Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hinsen mi je poznat koliko i ta Stella.
Čak sam i za Vox/Fox/Grundig čuo, a za ova dva ništa.
Niko nije dao nijedan parametar za oba TV-a (čak ni tip ekrana), pa da donesem zaključak na činjenicama. Zato pitam za oba.

@nemanja123

IPS za te pare ne verujem da ima, tako da je VA panel cak i na skupljim modelima... Uglovi gledanja bar na mom Hisensu su veoma dobri, nema nikakvih anomalija koje su uocljive i iritiraju pri gledanju.... iz iskustva ti mogu reci da je Hisense mnogo bolji od Vox, Fox, Stella i tih marki. Dosta ljudi ih ima po kucama, a i sam sam imao FOX.

Grunding je vec isto ozbiljinja marka od gore navedenih, cak mi je pordavac u jednoj pordavnici rekao da se Grunding veoma dobro pokazao, ali im je cena za 40" koji je tebi interesantan blizu 40 000...

Poslednja izmena:
Hinsen mi je poznat koliko i ta Stella.
Čak sam i za Vox/Fox/Grundig čuo, a za ova dva ništa.
Niko nije dao nijedan parametar za oba TV-a (čak ni tip ekrana), pa da donesem zaključak na činjenicama. Zato pitam za oba.

Hisense, kao što je već rečeno, spada u vodeće svetske proizvođače. Nije dugo na našem tržištu, pa verovatno zato nisi čuo za njega. Ali ako si gledao svetsko prvenstvo u fudbalu, sigurno si negde ipak video Hisense reklamu pored terena, bili su zvaničan sponzor.
Kineska kompanija, ali se sve više probijaju svuda u svetu, odličan odnos kvaliteta i cene. Recimo nešto kao Huawei u svetu mobilnih telefona što se pre par godina brzo proširio i dokazao i sada ravnopravno stoji sa najvećim igračima.

Grundig nije više nemački Grundig, već je turski. Otkupili su ime od Nemaca i sad ga oni rade. Pristojni televizori, ali ima i boljih za iste novce.

Vox, Fox, Tesla i sl. jednostavno nisu proizvođači. To što jesi čuo za njih nije garancija ničega, jer van Balkana (tj. van ex-Yu) apsolutno niko nije čuo za njih, nigde ih i nema! To su domaći brendovi koji niti razvijaju te televizore niti ih prave. (Posebna priča je bezobrazluk da se neki od njih reklamiraju kao proizvedeni u Srbiji, a zapravo samo spoje gotove delove, verovatno i nalepe nalepnice.) Domaći uvoznici nabavljaju naveliko razne kineske i turske televizore i prodaju ih pod ovim brendovima. Ne znaš baš šta dobijaš.
Naravno, ne znači da su svi loši, pogotovo za nezahtevnog korisnika. Znam ljude koji su sasvim zadovoljni ovim televizorima i da im godinama rade (a ima i suprotnih iskustava).
Samo kažemo ovde da je kupovina domaćih brendova (a zapravo no-name uređaja) prilično obesmišljena pojavom firmi poput Hisensea koje su ipak dokazane, ozbiljne i prisutne na mnogim tržištima (u HR i drugim zemljama je recimo tako sa TCL brendom koji je isto primer solidnog kvaliteta za malo para, kod nas nisu prisutni).

(u HR i drugim zemljama je recimo tako sa TCL brendom koji je isto primer solidnog kvaliteta za malo para, kod nas nisu prisutni).
spomenuti TCL je 3. na svetu :) prva 2 mesta drže Samsung i LG. inače, ova četvorka ima svoju proizvodnju televizora tako da nema greške.

nemanja123, dobar izbor :) mada, u onoj temi su se žalili da izloženi Full HD primerci imaju mrtve piksele. nisam proveravao na licu mesta jer su me samo 4K zanimali

Ako već spominjemo proizvođače i njihove marke, ostaviću lično iskustvo sa Sony Bravia uređajima.

1. 32" HD ready(720p sa 1080i opcijom) LCD model kupljen 2006.(znam tačno jer je bio za moj 18. rođendan) radi i dan danas, nikada popravljan, ne mogu da se setim tačno koliko je koštao
2. 40" full HD(1080p) LCD model kupljen 2009. (samo sam te godine igrao WoW na zvaničnim serverima pa se po tome sećam) radi i dan danas, nikada popravljan, u to vreme plaćen oko 800e ako se dobro sećam
3. 42" full HD(1080p) LCD model kupljen 2013., godina kada sam počeo da radim i potrošio nekoliko prvih plata na TV+nov PC, radi i dan danas, nikada popravljan, u to vreme plaćen oko 700e

To je 12+9+5=26 godina rada bez kvara za oko 2000e. Kad se to preračuna 3 televizora su za 26 godina koštala prosečno oko 6,7e mesečno. A svaki od njih je bio u vrhu ponude u tom trenutku.

Ja veću garanciju za kvalitet ne mogu da napišem.

("Bravia televisions and their components are manufactured in Sony's plants in Japan, Mexico, and Slovakia, for their respective regions and are also assembled from imported parts in Brazil, Spain, China, Malaysia and Ecuador." https://en.wikipedia.org/wiki/Bravia_(brand))

AHAHAHAH majstore, isto sam pomislio :laugh:

Za stella-u naravno neka je slj marka , ja da sam imao kesa naravno da bih uvek uzeo pre sony lg itd , do ovog cenovnog ranga sam razmatrao tv nekih 15 tak dana , otisao u radnju na kraju uporedio sa ostalim tv kvalitet slike isti, meni je trebao sto veci tv , znam da sam mogao sa uzmem neki 32 lg npr ali mi je ta dijagonala mala .Ja ga koristim kao monitor s tom namerom sam ga i kupio , ako imas kesa, ili su u istom cenovnom rangu, naravno uzmi neki od najboljih marki. :)
07bb1097ac300e02cc4a442cb75b72d5.jpg

Послато са LG-H860 уз помоћ Тапатока

Ako neko ima dilemu ili mu treba info iz prve ruke.
Sony 49XF9005 je nesto najbrutalnije od slike sto sam do sada video.Nabavio sam ga pred svetsko prvenstvo,1.150e.Posto imam satelitsku antenu i sat.risiver VU+ 4k,preko Holandjana sam gledao utakmice prenosene u 4k rezoluciji.Radili smo poredjenja,komsija ima 55XE8005,super TV,ali sigurno celu klasu ispod 9005.Drugar je skoro uzeo LG-55SK8500,super je TV,ali nedostaje to nesto "Ali"
Mislim da mu je Android najslabija tacka,ali s druge strane KODI radi bez ikakvog problema,mada ja imam i android box.
Ako imate nedoumica,a lutate u tom cenovnom rangu slobodno se odlucite za ovaj model jer je stvarno vrhunski.

^ Da li su se konacno setili i stavili gigabitni lan?
Ajde ako nije problem ovo malo da razjasnimo, pomenuo si ovo u još nekoj temi pa me baš zaintrigiralo, prosto ne mogu da vjerujem da su stavili megabitni lan na 4K tv-u? Situacija je kod mene sledeća: 55XE8005 prikačen na kućni WIFI (zaboravio da provučem lan kabl do sviča kroz gipsani zid, mislim nije neizvodljivo nego ne mogu da se nakanim nikako da odradim to), imam NAS na kojem skladištim sve filmove i on je spojen žičano direktno u WiFi router.

Kroz Kodi na TV-u "vučem" filmove bežično preko NAS-a i 4K filmovi sjeckaju a i 1080p remuxi često. Znači li to da se situacija neće popraviti ni kada TV žičano spojim sa routerom?

Poslednja izmena:
zavisi i od bitrate-a materijala. (veći bitrate teži fajl). LAN u TV može da bude 100Mbps ili 1Gbps (1000Mbps). valjda nema zaostalih od ranije 10Mbps pa da se iskoristi

uglavnom, 100Mbps LAN je u svakom slučaju bolji od WiFi (kolika god da mu je deklarisana brzina)

4K Remuxi su prosječno oko 45Mb/s bitrate, tako da megabitna mreža tu nema šta da traži. Ja još ne mogu da vjerujem da su *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i megabitnu mrežu stavili na 4K TV-u.
Smorio sam se totalno, nisam mislio da ću u 2018 godini morati da obraćam pažnju da li je lan port megabitni ili gigabitni na TV-u... :)

Ako neko ima dilemu ili mu treba info iz prve ruke.
Sony 49XF9005 je nesto najbrutalnije od slike sto sam do sada video.Nabavio sam ga pred svetsko prvenstvo,1.150e.Posto imam satelitsku antenu i sat.risiver VU+ 4k,preko Holandjana sam gledao utakmice prenosene u 4k rezoluciji.Radili smo poredjenja,komsija ima 55XE8005,super TV,ali sigurno celu klasu ispod 9005.Drugar je skoro uzeo LG-55SK8500,super je TV,ali nedostaje to nesto "Ali"
Mislim da mu je Android najslabija tacka,ali s druge strane KODI radi bez ikakvog problema,mada ja imam i android box.
Ako imate nedoumica,a lutate u tom cenovnom rangu slobodno se odlucite za ovaj model jer je stvarno vrhunski.

Ja sam juce dobio 55XF9005 ,)
po njegovim podesavanjima slika je stvarno brutalna. Danas moram da nadjem na nekom forumu ona sitna podesavanja sto se ticu slike po kategorijama (4k netflix dolbyvision, hdr gaming ps4pro . . . .)
i da placen 1350e

Pa ako je remux da kažemo 45Mbs do 65 Mbs, onda je 100Mb mreža sasvim dovoljna?

@BitrAtE, da se razumemo, ima 100Mbps i 1Gbps. nema 1Mbps. pa DVD ima znatno veći bitrate od 1Mbps.
45Mbps (ili više) može da prođe bez frke kroz 100Mbps.

inače, i za laptopove, pa i rutere, i u 2018. treba gledati da li je LAN 1Gbps ili 100Mbps.

Poslednja izmena:
@BitrAtE, da se razumemo, ima 100Mbps i 1Gbps. nema 1Mbps. pa DVD ima znatno veći bitrate od 1Mbps.
45Mbps (ili više) može da prođe bez frke kroz 100Mbps.

inače, i za laptopove, pa i rutere, i u 2018. treba gledati da li je LAN 1Gbps ili 100Mbps.
Da, da, ja sam nešto permutovao, false alarm... :)

Sent from My Galaxy S9+ using Tapatalk

Prodavac u jednoj radnji kad sam uzeo tv mi je savetovao da uzmem sa njim i produžni sa stabilizatorom napona... Da li je to pokušaj da mi uvali još nešto ili stvarno postoji rizik od naše elektrodistribucije? Živim u zgradi od 20 spratova, NBG...

Prodavac u jednoj radnji kad sam uzeo tv mi je savetovao da uzmem sa njim i produžni sa stabilizatorom napona... Da li je to pokušaj da mi uvali još nešto ili stvarno postoji rizik od naše elektrodistribucije? Živim u zgradi od 20 spratova, NBG...

Vjerovatno ti je pokusao prodati produzni sa prenaponskom zastitom samo sto to oni zovu sa vise imena jer ni sami ne znaju sta prodaju. To ti nije radi rizika od elektrodistribucije jer televizori trpe toleranciju od 200-250V a elektrodistribucija nikada ne odstupa od tog intervala. Ta zastita ti je prvenstveno od groma i u ovoj godini je toliko puni ljudi sprzen TV od groma da je i prodavacima vise preko qrca svadjati se sa ljudima jer udar groma ne potpada pod garanciju.

Pomoći će u slučaju manjih mrežnih prenapona, i to je bitno napomenuti. Dobra prenaposnka zaštita ne može biti samo u produžnom kablu, već se izvodi u 'stepenima' u objektu uređajima različitih klasa (tipova).

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno