинал софтвер има и за мене тј. човека који га инсталира.

Наравно, ситуација је таква каква јесте, па што се тиче оригинала виђам их за 250 дин. по киосцима :D

Још кад би уместо филмова кренулу да продају програме :p

poenta je u priznanju da umni rad na racunaru mora da ima neku cenu. To jest, primena istog arshina na te stvari.

razlka je u tome sto se kod nas vise gleda preko plota a ne u svoje dvoriste i zbog toga nemozemo imati iste arsine
ali kada dodjes u poziciju nekoga ko zeli da naplati svoj rad, onda ti bas i nije svejedno
narocito kada su u pitanju novopeceni direktori koji sve znaju a para nemaju
i neces pokazati previse razumevanja za ljude koji ne razumeju cenu rada ili nemaju para.

ovde jos uvek ima servisera,i "servisera"i zbog toga ljudi nemau pravo merilo vrenosti.pa pogledaj ljude u postovima koje su cene navodili,umesto da se svi dogovore i idu sa jednom cenom na nivou recimo grada Beograda za osnovne poslove,naplata je odokativna i jako sarena
ps.podigao sam ovaj topic samo zato sto je ovo jako slicna situacija i sa fotografima i fotografskim radnjama u Beogradu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno