Šta je novo?

Kućna multimedija Koji tv odabrati?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Zavisi šta je namena TV-a, mada po meni je Hisense 50u7qf svakako bolji izbor (eventualno ako je primarno gledanje TV programa lošeg kvaliteta iz raznih uglova, tu je možda LG bolji).

LG realno nije konkurentan sve do OLED modela. Jedino im je dobar daljinski, ali to se da nadoknaditi.

Od konkurencije, tu su TCL modeli. Najbolja kupovina je bio c715 (50-ica za 50k onomad, i sam ga uzeh), ovogodišnji modeli su dosta skuplji.
Ima trenutno njegov naslednik 50c725 za nešto manje od 64k, ali bih lično pre išao na 55c728 za 82k (naročito ako je gaming u igri, on ima i HDMI 2.1).

Mada, za filmove i HDR, Hisense 50u7qf je sasvim solidan izbor. Šteta što ga nema baš na akciji sad, najjeftinije što videh je 67k. Nedavno je bio 55u7qf za 68k, to je bila odlična kupovina.
Od Hisense-a, tu je i 55A7GQ za 62k, mada je 50u7qf bolji čini mi se.
 
Ajde da ne otvaram i ja novu temu, i meni bi trebala pomoć oko kupovne tv, ali od 32". Gledao sam malo šta ima u ponudi, ali nekako mi slaba ponuda u toj velicini, dok veće dijagonale imaju i veći izbor. Pre dok sam pratio, spominjao se brend hisense kao dobar odnos cene i kvaliteta, ali ne znam sad kakvo je stanje u ovoj dijagonale. Gledajući ovaj LG 32LM6370PLA Smart, mi izgleda kao ok izbor, e sad, dal je pametna kupovina. Nisam neki zahtevan korisnik, slabo gledam tv, filmove onako. Bitno mi je da je smart sistem dovoljno brz, da podržava HBO go, Netflix itd. Da ima dobar wi fi prijemnik, i dobar odziv slike.
 
^^ I po čemu su ti TV-i tačno bolji od pomenutog Hisense-a? Po znački ili? Mislim AU7172 je manje-više ok TV entry-level TV, za razliku od jeftinih LG-a, ali reći da je bolji od u7qf, sa celih 260 nita osvetljenja...
 
Da li neko ima iskustva sa TCL 75P615?
Dvoumim se izmedju njega i Samsung UE65AU7172UXX ali nemam preterano znanje pa bi svaka pomoć dobrodošla

Takođe ako imate i neki drugi predlog a da je 65" pa naviše i cena da je do 120 000
 
Nemam takav, ali imam TCL 50c715, i vrlo sam zadovoljan. c615 bi trebao biti relativno sličan, samo bez quantum dot filtera (za mnogo bolje boje). Po meni, bolje on nego manji Samsung.

Ali bih ipak pre išao na manji, a bolji TV.

Gore u temi sam dao neke preporuke, isto važi i ovde - ako je gaming bitan, onda TCL 65C728 (120k), ako su filmovi bitniji (i ako možeš da ga nađeš na lageru negde) Hisense 65U7QF (110-120k).

Eventualno Philips 65PUS8545/12 (110k), iako nije baš konkurentan prethodnim TV-ima (ima IPS panel, nema dimming, nema pravi HDR (a i sa tim što ima je imao problema, ne znam jel ispravljeno). Zato ima ambilight, što je meni super, i trebalo bi da ima dosta bolje procesiranje slike (što je bitno ako se često gleda obični TV program lošeg kvaliteta).
 
Sony Kd-55x85j je opet na akciji 100k ovo je odlican TV i za filmove i za gaming, samo ako odgovara dijagonala.
 
Slažem se, x85j je odličan TV. Gde ima za 100k? Najmanje što videh je 110k.

Ipak, 55 inča je mnogo manje od 65 inča, a i taj Sony nema dimming uopšte (iako ima bolji brightness od TCL C728, a sličan kao Hisense U7QF). Takođe, znam da je imao problema sa 4k 120hz prikazom, kao i sa VRR-om, ne znam jel to rešeno.
 
Da 55" je dosta manje, s obzirom da će se gledati sa razdaljine od 4.5m pa i više, najpre bih da bude 75" ali vidim da je nemoguće naći tako nešto za 120k a da bude ok za ps5 a i za filmove
 
Na rtings sajtu preporučuju 86" već za preko 3.5 metra, tako da je defitnitivno 55" malo. Tu bi stvarno valjalo bar 75" (ako ne može da se priđe bliže nikako), ali da, teško za taj novac, bolje ići na 65".

Jesi razmatrao projektor kao opciju? Nije taj kvalitet slike, a ni ostale karakteristike (input lag itd.), ali sa te daljine će ipak odlično da izgleda 120". :)
 
Ja kupih pre skoro 10 godina neki Epson EH-TW490, iako je samo HD ready, i nije neka klasa, nagledao sam se filmova i izigrao na njemu samo tako. :)


Bacih pogled na brzinu na aktuelnu ponudu, recimo BenQ TK800M ili Optoma UHD35 izgledaju kao sasvim ok izbor (i trebalo bi da mogu da se nabave u tom nekom budžetu).
 
Slažem se, x85j je odličan TV. Gde ima za 100k? Najmanje što videh je 110k.

Ipak, 55 inča je mnogo manje od 65 inča, a i taj Sony nema dimming uopšte (iako ima bolji brightness od TCL C728, a sličan kao Hisense U7QF). Takođe, znam da je imao problema sa 4k 120hz prikazom, kao i sa VRR-om, ne znam jel to rešeno.
Pogledaj na eponuda, bilo za 100k u dve vece radnje, Da ne reklamiram ovde, googlaj.

Update je resio i VRR i 4k 120hz, sve lepo radi za 4k 120hz testirano na PS5. PS5 nema VRR tako da to nisam izvalio kako da probam. Ima dimming al nema local dimming kao X90J, sto je za tu cenu sasvim ok.
 
Na eponudi sam i gledao, ima ga samo u dve radnje tamo, u jeftinijoj je 110k. X80J je 100k, a onda je bolje uzeti 55XH9096 za 105k.

Dimming u tom smislu onda ima skoro pa svaki TV, ovde pričamo o FALD-u, koji je ipak značajna funkcija.

Ipak, po svemu sudeći, X85J i bez FALD-a ima odličan prikaz, ali svakako nije odgovarajući TV za člana koji je tražio predlog. Skup je u toj dijagonali (20k van budžeta), a upitno je koliko je i da li je realno uopšte bolji od TCL 65C728, koje se uklapa u budžet.
 
Pa dobro, ne ulazim u to šta je kome bitno kod TV-a. Neko želi IPS jer gleda isključivo TV program u osvetljenoj sobi iz raznih uglova, neko kupuje samo određeni brend iz navike, svakom svoje.

Ja se samo trudim da dam objektivan predlog na osnovu potreba člana koji traži pomoć, i da gledam isključivo same karakteristike TV-a.

Naravno, onoliko koliko mi je dostupno, jer niti se bavim ovim profesionalno, niti imam ličnog dodira sa većinom pomenutih TV-a, samo sam proveo dosta vremena u čitanju raznih testova i recenzija dok sam bio u potrazi za sopstvenim TV-om (a nedavno i pomagao bratu da bira sebi, iako je on na kraju iskulirao moje savete i kupio neki Volt krš jer su ga imali u najbližoj radnji :D ).

Što se tiče x80j, teško mi je da zamislim scenario u kom je on odlična kupovina... Ponoviću, ako baš mora Sony, daleko je bolja kupovina 55XH9096 (koji ima znatno bolji panel, plus FALD) za svega 5k više.
 
U pravu si, svako ima svoje prioritete. VA i IPS paneli imaju svoje vrline i mane pa svako bira sta mu odgovara. Ja sam samo konstatovao da ovde vecina preferira VA panel i to je OK. Medjutim, ima i onih kojima vise znace prednosti IPS panela pa mislim da takvima (u koje i ja spadam) x80j moze biti sasvim OK izbor. Uz napomenu da u x80j seriji samo model od 50" ima VA panel.
Po meni je kod ovih modela najveca mana sto ni jedan nema native refresh rate 120Hz (ni XH9096, ni X85j, ni X80j), ali ne moze se sve dobiti u tom cenovnom rangu. Ipak su to sve jos uvek entry level modeli kada je Sony i 4K tehnologija u pitanju.
 
Ima dosta razlika, a najbitnije su što C728 ima FALD i 120hz osvežavanje, kao i 4 HDMI porta i VRR podršku.

C725 je naslednik C715, što je njihov ulazni QLED model (što ne znači da je loš, naprotiv, i sam ga imam, ali nema neke naprednije funkcije), sa par dodataka (MEMC i jedan HDMI 2.1 port (koji nije preterano koristan, jer je TV na 60hz, a ne podržava ni VRR).
 
Što se tiče x80j, teško mi je da zamislim scenario u kom je on odlična kupovina... Ponoviću, ako baš mora Sony, daleko je bolja kupovina 55XH9096 (koji ima znatno bolji panel, plus FALD) za svega 5k više.

Slažem se sa ovom konstatacijom pošto sam i ja trenutno u potrazi za nekim televizorom pa već par dana čitam o tome, ali opet X80J iako nije ni odlična kupovina nije ni tako loš...

Sa druge strane čini mi se da je trenutno situacija dosta bolja kod manjih dijagonala, ja sam se namerio na neki Sony (zbog androida i garancije) od 65 sa budžetom od oko 1000 evra i tu koliko vidim knap upadaju samo 65XH8096 i 65X80J tako da možda zato želim da verujem da je X80J dobar... :D
 
@Vl@da

Najbolje je da odes i pogledas sve modele koji te interesuju uzivo,pa uporedi sliku i vidi sta tebi najvise odgovara. Naravno, procitaj i recenzije na netu, ima tu puno korisnih stvari za procitati, ali se nemoj samo na njih oslanjati prilikom kupovine, vec obavezno i pogledaj uzivo.
Mnogi pisu i daju ocene bez da su pojedine modele i videli, vec su samo negde procitalli neciji review ili recenziju, kao sto i sam BorisBeam u ovoj temi rece za sebe pre nekoliko postova.
Sto se tice x80j modela, ja sam uzeo 55" pred novu godinu i nemam nikakvih primedbi. TV se koristi u kuci za TV program pretezno, filmove, klinci pomalo nesto igraju i sve to radi OK. Dakle to je utisak nakon mesec dana koriscenja u svakodnevnoj upotrebi jedne prosecne porodice. Ni u cemu ovaj TV nije savrsen, ali je u svemu veoma, veoma solidan, a licno mislim da opravdava svaki dinar koliko je placen. Da li ima bolje? Naravno da ima, ali i kosta srazmerno vise. A koliko para toliko muzike.
 
Poslednja izmena:
Pa nije baš tako, jer su uglavnom uslovi (a i materijal) koji se mogu pogledati u radnji daleko od stvarnih uslova u kojima bi se TV koristio.

Recimo baš će IPS često izgledati bolje u radnju (gde sve šljašti i često se TV može videti samo iz nekog ugla), a kad se dođe kući i pusti film u mraku, sledi hladan tuš. ;)

Kod TCL-a je tu problematičan i FW, jer je slika drastično lošija na originalnom, koji je na tim izloženim primercima. Posle jednostavnog update-a, to je skroz druga priča, pa i to treba imati na umu.

Baš zato i potenciram da treba gledati objektivne karakteristike TV-a (tip i kvalitet panela, funkcije poput FALD-a i QD filtera itd.), kao i testove proverenih sajtova/ljudi, jer su to uglavnom nepobitne činjenice na kojima se može bazirati odluka.

A inače lično jesam pogledao baš dosta TV-a (većinu dostupnih u našim radnjama), barem koliko je to bilo moguće u tim uslovima (a kasnije iste TV-e u kućnim uslovima, zato i kažem sve ovo gore).

To je i razlog zašto se uopšte javljam ovde, proveo dosta vremena u gledanju domaće ponude, pa da budem makar nekom koristan. Takođe, jako sam alergičan na brand whoring, i smeta mi činjenica da "jači" brendovi često svesno izbacuju slabije modele, računajući da će prodaja ići dobro samo na ime (i to im uglavnom prolazi).

@Vl@da

Tu negde oko 1000e je TCL 65C728, ne znam jedino dal ima sad 5 godina garancije (iako je koliko vidim zvanično prošla, video sam da je nekoliko ljudi uspešno aktiviralo tokom ovog meseca), treba proveriti. Ako HDMI 2.1 nije presudan, u budžet se uklapa i Hisense 65U7QF (ali onda treba i Android box dodati).
Što se Sony TV-a tiče, moja bi preporuka bio barem 65X85J. Skuplji jeste (trenutno oko 140k na akciji, ako ga ima na stanju), ali, po meni, vredi, ako već mora Sony. :)
 
Najbolje je da odes i pogledas sve modele koji te interesuju uzivo,pa uporedi sliku i vidi sta tebi najvise odgovara. Naravno, procitaj i recenzije na netu, ima tu puno korisnih stvari za procitati, ali se nemoj samo na njih oslanjati prilikom kupovine, vec obavezno i pogledaj uzivo.
Mnogi pisu i daju ocene bez da su pojedine modele i videli, vec su samo negde procitalli neciji review ili recenziju, kao sto i sam BorisBeam u ovoj temi rece za sebe pre nekoliko postova.
Sto se tice x80j modela, ja sam uzeo 55" pred novu godinu i nemam nikakvih primedbi. TV se koristi u kuci za TV program pretezno, filmove, klinci pomalo nesto igraju i sve to radi OK. Dakle to je utisak nakon mesec dana koriscenja u svakodnevnoj upotrebi jedne prosecne porodice. Ni u cemu ovaj TV nije savrsen, ali je u svemu veoma, veoma solidan, a licno mislim da opravdava svaki dinar koliko je placen. Da li ima bolje? Naravno da ima, ali i kosta srazmerno vise. A koliko para toliko muzike.

Šetam se ja po radnjama i gledam već neko vreme ali kao što Boris reče u postu ispod tvog, uslovi u radnji se dosta razlikuju od realnih uslova u kojima će se tv koristiti, ja pokušavam da pronađem neki model sa iole boljom crnom za što bezbolnije gledanje filmova u zamračenoj prostorji a to u radnji ne mogu da isprobam nikako... :)

Još jedan proble je da retko gde mogu uporedo da se pogledaju baš ti modeli koji su nekome interesantni pošto je u jednoj prodavnici na stanju samo prvi model, u drugoj samo drugi, itd...


Tu negde oko 1000e je TCL 65C728, ne znam jedino dal ima sad 5 godina garancije (iako je koliko vidim zvanično prošla, video sam da je nekoliko ljudi uspešno aktiviralo tokom ovog meseca), treba proveriti. Ako HDMI 2.1 nije presudan, u budžet se uklapa i Hisense 65U7QF (ali onda treba i Android box dodati).
Što se Sony TV-a tiče, moja bi preporuka bio barem 65X85J. Skuplji jeste (trenutno oko 140k na akciji, ako ga ima na stanju), ali, po meni, vredi, ako već mora Sony. :)

Sad imam neki jeftini TCL koji sam uzeo privremeno kada mi je prošli TV crkao i moram reći prijatno sam iznenađen za te pare ali sad kad već kupujem radije bih uzeo nešto provereno (imao sam ranije Sony i bio vrlo zadovoljan) a i nije neka razlika u ceni.

Ne mora Sony samo da bi TV bio te marke ali mi dosta znači da imam kršten Android out of the box koji radi lepo bez da se zezam sa boxovima, a koliko sam uspeo da vidim samo oni za sad to imaju, a i dobri su im televizori generalno :)

HDMI 2.1 nije presudan ali mi znači jer je u planu PS5 u nekom momentu, kada i ako se ta situacija stabilizuje...
 
^ Pa ako ti je crna bitna, nikako nemoj ići na IPS panel (x80j), i to bez dimming-a.

X85J ti je onda minimum, VA je pa ima solidnu crnu, ali nema FALD ni on.

Inače, ne znam koji TCL imaš, ali meni na 50C715 Andorid radi sasim dobro, nemam nikakvu potrebu za box-om. Na C728 stvarno ne vidim šta bi mogao biti problem za Android, budući da je i hardverski dosta jači, a taj TV uglavnom svi preporučuju za gaming (4 HDMI 2.1 porta, VRR podrška, 120hz, dobar odziv itd.).
 
Nemam takav, ali imam TCL 50c715, i vrlo sam zadovoljan. c615 bi trebao biti relativno sličan, samo bez quantum dot filtera (za mnogo bolje boje). Po meni, bolje on nego manji Samsung.

Ali bih ipak pre išao na manji, a bolji TV.

Gore u temi sam dao neke preporuke, isto važi i ovde - ako je gaming bitan, onda TCL 65C728 (120k), ako su filmovi bitniji (i ako možeš da ga nađeš na lageru negde) Hisense 65U7QF (110-120k).

Eventualno Philips 65PUS8545/12 (110k), iako nije baš konkurentan prethodnim TV-ima (ima IPS panel, nema dimming, nema pravi HDR (a i sa tim što ima je imao problema, ne znam jel ispravljeno). Zato ima ambilight, što je meni super, i trebalo bi da ima dosta bolje procesiranje slike (što je bitno ako se često gleda obični TV program lošeg kvaliteta).

Pa nije baš tako, jer su uglavnom uslovi (a i materijal) koji se mogu pogledati u radnji daleko od stvarnih uslova u kojima bi se TV koristio.

Recimo baš će IPS često izgledati bolje u radnju (gde sve šljašti i često se TV može videti samo iz nekog ugla), a kad se dođe kući i pusti film u mraku, sledi hladan tuš. ;)

Kod TCL-a je tu problematičan i FW, jer je slika drastično lošija na originalnom, koji je na tim izloženim primercima. Posle jednostavnog update-a, to je skroz druga priča, pa i to treba imati na umu.

Baš zato i potenciram da treba gledati objektivne karakteristike TV-a (tip i kvalitet panela, funkcije poput FALD-a i QD filtera itd.), kao i testove proverenih sajtova/ljudi, jer su to uglavnom nepobitne činjenice na kojima se može bazirati odluka.

A inače lično jesam pogledao baš dosta TV-a (većinu dostupnih u našim radnjama), barem koliko je to bilo moguće u tim uslovima (a kasnije iste TV-e u kućnim uslovima, zato i kažem sve ovo gore).

To je i razlog zašto se uopšte javljam ovde, proveo dosta vremena u gledanju domaće ponude, pa da budem makar nekom koristan. Takođe, jako sam alergičan na brand whoring, i smeta mi činjenica da "jači" brendovi često svesno izbacuju slabije modele, računajući da će prodaja ići dobro samo na ime (i to im uglavnom prolazi).

@Vl@da

Tu negde oko 1000e je TCL 65C728, ne znam jedino dal ima sad 5 godina garancije (iako je koliko vidim zvanično prošla, video sam da je nekoliko ljudi uspešno aktiviralo tokom ovog meseca), treba proveriti. Ako HDMI 2.1 nije presudan, u budžet se uklapa i Hisense 65U7QF (ali onda treba i Android box dodati).
Što se Sony TV-a tiče, moja bi preporuka bio barem 65X85J. Skuplji jeste (trenutno oko 140k na akciji, ako ga ima na stanju), ali, po meni, vredi, ako već mora Sony. :)
Mislenje o android tv Philips pus 7906 65"
 
^ Ljubitelj sam njihove Ambilight tehnologije (imao sam prilike da gledam u kućnim uslovima, stvarno super stvar, mada nije za svakoga), i sam planirah da uzmem Philips u nekom momentu zbog toga.

Međutim, ostatak karakteristika im nije na nivou konkurencije. Slabiji modeli imaju neki njihov OS, koji je dosta ograničen, jači imaju Android, što je super. Ali. panel je kod svakog koji videh IPS tipa, bez FALD-a i QD filtera, pa slika prosto nije na nivou kao kod konkurencije.

Jači modeli imaju dobro procesiranje slike (mislim da ovaj konkretan nema, tek od 85xx (The One) serije), i bolji prikaz SD materijala od kineskih brendova (TCL i Hisense).

Sve u svemu, iako mi se baš dopao Ambilight, nisam mogao da se nateram da zanemarim nedostatke, pa sam ipak otišao u drugi tabor.
 
@BorisBeaM
Potpuno si u pravu da su uslovi u prodavnici poprilicno razliciti od onih u sobama gde ce se TV sutra koristiti. Takodje, demo snimci koji se na njima vrte su vrhunskog kvaliteta, dok u realnom radu u vecini situacija nemas ni priblizan kvalitet ulaznog signala. Ali jednostavno, nemas drugog nacina da pogledas sliku na TV-u. Osim ako bas nemas srece da poznajes ljude koji imaju bas model (ili modele) koji te interesuje pada ga mozes videti u realnoj situaciji.
Rekoh vec ranije, IPS i VA paneli imaju razlicite karakteristike i svoje dobre i manje dobre strane i to je svima odavno poznato, pretpostavljam. Svako ce sebi odabrati ono sto mu se vise svidja, u odnosu na afinitete i potrebe.
A sto se tice brenda tu nemam nikakvih predrasuda i ne bih samo na ime davao velike pare.
Mada, Samsung, LG i Sony, ako sam dobro zapamtio podatak, zajedno drze nesto vise od 50% svetskog trzista kada je prodaja TV-a u pitanju. Nije to, ipak, bez razloga. I mada ne treba bezuslovno robovati brendu, ipak potpis nekog od afirmisanih proizvodjaca uliva sigurnost u pogledu kvaliteta prilikom kupovine, a to podrazummeva vecu cenu u izvesnom procentu. I tu covek treba dobro da promisli i plati ono sto smatra vrednim svog novca.
Kao sto, takodje, treba dobro da razmisli i o svim komentarima i ocenama koje se mogu procitati po netu....
 
Nazad
Vrh Dno