Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Prestao sam da verujem njihovim ljudima koji citaju struju, svakog prvog saljem kolika je potrosnja u mesecu.
Od tad, racun je uglavnom isti svakog meseca (osim kada poskupe) :D Sad kako nisu slali racune, znao sam otprilike koliki ce biti racun, razlika je bila u par dinara.
Ovo radim tek par meseci, jer su preko leta zakazali a ja nisam bio pratio i placao racune bez da sam gledao potrosnju, i onda u dva meseca nabili racune po 400-450kW (prethodni su bili nizi, verovatno su samo pisali neko srednje trosenje pa kada je zapravo ocitano, onda je bio mnogo veci racun). To je regulisano na kraju, i od tad ja ocitam sve, posaljem na mail i nemam brige da li ce biti neke greske sa racunom...
Jer mora da se ide kod njih da bih se prijavio za samostalnu prijavu stanja ili može mail?

Pa na sajtu stoji da moze i email a imas i na portalu sad sam da promenis.

Jer mora da se ide kod njih da bih se prijavio za samostalnu prijavu stanja ili može mail?
Ja saljem na mail [email protected] i ovo je za NS, verovatno je drugacije za druge gradove ili manja mesta...
Mozes i licno kada znas da ima nelogicnosti u racunu, tipa stigao mi je racun gde je potrosnja 450kW, a 23-4 u mesecu je vec, i odem da ocitam brojilo onda ispadne kao da sam za tih 23-4 dana potrosio manje od 200kW, odem kazem koje je ocitavanje i koriguju racun u odnosu na to (za sada su to dva puta radili, posle toga sam poceo sam da saljem na mail.).

Saljem u formatu
Naziv mail-a: Stanje 1.1.2024 Brojilo xxxxxxxx

Viša tarifa: trenutno stanje (broj 1.5.8.1 na novim brojilima)
Niža tarifa: trenutno stanje (broj 1.5.8.2 na novim brojilima)

Imam poseban notes gde belezim na mesecnom nivou potrosnje, prvog u mesecu kada ocitam, oduzmem prethodni mesec i dobijem tacno koliko sam potrosio za taj mesec.
I odmah znam da li je preslo u plavu zonu ili nije.
Kod mene je uglavnom potrosnja oko 350kW (5-10kW gore dole), pa znam i koliko ce biti ukupan racun skoro u dinar. I uglavnom znam kada neke stvari koristim vise ili koristim neke nove stvari koje trose mnogo, znam koliko ce veci racun biti na kraju meseca.

Jel radi uopste ovo uvid u racun? Registrovao se i da ubacim naplatni broj i jmbg izbaci kao ne postoji bazi pod tim brojem, probano za dva brojila. Kad okrenem onaj 0800 broj da prijavim naravno, svi operateri su zauzeti pozovite kasnije. Pisani racun za decembar nije stigao.

Evo upravo dobih odgovor na mail 😁😁😁 da je zavedeno

Jel to za sve gradove vazi? Prosek pre ovog mi je bio 2500din, sad dobih dva brojila 8300 i 6900. Na ovom drugom niko ne zivi, potrosaca maltene nema, ves masina se ukljucuje jednom nedeljno.

Poslednja izmena:
Cene struje u Srbiji
Dvotarifno brojilo

Zelena Niža3.99
Zelena Viša12.80

Plava Niža

5.46
Plava Viša18.68

Crvena Niža

9.87
Crvena Viša36.30

Fiksne cene koje svi plaćamo su:
Taksa za medijski javni servis: 299 dinara
Troškovi garantovanog snabdevača: 207.26
Obračunska snaga: 69.99 dinara po kwh, zavisi da li je odobrena 6.9kw ili 11.04kw, itd. uglavnom pomnozi se sa 69.99 pa bude ili 482 dinara za 6.9kw ili 772 dinara za 11.04.
Tako mu dodje da je fiksna cena sa tom taksom i troskovima za 6.9kw bez potrošnje struje 988.26 dinara
Fiksna cena sa taksom i troskovima za 11.04kw je 1278.26. bez potrosene struje. Ovo svi plaćamo bez obzira koliko trosili, ove stavke se ne menjaju.

Ako se računa jednotarifno onda su cene 11.33, 16.48 i 31.90 za zelenu, plavu i crvenu. To je isto kao i potrošnja 80% dnevna i 20% noćna u dvotarifnom.
Ako hoćemo da svedemo na jedan jedini broj, kolika je cena struje u srbiji onda je to na osnovu prosečne potrošnje po mesecima sa ovim cenama (takse i nameti uračunati):
Mesec
prosčna potršnja u kWh
Ukupan prosečan račun u RSD
RSD za kWh
Jan​
724​
11405​
15,8​
Feb​
558​
8679​
15,5​
Mar​
691​
10871​
15,7​
Apr​
593​
9253​
15,6​
Maj​
567​
8827​
15,6​
Jun​
519​
8028​
15,5​
Jul​
464​
7124​
15,4​
Avg​
445​
6805​
15,3​
Sep​
579​
9018​
15,6​
Okt​
640​
10024​
15,7​
Nov​
552​
8572​
15,5​
Dec​
607​
9471​
15,6​
UKUPNO:
6940
108.076 RSD
15,57 RSD

Dakle, cena struje u Srbiji 15,57 dinara za kWh tj. 0,133€ po kWh.

Samo ako nije uračunata pretplata za RTS to ima smisla.

Ako se računa jednotarifno onda su cene 11.33, 16.48 i 31.90 za zelenu, plavu i crvenu. To je isto kao i potrošnja 80% dnevna i 20% noćna u dvotarifnom.
Ako hoćemo da svedemo na jedan jedini broj, kolika je cena struje u srbiji onda je to na osnovu prosečne potrošnje po mesecima sa ovim cenama (takse i nameti uračunati):
Mesec
prosčna potršnja u kWh
Ukupan prosečan račun u RSD
RSD za kWh
Jan​
724​
11405​
15,8​
Feb​
558​
8679​
15,5​
Mar​
691​
10871​
15,7​
Apr​
593​
9253​
15,6​
Maj​
567​
8827​
15,6​
Jun​
519​
8028​
15,5​
Jul​
464​
7124​
15,4​
Avg​
445​
6805​
15,3​
Sep​
579​
9018​
15,6​
Okt​
640​
10024​
15,7​
Nov​
552​
8572​
15,5​
Dec​
607​
9471​
15,6​
UKUPNO:
6940
108.076 RSD
15,57 RSD

Dakle, cena struje u Srbiji 15,57 dinara za kWh tj. 0,133€ po kWh.
Pogresna ti racunica totalno.
Uracunao si i pretplatu RTS i mesecno odrzavanje koje ukupno cini 1000din zajedno i ono ne ulazi u cenu KW, to placas trosio ili ne trosio.
Kada to oduzmes onda su cene oko 13din.
Pre korone su prosek po KW bile izmedju 8 i 9din, sada su 12-13,5din.
Imam nekoliko strujomera i grejemo se na klime, za decembarski racun sam jedan strujomer dobio 13500din za 1000KW (13,5din/KW) , za drugi strujomer sam za slicnu potrosnju dobio 9000din jer je potrosnja manja u odnosu na proslu godinu pa sam dobio 3500din popusta (9din/KW).

Poslednja izmena od urednika:
Pogresna ti racunica totalno.
Uracunao si i pretplatu RTS i mesecno odrzavanje koje ukupno cini 1000din zajedno.
Kada to oduzmes onda su cene oko 13din.
Pre korone su prosek po KW bile izmedju 8 i 9din, sada su 12-14din.
Imam nekoliko strujomera i grejemo se na klime, za decembarski racun sam jedan strujomer dobio 13000din za 1000KW, za drugi strujomer sam za slicnu potrosnju dobio 9000din jer je potrosnja manja u odnosu na proslu godinu pa sam dobio preko 3000din popusta.

Pa ti onda nemoj da platiš RTS pretplatu i mesečno održavanje i biće ti jeftinije.

Još jeftinije ti je da se greješ na drva pošto je cena za m3 ispod 2000 dinara. Kod šumske sekcije. Na panju. Ali ne računamo obaranje, izvlacenje, prevoz, sečenje na metar, utovar, istovar, sečenje na meru, cepanje, PDV,...

Svemu je manja cena kad izostaviš neke stavke koje su na računu.

Najskuplje je 0 kWh 😁 pa 1kWh 😊
Ali covek je u pravu meni je realna cena kWh racun podeljen sa brojem kWh.
Nisam ja dodatno hteo te dodatke na racun koje spominjesh, nametnuti su mi.

Tako je. Potpuno je nebitno kako oni interno zovu te troskove, nas kao kupce zanima samo cena koju na kraju platimo.
Da nije tako onda bi mogli da kazemo i da je cena litra goriva ispod 100 dinara, sve preko toga je akciza. Ili cena interneta je 1000 dinara, sve preko toga je "odrzavanje".

p.s. jedino za tv pretplatu se slazem da je treba izostaviti iz racunice, posto je tu prica malo specificna i nema veze sa EPS-om.

TV pretplata ne utiče skoro ništa na krajnju cenu po kWh. Ali na računu je, i koliko vidim računaju je u dug na EPS portalu ako je ne platiš.
Ma treba da kažu da je struja besplatna, ali na računu su samo stavke održavanja od 10.000 dinara i TV pretplata od 20.000 dinara. To su obavezne stavke koje ne možeš da ne platiš. I u tom "paketu" imaš besplatan 1600 kWh. Posle toga plaćaš 100 din po kWh kao "prekoračenje".
I eto, mogu se hvale kako jedini u regionu imamo besplatnu struju.

Sad vec ne znam s kim se svadjas, posto smo saglasni sa onim sto si pisao.
TV Pretplata je specificna, jer predstavlja placanje usluge drugog preduzeca koje nema veze sa EPS i postoje propisani uslovi kada ona ne mora da se placa. To sto je drzava nesrecno nakalemila tu uslugu na racun za struju je samo pokazatelj disfunkcionalnosti zemlje gde zivimo.

TV pretplata ne utiče skoro ništa na krajnju cenu po kWh. Ali na računu je, i koliko vidim računaju je u dug na EPS portalu ako je ne platiš.
Ma treba da kažu da je struja besplatna, ali na računu su samo stavke održavanja od 10.000 dinara i TV pretplata od 20.000 dinara. To su obavezne stavke koje ne možeš da ne platiš. I u tom "paketu" imaš besplatan 1600 kWh. Posle toga plaćaš 100 din po kWh kao "prekoračenje".
I eto, mogu se hvale kako jedini u regionu imamo besplatnu struju.
Ako potrosic 1KW, onda ce racun da ti bude 1000din. Sto znaci da ti je prosecna cena 1KW 1000din.
Znaci da si racunicu komplet racunao ili pogresno ili sa namerom da kukas na drzavu i ovde na forumu nas dezinformises kako bi gurao svoju ideologiju/zivotnu filozofiju.
U telekomu placas fiksni telefon i onda na to potrosene minute za razgovor sa nekim van njihove mreze,
kablovsku placas fiksni iznos bez obzira da li imao dodatne pretplate na kanale,
mobilni isto imas fiksno pa ako predjes minute i MB placas dodatno,
informatika je takodje mesecno fiksni iznos pa onda fiksni iznos na broj stanara pa tek onda dodatak ako potrosis vise vode,
u bankama placas fiksno izdrzavanje pa na to dodatno koliko trosis preko kartice ili si u minusu.
I sta se onda pravis mutav i pokusavas da nas dezinformises da si ti to naucno proracunao, a mi na forumu smo svi nepismeni da ne snamo da izracunamo koliko nas kosta KW.
Nasa struja je ubedljivo medju najjeftinijima u Evropi i opet imamo kukavce koji ce da se zale.

Nasa struja je ubedljivo medju najjeftinijima u Evropi i opet imamo kukavce koji ce da se zale.
Uz najniži životni standard u Evropi. Nema potrebe da daješ takve izjave, ovde se razgovara o utrošku kWh, reklamacijama i slično. Imamo već jednog bolesnika koji 24/7 govori kako smo "najbolji" u Evropi, itd.

Uz najniži životni standard u Evropi. Nema potrebe da daješ takve izjave, ovde se razgovara o utrošku kWh, reklamacijama i slično. Imamo već jednog bolesnika koji 24/7 govori kako smo "najbolji" u Evropi, itd.
Evo ga jos jedan sto kuka, niko nece da radi i zaradi pa mu racuni ne bi bili veliki, samo bi da kukaju.
RTS mora da se plati i nema veze sa iznosom KW.
Isto tako i mesecna pretplata za strujomer.

Ali tamo ne slusaju na tv na svaka dva dana da imaju najjeftiniju struju.

Mene nervira što pokušavaju da me ubede da je 2+2=3. Upravo gledam račun. Piše" RAČUN ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU". Piše iznos 18,394 dinara. Ima jedan lep QR kod ako ga skeniram mogu odmah da platim taj iznos. Ali ne moram, uključio sam automatsko plaćanje u banci. I naplaćen mi je pun iznos. Koji su detalji računa, sa finansijske strane meni to nije bitno. Da li postoji stavka "bakšiš za čoveka koji očitava sat" ili "štampanje računa" meni nije bitno. Platio sam iznos koji je stojao da treba da se plati.

Lepo od njih što su "taksu za medijski servis" ubacili uz ovaj račun, samo što su zaboravili da izmene naziv računa da piše i "I MEDIJSKI SERVIS"... OK, priznajem da cepidlačim.

Ono što jeste istina je da prosečno domaćinstvo plaća nešto više od 15 dinara za potrošeni kWh. Na svakom računu nam piše "Потрошња у односу на просечну потрошњу у домаћинствима у Србији у истом месецу претходне године (%)".
Devil 2000, pogledaj svoj račun i vidi da li sam računao nešto pogrešno. Da li je prosečna potrošnja u decembru 2023 bila 607kWh? 350 zelene i 257 plave?
Mogu na medijskom servisu 100 puta da ponove da struja košta 9,72, ali to neće promeniti istinu. Samo ko ne zna da podeli dva broja može da veruje u to.

Cena struje u Srbiji jeste niža od evropskog proseka. Imamo jeftinu struju. Poskupuje u dogovoru sa MMF-om i poskupeće opet u maju. Ne treba da nas lažu oko cene radi jeftinih političkih poena. Ne treba da zadržavaju obradu računa pred izbore radi jeftinih političkih poena.

Što se tiče kukanja i rada, već sam rekao da meni račun za struju predstavlja malu stavku u kućnom budžetu. A imam pravo da kukam pošto sam pošteno platio svaki dinar poreza, nameta, akciza, pretplata... Ne živim na državnoj sisi i niko mi nije dao ništa, već sam sve zaradio sam. I uredno sam platio sve doprinose, takse i poreze na to što sam zaradio, a posle i PDV na sve što sam tim parama kupio. Imam prava da kukam, pa makar i bez razloga. A sigurno imam prava da kažem istinu.

Za jednotarifnu struju su cene:
Zelena11.33
Plava16.48
Crvena31.90
To su cene kao što je i @component napisao. Prosečna cena će svakome biti različita jer zavisi od dosta faktora, da li se plaća na vreme pa ima i popust 5% ili se kasni pa se računa kamata itd. Ovo su cene bez kamate i bez popusta koje pojedinci ostvaruju.

Fiksne cene koje svi plaćamo su:
Taksa za medijski javni servis: 299 dinara
Troškovi garantovanog snabdevača: 207.26
Obračunska snaga: 69.99 dinara po kwh, zavisi da li je odobrena 6.9kw ili 11.04kw, itd. uglavnom pomnozi se sa 69.99 pa bude ili 482 dinara za 6.9kw ili 772 dinara za 11.04.
Tako mu dodje da je fiksna cena sa tom taksom i troskovima za 6.9kw bez potrošnje struje 988.26 dinara
Fiksna cena sa taksom i troskovima za 11.04kw je 1278.26. bez potrosene struje. Ovo svi plaćamo bez obzira koliko trosili, ove stavke se ne menjaju.
Ovako izgleda racun kod mene, da li je svakom sa kucom/stanom i dvotarifnim brojilom ovako !? ( ne mislim na postrosnju :) samo "fiksne cene" i eventualno odobrena snaga ?

xxx.jpg

Ok, a evo racuna iz novembra, kada su promenili el. brojila na digitalna u celom ulazu.

xxx_1.jpg

Poslednja izmena:
Ovako izgleda racun kod mene, da li je svakom sa kucom/stanom i dvotarifnim brojilom ovako !?

Pogledajte prilog 426145
Da to su ti iznosi po kw za zelenu zonu (9,1din i 2,27din) , dok za obracunsku snagu na pocetku kod mene obracunska snaga na vecini strujomera pise 11kw i iznos od 600din, dok na jednom strujomeru mi pise kao kod tebe 6,9kw 374din, cena po jedinici je svuda ista i iznosi kao kod tebe 54,25din.

Meni je za 811kWh 60% visa tarifa i 40% niza, racun 10200 dinara. Osim 300 dinara popusta za placanje racuna na vreme, nema drugih "popusta".
10200/811= 12.58 dindzi po kWh sa svim nametima.
Na proslom racunu 700kWh, u razmeri ~70/30% u korist vise tarife, racun je iznosio 9300 dinara sa 150din popusta za placanje na vreme. Sto mu daje neki prosek od 13.3din po kWh sa svim nametima.

Ko trosi vise u jeftinoj i/ili ne izlazi iz zelene zone, njemu cena prosecnog kWh moze biti i niza i obrnuto kod potrosaca suprotnih navika.

• Like
Reagovanja: Ira
Jel moze da neko objasni zasto je obracunska snaga 11kw kod mene za trofaznu struju i osigurace od 25A (a vidim da je tako i kod drugih, dok ovi sto imaju 6,9KW imaju 16A osigurace).
Ako imam osigurace od 25A po fazi, to znaci da imam 25A*220V=5500W iliti 5,5KW po fazi odnosno 16,5KW za sve tri faze.
Toliko sam i trazio da mi se ugradi (17KW) kada sam prelazio na digitalne strujomere.
Da li je tih ukupnih 11KW zbog faznog pomaka, ili zbog neceg drugog (recimo da pretpostavljaju da nema sanse da predjem na sve tri faze zajedno tih 11KW)?

Sad vidim da neki imaju 17,25KW obracunsku snagu (ne moji strujomeri nego sam nasao slike na internetu).

^ Ispravka: U računici si uneo pogrešan napon. kada staviš 230V dobije se tačno 17,25KW

1706475106157.png

@Devil 2000 U prevodu, ako su ti odobrili 17.25kW, odnosno osiguraci su ti 25A po fazi, onda ti racunaju obracunsku snagu kao 11.04 zato sto pretpostavljaju da nije uvek angazovano 100% odobrene snage. Cak iako imas osigurace od 25A, ali ti je potrosnja ispod 350kWh, onda ce ti racunati 6.9kW obracunsku snagu.

Poslednja izmena:
Ovako izgleda racun kod mene, da li je svakom sa kucom/stanom i dvotarifnim brojilom ovako !? ( ne mislim na postrosnju :) samo "fiksne cene" i eventualno odobrena snaga ?

Pogledajte prilog 426145

Ok, a evo racuna iz novembra, kada su promenili el. brojila na digitalna u celom ulazu.

Pogledajte prilog 426159
Da, samo sam ja stavio cene sa naknadom, taksom, akcizom i porezom. Za decembar ti je je fiksni deo bio 988.26 dinara a za novembar 1278.26 dinara jer je obračunska snaga 11.04kw, pretpostavljam zbog ulaska u plavu tarifu. Opet ne znam zasto ti je za novembar uračunato samo 295kw u zelenoj a ostalo u plavoj kad je zelena do 350kw?

Nazad
Vrh Dno