Znao sam da ce diskusija otici u ovom pravcu cim sam pomenuo misticni piratski softver, koji je, ocigledno, dostigao maltene nivo religije. A cilj mi je samo bio da istaknem kako se medalja okrece kada neko nije samo korisnik, nego gleda i da naplati svoj rad.
@kibicer:
Elem, prica o neophodnosti i neizbeznosti piraterije u danasnjim uslovima je suvise nategnuta. Pogotovo kod isticanja vaznosti "razvoja mladih snaga". I u moje vreme je softvera za profesionalni razvoj bilo legalnog - i u mojoj osnovnoj skoli, i u gimnaziji, a bogami i na fakultetu. Trebalo je samo dovuci guzu do racunarske laboratorije i zagrejati stolicu. Mnogi su profesori davali da se za ucenje napravi kopija i za rad kod kuce. Iskreno receno, ne znam kakava je bila licenca kod kupovine, ali ako je bila standardna shema za studente i profesore, to je bila legalna akcija. Danas pogotovo ta prica o neizbeznosti piraterije u skolovanju kadrova gubi tezinu - koliko je bilo samo ovde price kako na fakultetu daju studentske kopije MS alata i slicno? I da nije takav slucaj, kod free softvera lavovski deo otpada na sw za edukativne svrhe (nadam se da nije potrebno nabrajati primere), dobar deo njih je i zacet na nekom od univerziteta negde u svetu. Da, kao balavander sam imao i ja recimo piratski Corel (bese cetvorka valjda u to vreme) na masini, ali tesko da sam postao ovakav u profesionalnom smislu zbog piratskog softvera, veruj mi. Ono sta mi je trebalo za profersionalni razvoj je bilo dostupno u ustanovama gde sam se skolovao. Tako da prica (pogotovo danas) o skolovanju i neophodnosti piratskog sw u te svrhe jednostavno ne pije vodu.
Druga vazna stvar je pomenuta dostupnost i to u oba smisla. Prvi smisao je ocigledan - danas je najmanji problem otici na neki sajt i online karticom kupiti sw. U "moje vreme" je moglo da se sanja o tome; interneta nije bilo (kartica pogotovo), a kod nas sw generalno niko nije ni nudio - morao si sam da ides napolje da bi nesto kupio, a nekad je i sam izlazak napolje bio problem.
Drugi smisao dostupnosti se ogleda u finansijskom domasaju. U svakom topiku se razglabalo o visini plata i kako softver basnoslovno kosta, te kako bi svi redom kupovali sw da je jeftinijie. Onda ljude podsetis da je recimo licenca za Bat! cirka 30 ojra, za omiljeni Total Commander dvadesetak, taj KAV u kojeg se kune 90% foruma opet kosta svega tridesetak eura, itd, itd. I onda se tu zacuti, jer cena takvog swa koji kao cenis i koristis 365 dana u godini ipak vrlo dostupna - to je ovim ljudima otprilike sredjivanje jednog sistema. Ali te teme smo vec x puta prezvakali i nema potrebe opet sve nanovo raditi.
Dakle, da, ako nekome to cini zadovoljstvo, nekada sam imao i ja piratizovani sw; besmisleno je to poricati. Cim sam pokusao da naplatim svoje prvo delo, poceo sam da cistim svoj sistem. I kasnije je dolazila poneka piratska kopija, najcesce u evaluacione svrhe. Tipa, probam Rational Rose cisto da bih uporedio sa EA koji kosta 60e - i kupim EA koji mi je i vise nego dovoljan, a RR u djubre. Ne tvrdim uopste da svako moze i mora tako da se ponasa, ali tvrdim da su 95% opravdanja za pirateriju iznesenih ovde i drugde najobicniji nonsens.
Nemam para za AstonMartin - necu ga kupiti. Nemam para za PS CS2 ili filmove? Ko me mlati motkom da moram da ih imam i koristim? Potrosicu slobodno vreme na drugi nacin; evo, juce sam bio u knjizari i uzeo par knjiga za neku bagatelnu cenu; Gibsonov Neuromancer 2,30; High Fidelity od Hornbyja za 2,60; Murakamijevu Kafka on the Shore za 4,40. Sve zajedno ispade ispod 10e - smesno.
Sto se mp3jeva tice, mislim da mi to pitanje ne bi ni postavio da si video moj boravak - ceo zid je pun dugo skupljanih CD-ova i DVD-jeva; deo jesu promo kopije koje je moja zena dobijala u svojoj redakciji za pisanje recenzija, ali svejedno - ako sam se na ista u zivotu istrosio para, onda su to knjige, CD-ovi i DVD-ovi.
I hajde da tu prekinemo trazenje rupa i razlika izmedju mojih stavova i moje prakse, te pravdanje piraterije - kao sto rekoh, poenta koju sam ja hteo da istaknem je vrlo razlicito gledanje ljudi na vrednosti i principe u zavisnosti od toga sa koje strane tezge se nalaze.