Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Jasno, hvala na objašnjenju.

kako onda oni misli da očitavaju daljinski posle 22h kada krene niža tarifa? :D
Legendo 😄😄😄

nego se indikator vrti, kad stigne na nižu slikaš, kad stigne na višu slikaš.
Upravo to sam mislio. Svako digitalno brojilo koje sam ja imalo prilike do sad da vidim funkcioniše isto: vrti u beskonačno istim redosledom jednu po jednu informaciju i menja šta prikazuje na svakih nekoliko sekundi.

Tasteri na ovakvom (nije moja slika, ali imam isto) brojilu su ova dva crna u desnom delu? Kod mene mogu da se pritegnu, ali ništa se ne dešava.

Ali bas u nedelju ide prijava stanja brojila preko sajta :)

E do mojega. :D
Mora da se onda tempira vreme, totalna budalaština, onda ta brojila ne vrede ničemu, kako onda oni misli da očitavaju daljinski posle 22h kada krene niža tarifa? :D
Ne dam ja svog Iskra-ša. :D

Brojilo naravno da uvek zna kolika je niža a kolika viša potrošnja.
Naizmenično se skroluje prikaz nekoliko veličina, između ostalih, trenutno stanje više i niže tarife, sat, datum... šta se već podesi, ali trenutno stanje više/niže obavezno. U 10ak sec se izvrti ceo taj početni prikaz koji prikazuje sve bitno.

Ako se fotografiše brojilo, treba dve fotke uraditi, jednu u trenutku kada se prikazuje viša tarifa, a drugu u trenutku kada se prikazuje niža.

Daljinski, isčitava se registar iz memorije brojila, a ne trenutno stanje. Sva smart brojila imaju obavezno i registar gde pamte stanje tarifa prvog u mesecu poslednjih godinu dana najmanje, i to je ono što se daljinski isčitava, stanje koje je bilo prvog u mesecu. Kod mene u Meter&Control brojilu, onim dugmićima mogu isčačkati stanje prvog u mesecu godinu dana unazad.

Ne znam da li bi prihvatili ako im slikam taj podatak?!?

Ima tu još podtaka koji se mogu isčitati iz menija, trenutna potrošnja, napon i struja po fazama, maksimum potrošnje koliki je bio i kada je bio...

... ... ...

Inače, smart brojila koja sada ugrađuju, mogu ali i ne moraju imati (ali uglavnom imaju kako vidim), i prekidač u sebi, te vam daljinskom komandom mogu isključiti struju.
Za Meter&Contro tol izgleda ovako: https://www.meterandcontrol.com/sr/products/ami-devices/sd30s/
Nalazi se ispod poklopca sa priključcima.

Poslednja izmena:
Mozda glupo pitanje ali kako ja da dodjem do kljuca kojim se otvara ormaric gde su brojila, preko prozorcica gde se nalaze ne moze se uslikati jer je ona plastika toliko uzutela i matirala da se jedva moze naslutiti sta je unutra.
Taj kljuc je imao onaj sto je ranije ocitavao brojila, jedino ako to nije neka univerzalna bravica pa da probam random kljuceve koje imam kuci.

Poseban ključ/alat koji otvara ormarić, ima da se kupi ali je onako malo jača cena, meni su iz eldisa ljudi kada su postavili ormarić uzeli taj ključ/alat i ako sam ormarić ja kupio, ne dozvoljavaju da im se otvara što je totalna glupost.

Kod mene je jedan običan ključ koji sam kupio kod lokalnog ključara (već je znao koji ključ) a drugi je onaj ključ za alat trouglasti, mislim da je sedmica.

Lokalne distribucije koriste isti ključ za sve elektro ormariće na svom području.

Pitajte kod lokalnih ključara, znaju koji je to ključ, i vrv. ih već imaju napravljene par komada.
Te ključeve sigurno imaju i lokalni električari.

Poslednja izmena:
Kod mene na razvodnom ormaru je ovakav

Prilozi

• keys.jpg
    keys.jpg
    93.5 KB · Pregleda: 172
Meni su dali ključ kada su prebacili na banderu. U 2 dela je, jedan sa satom a drugi sa limiterima.

Verujem da lokalni bravari vec imaju te kljuceve, kod nas u ulici su delili kljuceve od donje plastike da mozemo sami osigurace da podignemo, od samih vrata samo citaci imali. Srec u nesreci nas ormaric baran nekoliko puta jer je nisko na banderi psotavljen pa su mu vrata otpadaju i lako se otvaraju :)
Kako ovi iz EPSA misle da ljudi citaju ako nemaju kljuceve a oni sami da rezu id ele nece hteti a one platike su od vrmenskih uslova skroz matirale i nemoguce je citati, vidim da ce lokalni bravari da imaju posla narednih meseci.

Verujem da lokalni bravari vec imaju te kljuceve, kod nas u ulici su delili kljuceve od donje plastike da mozemo sami osigurace da podignemo, od samih vrata samo citaci imali. Srec u nesreci nas ormaric baran nekoliko puta jer je nisko na banderi psotavljen pa su mu vrata otpadaju i lako se otvaraju :)
Kako ovi iz EPSA misle da ljudi citaju ako nemaju kljuceve a oni sami da rezu id ele nece hteti a one platike su od vrmenskih uslova skroz matirale i nemoguce je citati, vidim da ce lokalni bravari da imaju posla narednih meseci.
Bas tako, kod mene je ormaric na ulici, zakljucan je kljucem i tim trouglastim, tj trouglasti nije zakljucan ali kljucem jeste. Nemam kljuc, a taj prozorcic je pozuteo i zamaglen, nista se ne vidi unutra.

Evo kako izgleda moj ormarić i njegova brava, ključ imam samo za donji manja vratanca/prozorčić gde se nalaze glavni osigurači.
Na slici se vidi kakav ključ/alat je potreban da se otvori.

Prilozi

• 20250529_112110.jpg
    20250529_112110.jpg
    478.7 KB · Pregleda: 94
  • 20250529_112119(1).jpg
    20250529_112119(1).jpg
    108.7 KB · Pregleda: 86
  • 20250529_112124.jpg
    20250529_112124.jpg
    346.9 KB · Pregleda: 147
jel mozes da slikas kroz to staklo
Jos malo pa ce da radimo polimerizaciju tog stakla da bi se videlo nesto :)

Za sada se vidi ok, ormarić je postavljen 2017, videćemo do kada će biti vidljivo, inače gledao sam da nađem ključ/alat, ima po internetu ali nije jeftin.

Zalepite neku foliju na staklo ormarića dok je još transparentno.
Možete je menjati periodično.

:p :D

Kod mene u zgradi pre jedno dva meseca zamenjena brojila i sad kad pažljivije pogledah imaju te crne antenice, jako je teško smotriti zbog samih vrata i onih prozorčića a i nisam obraćao pažnju dok niste napisali da moraju da imaju te antenice. Bar o stanu da ne razmišljam kad o vikendici moram.

@NightCrawler, izgleda da će konačno i beogradski računi biti standardizovani: novi naplatni brojevi (umesto ED), tekući račun za uplate u Poštanskoj štedionici (umesti pri Upravi za trezor), svakog meseca drugi poziv na broj... Isto je obaveštenje u prethodnom periodu bilo za ostala područja. Da ne ponavljam detalje, pisao sam ovde, koga zanima.

Bas danas cu da skinem tu aplikaciju,koliko da vidim sta i kako.Iako imam obicno staro brojilo,tj nije to "pametno" :) usput naletoh na bar meni zanimljiv video,sa YouTube kanala Euronews Serbia Televizije :unsure:

Moz mi da tupimo, EPS je jaci, mozemo da se pravimo tvrdoglavi, ako je EPS odlucio da nece da cita nece da cita.
Mene zanima kako ce u zimskom periodu da se obracunava onima koji se greju na struju, ulaze u crvenu zonu, brojilo je u njihovom objektu, i dodje na primer dec/januara citac popije jednog sarca na kapiji, onda dodje i za 3 meseca da ocita puste ga, i ta potrosnja se raspodeli na 6 meseci ili na neki prosek?
Ko je tu sada u gubitku/dobitku?

U tom hipotetičkom slučaju, EPS bi bio tada u 'gubitku' jer bi bilo manje kWh u crvenoj zoni.

Čitač će, kad popije šarca, da stavi za obe tarife stanje od 999999 KW, pa će domaćin, čim dobije račun, sam da očita stanje i trkom ga lično preda na šalteru.
Pozdrav

Nece bas, rafiki, napisace da je stanje neocitano, a onda ce ED da upise potrosnju iz istog perioda prosle godine. Nije jos tolika kaubojstina.

Nazad
Vrh Dno