Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali Pasaat nije bolji od Golfa, samo veci :D

140k dinara, bio na akciji proslogodisnji model, snizeno sa 211k, ali vec 211k ne vredi ni u ludilu.

10bit panel, hdr+ je bzvz kada se ukljuci, najbolje ostaviti svoje setovanje i da tv sam prepozna hdr.
Ali opet, poenta je u 10 bit panelu i qled bojama, nativno je slika super.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Hm, onda mondeo od focusa :)
Ima sad 65" qledova po normalnijim cenama po oglasima.

Ljudi ima li šta bolje od Sony 55xe85 ?
Smart nebitan totalno.
Ps4pro+serije+filmovi. Izvor HTPC. Kablovka se ne koristi?
3metra razdaljina.
Cena da nije preskupa i ovo je prevoše.
Dakle da je hdr da je 10bita da je bar 100 herca osveženje? Iskreno kod ovog modela mi smeta samo što je edge led osvetljenje ništa drugo.

Ovaj ima na kp za 900e kod švercera.

Imam taj TV, za to sto si ti planirao je odlican. Smart je na granici upotrebljivosti, sto zbog slabasnog procesora, sto zbog samog Android TV. E samo pazi ako zelis da strimujes sa PC preko mreze, ethernet nije gigabitni pa nema sanse da idu 4K filmovi. Ali pretpostavljam da ti je taj PC povezan preko HDMI tako da tu nece biti problema. Za PS4 iskljuci onaj info baner u opcijama jer je nekima znao da se pojavljuje iz cista mira dok igraju igre.

Drugaru crkao Samsung MU6172, uzeo Q6, pa sigurno duplo bolji tv.
Crna bolja, boje bas bolje, pa istaknu crnu, osvetljenje stavljeno na 12 od 20, na 6172 bilo 15 od 20.

I dalje losiji uglovi, ali dosta bolje od 6172.

Mom drugaru je crkao Q6 pa uzeo Q8, sigurno duplo bolji TV. Kad mu on crkne kupice Q9 i to ce biti sigurno duplo bolji TV a nakon sto i Q9 crkne uzece neki 4K OLED i onda ce definitivno imati duplo bolji TV :D :D

Poslednja izmena:
:D
Nisam mislio da je tolika razlika, jer je ipak takodje 6 serija u pitanju :)

:D
Nisam mislio da je tolika razlika, jer je ipak takodje 6 serija u pitanju :)

Uh druze ti bas neinformisan. :) Ne mozes porediti QLED-e i njihove serije spram ovih ostalih serija(MU, NU, itd). Bolji ti je Q6 od nekog Samsunga iz serije 8(npr NU8000 ili NU8500) a da ne govorim koliko je bolji od ovih ostalih NU televizora iz serija 6 ili 7.
Evo kako to izgleda za 2018-tu godinu, desno imas ocjene pa mozes vidjeti koji je bolji TV od kojeg:
x9yzzYJ.jpg

Poslednja izmena:
Www.rtings.com

Cook, vidis da je i tu razlika izmedju nu6 serije i q6 manja od 10%, ali je utisak ozbiljno razlicit :)

Kod q6 smo sva trojica imali utisak da je kupio dobar tv, a kod 6172 da je dobio ok tv za te pare :)

Poslednja izmena:
E samo pazi ako zelis da strimujes sa PC preko mreze, ethernet nije gigabitni pa nema sanse da idu 4K filmovi.
zar je 100Mbps veza stvarno problem? UHD bluray remux su oko 60ak Mbps (od toga video 50ak) ukupno (po UHD Bluray specifikaciji mislim da je maksimum 120Mbps sve ukupno). Možda TV ne može da pusti video materijal čiji je bitrate iznad neke gornje granice (video sam da za neki LG-jev model piše koliki je max podržani bitrate za HEVC, nešto tipa 50Mbps)

Jeste, stipse japanske. Radi super film kada se pusti preko usb ali preko mreze nema sanse, seckao kao slajdsou da gledam. 1080p ide super ali ovi uhd filmovi koje sam probao (>40Mbps za video) nema sanse.

Poslednja izmena:
Www.rtings.com

Cook, vidis da je i tu razlika izmedju nu6 serije i q6 manja od 10%, ali je utisak ozbiljno razlicit :)

Kod q6 smo sva trojica imali utisak da je kupio dobar tv, a kod 6172 da je dobio ok tv za te pare :)

Pa kako je onda Q6 duplo bolji ako mu je samo 10% veca ocjena od NU6 i MU6172? :D A sad ozbiljno, ne mozes porediti seriju 6 QLED TV-a i seriju 6 LED TV-a, to jednostavno ne ide. Q6 ima 100Hz panel, veci opseg boja, vece maksimalno osvjetljenje, bolji HDR, itd, itd ali je i duplo skuplji od MU6172.

Pa to bas i govorim, uzivo je osetno veca razlika nego sto testovi pokazuju, ocekivao sam manje.

Zaboravio si i 10bit panel :)

Da, i 10 bitni mu je panel. Ma puno bolji TV ali je i puni skuplji. Koliko para toliko muzike. A de mi samo reci jel on prije Q6 imao 55mu6172 ili 50mu6172?

Poslednja izmena:
55, isto kao i ovaj, placen 95k, vratili mu pare i uzeo q6 za 140k.

55, isto kao i ovaj, placen 95k, vratili mu pare i uzeo q6 za 140k.

55MU6172 je sa IPS panelom. Da je uzeo neku drugu velicinu MU6172(npr 50mu6172 ili 65MU6172) dobio bi TV sa VA panelom i onda ne bi bila toliko ekstremna razlika sa Q6 jer je i on sa VA panelom. Opet bi Q6 bio puno bolji TV, da se razumijemo, ali cisto onako govorim da je generalno nemoguce porediti kvalitetu slike na IPS i VA panelima iste klase LED televizora a pogotovo je nemoguce porediti sliku na IPS panelu LED televizora serije 6 i VA panelu QLED-a.

Dr.Mare, sad se setih žalbi da Sony ima lošu žičnu mrežu. možda je više do toga a ne brzine.

VA je bio 100%, menjala se boja cim sednes pored onog u sredini.
A i kontrast je bio bolji od ipsa, gledao sada u radnji par.

Морате признати да на нашем (чак и мађарском) тржишту нема више технике што се тиче телевизора да оставља онај WAUU осећај.

Е што се тиче ваших субјективноих мишљења, ту нисте у праву. Залепили сте се ко пијан плота за ЛЕД или VA панел иако је то најмањи детаљ које ће око приметити после дужег времена гледања. Да вам обасјаним. Човеково око је исто као човекова психа. Ако кажеш себи да је плаво у ствари жуто, ти ћеш после педесет понављања и поверовати да је плаво жуто.

Кад сам купио овај мој Вокс, рекао сам себи, СУПЕР ТВ! Превелик али нема везе, одлична слика, мало ми смета контраст јер слика изгледа нереална, на WiFi је YouTube веома спор, али фантазија слика после подешавања боја...
Е после месец дана долази нови искуство. Телевизор би могао бити још већи, могао сам и узети и 4К, јер кад повежем интернет на мрежну од телевизора, добијам пуну брзину, па више не сецка слика, боје су феноменалне јер се моје око привикло...

Е сад моје карактеристике које би ушле у обзир за оцењивање телевизора су:
- цена,
- гаранција,
- величина,
- реалност приказа боја,
- брзина екрана (да ли реално приказује видео или сецка, приказује коцке...
- једноставност рада
Све остало му је небитно.

Гледао сам код другара Самсунг, исте величине као мој, иста резолуција, али он има неке флеке испод екрана. Ја гледам да то није прашина, кад оно испод стакла од екрана. Као да је од влаге.
Други другар има још већи Самсунг, SMART, али му се YouTube апликација неће ажурирати, а неће да се покрене јер је "застарела".

По вама онај ко купи неки јефтинији телевизор типа Vox, Fox, Favorit, Tesla итд. не сме да се огласи овде. Одмах дрвље и камење! Цена неке робе је увек била, јесте и биће главна карактеристика куповине! Запамтите једну ствар, "колико пара, толико музике!"
Они који купе познатију марку, платиће више, јер наравно познатија марка се мора рекламирати, мора се у њу уложити и зато кошта више! Али купац за скупљу робу мора очекивати више!

Маните се савета "дупло бољи", "с.ање панел", јер такви савети су од особе нивоа основне школе. Будите мало реални и ако неком саветујете нешто, немојте га убеђивати типа "ако додаш још 50 евра на свој свој максимум, добићеш 10hz више", јер то не улази у основни услов човека који купује телевизор.

Ако сам претерао, модератори нећу се бунити на казни :D
Поздрав

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

@salekojot
u principu napisao si toliko, a nista nisi rekao, a osim sto si izvredjao bolje da nisi ni pisao :)

ako je nekome budzet 1000e sigurno mu se nece preporuciti vox ili fox (ako pratis temu video si da se u nizim klasama i preporuci ponekad neki fox,vox,tesla ako je samo to izbor), to sto tebi nije ne znaci da nije ni drugome. da su skoro svi slicni u extra niskoj klasi kao tvoj tv skoro pa i da jesu ali neka razlika postoji. sto se tice samsunga tvojih drugara ko zna koliko su to stari televizori i gde se koriste kada ima "vlage". sa druge strane ima i onih koji vole da im pise samsung ili lg bez da ih uopste zanima kakav je tv u odnosu na druge tako da... sta je po tebi realnost boja? sta je drugome realnost boja? i ono glavno sta je brzina ekrana? meni eto na nivou osnovne skole nije jasno jer jos izgleda nismo to ucili, brzina ekrana da video ne secka i ne prikazuje kocke? od cega to zavisi? a ako neko nece da mu se preporuci da doda jos 50e da dobije bolji tv onda bolje i da ne pita ovde za preporuku. idi brate onda kupi fox i uzivaj u realnosti boja i brzini ekrana.

Другар има сервис и овлашћен је за многе марке телевизора. Каже да код сличних телевизора нема много разлике у слици али је код ових јефтинијих брендова слабији квалитет компоненти и брже ће да се покваре. Знам и неке који се куну у Vox и све за по кућу су опремили том марком, ради одлично и не квари се. Једини проблем је што многи мисле да је име довољно и сигурни су да је квалитет најгорег и најјефтинијег брендираног телевизора бољи од најбољег од ових мање познатих.
Изгледа да је време за blind testove, тако сам некада убијао у појам друштво по питању звука (плоча или касета) а и по питању скивија (балантајн или неки јефтин домаћи) па можда може и овде да се проба.

rece covek da su mu losi uglovi bili na mu6 tako da je moguce da je dobio neki VA

VA je bio 100%, menjala se boja cim sednes pored onog u sredini.
A i kontrast je bio bolji od ipsa, gledao sada u radnji par.

Ako je 55" verzija MU6172 odnosno 55MU6172 onda nikako nije moguce da je dobio VA panel u njemu jer se nijedan 55MU6172 nije proizveo sa VA panelom. U 55MU6172 je PLS(IPS) panel proizvodjaca Beijing Optoelectronics(BOE), u 40MU6172 je Samsungov VA panel dok je u ostalim velicinama(43", 50", 65" i 75") Innolux-ov VA panel.

koliko ja znam za nase trziste su sve velicine VA. Cak sam to i negde procitao sto potvrdjuje herojevo iskustvo. Lako se uoci razlika izmedju IPS i VA kada se gleda pod uglom i razlika u kontrastu u mracnoj prostoriji (naravno ako se zna sta se gleda). A ako jeste PLS onda samsung ne zna ni IPS da napravi kako treba :-devil-:

@calexx
kunu se ljudi i u golfa 2 i voze ga jos uvek, ali to sto oni ne znaju(ili nemaju) ne znaci da "oni drugi" koji ne voze golfa 2 ne znaju jos vise.

Poslednja izmena:
Molim preporuku za manji TV, za studentkinju, zahtevi bi bili:
- koristio bi se kao monitor za laptop, uglavnom office i internet. Preciznost reprodukcije boja nije ključna.
- da ima DVB-C tuner, i CI slot, (vezuje se na SBB).
- ako može da strimuje sa DLNA servera, to bi bio plus
Dimenzija bar 32", pa naviše. U stanu postoji dobar, veliki TV

koliko ja znam za nase trziste su sve velicine VA. Cak sam to i negde procitao sto potvrdjuje herojevo iskustvo. Lako se uoci razlika izmedju IPS i VA kada se gleda pod uglom i razlika u kontrastu u mracnoj prostoriji (naravno ako se zna sta se gleda). A ako jeste PLS onda samsung ne zna ni IPS da napravi kako treba :-devil-:

@calexx
kunu se ljudi i u golfa 2 i voze ga jos uvek, ali to sto oni ne znaju(ili nemaju) ne znaci da "oni drugi" koji ne voze golfa 2 ne znaju jos vise.

Nije istina da su sve velicine VA. Vidio sam 55MU6172 nekoliko puta a i ulazio u servisni meni i 100% je IPS. Ponesite fino daljinski u radnju i kucajte INFO+MENU+MUTE+POWER i vidjecete serijski broj panela a na osnovu njega mozete da saznate puno informacija pomocu sljedeceg linka:
https://forum.samygo.tv/viewtopic.php?f=85&t=10323&sid=13e03cc954ceb3cae434355a1182a2a8
Tip panela necete saznati tako ali hocete proizvodjaca a to je BOE koji uopste ne proizvodi VA panele. Takodje, ako predjete laganim stiskom prsta preko panela nece ostati crni trag iza prsta sto ostaje kod VA panela.
Problem nije da Samsung ne zna da napravi IPS panel jer ga oni ustvari i ne prave za taj TV nego, kao sto sam iznad napisao, panele za taj TV proizvodi Beijing Optoelectronics(skracenica BOE).

Drugar kaze da je njegov imao VA panel.

A i koja je logika da u 50 i 65 stave VA, a u 55 ips? Da je u 50 ips, pa da mi bude logicno.

d669e94e77646d22c00657116ca74eaf.jpg

Ja ti kazem da nije imao VA panel a ti vjeruj ako hoces a ako ne vjerujes Samsungov daljinski u ruke i obilazi radnje pa uradi ono sto sam iznad napisao(provjeri koji je panel u njemu).
Razlog za logiku da Samsung u svim velicinama MU6172 koristi VA panel osim u 55" zaista ne znam. Pretpostavljam da su dobili dobru cijenu za te panele od BOE-a a kvalitativno pripadaju klasi 61xx pa su ih ubacili u 55MU6172 i u 55MU6179.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno