Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Ne moze dva puta... sto te tad nema u njihovom telefonu/sistemu ;)
Tako je bilo kod mene, ja sam moje stanje preko --> ED Srbije aplikacije poslao 1.aprila, a oni dosli 9.aprila da ocitavaju i traze, i traze... ja im lepo kazem moguce da me nema, sto sam ja vec poslao stanje preko ED Srbije itd. A on tvrdi: da mora da me ima ---> na kraju nista otisli strucnjaci
Posle toga sednem u kola i direktno u EPS da pitam jednu zenu koju licno znam godinama... i ona meni lepo kaze: pa ako si poslao prvog preko App onda je normalno da te vise nema u telefonu za ocitavanje :)
Znaci ovi sto dolazili da ocitavaju nemaju uopste pojma sta se desava u EPS :rolleyes:
Obicno svakog prvog u mesecu dolazila je komsinica da ocitava stanje ali vec dva meseca ne dolazi zbog te frke oko agencije, pa zato moraju njihovi strucnjaci iz EPS da dolaze i zato sve to dugo traje...
Sto se tice racuna: 10.aprila mi dosao u app: Uvid u racun na osnovu podataka koje sam poslao preko App ED Srbije 1.aprila!
Ujutru cu opet lepo da posaljem stanje preko App ED Srbije... a oni neka dodju opet 9.maja pa neka me ponovo traze strucnjaci
onda ću i ja da krenem sam da šaljem

Stanje za april se neće očitavati, barem je tako u Subotici. Biće obračunato prosečno stanje iz aprila prošle i pretprošle godine. Ovo je, naravno, zbog poništenog tendera. Insajder info, ne radim u Edb, ne pitajte ništa dalje. Kome je bitno, neka sam očita.

Stanje za april se neće očitavati, barem je tako u Subotici. Biće obračunato prosečno stanje iz aprila prošle i pretprošle godine. Ovo je, naravno, zbog poništenog tendera. Insajder info, ne radim u Edb, ne pitajte ništa dalje. Kome je bitno, neka sam očita.
Tako sam i ja cuo od komsinice za ovde(ĆU) zato i ja kazem bolje posaljite u App ili na njihovu internet stranicu!
A ne da vam na kraju ipak dodju da ocitavaju ali izmedju 10-20 u mesecu :)

Te što su dolazili da čitaju strujomere je zaposlio kriminalac iz Novog Sada koji je dobio namešten tender, jer finansira svoje pajtaše na vlasti.
I vi se čudite što je takav haos oko očitavanja?
Dajte bre više, hajde da komentarišemo ovde kako stvari stoje realno, a ne da se iščuđavamo, kao da živimo u nekoj normalnoj državi.
Тај тендер је оборен, не ради више он

Od mene neko ili krade struju ili strujomer obrće kako on hoće.

1029 kilowata.

Skupa: 553
Jeftina: 476

Jeste da se bojleri pale noću, jedan je 80 litara (pali se svaki drugi dan) i drugi 50 ali nema šanse da oni toliko potroše.

U kući imam dva frižidera koji rade, jedan šporet i rerna se koriste ali oni se koriste tokom dana kada je skupa struja.

Još da dodam da frižideri ne rade na max, ne palimo klime.

Ispada da dva frižidera i dva bojlera pojedu 450+ kilowata.

Pogasi sve potrošače u stanu/kući i pogledaj da li brojilo i dalje vrti. Ako ne vrti, niko ne krade. Onda probaj da utvrdiš da li neki od potrošača troši abnormalno mnogo, tipa frižider, zamrzivač, generalni rashladna tehnika može da troši mnogo više energije ako nedostaje freona. Bojler ne bi trebalo da može da troši značajno više energije, ali možeš i njih da ispratiš. Radi reference, moj bojler od 80l potroši oko 80-100kWh mesečno, podešen na malo ispod maksimuma.

Kod mene je digitalno brojilo. Kod onog standardnog bi trebalo da se točak zakove kada se isključi dva struja. Kako kod digitalnog da vidim?

Frižideri su novi.

Ne razumem kako neko hoce sam od sebe da zameni staro za novo brojilo! Ajde ako crkne staro pa mora novo ili oni dolaze pa menjaju itd. Komsija ima dve kuce na imanje i ubacio jos jedno brojilo, tako da obe kuce imaju svoje...
Nudili mu staro brojilo ali on zahtevao za novo i sad se skoro svaki mesec buni zbog racuna, a sve isto koristi kao ranije cirkus!

Ne razumem kako neko hoce sam od sebe da zameni staro za novo brojilo! Ajde ako crkne staro pa mora novo ili oni dolaze pa menjaju itd. Komsija ima dve kuce na imanje i ubacio jos jedno brojilo, tako da obe kuce imaju svoje...
Nudili mu staro brojilo ali on zahtevao za novo i sad se skoro svaki mesec buni zbog racuna cirkus!

Ja sam kupio kuću, prethodni gazda ugradio to digitalno brojilo. Tako da nemoj na mene da se ljutiš 😁

Od mene neko ili krade struju ili strujomer obrće kako on hoće.

1029 kilowata.

Skupa: 553
Jeftina: 476

Jeste da se bojleri pale noću, jedan je 80 litara (pali se svaki drugi dan) i drugi 50 ali nema šanse da oni toliko potroše.

U kući imam dva frižidera koji rade, jedan šporet i rerna se koriste ali oni se koriste tokom dana kada je skupa struja.

Još da dodam da frižideri ne rade na max, ne palimo klime.

Ispada da dva frižidera i dva bojlera pojedu 450+ kilowata.
Mnogo je to preko 35 kilovata dnevno...

Evo ja sam danas ocitao, proslo merenje je bilo pre 24 dana. Skupa ispod 100 kilovata...

Bojler, sporet, 2 frizidera, ves masina svakodnevno zbog deteta (mada ona mi vuce 0,5 na sat ipo rada). Osvetljenje, i milion drugih stvari 😀

Znaci oko 4 kilovata dnevno skupe. Jeftina isla zbog grejanja mnoogo mnoogo vise...

Šaljem stanje za 2 brojila i izgleda da sam ih pomešao, sad ne mogu ponovo da pošaljem! Moraću da zovem u ponedeljak!!!

ПС

Успео сам да пошаљем са другог телефона поново.

Poslednja izmena:
Druga je app. ED Srbija.

A ja seko sliku posebno gore/dole 😂

A ja posebno slikao jedan broj pa drugi evo kako to izgleda 😅

Prilozi

• IMG_20250501_050515.jpg
    IMG_20250501_050515.jpg
    102.1 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20250501_050506.jpg
    IMG_20250501_050506.jpg
    125.9 KB · Pregleda: 39
Kod mene je digitalno brojilo. Kod onog standardnog bi trebalo da se točak zakove kada se isključi dva struja. Kako kod digitalnog da vidim?

Digitalna brojila imaju dve lampice. Jedna je obično 1000imp/kWh, što znači da trepne na svaki potrošeni Wh (watt čas). Dakle, trepne 1000x za svaki kWh
Ta lampica to brže trepće što je trenutna potrošnja veća.

Druga lampica je kontrolna, nebitna sada.

Kada na brojilu nema uopšte potrošnje, dakle ne radi ni jedan potrošač, obe lampica se upale i svetle kontinualno.
Tako proveriš da li ti neko krade struju.

Da izračunamo, ako nije jasno.

1000 impulsa, 1000 treptaja za 1 KW(h).

Jedan sat ima 3600 sekundi. 3600 delimo sa 1000, dobijemo da je vreme između dva impulsa/treptaja 3,6 sekundi, kad je trenutna potrošnja 1000 vati. Vreme od 3,6 sekundi predstavlja osnovno vreme sa kojim baratamo.

Da bismo dobili trenutnu potrošnju, merimo vreme između dva treptaja. Primer, izmerili smo štopericom 7,2 sekunde:

3,6 / 7,2 = 0,5 kW = 500 W

3,6 / 1,8 = 2 kW = 2000 W

3,6 / 36 = 0,1 kW = 100 W

I tako dalje, Merite vreme štopericom i izračunate.

Ima displej i na njemu piše koliko je kilovata utrošeno (1.8.1 viša, 1.8.2 niža tarifa).
Na predhodnom brojilu je moglo da se vidi i trenutna potrošnja po fazama kao i ukupno (sad imam dvosmerno pa se nisam igrao jer za to imam smart metar na tabli).

Digitalna brojila imaju dve lampice. Jedna je obično 1000imp/kWh, što znači da trepne na svaki potrošeni Wh (watt čas). Dakle, trepne 1000x za svaki kWh
Ta lampica to brže trepće što je trenutna potrošnja veća.

Druga lampica je kontrolna, nebitna sada.

Kada na brojilu nema uopšte potrošnje, dakle ne radi ni jedan potrošač, obe lampica se upale i svetle kontinualno.
Tako proveriš da li ti neko krade struju.

Znači ovako, ako izbacim sklopku i ako niko ne krade struju, na digitalnom brojilu bi trebale da gore dve lampice.

Ukoliko neko krade, onda treperi lampica kako ste objasnili.

Sada sam izmerio, oko 7 sekundi izmedju otkucaja, tj jeste 14 sekundi dva otkucaja.

Što mu dodje 0.5 kw po satu. Znači sada rade dva frižidera, dva televizora i to je sve. Bojleri isključeni.

Poslednja izmena:
Da baš tako. Ako gore obadve lampice, potrošnja u tom trenutku je nula.
Ukoliko imp/Wh lampica treperi (ovo može biti veoma sporo, trepne samo 2-3x u minuti ako je mala potrošnja), znači da ima neke potrošnje.

Čeprkajući kroz meni brojila, možeš naći da se očita trenutna snaga potrošača. Dakle, u realnom vremenu da ispisuje trenutne kW.
Ovo može biti hajdovano u meniju, ali i otključano. Zavisi kako su setovali brojilo.

Mislim da je OBIS code za trenutnu potrošnju 1.7.0

Poslednja izmena:
Slikao sam juče ujutru brojilo, znači prvi maj. Noćas, za jedno veče, potrošio ni manje ni više, 23 kilowata.

Večeras neće raditi bojleri.

Radiće jedan tv verovatno do 2, dva frižidera i da, dve spoljne kamere. Jedna kamera pali senzor na svetlo ali koliko znam, potroši 6 kw na 1000 sati što znači da utiče sa 0.1 odsto.

Ukoliko bude sutra preko 20 kilowata, tražiću reviziju strujomera i da mi se umanji račun.

Ne znam da li postoji opcija da se vrati sa digitalnog na staro brojilo.

Poslednja izmena:
Da javim rezultare.

Za noć celih 3 kilowata.

No, sada kada sam prišao strujomeru, pored standardno uključenih frižidera x2 i jednog televizora, lampica treperi ni manje ni više na 3 sek što znači u prevodu 1.2 kw na sat po skupoj.

Ili brojilo random nabija kilowate kako skupu tako i jeftininu ili neko kraducka ali meni je brojilo na samoj ulici. Ispada mi samo da država tj eps kraducka.

Nazad
Vrh Dno