Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Posledica stanja u državi i višedecenijskog ispiranja mozga putem medija.

Dakle sada ce sistem da funkcionise ovako za korisnike koji nece sami da ocitavaju i nemaju daljinsko ocitavanje:

1) EPS svaki mesec salje racun na osnovu procene potrosnje za tog korisnika za taj mesec.
2) EPS svaki treci racun sama izvrsi ocitavanje brojila i racun za taj mesec koriguje u zavisnosti da li je korisnik potrosio vise ili manje u prethodnom tromesecju.

Mene zanima sledece: ukoliko se ispostavi da je korisnik potrosio npr. 2000 kWh vise u prethodnom tromesecju, kako ce se izvrsiti obracun cifre koju je korisnik duzan da doplati? Da li ce se tih 2000 kWh podeliti na tri i racunati da je korisnik tri puta bio npr. u plavoj zoni (sto je u sustini skaliranje raspona zona sa 3), ili ce se ovih 2000 kWh samo dodati na potrosnju sa poslednjeg racuna i gurnuti korisnika u crvenu zonu?

Poslednja izmena:
Dakle sada ce sistem da funkcionise ovako za korisnike koji nece sami da ocitavaju i nemaju daljinsko ocitavanje:

1) EPS svaki mesec salje racun na osnovu procene potrosnje za tog korisnika za taj mesec.
2) EPS svaki treci racun sama izvrsi ocitavanje brojila i racun za taj mesec koriguje u zavisnosti da li je korisnik potrosio vise ili manje u prethodnom tromesecju.

Mene zanima sledece: ukoliko se ispostavi da je korisnik potrosio npr. 2000 kWh vise u prethodnom tromesecju, kako ce se izvrsiti obracun cifre koju je korisnik duzan da doplati? Da li ce se tih 2000 kWh podeliti na tri i racunati da je korisnik tri puta bio npr. u plavoj zoni, ili ce se ovih 2000 kWh samo dodati na potrosnju sa poslednjeg racuna i gurnuti korisnika u crvenu zonu?
Verovatno ce ravnomerno za prethodna 3 meseca da dodaju tih 2000 kWh i da dostave razliku u narednom ili u naredna 3 racuna. U svakom, slucaju, videcemo.

Najbolja opcija bi bila da se ocitava jednom godisnje brojilo kao sto se to radi u EU, ali da se svakog meseca uplacuje neka suma, i na kraju godine da se izmiri razlika prema potrosacu ili dostavljacu.

Evo naravno stigao ( = vidi se na Portalu od danas) i kod nas račun 689 din 😡
Potrošnja 0, datum "očitavanja" kao 02.05.
Kakvi su to genijalci, znači u istoj ulici (brojevi 3 i 4, dakle nije ista strana ulice 😂) jedno brojilo kao očitano (i mail stigao pre 2 dana) i ima sličnu potrošnju kao prošli mesec ( račun 7700 din) a drugo nula 😂😂😂 i naravno bez maila.
Cirkus kolorado.

@Oswajac Ja sam poslao fotke kao prilog prigovora... pa ćemo videti kad će i šta će da odgovore.

Usvojen je prigovor pre neki dan i sad vidim pojavio se korigovan račun na portalu.
Samo pitaj boga kajom metodom su lupili ovu cifru za potrošnju, i zašto kažu da je datum očitavanja 01.05.
Dobili su podatke o potrošnji za period od 45 dana. A čifra koju su lupili nije baš ki blizu za period od 30 dana 😂 niti vrednosti koje sam im poslao.

Meni za sad očitavaju daljinski, za dalje videćemo.
Da li su oni uzeli u razmatranje ovakav vid obračuna jer prihodi neće biti stalni kao do sada, oni mogu neki prosek da obračunaju, to može da utiče na EPS.

Najbolja opcija bi bila da se ocitava jednom godisnje brojilo kao sto se to radi u EU, ali da se svakog meseca uplacuje neka suma, i na kraju godine da se izmiri razlika prema potrosacu ili dostavljacu.
Ovo bi najbolje bilo, da smo uređena zemlja koja ima svoje zakone i koji se poštuju.

Ovo bi najbolje bilo, da smo uređena zemlja koja ima svoje zakone i koji se poštuju.
Mentalitet naroda bi bio da pausalno plate svakog meseca po 1000 din, da im kad se ocita dodje da plate jos 100000 din, i onda ce da kaze za godinu dana ima dug da zastareva. Ne bi EPS to mogao sa izgura i opstane kod nas, nije samo zakon veci ljudi koji su navikli da ne placaju koji cekaju da dug zastareva.

Godinu dana. Ali svakom uplatom se prekida.

Mnogi se greju na struju, u zimskim mesecima ulaze u crvenu tarifu, a u drugom delu su u zelenoj, kada bi se sve to peglalo na 12 meseci, EPSu ne bi išlo u prilog.

Pa ako sam dobro razumeo i ovo sto je EPS najavio je isto to kao u Nemackoj, samo obracun ide kvartalno, a ne godisnje.
S tim sto ce EPS koristiti neku heuristiku za svakog korisnika koliko da uplacuje mesecne iznose kada nema obracuna.
Ovo nije lose jer tako pokusavaju da minimalizuju razliku izmedju pausalno placenog iznosa i stvarnog obracuna na kraju kvartala.

Zar nije sada zbog poziva na broj koji je razlicit za svaki mesec ova praksa malo teze ostvariva, ako postoji dug od pre tri godine a uplacuje se po pozivu na broj za prosli mesec tacno se zna kako ce da proknjize tu uplatu?

Zar nije sada zbog poziva na broj koji je razlicit za svaki mesec ova praksa malo teze ostvariva, ako postoji dug od pre tri godine a uplacuje se po pozivu na broj za prosli mesec tacno se zna kako ce da proknjize tu uplatu?
Ne razumem pitanje. Dobiješ račun sa pozivom na broj za taj mesec, samo je potrošnja paušalno određena.

Ma ne, mislim na ove sto imaju dug na te mislim jer ranije je bilo platis neki iznos oni proknjize ne taj zadnji mesec nego najstariji dug, pa je zbog toga uveden razlicit poziv na broj

Svi smo svesni šta ovo znači. Na njima je ili da uvezu dovoljan broj nepalaca ili da ubrzaju uvođenje daljinskog čitanja. Recimo neke nove zgrade, takoreći useljene bukvalno juče nemaju daljinski sistem čitanja, a moja recimo ima. Ovo ukazuje i da nemaju jasnu strategiju kuda idu.
Sve što bih dalje napisao odvelo bi u pravcu politike i opštih problema društva.

Ovo što su zamislili je okay, ali može da funkcioniše kako treba u državi gde postoji tradicija poštovanja građana/klijenata.
U Srbiji, gde to nije tako, nema šanse.

Ima tu jedan problem.
1. Kako ce da mi dolazi racun tipa jun, jul, avgust.
da li ce da mi daju nesto izracunato okvirno za jun, okvirno za jul. I kad u avgustu ja spicim 3 klime i napravim 1000kw potrosnju lupam, da l iima da mi koriguju jun, jul racun i da izgubim i 5% popuste iz tih meseca ili ima da mi sve sroce na avgust mesec pa da mi bude lupam crvena zona koju placam vise.

Onda sta ako odem jul na more mesec dana ja potrosim struju za jul nesec 5kw. Tu mi naplate daj boze ukupno racun sa uslugama 900 din. A tog meseca nisu ocitavali, meni odgovara da onda potrosim avgust ko blesav da se ladim a da mi posle raspodele sto sam potrosio u avgustu na jul i avgust sto meni kao kupcu ispada jeftinije da ne bi placao crvenu zonu.

Kako ce nove korisnike da regulisu? On prvi i drugi mesec nema po cemu da radi statistiku neke potrosnje da moze ispostavi neki racun.

Moraju to malo bolje da definisu ili vec jesu?

To sam i ja pisao par postova iznad. Mislim da ce odabrati najjednostavnije resenje: skalirace granice za plavu i crvenu zonu proporcionalno periodu u kojem nije vrsen obracun. Npr ako se obracun vrsi svaka tri meseca, plava zona ce biti izmedju 1050 i 4800 kWh za taj tromesecni period.
Na ovaj nacin im je nebitno kada rade ocitavanje. Npr. ako ocitaju posle 2.5 meseca onda samo skaliraju granice tako sto pomnoze sa 2.5, ako ocitaju posle 4 meseca, mnoze sa 4 itd.

Koliko sam ja razumeo, ako im redovno dostavljamo stanje potrošnje, računi će redovni biti za prethodni mesec.
Oni će očitavati one strujomere na svaka tri meseca gde ne dobijaju stanje redovno.

Cilj im je očigledno da privole što više potrošača da sami očitavaju strujomere, što bi im bilo lakše kada bi za to ponudili neki popust.

Neka oni ponude mogućnost neke doplate za zamenu brojila ko hoće preko reda, odmah sada odmah da dobije pametno brojilo.

Nama su postavili u zgradi nova brojila, ali nisam siguran da ih ocitavaju daljinski jer sam vidjao ljude iz EPSa kako dolaze i ocitavaju stanje tako sto uslikaju stanje mob. telefonom, nekom eps app. To je verovatno neka ova slicna koju su sad pustili i za potrosace...

I ja imam novo/pametno brojilo u Beogradu već skoro godinu dana. Računi su blagi užas.
Jedan mesec 14000, drugi 8000, treći 12000, pa sledeća tri nula dinara, a onda stigne 50000, a u stanu samo sin i njegova devojka. Realno, potrošnja ne bi smela da bude veća od 5-6000. Žalili se nekoliko puta, menjali dva brojila i sve po starom. Te im radi daljinsko očitavanje te ne radi, pa odokativno rebnu neku cifru. Prošli mesec mi stigao račun 6000, iščitali stanje za višu tarifu 7109, a za nižu 1975, a na brojilu piše 7571 i 2046.😂🤣😂
Naravno, tu razliku će kasnije da nakače. Opšte rasulo.

Ako nemate antenice onda od daljinskog nema ništa.

pa mislim da nisam video antene...
A ove probleme sam imao i ja i komsija prekoputa od kad su zamenili stara brojila... jedan mesec dodje 700kw jedan dodje 200kw potrosnja... A mi ne budemo u stanu 20dana kada dodje 700kw :)
cak se jedno brojilo upalilo/zadimilo 10dana po postavljanju

Koliko sam ja razumeo, ako im redovno dostavljamo stanje potrošnje, računi će redovni biti za prethodni mesec.
Oni će očitavati one strujomere na svaka tri meseca gde ne dobijaju stanje redovno.
Реално, после дуго времена, корак у добром правцу у смислу уштеда.
Cilj im je očigledno da privole što više potrošača da sami očitavaju strujomere, što bi im bilo lakše kada bi za to ponudili neki popust.
Макар тих 100 динара колико су плаћали за очитавање.

Valjda će se sve srediti kada većina i ili sva brojila očitavaju na daljinu. Za sada kažu da je već 600 000 instalirano i od Eu dobijeno sredstava za još toliko da bude instalirano uskoro. Pitanje. da li su već počeli sa tim tromesečnim očitavanjima ? Meni su računi za Januar, februar i mart istovetni skoror u dinar a sada za april manje od polovine iako sam siguran da potrošnja nije skoro ništa manja za taj msec. Što je najgore, računi za ta 3 meseca su daleko veći nego za decembar i specijalno prema prošlogodišnjim za iste mesece.

Za sada kažu da je već 600 000 instalirano i od Eu dobijeno sredstava za još toliko da bude instalirano uskoro.
Samo mala ispravka, nije "dobijeno" vec "pozajmljeno" i to 80 miliona evra, za sad.

Da li neko moze da okaci kako to pametno brojilo izgleda, neki primer. Da znam da li da krenem u edukaciju roditelja oko ocitavanja ili ne...

Ako ocitavaju na 3m, i ako podele potrosnju, to je po meni odlicno... Onima kojima se desava da jedan mesec budu u zelenoj a sledeci u crvenoj zoni, u proseku ce ovako biti u plavoj sto je dosta jeftinije na kraju, rekao bih, nego varijanta sa crvenom zonom... jos bolje bi bilo na godisnjem nivou tj jednom godisnje da ocitavaju struju i racunaju prosek, tj ne mora ni prosek, nego na godisnjem nivou imamo, lupam sad 1200kwh u zelenoj, 5000kwh u plavoj itd... Deluje mi da bi bilo postenije...

@Ninoslav ima slika na nekim prethodnim stranama...

Nazad
Vrh Dno