Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Primeni Philipsovu ambilight foru, stavi neko difuzno osvetljenje iza IPS TV I percepcija kontrasta ce se poboljsati, a "glow" efekat smanjiti (logicno, jer imas dodatni izvor svetla koji nije ekran, pa isijavanje ne bode toliko oci).
Vidim da se svi raspituju za UHD TV, a gledali bi SD / HD ready sadrzaj. Po meni UHD samo ako planirate i da ga "vozite" UHD sadrzajem, inace bolje uzeti jaci FullHD - obicno su jeftiniji, a scaleri isti ili i bolji (usavrsavalo se bar deceniju vise nego UHD). Iz 480p UHD ne biva...

Primeni Philipsovu ambilight foru, stavi neko difuzno osvetljenje iza IPS TV
Vidim da se svi raspituju za UHD TV, a gledali bi SD / HD ready sadrzaj. Po meni UHD samo ako planirate i da ga "vozite" UHD sadrzajem, inace bolje uzeti jaci FullHD - obicno su jeftiniji, a scaleri isti ili i bolji (usavrsavalo se bar deceniju vise nego UHD)
Не смета мени мрак а и знам какву црну има ips па би то био мање битан детаљ. Лако бих то решио.

Ово друго је битније, uhd снимци су ретки, углавном би се гледала кабловска а од осталог вероватно fhd ... па у 95% случаја. Можда грешим јер баш и нисам гледао чега све има у 4к.
Друго, евентуално би дошао у обзир неки 40-43" uhd што је можда бзвз па ми делује да је боље да узмем fhd 49" за мање пара него 40" uhd. Или грешим? Да ли uhd има неку битну предност осим резолуције?
Да ли да пазарим поменути philips за 51к или самсунг за 58к и 2 године гаранције? Или да чекам?

Мислио сам на то да uhd имају још неку предност осим саме резолуције али све више идем према 49" uhd ... једино не знам да ли да чекам неко празнично снижење цена или да узмем у овој акцији јер 51к и није много за 49" и 4 године гаранције.

Ima gomilu sadržaja u nativnom 4K na YouTube i izgleda fantastično na UHD TV. Da ne pominjem ripove s neta. Čak i na 40" je osjetna razlika na do 3m, nemojmo se zavaravati. Ko hoće da testira nek pogleda Timestorm films kanal na YT, recimo.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

@radoszver

On je fhd i 3d? Po kojoj ceni ako nije tajna i sa kojom garancijom. Kakva je kablovska na njemu? Kakve su smart funkcije? Sve me zanima, razmisljam i ja o njemu. Daj i neku slicicu ako mozes.

Sent from my D5803 using Tapatalk

Karudijane, tek sam kupio tako da gajde vise detalja da ti javim sutra prekosutra..koristim postinu kablovsku digitalnu i sve je ok..jarke su boje ali cenim da se sve to u podesavanjima moze prilagoditi..on je smart youtube radi super..full hd je i nije 3d...u emezeti uzeo 70k i to je jedini full hd koji daju 5god garancije sto je vrh..on ima neki ADS panel...U mraku extra pod svetlom extra po meni najvaznija stvar je 5god garancije ovo ostalo su finese...gledam ga sa neki 3-3.5 metra i prvi utisak velik..drugi utisak taman a mislim da cu sutra misliti da je mali :)..to su prvi utisci sutra javljam sve sta te bude zanimalo

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Nema ga na sajtu..ja sam ga video u radnji pre neki dan i preporucili su mi ga..inace u drugim radnjama kosta oko 90k koja je ovde fora nemam pojma..juce kad sam ih zvao rekli su imaju na stanju 20-tak komada ali svako ti preporucujem da odes do emezete i pogledas uzivo..i dobro je sto nema na sajtu jer manje ljudi zna da ga imaju po toj ceni u ponudi :)

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Поздрав људи!
Дуго нисам пратио тему а и понуду телевизора, једно годину дана, јер ме толико већ одлично служи w755, а баш сам овде и добио препоруку за исти, па да покушам опет.

Потребна је помоћ за другара, тв до 400 евра (+- једно 30), а могућа је куповина преко проверених ђарми.
Гледа се са једно 3 метра, и колико год био добар избор 49", због економије, капирам да ће се ићи на 43" (FullHD).

Филмови у мраку су приоритет (онда боље VA, мада не знам какав је IPS у последње време), онда D3 SBB, али је и смарт битан, јер неко време неће ту бити лаптопа, пре свега јутјуб, гуглање, читање вести на браусеру итд. Мој андроид је већ постао крш, али поред LG-а (WebOS 3.5), не знам има ли добре алтернативе.

За око ми је једино запао Sony 43WD750 (430 евра отприлике на кп), али не знам какав му је овај смарт систем.

И да, било би одлично када би естетски био прихватљив, на ударном је месту у стану, па лепо постоље, танке ивице би биле одлична ствар.

Слободно пуцајте предлоге, различите произвођаче, можда чак и панеле, само да се исплати за тај новац.

Meni treba pomoc oko ova dva modela vec imam Samsung MU seriju 2017,ali treba mi pomoc oko ova dva modela SONY KD43XE8005b vs LG43uj701 ? cene su im tu negde slicne,samo ne znam ovaj Sony da li ima IPS ili VA panel ali to mi nije odlucujuci faktor,ovaj Sony ima android platformu,da li mu daje to prednost .. ?

Koliko sam ja pročitao recenzija i čuda prije bih se odlučio na Sony. Što sam i uradio u mom slučaju i izabrao 55XD7000.
Sjutra ga uzimam pa ću prenijeti utiske kad se dovoljno upoznam sa mogućnostima itd.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Sad samo ponovo poredio po prodavnicama i stvarno mi deluje da je razlika izmedju VA i IPS panela potpuno prenaduvana u odnosu na to koliko se potencira na njoj na raznim sajtovima koji testiraju televizore.
Evo sad dolazim iz radnje i mogu samo da uveliko potvrdim ovo.
Gledao sam Sony 55XE90 a onda i Sony 55XE7005 koji su naknadno upalili kad sam ih zamolio. Slika pod uglovima je sasvim dobra. Sigurno puno bolja nego što čovjek (ja prvi) sebi zacrta u glavi kada čita forume i testove. Svakome ko ima bilo kakve dileme oko IPS i VA bih preporučio da ode do prve radnje i pogleda sam pa da vidi da li je njemu to prihvatljivo. Sumnjam da ima puno onih kojima ne bi bilo prihvatljivo. Zato mislim da na forumima, ako se već zaista želi pomoći drugima, treba biti pažljiv kada se savjetuje oko ovoga i kada mu se objašnjavaju razlike između IPS i VA jer često se kaže nešto u smilu "ako se TV primarno gleda noću u mraku i ako se sjedi diretno pred televizorom ona VA, ako se primarno gleda u dobro osvjetljnoj prostoriji i sa uglova onda IPS", što nema puno veze sa realnim stanjem. Reći da je VA lošiji pod uglovima je ispravno, jer zaista jeste, ali reći da je LOŠ je pogrešno, jer postoji velika razlika između "lošiji" i "loš". Lošiji jeste, loš nije. Tako da me i ne čudi da se na jače modele stavlja VA.

Ali nisam primarno u radnji gledao uglove, i ranije sam ovo vidio a sad sam samo potvrdio, nego sam ponio svoj USB i nabacao svega na njega, od 480p do 4K, od AVC do HEVC, čak i dobri stari Rear Window (1954) sa rezolucijom 512x304 :), pola sata sam to sinoć sređivao a danas tamo nije mogao da "vidi" USB, valjda zato što je NTFS :), nisam se sjetio toga sinoć mada znam da neki televizori mogu to da progutaju a neki ne mogu. Ustvari bar mislim da je to razlog, jer su kasnije pustili neki svoj USB i on je radio. Evo sad sam ga formatirao u FAT32 pa ću drugi put probati. Da li može exFAT i da li je on za ove stvari bolji od FAT32? Posebno ako nekad kasnije uzmem eksterni HDD.

Između ta dva modela su sada stavili 65XD7505 koji im je na akciji, jeftiniji za 500 € od redovne cijene. A i ovaj 55XE90 im je na popustu od 120 €. Ništa od toga me ne zanima ali je fino da imaju ovakve akcije.

Inače vidi se da je slika na 55XE90 bolja nego na 55XE70.

po tvojoj logici onda reci da je IPS los u mraku je pogresno, jer postoji razlika izmedju losiji i los jer onda zasto ne kupis TV sa IPS panelom ako su isti? I pored pricanja da u radnji ne mozes lepo videti razlike ti i dalje tvrdis po svome. Ja kao sto rekoh u nekoj od predhodnih poruka, postoje ljudi koji niti ce primetiti losije uglove niti losiju crnu, a vecina takvih i dolazi da pita koji tv da kupi jer u principu ne znaju ni sta da gledaju. Entuzijasti, iskusniji clanovi kojima je proslo kroz ruke vise televizora i tipova panela, koji se razumeju u sliku i boje itekako mogu da primete razlike koje su u odredjenim uslovima itekako vidljive. A ako vec pitate za savet onda ce savet biti sveobuhvatan primetili ga vi ili ne. Kome takav savet (dobronameran) smeta onda je najbolje da ode sam u radnju, izbroji novac koji je spreman da da i sam odabere televizor zar ne? Ali evo cekamo da konacno kupis cuveni tv koji god da odlucis pa da i ti podelis neki savet ako vec kazes da treba biti pazljiv pri deljenju saveta ;) a i imaes iskustva jer si video 2 tva u radnji :) savet je tu (vecinom) po iskustvu, niko te ne tera da ga poslusas. Ali ako samo trazis razlog da opravdas kupovinu (koju jos uvek ne znas kada i da li ce da se desi) taj savet vec nije dobronameran.

Poslednja izmena:
koji se razumeju u sliku i boje itekako mogu da primete razlike
Naravno, ali poenta je upravo u tome da nije toliko bitno da li postoji razlika nego da li je ona ovoj ili onoj osobi prihvatljiva ili nije. Razlika postoji i između dva mikroprocesora potpuno iste serije koja je nastala u mikrostrukturi u procesu proizvodnje pa se jedan može bolje overklokovati od drugog, ali ta razlika nekome nije a nekome jeste prihvatljiva, pa je bilo kakav generalizovani savjet tipa "loš je onaj koji se ne može overklokovati, vrati ga i zamijeni" besmislen, jer tome kome se daje savjet bi MOŽDA sasvim odgovarao i onaj koji se ne može overklokovati. Suviše često kad je tehnika u pitanju (ne mislim na ovu temu) se savjeti daju "iz sebe", onako kako bi ga sebi dao, ne uzimajući u obzir da drugi niti će primjetiti razne finese nisi su im one bitne (niti je pogrešno što je kod njih tako, u krajnjem slučaju oni imaju puno mirniji život).

A ako vec pitate za savet onda ce savet biti sveobuhvatan primetili ga vi ili ne.
To je u redu i to je dobro, sa malom izmjenom: sveobuhvatan savjet bi morao pored svega tehnničkog da ima i bitan dodatak na kraju: "pored svega ovoga otiđi i pogledaj sam u radnji". Baš zato što nisu svi entuzijasti i uopšte nije pogrešno ako oni neće primjetiti neke stvari koje će entuzijasta primjetiti. Na testovima ni OLED nema savršene uglove. Ako ćemo po testovima. A nekome je i IPS dobar. Nekome i VA. Ne sjajan, ali dobar. Više nego dovoljno dobar da ga ne odbacuje zbog priče o uglovima koja može djelovati kao horor priča.

Savjet da bi bio sveobuhvata i dobronamjeran pored svega kako se inače daje mora imati i upućivanje da se pogleda u radnji. Moj tata ne vidi mnoge stvari koje bih ja primjetio, a ja ne vidim mnoge koje bi neko treći primjetio. Samim tim dati tehničke podatke bez upućivanja da se lično proba je polovično. Dati tehničke podatke je u redu i potrebno je, bar će znati šta u radnji da gleda i na šta da obrati pažnju (ja to ne bih znao bez podataka koje sam dobio ovde i na drugim mjestima), ali mu treba reći da je to tako i tako pa da naoružan tim podacima ode u radnju i vidi ZA SEBE to u praksi, i da vidi da li NJEMU tu nešto smeta ili ne, i u kojoj mjeri. Tek to je sveobuhvatan i dobronamjeran savjet. To sam zapravo htio reći.

a ti nisi procitao ceo moj post ili "bih" ga ignorisao :)

A ako vec pitate za savet onda ce savet biti sveobuhvatan primetili ga vi ili ne. Kome takav savet (dobronameran) smeta onda je najbolje da ode sam u radnju, izbroji novac koji je spreman da da i sam odabere televizor zar ne?
Ja kao sto rekoh u nekoj od predhodnih poruka, postoje ljudi koji niti ce primetiti losije uglove niti losiju crnu, a vecina takvih i dolazi da pita koji tv da kupi jer u principu ne znaju ni sta da gledaju.

upravo si sam sebi odgovorio :) kupiti tv od 500e jer svakako neces primetiti razliku izmedju njega i onog od 1000e (pogotovo ti jer vec par meseci cekas neku razliku od 50e da kupis bolje) jer su svuda finese, u svakom slucaju sta ce ti savet kad mozes sam da odes i da pogledas i da su pitanja "koji tv da kupim" besmislena jer svako moze otici u radnju i kupiti tv koji mu se svidi za onoliko koliko je spreman da da. I upravo si odgovorio svima da je nezahvalno i traziti savet i dati savet jer svi gledaju po sebi (sto je i normalno jer pricaju iz njihovog iskustva inace se gubi svaki smisao obrazovanja i saveta). To naravno znaci i kada neko pita koji procesor od 400e da kupi bolje je da uzme "losiji" za 390e jer su u pitanju finese. Znaci po tebi pravi savet je bolji je onaj Tv koji ima 3 hdmi prikljucka umesto 2. Moras da shvatis da nisu svi entuzijasti koji znaju da razlikuju narandzastu od zute, crnu od tamno sive...

Dati tehničke podatke je u redu i potrebno je, bar će znati šta u radnji da gleda i na šta da obrati pažnju (ja to ne bih znao bez podataka koje sam dobio ovde i na drugim mjestima)

Tehnicki podaci se mogu dobiti i na sajtu proizvodjaca. Sta su po tebi tehnicki podaci koji se mogu videti u radnji? Da li TV koristi 220V? Da li ima 2 ili 3 usba (to je vise bitno)? Koliko niti je osvetljenje (kako ce to izmeriti u radnji)? Koliki je kontrast (opet kako ce to izmeriti u radnji)? Tako da je moje pitanje sta ce znati da gleda ako ne da li mu odgovaraju uglovi ili bolja crna u mraku? Mada posto vidim da i ne znas sta treba da napises i da sebe ubedjujes u nesto besmisleno je raspravljati. Inace zbog takvih novih koji su najpametniji (ne samo u ovoj temi) iskusniji clanovi i vise ne daju savete pa se desi eto da tema pomalo zamre :)

Po svemu sudeci kada neke godine odlucis da kupis tv (sda si ih video 2 u radnji), a posto se sada razumes kakve savete treba da das, kakvim tehnikama raspolaze tv, i sta tvoj tata vidi, a ti ne, nestrpljivo cekamo tvoje savete :) Lep pozdrav.

Poslednja izmena:
^^Pa da, evo pre nekoliko postova jedan poče da se žali što sam spominjao interpolaciju jer on ne zna šta je to. :/ Iako je iz posta mogao to da skapira, da ne pominjem da ga je mrzelo i Google da koristi.

Sent from mTalk

Hahahah, ne znam zasto koristite forum za raspravke ovakvog tipa. Nije ovo soba za privatne chatove. Sto se tice interpolacije, to sam bio ja i nisam se zalio jer nemam ja sta kome da se zalim. Da si pazljivije citao shvatio bi nacin na koji ja razmisljam. Primetio bi i da se neko odmah ispod potpuno slozio sa tim. I generalno morate da shvatite da su ljudi razliciti, da se bave razlicitim stvarimila o kojima razlicito znaju i da razlicito pristupaju problematici i nacinu resavanja odredjenih pitanja. Dalje to bi trebalo da istolerisete cak i kad se potpuno ne slazete i cak i kad ste potpuno u pravu a ne odmah podsmeh, prezir, streljaj ga i slicno. Ja da sam hteo o tome svemu da ucim sta ce mi forum onda? Kad bi znao ti sta ti sve ne znas i ne mozes da googlas sto ja znam, pa nista. Valjda je to normalno, ne moze covek sve da zna, niti treba. Naglasak na, niti treba.

Sent from my D5803 using Tapatalk

tetke mi :D ma salu na stranu gledao na guglu i nisam nasao nigde u ponudi?? ako gresim neka me neko ispravi.. mozda se tek pojavio na trziste? a po onome sto sam video na netu je odlican tv

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno